25 april 2013

Naturens under är spår efter troll

Detta måste vara ett naturens under, kanske du tänker när du är ute i skogen och traskar och ser en konstig gran.
Det kan du ju gärna få tro, men idag ska jag i min skola lära dig de vetenskapliga grunderna bakom naturens mystifikationer.Sent på nätterna, när du sover, befolkas våra mörka skogar av allehanda ting som skyr dagens ljus. Inte bara av björnar och vargar, utan även troll och allehanda oknytt har sin verksamhet förlagt till dina sovtimmar.
Du kanske inte tror att de finns? Men titta på spåren som de lämnar efter sig.
I dag visar jag dig några granar som något lekfullt jättetroll har haft kul med någon gång. När? Ja, det är svårt att svara på, men det var inte alltför länge sedan. Titta på bilderna och lär! De är vetenskapliga bevis på att troll (eller kanske var det jättar som gjorde det) verkligen finns. Allt annat är bara att blunda inför fakta.
Nu kan du gå ut i skogen och leta spår efter troll.

Hej så länge
Sverker

Leg. naturlärare

SPIRALGRAN Tror du att detta är ett naturens spratt? Icke! Genom att dela grantoppen och sedan kommit tillbaka då och då, har något troll lyckats med konststycket att tillverka en äkta spiralgran. Har du någon hemma hos dig, så är det kanske samma troll.

DETALJ Jag skulle tro att trollet är ganska nöjd med resultatet av sin lek. Antagligen var det en trollunge, för jag vet inte om vuxna troll är så här barnsliga.

KNUTGRAN Något troll, jag vet inte vilket, har försökt att slå en knut på en gran. Det lyckades inte fullt ut, men det blev en liten grisknorr på stammen. Det var kanske det som var meningen?

TROLL Så här kan det se ut på nätterna när trollen är på besök i skogarna. Om du inte har sett något troll, beror det på att du sover då. (OBS Bilden är ett fotomontage. Det är alltså inget riktigt troll.)

2 kommentarer:

  1. Trollet finns, även på dagtid. Han brukar hålla till vid E4:an vid Husqvarna när han inte är i din skog. /Lu

    SvaraRadera