24 juni 2013

Försvunnen offerplats hittat i Tranås djungler

FÖRSVARSMUR Runt hela offerplatsen löper en kraftig försvarsmur. Troligen har det varit en träkonstruktion ovanpå den med giftiga spetsar. Eventuella angripare hade en utdragen och plågsam död att se fram emot, om de försökte klättra över befästningsverket.

Aftonbladet går med sin sedvanliga flåshurtiga stil ut med att en okänd indianstad har hittats i Mexikos djungler.
Detta är dock inget, i jämförelse med det hednatempel och offerplats som jag har hittat i Tranås djungler.


Du undrar säkert varför jag inte har berättat om min upptäckt tidigare. Ja, jag kanske inte vill ha hit massa turister. Inte nog med att dessa skulle förstöra de ömtåliga resterna och plocka med sig souvenirer, de skulle störa urbefolkningen – vildarna – som stryker omkring i djungeln i sin jakt på föda.
Lokalbefolkningen har ju naturligtvis alltid känt till offerplatsen, men de räknas inte eftersom de är vildar. Det är först nu som forskare (=jag och husse) har fått tillgång till tempelstaden.
Forskarna (=jag och husse) hoppas att staden ska kunna bidra till kunskapen om hednakulturen samt förklara rikets mystiska kollaps.

Hej så länge
Sverker

Leg. fornforskare

OMÄRKVÄRDIGT Aftonbladet presenterar sin stad som om den skulle vara en sensation. Fast det är klart att jag måste hålla med om att det är lite större sensation än ”Här kan du röja loss på lunchen”.

KANNIBALER? Har detta stora kärl, som med lätthet kan rymma en styckad människa eller ett helt spädbarn, används för att tillreda människooffren? Eller grillade man de vuxna? Tankarna svindlar lätt iväg, men min forskning får visa svaret.

FÄNGELSE Dolt i den täta djungeln syns den lille byggnad där man troligen höll de som skulle offras. Det kan ha varit människor, getter och till och med stora ekorrar. Det är sådant som den framtida forskningen får utvisa.

OFFERPLATSEN Ovanför gropen med kokkärlen finns en kulle av sten. Troligtvis var det däruppe som hednaprästerna stack knivarna i sina av skräck och smärta skrikande offer. Ja, se det var en tid att minnas.

DJUNGEL Som du själv kan se är det inte konstigt att denna offerplats har legat oupptäckt i milliontals år. Vem vill trava genom jätteormbunkar och brännässlor, när det antagligen dräller av giftormar på marken.

SPÅR Det är inte lätt att upptäcka de spår som finns, särskilt som man blir färgblind så fort man har passerat försvarsmuren. Hade jag inte under min forskning hittat den urgamla kartan med ett kryss, så hade platsen fortfarande varit oupptäckt.

2 kommentarer:

  1. Uscha, hur vågar du gå i den skogen? /Lu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skickar min husse i förväg, för säkerhets skull.

      Radera