21 mars 2015

Ännu ett grovt löftesbrott av regeringen

ELÄNDE Snöfall och blåsigt, hur kunde det bli så här? Jag kan säga att det var inte trevligt när jag tog dagens första mycket korta promenad 06.19.

Redan före valet utlovade alla partier att allt skulle bli så mycket bättre, bara vi röstade på dem. Så även de partier som ingår i regeringen. Så sent som igår hade de manifesterat värjämtdagen. Men blev det vår jämt? Hemma hos mig är det full vinter.

I morse när jag vaknade, så fanns det snö i sovrummet. Ute blåste det från sjön, rakt mot mitt hus. Med tanke på att mitt hus är lika tätt som Eiffeltornet, så har jag ganska kylslaget inomhus. Nej, nu överdrev jag lite om tätheten. Inomhusvinden är bara cirka 12 procent av vinden utanför väggarna, men kallt är det inne.
Det var dock inget mot vad det var kallt ute. Jag frös kanske inte så mycket. Jag har ju min päls, men vind och snö är rent av otrevligt.
Nu är det inte helt säkert att det är regeringen fel att vädret är som det är. Det kan vara Eloise också, som har knuffat över sin vinter i Vermont till mig i Småland. Det går aldrig att veta. Hon har i vilket fall som helst rapporterat, att hon har fått varmare. Det är konstigt att det sker samtidigt som jag har fått kallare. Var och en begriper att kallt väder kan inte bara försvinna ut i tomma intet.
Fast jag har inte gett upp. Jag försöker knuffa tillbaka det kalla vädret över Atlanten, så att det är vår och varmt när Eloise kommer och hälsar på mig i april.

Hej så länge
Sverker

Leg. inomhushund

VILANDE Högen med bortrensade vissna blommor ligger i skottkärran och vilar. Det går knappast att köra ut den i skogen, nu när det är spårsnö. Kul för min husse att han har fått en ursäkt att inte göra något.

BÄST Det är från den här sidan fönsterrutorna som sjön är som bäst idag. Det finns ingen vettig västgötaspets som går ut frivilligt i snöstormen.

HÅRT Blommorna i vardande i den nyss frilagda rabatten har det hårt. För ett par dagar sedan var de skyddade av sina vissna föregångare, nu får de stå där och möta ovädret alldeles nakna.

ÄNTLIGEN Vilken tur för snödropparna att ovädret kom. Nu får de äntligen göra skäl för sitt namn.

ÖDE Jag gick och inspekterade mina flitiga vänner i min skog. Nej, det fanns inga muror utomhus. Det håller väl på och murar inne i sina stackar. Det gör de alldeles rätt i.

Dagens ord på livets väg


Den enda givna skillnaderna mellan gammal och ung är att vi har olika erfarenheter och olika förväntningar.


Sverker
(2000–)

20 mars 2015

En dag full med lögner och besvikelser

SPANING Den första lögnen avslöjade jag tidigt i morse. Solen gick inte upp och ner på samma tid. Solen gick nämligen inte upp alls. Ser du någon sol? Jag såg bara den vanliga fula utsikten.

Det är vårdagjämt idag, påstår min husse. Fortfarande enligt min husse skulle solen gå upp och ner samtidigt. Den skulle alltså bara blinka till. Sanningen är den att den inte gick upp alls.
Dessutom skulle solen förmörkas av månen. Den lögnen gick jag dock inte på.


Jag förstår inte varför min husse ljuger för mig. Att solen skulle upp samtidigt som den går ner, förstår ju alla att det är en omöjlighet. För säkerhets skull gick jag dock till min Agnes ofärdiga uteplats för att kontrollera. Ja, jag blev besviken. Det kom ingen sol alls.
Sedan var det det här med solförmörkelsen. Snacka om överreklamerat. Jag såg inget av det, eftersom det inte fanns någon sol.
Detta har alltså varit en dag full med lögner och besvikelser.
Jag är kränkt!

Hej så länge
Sverker

Leg. mobbad

FÖRVIRRADE Till och med min Agnes snödroppar hängde med sina små blommor. Idag skulle det ju vara vår med sol som gick upp samtidigt som den gick ner. Inte konstigt att de små liven blir totalt förvirrade.

