9 oktober 2014

Ännu en tabbe – fel författare fick priset

SJÄLVKLAR Alla, som vet något, är rörande överrens. Nobels litteraturpris skulle ha gått till den självklart mest förtjänte: Den stilige och ödmjuke författaren Sverker. Har du sett ett porträtt bättre speglar bilden av ödmjukhet?

Åter igen har fel författare fått nobelpriset. Återigen har Sverker blivit förbigången. Svenska akademin beslöt att dela ut priset till Patrick Modiano. En författare som ingen hört talas om ej heller läst, frånsett några kultursnobbar som försöker göra sig märkvärdiga. Frankrike har jag dock varit i.
Hur tar den ödmjuke och stilige västgötaspetsen denna blamage (=dundertabbe) från Svenska akademin? Jag beslöt att intervjua den rättmätige litteraturprisvinnaren. Dagen till ära är bilderna på författaren konstnärliga (=svartvita).


Hur känns det nu Sverker, när fossilerna i akademien återigen har förbigått den värdigaste pristagaren?
Ja, du förstår ju själv, Sverker, att detta åter är en tung dag för mig. De korvar och köttbullar jag hade tänkt att fira med ikväll, har jag nu inte ens råd att köpa. När ska jag kunna utropa: Äntligen!

Vad är det som gör dig till världens bästa och mest läsvärda författare?
Min skildring av vanliga individers vardag och problem i en svensk småstad, samtidigt som jag inte drar mig för utblickar i den stora världen, gör mig till den jag är. Nu är jag väldigt blygsam och ödmjuk av min natur, så jag vill inte gärna säga att jag är den bästa författaren någonsin. Men jag vill ju inte ljuga för läsarna heller.

Du har ju ofta din familj som inspirationskälla, har du svårt att se utanför din egen sfär?
Inte alls. Det är mitt val. Det hindrar mig dock inte från att ibland ta mina läsare utanför min nära värld. Jag är så väldigt mångsidig, så jag tycker att jag för mina följares skull måste begränsa mig. Det är ju bra om alla förstår. Det är inte många, om ens någon, som fattar så mycket som jag. Jag är ju författare.

Nu till sist; Vem hoppas du får priset nästa år?
Finns det någon rättvisa i världen och om Akademien skaffar sig någon kompetens, så är jag Sverker den som får mottaga nästa års pris ur kungens hand.

Tack Sverker för intervjun och de kloka och litterära svaren!
Tack själv Sverker för de välgenomtänkta frågorna.

Hej så länge
Sverker

Leg. skrivexpert

TÄNKARRUNDA Flera gånger om dagen tar den ödmjuke och stilige författaren Sverker en inspirationspromenad. Mycket i hans mästerverk kommer från naturen och den närmaste omgivningen.

Vem var rätt vinnare av Nobelpriset i litteratur?MIN PER
Dataexpert, Mantorp

Utan tvekan Sverker. Hans blogg placerar sig skyhögt över all annan litteratur. Enligt mitt sätt att se, är den ödmjuke bloggaren det bästa som någonsin har hänt världslitteraturen.MIN AGNES
studerar djur i diken i Uppsala

Fanns det en lag där Svenska akademin skulle vara tvungna att dela ut priset till den mest förtjänta författaren, så skulle ju Sverker ha haft priset för länge sedan. Han språkbehandling är enastående och innehållet i hans blogg fängslar alla.MIN HUSSE
Dagdrivare, Tranås

Jag säger Sverker utan tvekan. Den här Patrick Modiano har ju ingen vettig person hört talas om. Kanske hans mamma. Det finns säkert inga bilder i hans böcker heller. Nej, priset ska gå till någon författare man läst; Astrid Lindgren eller Clas Ohlsson (Insjön) till exempel. Men Sverker är bäst.
LUCY
Fransk f.d. gatflicka, Mantorp

Som jag ser det, är Sverker den mest välförtjänta författaren i hela världen. Han är nämligen den ende som skriver om mig. Det var dock roligt att priset hamnade i en fransk författares ficka.

2 kommentarer:

 1. Käre Sverker, jag håller med både dig och dina supportrar. Inte minst idag har du bevisat vilken suverän skribent du är. Bildvalet är också en höjdare, inte minst den på den mycket speciella kattan.
  Utan att på minsta vis förringa allvaret i situationen måste jag bekänna att jag kommer att fnissa gott hela dagen. Och det är det inte många författare som kan få mig till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är liksom meningen med blogg. Jag går in för att sprida kultur, bildning och glädje.

   Radera