31 maj 2011

Våra odödliga vänner

FINA Visst är vi fina, blomman och jag. Jag är Sverker och blomman är Tant Hildas blomma. De orangeröda bommorna kommer med viss oregelbundenhet. Vartannat år ungefär. De luktar knappast något. Ren ögonfröjd.

Det finns en sak min husse är rikt begåvad med. Det är avsaknad av talanger. En av de talanger han saknar mest är att sköta blommor. Här hemma är Darwins evolutionslära med de bäst anpassades överlevnad satt på sin spets. Krukväxterna i vårt hus brukar ha en väldigt kort levnad, efter de hamnat i husses omvårdnad. Men det finns undantag: De odödliga växterna.

Idag ska jag börja med den mest häpnadsväckande av dem alla. Jag vet inte, och husse vet absolut inte, vad den egentligen heter. (Är det någon som vet?) Här hemma heter det Tant Hildas blomma.
Tant Hilda bodde i Tåby på Vikbolandet i socknens minsta och äldsta stuga. Hennes rikedom var hennes blommor, men inget annat. Men det är en annan historia. Hon hade ett antal av Tant Hildas blomma, som hon förökade genom delning. Husse var där en gång på besök med sina föräldrar, troligen 1946. (Så gammal är han! Fet är han också.)
– Pojken ska ha en blomma, sade tant Hilda och gav min husse en kruka med ett litet skott.
Blomman sköttes sedan av farmor och farfar de närmaste 18 åren, men när husse flyttade hemifrån tog han med sig ett par plantor. Dom sköttes inte, men överlevde mot alla odds.
Nu kommer vi till det konstiga. De lever fortfarande och han har också delat ut flera exemplar till släkt och vänner.
Tant Hildas blomma tål alltså sol, skugga, mörker, för mycket vatten, för lite vatten och husse.
Originalplantan är minst 65 år gammal.
Det är vår odödliga blomma nummer ett.
PS Om du kommer till Tåby kyrkogård, så hittar du en bit ekplanka på marken. Den kommer från Tant Hildas rivna vedbod. På gravstenen (plankan) står det bara Tant Hilda. DS

Hej så länge
Sverker

Leg. hortonom

TANT HILDA I den här stugan bodde tant Hilda. Hon försörjde sig på att sticka strumpor och liknade sysselsättningar. Hon kunde knappas gå, eftersom hon hade fått en högaffel i sig som liten och doktor var inget att tänka på för fattigt folk.

HJÄLP Finns det någon som till äventyrs vet vad blomman heter? Husse och jag vet lika mycket. Vi vet att det är en blomma, som står på toppen av världens blommor när det gäller att överleva.

6 kommentarer:

  1. Hej!

    Det är en Scadoxus från Afrika, värt att kontakta Bergianska Trädgården, kanske är det en eftersökt försvunnen hybrid, annars är det Scadoxus puniceus, målarborste. Men kolla
    http://www.pom.info/krukvaxt/efterlysningar.html och hör av dig dit. Fin blomma och fin berättelse!

    Mariette Manktelow
    botaniker

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket. Ja, jag ska kontakta dem.

    SvaraRadera
  3. Tack för dagens inlägg. Mycket bra som vanligt!

    SvaraRadera
  4. Hej Sverker!
    Jag kontaktade genast min goda vän Mariette när jag såg din undring. Det hon inte vet om växter är inte värt att veta! Jag ser att du redan fått svar. Så kul! Det kanske är en riktig raritet du har.

    SvaraRadera
  5. Jag tackar alla. Jag har skickat länken vidare till http://www.pom.info/krukvaxt/efterlysningar.html så får vi se vad som händer. Det skulle ju vara kul om denna odödliga blomma skulle vara en riktig raritet. Den är ju inte svår att föröka precis.

    SvaraRadera
  6. Sverker, hälsa husse, aka min far att jag vill ha en nästa gång han kommer till frankrike, har ju ärvt hans icke så gröna fingrar.

    SvaraRadera