22 augusti 2011

Exporthistoria

KÄNDISAR Två kändisar på samma bild. Det är inte ofta du får se det, va? Den ena (den stiliga och tuffa) är jag och den andra är en staty av Sveriges mest kända emigrant; Kristina från Duvemåla. Den ena är verklig, den andra har aldrig funnits.

– Vi ska åka till Duvemåla, sade husse till Agnes och mig när vi var ute på en liten sommarturné. Han hade just sett en skylt som det stod Duvemåla på. Husse är nämligen lite involverad i emigrationen, eftersom han är från Småland. Redan för länge sedan var det torftigt att bo där.

Vi svängde upp på parkeringen. Det var före turistsäsongen, och dessutom hade inte solen hunnit så långt över horisonten. Då är det tidigt.
– Här kom Sveriges mest kända emigrant ifrån, sade husse till mig. Hon hette Kristina.
Jaha, tänkte jag. Kul för mig att veta.
– I själva verket har hon aldrig funnits. Hon är en fiktiv (=påhittat, en lögn) person, som har fått symbolisera alla svenskar som flyttade till Amerika.
Att husse är lite intresserad beror på att hans morfars sex syskon, hans farfars bror, min farfars (som jag kallar honom) bror och nu husses egen son, min lillhusse, har alla flyttat till det stora landet i väster. Det betyder att husse har en son, fyra kusiner, massa kusinbarn, sysslingar, bryllingar i USA. Varje sommar brukar vi få USA-besök. I september kommer Jim och Eloise, till exempel för att hälsa på mig, och just nu i denna stund är husse och hälsar på sin son med fru och framför allt barnbarn i Seattle. De var hos mig förra sommaren. Då hade vi roligt.
Jag tycker att det snart är min tur att åka till Amerika. De lär ha så goda hamburgare.

Hej så länge
Sverker

Leg. släktforskare


ÄPPLE När Kristina, som inte fanns, flyttade till Amerika, tog hon med sig en kärna från sitt kära Astrakan-träd. Därav äpplet på bilden. Hon fick smaka av frukten, men ack så sent. Husses släktingar köper äpplen på Fred Mayer’s.

FÖRFATTARE På Duvemåla sitter en skylt med en målning av han som ljög ihop historien om Kristina och Karl-Oskar, som hennes man hette. Författaren som ljög så bra heter Vihelm Moberg. Enligt husse är han mest känd för att husse träffade honom ett par gånger. Jag tror vad jag vill om det.

DUVEMÅLA Så här tar sig Duvemåla ut i försommargrönskan. Ganska vackert. När Karl-Oskar och Kristina gifte sig, flyttade de till det betydligt mer modesta stället Korpamoen. Men allt är som sagt lögn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar