27 mars 2013

Fult ris gör mitt hem påsklikt

RIS Som tur var så visste jag var det finns björkris att hämta, så jag kunde ta husse dit. Normalt sett brukar han gå loss med sekatören på stora björkar på annans mark. Sådan är han.

När det är påsk ska det vara färgglatt hemma. Eftersom naturen inte erbjuder så mycket färg, fuskar man genom att sätta färgade fjädrar i björkris. Så gjorde även husse och jag i år.

Bara en lagom lång bit från oss har de fällt massa småbjörkar, så där finns hur mycket björkris som helst för den flitige. Husse, som inte är överdrivet flitig, tog bara lite grann. Det blev i alla fall så att det räckte till två ruskor vi kan ha hemma.
Innan ruskorna placerades ut, dekorerade vi dem med gula fjädrar. Då blev det färgglatt och påsklikt.
– Är det påsk, så ska det bara vara gult, sade husse som envist bojkottar alla andra nyanser på fjädrar.
Sedan kom husse på att det skulle bli ännu tjusigare om han hade påskliljor i vaserna. Vad tycker du? Inte så mycket tjusigare skulle jag säga. Små gröna pinnar som sticker upp, lyser ju precis inte upp tillvaron för oss.
Något som lyser upp är däremot Lucys glömda leksak, en påskmus. Den får hedersplatsen på matbordet. Synd att inte Lucy är här, så hon kunde se hur fint det är.

Hej så länge
Sverker

Leg. påskdekoratör

SOFFBORDET En av ruskorna hamnade på soffbordet. Ganska stiligt – eller vad tycker du. Den kompletterades senare med gröna påskliljepinnar.

MATBORDET Så här ter sig matbordet. En ruska med fjädrar och en kruka med påskliljor som syns. Tittar du noga så ser du att det finns gröna påskliljepinnar i vasen. Jag tror att det mer blir pingstliljor.

PÅSKMUS Visst är Lucys påskmus fin? Hade hon varit här hemma hos mig, vilket hon borde, så hade hon kunnat få njuta av den också. Så går det när man flyttar till min Per.

PÅSKFJÄDER Om du kommer till Kina och ser massa fjäderlösa hönor, så vet du att de jobbar i en påskfjäderfabrik. För att kunna färga fjädrarna behövs det lite roliga kemikalier och sedan kuliga färger. Fjädrarna buntas ihop och så rullar man en liten ståltråd runt dem. Vilken tur att det finns småflickor i Kina som varken är rädda för kemikalier eller att arbeta 12 timmar om dan. Annars kanske inte vi kunde köpa billiga fjädrar till påsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar