17 mars 2013

Flyttfåglar och myror signalerar en snar vår

FLYTTFÅGEL Bara för en stund sedan lyckades husse påpassligt fotografera en flyttfågel i vår trädgård. Skatan flyttade från vår trädgård när den gamla enen var tvungen att fällas. Nu bor kråkfågeln på granntomten, men idag hade hon flyttat in på min tomt.

Nätterna är minst sagt kalla. Det märker jag när jag kvällskissar och när jag hämtar tidningen på morgonen. Men sedan kommer solen och solen värmer.

Vi kan ju inte precis prata om vår än. Snön ligger kvar på de flesta ställen, men de varma solstrålarna får en flyttfågel (=skatan) att komma hit. Värmen från solen gör också myrorna nyfikan.
– Är det vår nu? Jag tror jag tar och går upp och tittar efter.
– Jag vill också följa med, hörs det överallt från stackens mörker. Upp i solljuset kryper tusentals små äckliga insekter för att inspektera vädret.
När stacken ånyo hamnar i skugga, kryper de besvikna ner. Men, mina vänner; våren är på gång. Snart har vi både myggor och fästingar.

Hej så länge
Sverker

Leg. årstidsförmedlare


VÅRVINTER Som du ser ligger det snö kvar, men solens varma strålar har smält undan snön från myrstacken. Inte nog med det, värmen har också lockat ut de små irriterande småkrypen ut i den kyliga vårluften. Ser du några myror på stacken till höger? Titta på nästa bild, så blir du snopen.

KLIAR Massor med myror fanns det om man bara tittade lite närmare. Nu är myror inte mycket att ha, eftersom de kliar när de kryper omkring i min päls. Men nu stack de ingen stans, utan de höll sig på sin egen stack och inte Sverkers päls.

4 kommentarer:

 1. De eländiga myrorna vaknade till mot söderväggen och hittade en väg in till mig. Sån't är inte kul. Jakten pågår./E-beth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra köksmyror har inte kommit än. Men snart …

   Radera
 2. Man kan ju undra varför det är så synd om dom, myrstackarna! / Wi o Lu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret är enkelt; därför att det bor myror i myrstackarna.

   Radera