17 juni 2011

Agnes hemmaduktiga dag

FULL FART Det första vi gjorde efter brödbaket när brödet gräddades ugnen, Agnes och jag, var att jag tog med henne ut på löpträning. Vi sprang korta Klunken, som är 5,34 kilometer. Vi klarade den på lite under 25 minuter. Som du ser lät jag Agnes få lite försprång under spurten, så hon skulle känna sig lite duktigare.

Ibland en dag kan det hända att Agnes drabbas av duktighet. Så ofta är det inte, men då det händer är det minsann inte att leka med. Tänk om hon vore så hemmaduktig varje dag, vad fint det skulle vara här då.

Direkt från sängen till köket. Det var så Agnes började sin dag. Redan kvällen innan hade hon förberett brödbaket. Rågkrossen och filmjölk skulle nämligen stå i kylskåpet och svälla under natten.
– Nu ska jag baka limpor Sverker, sade Agnes till mig när jag övervakade hennes göromål i köket.
I springkläderna, tänkte jag. Det måste vara jobbigt att göra limpor.
Agnes rörde i än det ena och än det andra i en stor bunke. Sen hällde hon i degen i två formar och skjuts in i ugnen.
– Nu ska vi ut och springa Sverker, sade Agnes hurtigt till mig. Det tycks ju inte vara någon hejd på aktiviteterna idag.
Så sprang vi iväg. Jag drog upp tempot, så vi kunde ståta med en vacker tid när vi kom hem. Sen var det frukost med nybakat bröd för alla, inklusive min feta husse. Han hade också behövt röra på sig. Jag kan säga att brödet var gott, för husse tappade en bit som vanligt. Han är ganska fumlig.
In till Tranås för att handla. På vägen ut plockade Agnes lite körsbär. Normalt brukar de plockas av fiskmåsar och björktrastar, men det har inte skett i år. Ännu.
När vi kom hem plockade Agnes – under mitt överseende – ännu mer körsbär.
Av körsbären gjorde vi körsbärslikör (den blir klar om ett halvår), början till romtopf (som också blir klar om ett halvår) och körsbärssaft ,som blir klar idag.
Tror du att Agnes hade varit tillräckligt hemmaduktig nu? Inte. Vad gjorde hon mer tror du? Jo, det ska jag tala om. En drömtårta, städade köket (ihop med Marie som hade anslutit sig) och så lagade hon middag. Det blev rostbiff, kryddig korv och en potatisgratäng. Jag fick hundmat utan korv och rostbiff.
Jag skötte som vanligt fördisken av alla tallrikar och uppläggningsfat på mitt expertmässiga sätt, så allt var preparerat för diskmaskinen.
Jag undrar om Agnes kommer att vara lika hemmaduktig idag också? Knappast troligt.


Hej så länge
Sverker

Leg. Agnespåhejare

Gå gärna till min frågestund (föregående inlägg)!

Fråga vad du vill. Jag svara på allt.


FÖRPLOCKNING Redan på väg in till staden och dess affärer började Agnes plocka körsbär. Jag visade henne var de bästa fanns. Jag fick också smaka körsbär. De är goda. Man behöver faktiskt inte spotta ut kärnorna.

KLARBAKAT Under tiden vi var ute och sprang, befann sig limporna i ugnen. När vi kom hem var de nästan klara, men Agnes duschade och sen blev de klara. Jag behövde inte duscha, eftersom jag inte hade blivit svettig.

HUVUDPLOCKNING När vi kom hem från vår inköpsresa av nödvändigheter började huvudplockningen av körsbär. Agnes var duktigast. Husse är inte duktig på att plocka körsbär. Han är inte duktig på något.

EN DRÖM Direkt efter att körsbären var urkärnade, drog Agnes igång nästa projekt: en drömtårta. Eftersom den smular sig lite, så vet jag att den smakar som en dröm!

2 kommentarer:

  1. ,Idag har du och Agnes verkligen varit duktiga, men jag tror nog att husse varit lite duktig ochså.Vad lycklig du är som får fördiska..
    När jag är hundvakt ibland låter jag också de två hundarna som jag passar fördiska.Det blir otroligt rent.Du har verkligen mycket att sköta
    som får fördiska själv.evap

    SvaraRadera
  2. Jag vet, men det är en plikt som jag faktiskt står ut med, även om det är jobbigt.

    SvaraRadera