11 maj 2013

På väg mot Västindien

REBULA Bakom mig ligger båten Rebula. Ungefär jämte mig står Göran, min husses lekkamrat. Här ser båten stor ut, men ute på Atlanten …

Om man en båt som heter Rebula och heter Lars och har för avsikt att segla till Västindien, då kan det behövas expert hjälp. Om Rebula dessutom ligger i Gamleby, är det när till hands att anlita mig.

Sålledes begav jag mig till Gamleby igår för att hjälpa Lars med lite utrustningstips och hjälp, så han skulle kunna navigera (=vrida på ratten så båten åker åt rätt håll) rätta. Jag hade tagit med mig Göran, som känner Lars. Även husse var med mer som barlast.
Jag har ju stor erfarenhet av båtlivet. Jag har åkt på Frankrikes kanaler, seglat och paddlat kanot på Sommen och korsat stora hav mellan såväl Helsingborg–Helsingør som Rødby–Puttgarten. Så sjövan är jag.
Även om Rebula kan verka stor där i hamnen i Gamleby, så är hon inte större än en lus ute på Sommen när hon kör ute på Atlanten. Så det krävs att man är välutbildat och att båten är rätt utrustad (=korv, hundmat och så).
Lars var naturligtvis tacksam för alla råd jag gav, fattas bara annat.
Göran ska kanske åka med en bit, men jag föredrar den svenska sommaren i år. Jag tror nämligen inte att man kan träffa på några löptikar ute till havs.

Hej så länge
Sverker

Leg. fartygskännare

KÖKET Lars håller på att hälla upp en kopp vatten till mig. Jag kunde nöjt konstatera att vattnet var gott och kranen fungerade. Klart godkänt.

TRAPPAN Trappan från undervåningen upp till övre golvet var ganska kass. Den var inte alls avsedd för västgötaspetsar. Alldeles för brant och alldeles för små trappsteg. Det kunde göran också konstatera. Klart underkänd.

STYRPLATSEN Det är här man står när man ska svänga med båten. Det behöver man inte göra ofta ute på öppna havet. Då kan man, som du ser, roa sig med att titta på tv istället när man tröttnat på att titta på mätarna. Klart godkänt.

FIKA Ska man fika på Rebula, så sitter man längst bak. Särskilt om det är bullar och kakor, så sitter man alltid där. Jag sitter beredd att hjälpa Lars att äta upp hans bulle. Jag är såååå hjälpsam.

4 kommentarer:

 1. Har du gått och blivit sjöbuse Sverker?

  SvaraRadera
 2. Annars ett gyllene tillfälle att smyga sig ombord och bli skeppshund......men sen det är ju där med husse.... / Lu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är ju dofterna efter tikar. Sen fanns det bara en pinne, men inget att krafsa i efter större behov. Det hade de missat i utrustningen.

   Radera