30 september 2012

Slarv blev en djupgrävning i bildarkivet

HUSDJUR Som du kan se är den här bilden tagen 1914. Det kan man förstå när man ser hur liten farfar är. Det är hans mamma, husses farmor som håller i honom. Hönsen och kaninerna hade de för att få lite ägg, kött och skinn. Det var ju precis efter det stora kriget, det som senare döptes till första världskriget. Den lilla gossen till vänster är farfars bror Bengt, som senare utvandrade till USA. Sen kommer Olle. De stora pojkarna tre år gamla. Flickan är antagligen hemhjälpen.

Husse är inte bara tjock och trögtänkt. Han är glömsk också. Idag har han glömt att hjälpa mig med min blogg. (Försök och skriva med tassar själv, så får du se hur lätt det är.)
Därför har jag beslutat att ta några gamla bilder, som du kan titta på.


Ska man ta gamla bilder, är det lika bra att ta rejält gamla bilder. De är runt 100 år gamla och det är husses farfar som har fotograferat dem. Husse har kvar alla gamla glasplåtar, så det kanske kommer flera när jag inte har något annat. Vem vet?

Hej så länge
Sverker

Leg. bildredaktör

KORGMAKARE Förr i tiden åkte du inte till shoppingcentrat för att handla dig en korg. Det fanns korgmakare som vandrade omkring och sålde sina alster. Denna bild är tagen i Adelöv någon gång 1904–07. Det var husses farfars första tjänst. Han var folkskollärare, kantor och vaccinatör.

KRUKMAKARE I Adelöv fanns det en krukmakare som höll till i denna timrade byggnad. Bilden är lika samma ålder som den förra, alltså drygt 100 år gammal.

2 kommentarer:

  1. Åh så fina bilder. Vilken skatt du har i lådorna, Sverker! Nosa gärna upp fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror lite på husse. Det är han som måste skanna glasplåtarna.

      Radera