SOLSPANING Den fula grodan som sitter vid dammen satt orörlig och spanade efter solen som skulle förmörka sig. Det var en totalt onödig spaning, för det hände inte.

SOLSPANING Detta är ett fotomontage, men husse påstår att han har ett par sådana glasögon. Naturligtvis hittade han dem inte. De har legat på ett bra ställe sedan solförmörkelsen 30 juni 1954. Då blev det mörkt.

BEVIS Min husse påstår att denna molnbild är ett bevis för att solen förmörkades. Vad tror du? Jag tror att det är månen. Dessutom hade det varit klädsamt om hela solen/månen hade kommit med.

Dagens ord på livets väg

Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar.


Sverker
(2000–)

19 mars 2015

Dagsrapport från en ovårdad trädgård

FÖREVISNING Mycket har det inte hänt i min trädgård, men lite. Väldigt lite. Därför kan jag visa dig ett par efterbilder idag.

Förra gången jag skulle visa dig några efterbilder, så hade jag ju bara förebilder att visa. Det kan du se här. Nu har det hänt lite, med då betoning på lite. Husse har hittat skyffel, kratta och räfsa. Framför allt har han hitta sin braständare.

Igår var det sol och vindstilla. Detta gav husse viss inspiration.
– Var är braständaren Sverker? Nu ska vi ut och elda vid dammen!
Husse lät väldigt förväntansfull, men vad annat kunde man vänta sig av en som cyklade efter brandkåren redan som liten gosse.
Vi gick ut till dammen. Det var en riktig högtidsstund för husse när han tände eld på det torkade gräset.
– Känner du vad det luktar gott Sverker, hörde jag husses röst inifrån den vita röken.
Jo, han hade fyllt vattenkannan med vatten, men allt slocknade av sig självt. Den behövde aldrig användas. Agnes hus står fortfarande kvar.
När han ända var i farten, så krattade han bort de flesta av fjolårets numera synnerligen vissna blommor från rabatten framför huset. Nu ser man att årets blommor minsann har börjat titta upp, nyfikna på hurdant vädret är.

Sammanfattning på husses arbetsinsats:
1. Eldat runt dammen.
2. Krattat och räfsat lite runt densamma.
3. Tagit upp några gamla löv från dammen. Många finns dock kvar.
4. Tittat på alla nedfallna björkkvistar på gräsmattan och ojat sig.
5. Räfsat bort ganska mycket från rabatten där de orange blommorna vid huset växer-
6. Lagt de borträfsade döda blommorna i en hög.
7. Tänkt på att hämta skottkärran och lasta den med de före detta blommorna.
8. Funderat på var han ska slänga trädgårdsavfallet i skogen så det inte syns, eftersom man inte får slänga trädgårdsavfall där.

Ja, det var väl ungefär allt som hände igår. Skulle det mot förmodan hända något mer, så rapporterar jag direkt.

Hej så länge
Sverker

Leg. händelserapportör

BÖRJAN Precis så här såg dagen ut idag när den började. Detta under förutsättning att du befann dig på min balkong förstås. Om du fanns på någon annan balkong, så såg säkert dagen helt annorlunda ut klockan 06.37.23.

SÄKERHETSKOLL Visserligen är det färdigeldat runt dammen, men man vet aldrig. Det kan ta sig igen, så därför är det viktigt att det finns vatten i vattenkannan. Set du att det var is på dammen i morse?

FULHÖG Helt plötsligt så ser man rabatten. Man kan också se att det är nya blommor på gång. De gamla ligger samlade i en ful hög på gräsmattan. De ska placeras ute i skogen när ingen ser.

Dagens ord på livets väg


Det är lätt för mig att vara stilig; det är svårt för min husse att verka vara det.


Sverker
(2000–)

18 mars 2015

Så går du från odjur till skönhet på 10 min

ODJUR Brukar du bli lika ful som min husse på dina selfies? Kanske inte, men visst skulle det vara bra med en snabb förbättring av ditt utseende? För du kan ju knappast vara nöjd med dina resultat.

Idag har jag glädjen att kunna erbjuda dig ett fantastiskt skönhetstips. Det är fullkomligt smärtfritt och det tar bara 10 minuter. Äntligen kan också du posta underbart stiliga selfies på Instagram och Facebook. Varsågod, det är alldeles gratis!

Brukar du också bli lika ful på dina selfies som min husse? Det behöver du inte alls bli. Du kan bli riktigt stilig istället. Vad du gör är att du följer mina tips.
Dina vänner på Instagram och Facebook kommer att häpna över vilken skönhet du har blivit.

Sverkers instant skönhetsskola

1. Ladda ner bilden på mig. Det är bild tre. Eller också hittar du en annan bild av mig på min fantastiska blogg.
2. Skriv ut bilden på din skrivare. Bäst blir det ju på en A3 fotoskrivare, fast finns det inget sådan på ditt jobb, så får du väl ta A4 istället.
3. Ta bilden och klistra fast den på din badrumsspegel.
4. Ta nu din telefon och ta en selfie i spegeln som du brukar.
5. Beundra resultatet. Aldrig har du varit så här vacker!

Det var väl inte så svårt. Nu kan du lägga ut bilder på dig själv både här och var, utan att du behöver skämmas för ditt mediokra utseende. Grattis!

Hej så länge
Sverker

Leg. sköhetsexpert

OMÖJLIGT Att min husse skulle lyckas ta en bra selfie, är ju stört omöjligt. Han saknar ju helt de naturliga förutsättningarna. Som du ser är han på toaletten, för det är där man ska ta sina selfies, om du inte visste det.

GRATIS Stiligare än så här blir det inte. Du får denna bild alldeles gratis av min. Ladda ner den, skriv ut den och klistra den på badrumsspegeln. Nu kan även du bli en skönhet på dina selfies.

RÄTT Här ser du precis hur du ska göra. Bilden på mig är utskriven, klistrad på badrumsspegeln och husse håller på att ta en selfie. Äntligen kan en sådan naturens styggelse som min husse, bli stilig på sin selfie.

Dagens ord från djupa skogen

Bättre tre bortvallade fula rådjur i skogen,
än inga tulpaner i trädgården.


Sverker
(2000–)

17 mars 2015

Bara före – inget efter

BEDRÖVLIGT Blommorna i rabatten var snyggare när de levde och hade orange blommor, jämfört med hur de är vissna. Men du kanske ser att det kommer upp nya? Visst vore det bra att ta bort de vissna, för att lämna plats åt de som ska komma?

Det finns inte en tidning eller tidskrift med självaktning så här års, utan att de översvämmas av reportage typ ”Så får du vårfint i din trädgård”. Det hela brukar illustreras med bilder före och efter. Det brukar bli väldigt fint. De verkar vara sååå himla duktiga.
I min trädgård finns det bara före.


Om vi tänker oss att du har en särdeles lat husse, så lär det inte bli något gjort i trädgården. Jag har en särdeles lat husse, så det blir inget gjort i trädgården.
Rabatterna måste krattas från vissna fjolårsblommor och rensas från ogräs. Den fallna syrenbusken måste sågas av. Dammen måste rensas från höstlöven som dekorerar bottnen och de vissna blommorna som inramar det sunkiga vattnet måste bort. Grodorna måste ju kunna komma till dammen, annars får vi inget grodrom.
Mullvaden har varit särdeles flitig i vinter. Min Agnes räknade till 53 högar. Med hjälp av en skyffel, skulle även en något arbetsam husse tagit bort dem. Som det är nu, är det rent livsfarligt att gå på gräsmattan. Det är väldigt lätt att snubbla.
Buskar och trän behöver beskäras. Nedfallna björkkvistar räfsas ihop och slängas i skogen, där man inte får slänga ihopräfsade björkkvistar.
Det finns massor att göra. Men vad gör min husse? Inget!
Därför har jag bara förebilder att visa. Inga efterbilder alls. Jag skäms lika mycket som grannarna lider.

Hej så länge
Sverker

Leg. hortonom

SNÖDROPPAR Det finns massor med snödroppar i rabatten framför lilla stugan, fast det är bara några som syns. Resten döljs av fjolårets vissna gula blommor.

DAMMEN Hur ska en groda kunna ta sig genom den här djungeln av vissna växter? Jag vill inte se på eländet, utan vänder mig bort.

