21 juni 2014

Midsommarafton med Jakob

MIDSOMMARPOJKE Om man har en blomsterkrans i håret och är en pojke, så blir man en midsommarpojke. Det blev Jakob igår.

Det var midsommarafton igår. Jag firade hos min resursfamilj. Jakob, som är resursfamiljsbarnbarn, var också där. Jakob hade med sig sin mamma och pappa och jag hade med mig min Agnes och min husse.

Jag ska börja med att tala om att du ska akta dig för Jakob numera. Han kryper omkring på golvet och jagar dig. I alla fall så jagade han mig. Det hade väl inte gjort något, om han inte envisades med att dra mig i svansen. Det gällde att hålla sig undan.
Som vanligt hos min resursfamilj så serverades det mycket god mat. Som vanligt hos min resursfamilj så blev jag utan mycket god mat. (Fast lite fick jag.)
Vad jag kan hoppas på är att Jakob får äta själv vid nästa besök. Min erfarenhet av små barn, är att det är väldigt lukrativt att sitta under dem när de äter.
Så jag ser fram emot nästa midsommarafton med Jakob.

Hej så länge
Sverker

Leg. midsommarhund

FARLIG Du ska akta dig för Jakob. Han är farlig. Han drar dig både i öronen och svansen. Eftersom han är mobil, är det svårt att hålla sin plats under bordet.

FÖRRÄTT Förrätten i trädgården såg ut att bli alldeles rätt. Ett fat till Sverker (det längst fram till höger) och flera fat till de andra. Nu gick det ju inte riktigt som jag hade tänkt mig. Otur.

BUKETT Min Agnes och jag hade varit ute och plockat en midsommarbukett. Visst blev den fin? Trots att jag hade med mig så fina blommor, så blev det inte mycket smaskens till mig.

MIDSOMMARNATT Så här såg det ut från min balkong vid midnatt. Ser du ett rött streck på sjön, så är det en båtlampa. På midsommar blir det inte mörkare än så här.

MIDSOMMARNATTSDRÖM Jag drömde efter jag gått och lagt mig. Ett stort fat med bara korvar och köttbullar. Det stod ”Till Sverker” också. Synd att det bara var en dröm.

Dagens ord på livets stig

Tänd hellre ett ljus, än klaga över mörkret.


Sverker
(2000–)

20 juni 2014

Jag vill önska alla

En riktigt
GLAD MIDSOMMAR

STILIG En ovanligt stilig västgötaspets (=Sverker) med en ovanligt vacker blomsterkrans i håret.

BORDSMIDSOMMARSTÅNG Ibland kan man göra en midsommarstång att ha på bordet. Den stiliga västgötaspetsen är förstås jag.

MIDSOMMAR Det syns att det är midsommar, eftersom Julia och min Agnes har blomsterkransar på sig. Det har de inte annars. Du ser också en fin midsommarstång. Men finast är jag och min vän Egon, som inte finns mer bland oss.KANALMIDSOMMAR Ibland kan det vara så att man håller till på kanaler i Frankrike då det är midsommar. Då kan man ordna till det så man har en liten mer symbolisk midsommarstång på båten. Då vet alla att det är midsommar.

19 juni 2014

Idag har jag väldigt mycket att göra

SKOGEN Jag hinner knappt komma till ro, förrän det är dags att ta en skogspromenad. Jobbigt.

Min Agnes pluggar. Det är vad hon säger. Husse försöker byta ut en trasig toalettstol, mot en som är hel. Jag övervakar det hela, vilket är jobbigast.

Man kan tro att det skulle vara enkelt att byta ut en toalettstol. Ta bort den gamla och sätta dit den nya. För att kunna göra det behövs en skruvmejsel, en skiftnyckel och en borrmaskin.
Hade husse vetat var han har en skiftnyckel och en borrmaskin hade det väl gått hyfsat fort. Nu visste inte husse var han hade sin skiftnyckel, men borrmaskinen hittade han inte. Jag övervakar arbetet så det blir rätt och riktigt gjort.
Dessutom måste jag övervaka min Agnes så hon pluggar. Det gör hon inte. Husse ska plugga i golvet när han har borrat hål med sin borrmaskin, som han inte hittar.
Min Agnes bara sitter och läser böcker och tittar och skriver på datorn, istället för att plugga. Hon har inte heller någon borrmaskin.
Det enda som fungerar är gräsklippningen. Det är jag som har hand om den.

Hej så länge
Sverker

Leg. överarbetat

PERFEKT Bara för jag övervakar The Stig så duktigt, så är det den enda verksamhet som fungerar nu. Men jag ska ju också slänga ett öga på min Agnes och min husses aktiviteter. Det är inte konstigt att jag inte hinner blogga idag.

Dagens ord på livets väg
Arbete befrämjar välstånd och hälsa, MEN förhindrar mången tillfällen till synd.


Sverker
(2000–)

18 juni 2014

Fulla förberedelser för midsommarafton

TOMATVAKT Att vakta tomater är en befriande sysselsättning. De är ganska lugna av sig och behöver bara en slurk vatten då och då för att vara glada.

Alldeles snart är det midsommarafton. Då är det extra fördisk och dans och blomsterkransar. Bästa sättet att förbereda sig inför denna orgie av lustifikationer är att följa mitt koncept.

Nu är det bråda dagar när midsommarfirandet ska förberedas. I år, liksom tidigare år, har jag lagt tyngdpunkten på att vara rejält utvilad. Det innebär att jag nu några dagar helt och hållet koncentrerar mig på att göra ingenting.

När jag gör ingenting, måste jag ändå göra något. Jag kan sitta och vakta de livliga tomatplantorna i uterummet, gå behovspromenader och uppsöka skuggiga platser. Det sistnämnda kan vara nog så ansträngande, då solen förflyttar sig med en rasande fart över himlen. Hittar jag en trevlig skuggig plats och sluter ögonen en liten kort stund, så väcks jag direkt av den varma solen.
Trots att jag inte helt och hållet kan ägna mig åt att göra ingenting, så räknar jag med att vara pigg och utvilad när midsommarafton kommer. Och då…

Hej så länge
Sverker

Leg. avslappningskonsult

SKUGGA En del skuggor är bara temporära, som till exempel den här. När husse har tröttnat på att prata med vår granne Leif, så flyttar Leifs bil på sig. Då tar bilen med sig skuggan också och jag får uppsöka en ny skugga. Jobbigt.

MIDSOMMARBLOMSTER I Så här ser blommorna ut på den där busken som inte går att stava till. Inte mycket att ha i en krans på huvudet.

MIDSOMMARBLOMSTER II Syrenbusken hade fina blommor bara för ett tag sedan. Var är de nu? Borta! Så kan det bli ibland.

BEHOVSPROMENAD Lite då och då rycks jag bort från att göra ingenting. Det kan till exempel vara som här när jag ska ut och gå f att uträtta nödiga behov. Rycks jag upp för att äta eller fördiska, är det väldigt positivt.

Dagens ord på livets väg
Det bästa sättet att behålla en hemlighet är att hålla hemligt att det är en hemlighet.


Sverker
(2000–)

17 juni 2014

Ett viktigt tidsdokument

GRAVFINT Min Agnes hade plockat jättefina blommor, som vi satte på graven. Dessutom växte det massa små vita blommor. Den blev så fin så.

Dagen före årets viktigaste dag, min födelsedag, går tiden långsamt. För att få den och gå lite fortare bestämde min Agnes att vi skulle plocka blommor och åka till Heda.

Varför man har med sig blommor till Heda, är för att man kan ställa dem på farfars och farmors grav. Farmor har jag aldrig träffat. Det har Agnes. Av farfar fick jag alltid massor av fördisk och godis.
När vi var färdiga i Heda, så hade det gått en tid. Men det fanns fortfarande tid kvar till min födelsedag. Då åkte vi till Hästholmen. Jag såg ingen häst, men det fanns ett hamncafé. Husse och Agnes fick kaffe och var sin biskvi. Jag fick vatten. Fast som tur var, så tappade både min husse och min Agnes lite biskvi på marken. Den tog jag.
Sedan ville Agnes låna husses nya fina kamera och fotografera under vattnet i Vättern. Hon hade säkert trott att hon skulle få en stor röding eller en kräfta på bilderna.
Nu blev det bara fiskyngel och andfötter. När vi kom hem skulle husse också undervattenfotografera. Han gjorde det i sin sunkiga damm, där han hade tänkt sig att fotografera grodyngel. (Guldfiskarna har tagit slut.) Det gick inte så bra.
Agnes har lite större vyer än husse. Jämför bara Vättern med husses damm.

Hej så länge
Sverker

Leg. tidsresenär

VÄTTERN Precis så här kan det se ut under vattnet i Hästholmens hamn. Ser du småfisken. Det är Agnes som fotograferat. En dag kanske fiskarna hamnar på någons middagsbord.

ANDFÖTTER Det simmade ett par feta änder i hamnen. Nu kan du tack vare Agnes se hur de ser ut underifrån.

SMÅFISK Jag undrar vad det ska bli av den lilla fisken. Kanske en haj. Eller en stor röding. Det är svårt att säga, när de är så små. Agnes, som tog bilden, vet inte heller.

DAMMEN Husses bild av sin damm. Bara för att du ska se grodynglen, så har jag ringat in dem. Guldfiskarna har tagit slut, men det finns gott om trådalger istället.

