9 juli 2011

Tuffa tider väntar för slö husse

PLOMMON Det finns massor av plommon i vardande, kunde husse och jag konstatera under vår trädgårdsrunda. Det kommer att bli dyrt, med tanke på sockerpriset, suckade husse.

Husse och jag gjorde en trädgårdsinspektion idag. Ämnet för dagen var saker som ska tas omhand. Alltså jobbiga saker.

– Tänk, efter att ha haft tur i 21 år, så händer nu detta, suckade husse.
Vad är det då som är så sorgligt? Det ska jag berätta för dig.
Det började med att för första gången någonsin blev inte körsbären uppätna av fåglar. Björktrastar och fiskmåsar brukade det vara som festade upp mina ännu inte mogna körsbär. Så inte i år, så husse var tvungen att göra körsbärspaj, saft, körsbärslikör och början till en Rumtopf.Husse var så besviken, fastän att det var Agnes som plockade.
– Oj, oj, oj, jämrade sig husse. Det kommer att bli massor av plommon. Vad ska vi göra med dem Sverker.
Vi har verkligen massor med plommon. Normalskörden brukar vara sju stycken.
– Jag undrar hur man gör sådana där ingefärspäron som min mormor gjorde, sade husse när han beskådade päronträdet. Det var tätt med småkart. Usch, vad jobbigt det kommer att bli, tillade han sorgset.
– Och vinbären då? Gelé? Saft? Husse gick och muttrade för sig själv.
– Socker som är så dyrt. Det blir till att försöka hitta billigare hundmat. Det sista sade han vänd mot mig. Jag tycker att han kan dra in på snuset istället.
Det största bekymret är dock vad han ska göra med alla hasselnötter. Ska han bli tvungen att fira ju i år?

Hej så länge
Sverker

Leg. fruktodlare


PÄRON Husse drömmer om de konserverade ingefärspäron som hans mormor brukade göra. Men något recept har han inte, så vi får väl se vad det bli. Det blir nog inte så bra, för han är ett päron till husse.

VINBÄR Jag har både röda och svarta vinbär i min trädgård. Av dem kan man göra gelé, sylt eller saft. Eller bara äta. Jag tycker bara om de röda.

HASSELNÖTTER Detta är första gången på 21 år som det finns hasselnötter i min trädgård, enligt husse. Han hade min trädgård före jag tog över den för elva år sedan, nämligen. Han har ingen aning om hur man tar hand om hasselnötterna. Men det har inte jag heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar