2 juli 2012

Här högg Adolf Hitler i sten

SÅR Även om man bryter lite sten idag, så verkar det inte pågå alltför mycket verksamhet. Spåren av tidigare brytning har lämnat djupa sår i naturen. Det är Hitlers fel.

Kriget gick lysande för diktatorn. Som den storhetsvansinnige mannen Hitler var, lät han beställa sitt segermonument långt innan den förväntande segern var i hamn, nämligen redan 1941. Många stenbrott i Sverige aktiverades och blocken höggs ut ur det svenska urberget. Även Tranås fick sin beskärda del av beställningen. Den röda Tranåsgraniten var uppenbarligen helt i den segerrusige Führerns smak.

Dessbättre blev det aldrig aktuellt med leverans till Tyskland. Tyskland förlorade andra världskriget på raken, och det var inte längre aktuellt med något segermonument. Kapitulationsmonument ser man ju sällan.
Stenen var redan betald och blev liggande. Den kunde nu säljas en andra gång till glädje för ägarna stenbrotten.
Fortfarande idag, 70 år senare, finns det stenblock kvar som avsedda till tysklandsexport. Nu används de mer som råvara till gravstenar och eventuellt till skrytbyggnader. Naturligtvist kan du också köpa en bit, såga till den och polera noggrant, och ha den till köksbänkskiva. Det skulle nog imponera på grannarna.
Fast jag tycker nog att man skulle kunna ta och göra ett stort monument över mig i Tranåsgranit. Det är jag värd.

Hej så länge
Sverker

Leg. stenhård


STENSJÖ Om du inte pumpar undan vattnet, kan det lätt bli en sjö i ett gammalt stenbrott. Jag undrar om det finns fisk där? Eller kräftor?

BORRAR Ett gäng gamla rostiga borrar stod lutade mot en sten. Jag undrade om de stod och vilade lite innan nästa arbete, eller om det var en installation i naturen. Jag vet inte, för det fanns ingen att fråga.

ROST Överallt fanns det lämningar av tidigare verksamhet. Den här kättingen verkade ha legat här ett tag, liksom larvfötterna och rören bakom. Jag undrar hur det ser ut om 50 år?

STILIGT En Sverker högt upp på en stensockel, skulle vara en verklig prydnad för en sådan kulturlös stad som Tranås. Sverker skulle ju också vara i sten, förstås. Erkänn att det skulle bli stiligt! Donationer mottages.

1 kommentar:

  1. Hej
    Var idag och försökte hitta detta stenbrott som jag besökte för närmare 40 år sedan, kan du beskriva hur man hittar dit?

    Hälsningar Bengt Åhman, Hjältevad

    SvaraRadera