Dagens ord på livets väg
En läkare kan begrava sina misstag, men en arkitekt kan bara råda sina kunder att odla vildvin.


Sverker
(2000–)

16 juni 2014

Barnvakt – mitt ansvarsfullaste uppdrag

SPRÅKA Vi språkade lite Elsa och jag. Visserligen förstod jag inte vad hon sade, men å andra sidan så förstod hon inte mig. Men det gick så bra så ändå.

Jag var barnvakt igår. Det var jag som ansvarade för Elsas säkerhet, när Elsa var och hälsade på mig. Det är en tung börda att lägga på en fjortis bringa, men jag klarade det som väntat (=galant).

Elsa är bara sex månader. Då behövs det en smart, klok och snäll västgötaspets (=Sverker) för att barnvakta. Det går inte med vem som helst. Exempelvis Lucy hade nog bara dragit iväg och gömt sig under en soffa. Jag däremot, som är väldigt ansvarsfull, hade full kontroll på Elsa hela tiden. Visserligen hade Elsa med sig sin mamma Marie, men jag förstod att det var jag som hade huvudansvaret.
Min Agnes larvade sig också med Elsa, liksom min husse. Jag tillät det, men jag kände mig tryggare när det bara var jag som hade hand om min nya lilla vän.
Visst är väl Elsa söt? Jag är mer stilig, som du vet, men tillsammans är vi ett förtjusande par.
Jag hoppas att Elsa snart kommer och hälsar på igen. Det är roligt att ha ansvar.

Hej så länge
Sverker

Leg. barnvakt

LÄRA Här visar Elsa och jag hur man kan gosa. Elsas mamma Marie tittar intresserat på. Alltid lär hon sig något. Elsa tyckte om att ha huvudet i min päls.

VAKTA Nu barnvaktar jag Elsa. Jag ser till att det inte kommer några lejon eller banditer. Det är bra att backa några steg, så man har överblick. Dessutom är det svårt att koncentrera sig att barnvakta, om någon Elsa rycker mig i pälsen hela tiden.

PUSS Det är aldrig fel att få en liten puss av en liten flicka. Särskilt om flickan är så söt som Elsa.

KLAPPA Elsa tycker om att klappa mig. Fast hon har lite att lära där, för man behöver inte försöka rycka loss pälsen varje gång. Men det gjorde inget.

BILD: Elsa
FOTOGRAF Elsa tog husses onödigt dyra kamera, smakade på den och tog detta fina självporträtt av tre av sina fingrar. Inte dåligt av en sex månaders liten Elsa. Hon blir snart bättre fotograf än min husse.

Dagens ord på livets väg

Inget stärker omdömet och håller medvetandet levande så som personligt ansvar.


Sverker
(2000–)15 juni 2014

Nu förbereder jag mig mentalt

TOMT Här finns vare sig körsbär eller fåglar. Alltså är jag klar med den uppgiften.

Inget att göra? Jag? Tvärtom, skulle jag vilja påstå. Det mesta är gjort idag, men nu förbereder jag mig mentalt inför en ansvarsfull uppgift. Uppgiften är på väg hit.

Som fjortis börjar man stå till arbetsmarknadens förfogande lite smått. Jag är i nyfasen, Fas 0,3. Och just idag har jag fått ett arbete. Bara en dag, men desto mer ansvarsfullt.
Jag har gjort en tur ute och bokat av mina ordinarie arbetsuppgifter:

1. Skrämma fåglar i körsbärsträdet har jag lyckats med. Det finns vare sig fåglar eller körsbär kvar.
2. Äta upp min frukost och fördiska är klart.
3. Hämta posten är ingen idé en söndag. Det kommer ingen post, bara en tidning. Tidningen finns redan inne sedan klockan sex.
4. Jaga humlor. Varför ska jag göra det. Det är mer Lucys grej.

Nu är jag väldigt koncentrerad. Jag ska nämligen ha ett väldigt ansvarsfullt arbete idig. Det behövs mycket mental träning för att klara det. Lite nervös är jag minsann.
Vad det är? Det får du läsa om i morgon på min blogg.

Hej så länge
Sverker

Leg. förberedare

TOMT Ingen mat. Ingen fördisk. Jag har redan kämpat hårt, så jag är klar nu. Dessa uppgifter är jag ledig från tills i eftermiddag.

TOMT På söndagar är brevlådorna tomma. Ingen post kommer. Alltså inget att hämta = inget arbete för mig.

LARVIGT Att skrämma fåglar som äter körsbär är en sak. Att skrämma humlor är bara löjligt. Lucy tyckte dock att det var skojigt att fånga de idoga insekterna.

Dagens ord på livets väg
Du är aldrig för gammal för att bli yngre.


Sverker
(2000–)