7 maj 2014

Jag gjorde Unda klar inför årets första seglats

SNÖREN Eftersom jag är specialist även på snören, så berättar jag för resurshusse hur han ska knyta såväl tygsnörena som järnsnörena. Det är tur att han har mig, annars skulle allt vara ett enda trassel.

Att ha en segelbåt och använda motorn är en stor skam. Det finns till och med en dokumentärfilm om detta (Att angöra en brygga). Det är därför man sätter en pinne på båten, så man kan hissa upp tygstycken. Det kallas då för att man seglar.
För att min resurshusse ska slippa att skämmas, hjälpte jag, som vanligt, honom att få dit hans pinne.


Under min ledning och försök till fördelning av arbetet, kom så småningom pinnen på plats. Min husse var som vanligt arbetsovillig. Han gör inte många knop om han slipper. Det tog en timme hårt arbete av oss andra, innan allt var klart.
Min resurshusse vill gärna sätta dit båtpinnen strax innan väderomslag. Så till exempel var det vackert väder när vi satte den i hålet på båten. För att klargöra det hela, så går hålet bara genom taket. På golvet får det inte finnas något hål. Då skulle det bli väldigt blött om tassarna.
Dagen efter pinnen var på plats, var det blåst och framför allt ett ymnigt regn. Varför gör resurshusse så, undrar du säkert. Så här ligger det till:
– Har du varit ute och seglat än, resurshusse, frågar kanske en käck segelkamrat.
– Det har ju varit så fint vårväder.
– Nej, jag har inte haft tid att sätta i pinnen än, genmäler resurshusse.
Några dagar senare:
– Har du varit ute och seglat än, resurshusse, frågar kanske en annan käck segelkamrat.
– Nej, sedan jag satte i pinnen har det ju tyvärr varit så dåligt väder, säger resurshusse sorgset.
Andra ursäkter kan vara: mycket att göra, blåser för lite, blåser för mycket, för kallt, för varmt.
Nu ligger i alla fall Unda klar för att segla med. Det kommer nog att ske tre gånger i sommar. Har jag lite tur kanske jag kan få följa med.

Hej så länge
Sverker

Leg. arbetsledare

TILLÅTET Att köra en segelbåt med hjälp av motorn är en skam. Fast just när bilden togs, så var det tillåtet, om än inte ärbart. Unda har inte någon pinne än. Det beror på att Unda övervintrar inne i hamnen och pinnen sover sin vintersömn i Seglarvik. Dit är Unda på väg, när bilden togs.

SKÄLLER Det är lätt att bli irriterad på husse. Det är därför jag skäller. Stackars resursmatte står och lyfter hela masten, under tiden som husse står och leker med sin nya kamera han fick från Seattle.

TUNGT Det hade varit mer passande om husse hade vevat. Det tunga arbetet gör istället resursmatte. Resurshusse står på båttaket och leker med pinnen. Husse leker med kameran.

OVÄDER Jag kan hålla med om att dagens väder är en bra ursäkt för att inte ge sig ut på sjön. Det blåser kalla vindar och regnet lämnar ingen torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar