12 januari 2014

Så har jag förberett mig inför snön och kylan

DAMMEN Dammen kan man använda företrädelsevis till två saker. Man kan dricka ur dammen och man kan ha guldfiskar i den. Olovandes finns det också grodor i den och en snok ibland.

Just nu, precis i denna stund, kommer vintern tillbaka till mig. Det har blivit kallt och det ska bli ännu kallare. Vita saker, så kallad snö, trillar ner från himlen och lägger sig på trän och på marken. Dammen fryser alldeles snart, så den inte går att dricka ur. Men då kan jag gå på den. Men hur gick det med guldfiskarna?

Om du kom ihåg i höstas, när det började bli kallt, så försökte husse fånga guldfiskarna i dammen. Det gick inte så bra. Det var ju min husse som lekte fångstman. Guldfiskarna var dessutom snabba att gömma sig.
– Ta ficklampan, sade jag. Den stora ficklampan.
– Inte kan man fånga gyllene fiskar med ficklampa, genmälde min korkade husse.
Jag fick förklara att även fiskar sover. Lys på dem med stora ficklampan, den som lyser ända bort till rondellen, så blir de bländade och paralyserade.
Fångstmetoden lyckades efter ett par försök. Guldfiskarna flyttades in i värmen. Nu bor de i sitt akvarium. Kvar i dammen finns minst en groda. Den fick husse upp av misstag, men den hoppade tillbaka igen.
Inne i huset bor alltså jag, min husse och två guldfiskar. Dessutom har vi lite spindlar och flugor.
Kvar ute i kylan bor det fåglar. På grund av min godhet förses även de med mat från min utmärkta LP-matstation.
Hur mår Lucy då? Jo, tack. Hon har det oförskämt bra hos min Per. Hon ligger på sin blåa kudde på matbordet och tittar på sin julklapp hon fick av mig.
Då och då kommer det en fågel och äter. Det tycker Lucy är roligt.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinterhund

PIGGA Guldfiskarna far runt som dårar i sitt akvarium. De kan då och då stanna upp och titta på fornfyndet från Egeiska havet. De får mat serverat en gång om dagen. Idag har de redan fått mat.

POPULÄRT Mitt fina patentfågelmatare har blivit mycket populär bland traktens fåglar. De skvallrar för sina kompisar i skogen och så kommer det fler och fler. På dagens bild kan du se en gammal bekant, den gulsvarta fågeln. Men du ser också den senaste gästen, den brunsvarta jättefågeln. Tittar du noga ser du också den numera frekventa (=tjatigt återkommande) grönfågeln. Tryck på bilden, så blir den större. Då ser du bättre.

SPANING Lucy trivs bäst inne i värmen. Numera har hon tack vare mig lite underhållning också. Hon ligger på sin blå kudde och tittar på fågelbordet som hon fick i julklapp. Då och då kommer det en fågel. Katter äter fåglar.

2 kommentarer:

 1. Sverker nu ser jag var mina kompisar har tagit vägen Stenknäcken med sin
  kompis Grönsisken har farit till den dära gulsvarta fågeln, det är väl den fina
  patentfågelmataren som drar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tro det. Min fågelmatare är oemotståndlig.

   Radera