27 augusti 2013

Resurshusse och jag är kräftexperterna

KVALITÉ Varje kräfta måste kontrolleras noga av en expert (=jag Sverker). Fast det gäller att akta sig, för kräftor. Det nyps med klorna. Och dill måste man ha i mängder och den ska lukta gott.

Nu kommer en rapport till hur jag har det när husse är borta.
Ingen kan påstå att resurshusse är någon stor fantom i köket, men en gång om året kastar han ut alla andra.
Han skall koka kräftor! Det tror han inte att någon annan kan, men naturligtvis vet jag ännu mer än han om kräftkokning.


Kräftor är inte speciellt goda, men det serveras annat gott när min resursfamilj har kräftskiva och de som är med brukar bli onormalt generösa.

Först måste jag inspektera de levande kräftorna och dillen. Kräftorna kan nypas innan de är kokta, så det gäller att ta det lite försiktigt. Sedan är det resurshusses tur att koka kräftorna enligt hans hemliga recept (mitt hemliga recept är naturligtvis bättre. men jag avslöjar det inte för honom).
Kräftor är konstiga djur. När de lever är de alldeles svarta, men när de har kokats blir de röda.

Efter att kräftorna har legat och badat i ett par dagar är det dags för själva kräftskivan. Då måste man hänga upp konstiga lampor och duka med speciella tallrikar. Min resursfamilj säger att lamporna ser ut som kräftor, men jag tycker det mest ser ut som jättesmå humrar.
Resursmatte hade köpt sockerdricka till kalaset. Det var helt i onödan, det är ju ingen annan än min korkade husse som dricker sockerdricka till kräftor och han är i Amerika.

Gäster var bland andra Bitte och Åke. Då fick Turbo och Pigge ligga hemma hos dem och sukta medan jag fick fördiska här. Mycket rättvist!
Åke försökte till och med mata mig med kräftor, men jag föredrar pajerna.

Hej så länge
Sverker

Leg. kräftkokare

RÖDA När kräftorna har simmat i kokande vatten, så ser de ut som min husse gör när han har solat. Fast de luktar olika.

VIKTIGT För att kunna få rätt smak på kräftor är det viktigt att man har rätt fat, rätt verktyg och rätt servetter. Egentligen ska man ha tygservetter, men de går sönder om de trillar på golvet. Då måste man ha ett litet spetsigt glas till vatten.

SOCKERDRICKA Denna dryck hör inte hemma bland kräftor anser i stort sett alla. Utom min husse. Det är självklart att min husse har fel.

BJUDEN Kräftor kanske inte är min favorit. Resursmatte och Åke lyckas inte lura mig så lätt. Men jag kan inte nog lovorda resursmattes pajer. Se där har vi mat för en västgötaspets.

TRÖTT Än sen då? Klar man blir lite trött dagen efter dagen före. Särskilt om det var kräftskiva dagen före. Men nu är jag pigg igen.

4 kommentarer:

  1. Konstiga servetter som går sönder om de trillar på golvet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det. Jag var dessutom synnerligen oskyldig, även om servetten var god.

      Radera
  2. Very nice looking crayfish! bigger than the ones we got. But your Dad cooked ours very nicely and they were delicious!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I heard they were a little small. But how could you trust my dad?

      Radera