21 maj 2013

Vi bläddrar bland skogens bladVisst kan det vara trevligt att bara ta en promenad i skogen en vacker vårdag. Ännu roligare blir det dock om du har de nödvändiga kunskaperna om blad. Det ger ett mervärde till en motionstur.

Blad sitter vanligtvis på trän. Ibland trillar de ner, särskilt om höstarna. Fast just nu sitter de alla på sina trän, för det är träblad som ska studeras idag.
Det finns två slags blad: plattblad och rundblad.

Plattblad finns i tre undergrupper; hela, trasiga och mycket trasiga. Plattblad kan ätas om man är älg eller rådjur. De har också förmågan att skifta färg från grönt till gult eller rött. På höstarna tycker husse att det är kul att räfsa plattblad som har trillat på marken.

Rundblad finns i två undergrupper; mindre men vassa små rackare och längre men inte fullt så vassa. De sitter kvar hela året, men somliga trillar ner ändå. Av rundblad kan du bygga myrstackar om du är händig.

Nu hoppas jag att du får mer behållning av din skogspromenad, om du har lyckats med konststycket att ta in all kunskap jag gett dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. bladexpert

PS Just denna dag har jag både Internet och el. Telefon låter dock vänta på sig. DS

PROMENAD Oh, vad vackert, säger du säkert när du ser den här bilden. Men lyft blicken från mig ett tag, även om det är svårt, och titta på bladen. De ljusa är plattblad och de mörka som knappt syns är rundblad.

TRASIGA Detta är exempel på ett trasigt plattblad. Du ser att det är alldeles taggigt i kanten. Men det är på inget sätt vasst för den skull. Som du också ser tycker spindlar om att dra lite trådar hit och dit på den här bladtypen.

MYCKET TRASIGA Se här har plattbladet gått sönder ordentligt. Det är både taggigt och flikigt. Så kan det se ut när naturen inte kan bestämma sig.

KORTRUNDBLAD De här ska du akta dig för, för de är ganska vassa. Somliga av rundbladen omvandlas till kottar, bara för att ekorrar ska få mat. Ekorrar är roliga att skälla på och jaga upp i trän.

LÅNGRUNDBLAD Så här ter sig ett lite längre rundblad. Det är inte vasst. Inte så mycket i alla fall. Här kan du tydligt se hur ett rundblad håller på att omvandlas till en kotte.

2 kommentarer:

  1. Dom där träblana var ju fina! Ska kolla nästa gång jag besöker skogen. / Lu

    SvaraRadera
  2. Vad bra. Du kan ju skriva ut min skola och ha med som lärobok.

    SvaraRadera