8 juli 2013

En närmare titt på den flyende sommaren

SLÖAST Det här är min trädgårds slöaste blommor. Det orkar inte ens resa sig upp. Trots att jag tittade väldigt noga, kan jag inte avgöra om de sover eller inte.

Visste du att sommaren håller på att ta slut? Sedan midsommarsolståndet har dagen blivit 23 minuter kortare. Snart blir det helt svart.
I min trädgård har redan många blommor försvunnit, men det har tillkommit ett par stycken. Jag tar och tittar närmare på saken.


Kom du ihåg min rododendronbuske vad den var stilig med alla blommor? Nu finns det inte en blomma kvar. Inte ens på marken.
Vallmon som var så stiliga beslöt sig för att släppa sina röda kronblad bara efter ett par dagar.
Fruktträden blommar inte längre och körsbären åt tjuvaktiga fåglar upp.
Vad finns då kvar? Jo de gula blommorna, som finns lite här och där, har beslutat sig för att slå ut. Där gullvivorna tidigare fanns blommar det blåklockor istället. Den taggiga häcken är full med små röda blommor.
Nu dröjer det inte länge på förrän höstsyrenen blommar och rönnbären lyser röda från sina grenar.
Då är det dags att gå i vinteride, men inte riktigt än.

Hej så länge
Sverker

Leg. årstidsexpert

GULT Den här gula blomman finns upp vid lilla huset och nere på slänten mot sjön. Jag tycker nog att jag är ganska stilig, där jag står framför det gula blomsterhavet. Blommorna och jag utgör en vacker symbios.

SKÖRD Här har vi årets skörd av plommon i vardande. Med lite tur sitter plommonet kvar tills det hinner mogna.

TAGGIGT Vi har många taggiga buskar i min trädgård. På de buskarna finns det små röda blommor. I höst kommer det små röda frukter med kärnor i. Av de kärnorna kan man göra klipulver. Det gjorde husse när han var mindre och lade fröna under flickornas tröjor. Han vet hur man gör sig populär. Under buskarna kan man med fördel gömma ben.

OTAGGIGT Jag har också några andra buskar som har röda blommor. Blommorna är väldigt små, men ganska många. Buskarna är inte taggiga, och därför inte riktigt lika bra att gömma ben under som taggbuskarna.

ANALFABET Alla blommor kan inte läsa. Den här är en sådan. Den heter höstglöd, för att den har röda blommor på hösten vid jul sådär. Då ska den väl inte blomma nu?

RODODENDRON Så går det när man är mallig. Rododendronbusken var vansinnigt mallig över sina många blommor. Hur granna är blommorna idag?

BLÅKLOCKA Denna blomma heter blåklocka. Inte för att den vet vad klockan är slagen, utan därför att den ser ut som en kyrkklocka och är blå. De blommar nu istället för gullvivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar