26 januari 2015

Småfågelräkningen som blev ett totalfiasko

LÖNLÖST Det är inte lätt att stå och spana efter småfåglar vid fågelbordet, då det varken finns fågelbord eller fåglar. Mitt resultat blev noll.

Då var den årliga räkningen av småfåglar vid fågelbordet avklarad. Årets resultat blev noll. Förra året var mer lyckat. Dels fanns det ett fågelbord och dessutom fanns det fåglar. Förra årets resultat två änder och en rävunge kan knappast heller anses vara lysande.

Av någon anledning ska man räkna småfåglar. Totalt i Sverige var talgoxen den vanligaste fågeln, påstår de som tror de vet. Men en flygande oxe? Finns det verkligen?
Hemma hos mig fanns det ingen fågel alls. Mitt tjusiga fågelbord finns inte på plats och automaten för jordnötter är tom. De är ju ingen idé att fylla på den, eftersom det inte finns någon fågel. Resultatet blev alltså noll fåglar.
Jag smög istället bort till grannarna, som ödslar pengar på fågelmat istället för hundgodis. Nog för att det fladdrade lite, men när jag kom och skulle räkna, så blev det tomt. Resultatet blev alltså noll fåglar.
Då stegar jag istället bort till mina andra grannar, som också tycker att våra bevingade vänner ska bli feta under vintern. Samma sak där. Fåglarna ville inte bli räknade. Men så ser jag två feta änder på marken. Jag räknar bägge två. Resultatet blev alltså två änder.
Med föregående års räkning i färskt minne, så kan jag slå fast att änder är den vanligaste småfågeln här. På andra plats kommer rävungar.

Hej så länge
Sverker

Leg. naturälskare

LETA Inga fåglar vid fågelbordet hos min granne. Hade de månne gömt sig i snön? Jag letade noga, men hittade inte en endaste fågel att räkna.

TOMT Alldeles tomt var det vid min nötautomat. Så länge det inte kommer några räkningsbara fåglar, så är det ju ingen idé att fylla den med jordnötter.

ÄNDER Äntligen hittade jag några småfåglar att räkna. De fanns hos mina norra grannar. Jag räknade till två stycken änder, samma som förra året. Dessutom var det samma änder. De tigger mat året runt här omkring.

FÖRRA Så här såg det ut vid förra årets räkning hos mig. Samma änder som jag räknade i år. Dessutom ser du en liten rävunge som har klättrat upp i fågelbordet. Jag räknade den också.

2 kommentarer:

  1. Ser rävarna ut på det viset i Tranås? Visserligen träffade jag en hel del tvåbenta rävar i Tranås-parken i min ungdom, men jag vet inte om de såg ut som en ekorre./E-beth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tror nog att det är en liten rävunge. Eller kan det vara en sidensvans?

      Radera