10 april 2013

Jag tar en närmare titt på vårfåglarna

SVÅRT Det är inte lätt att göra djupintervjuer (=prata länge) med fåglar. De har en tendens att flyga iväg när jag kommer till dem för att prata. Jag hade haft många frågor att ställa, men det får bli någon annan gång. Men mina kunskaper är enorma. På bilderna nedan delar jag med mig lite av min kunskapsbank.

Som du kanske har märkt, så skriker det något alldeles fruktansvärt från träd och buskar. Det beror på att det är vår och då blir det fart på vårfåglarna. Det går knappast att värja sig från oljudet, men du kanske vill veta lite mer? Jag ska lotsa dig genom de vanligaste flygfäna.

Det kan ju vara roligt att veta vad det är för sorts fågel som du ser. Eftersom jag har märkt att det finns de som inte ser skillnad mellan en vanlig flamingo och en gluttsnäppa, förstår jag att jag har en mission att fylla här.

Husse och jag begav oss iväg på en fågelexkursion (=lufsa omkring och se om man ser några flygfän) i grannskapet. Husses var utrustat med sin kamera, som i sin tur var utrustat med det onödigt dyra teleobjektivet. Jag var utrustad med min skarpa hörsel, min utmärkta syn och mitt fantastiska väderkorn. Här skulle vi föreviga vårfåglar!

Resultat ser du på bilderna, som du kan bortse ifrån. Det är mina bildtexter som är själva läromedlet. Allt detta besvär har jag gjort, för att du ska bli lite klokare.

Hej så länge
Sverker

Leg. ornitolog

GRÅSPARV Som du ser är det här en stor svart/grå gråsparv. De är ganska vanliga här omkring. De har en tendens att stjäla av min mat, som gamla brödkanter och så.

GRÅSPARV Den rödbröstade gråsparven sitter gärna i Agnes plommonträd, där den väntar på att plommonen ska bli färdiga. Det är tydligen en gråsparvstyp som är beredd att vänta länge.

GRÅSPARV Den lilla gulbröstade gråsparven håller också gärna till i fruktträd. Jag är inte säker på att detta är en gråsparv. Det kan även vara en kanariefågel. De är nämligen också gula här och var.

GRÅSPARV Den stora albinogråsparven kännetecknas mest av att de är så skränig. När de samlas i flockar, så kan de hålla mig veken hela natten. Att de är så vita beror på att de badar så mycket.

GRÅSPARV En gråsparv som slagit sig ner på en kvist i väntan på sommaren. Tittar du noga efter så ser en gul fläck på vingen, så just den här gråsparvssorten heter gulfläckig gråsparv

GRÅSPARV Denna gulnäbbade mörkgråsparv går gärna omkring och sprätter i löven. Då och då tar den något med sin gula näbb, som den äter upp. Vad är det tror du? Lätt! Vad finns det under löv, jo lövgrodor. Det är precis vad den letar efter och sedan äter upp.

GRÅSPARVAR Två stycken svartvita långstjärtade gråsparvar på samma bild är sällan man ser, åtminstone på min blogg. Den här modellen av gråsparvar är inte särskilt hänsynsfulla. Det har hänt att de varit framme och tullat av min fördisk, när vi äter ute på sommaren.

7 kommentarer:

  1. Vad många olika sorters gråsparvar det finns hos dig, Sverker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns massor. Faktiskt ännu flera än vad jag har bilder.

      Radera
  2. Gråsparvar som gråsparvar....huvudsaken är att man kan jaga iväg dom från trädgården!
    / Lu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jagar bara iväg de största svarta gråsparvarna. Resten lämnar jag till Lucy om hon vill komma hem igen.

      Radera
  3. Många gråsparvar var det.
    Kan du tala om för mig vad denna gråsparv heter?
    http://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/251006/images/2007/bird_rippe_1190669298_5153750.jpg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lätt som en plätt. Det är en jaktgråsparv, som är en kattliknande fågel man inte behöver jag upp i träd.

      Radera
  4. Exakt Sverker! Du kan dina fåglar du! Klapp och Kli bakom örat!!

    SvaraRadera