SYREN Genom intensiv vanskötsel, har den här syrenen blivit så trött så den lagt sig ner. Varje icke alltför lat husse, hade tagit fram sågen och kapat dem för länge sedan.

LIVSFARLIGT Risken att snubbla på en jordhög och slå sig är uppenbar. Nej du husse, här får du allt ta fram skyffel och skottkärra och ta bort dem, så att jag kan gå tryggt i min trädgård.

RIS Det syns inte så bra på bilden, men det ligger massor med björkris på min gräsmatta. Fast konstigt nog ligger det bara på min del, inte på mosters och morbrors. De är flitiga, till skillnad från min husse.

Dagens ord på livets väg


En vacker komplimang är en trovärdig överdrift.


Sverker
(2000–)

16 mars 2015

Kommunen smutskastar min avlidna vän

OSKYLDIG Nej, det är inte jag som har fällt granen. Framför allt är det inte Egon, som kommunen påstår. Min synnerligen gode vän Egon, har varit död i flera år.

Tranås Tidning toppar förstasidan idag med att Egon skulle ha orsakat stora skador. Uppgifterna kommer från kommunen, som försöker mörka den misslyckade resan till Shanghai för att par kommuntoppar. Att skylla på min döda vän, är inte något annat än en skandal! Kommunen går bokstavligt talat över lik, för att rädda sig själva.

Hur kan man ge sig till att skylla på Egon. Egon var den snällaste som fanns. Att han skulle gå igen för att förstöra kommunens skog är inget annat än likskändning från Tranås kommun. Jag är inte dummare än jag förstår varför.
För inte så länge sedan vinkade ett par förväntansfulla toppar i kommunen farväl till arbetskamraterna i stadshuset. Nu skulle det ut och åkas minsann och det ända till Shanghai. Där skulle de studera snabbtåg och hur Shanghais erfarenheter kan appliceras på Tranås.
Väl framme, så upptäckte de båda resenärerna att Shanghai verkar större än Tranås. Staden visade sig ha 14,5 miljoner invånare, då att jämföra med Tranås 18.442. Det är nog lättare att få snabbtågen att stanna i den större av de två städerna.
Vid gårdagens informationsmöte visade det sig att Tranåsborna var kritiska också. Det var då kommunen plockade fram Egon ur rockfickan. I hopp om den misslyckade resan skulle komma i skuggan av Egons påstådda härjningar.
Nej, kommungubbar. Ta ansvar för era egna misslyckade skattefinansierade resor och låt min döde vän Egon vila ifred.

Hej så länge
Sverker

Leg. kommungranskare

TOPPNYHET Jag hoppas verkligen inte att kommunen lyckas med sitt uppsåt att mörka den för kommunens invånare misslyckade Shanghaiutflykt. Att skylla på min vän Egon, är en stor skam. Visserligen hamnade kommunens informationsträff på förstasidan, men bara som en liten bildpuff.

EGON Se hur försiktigt min vän Egon traskar fram i vegetationen. Att han flera år efter sin död skulle få för sig att vräka omkull kommunala trän, är inget annat än att vanhelga Egons minne.

OSKYLDIGA Varken jag eller Egon är ansvariga för att denna gran har lagt sig ner. Jag var inte ens ute i skogen när det blåste och Egon är begraven.

FÖRVÅNADE Kommunchefen och oppositionsrådet måste ha blivit förvånade när de kom till Shanghai. ”Oj, staden verkar vara större än Tranås. Det hade vi ingen aning om. Hoppas nu bara att de har snabbtåg, annars får vi bara shoppa.” Tranås ståtligaste byggnader är överst, Shanghai är unders, om du nu undrade.

Dagens ord på livets väg

Jag tycker att det är väldigt konstigt att en spegel vänder allting. Höger blir vänster och vänster blir höger, men upp och ner tar den ingen hänsyn till. Som skeptisk fysiker frågar jag mig: Varför då?


Sverker
(2000–)

15 mars 2015

En solig toppendag med min Per

VÄLKOMMEN Aldrig är det så roligt att välkomna någon, som när min Per kommer. Han är nog snällast av alla (nu blir min Agnes sur). Han kom igår, precis som han hade lovat.

Det var en solig dag på många sätt igår. Från en klarblå himmel sken en hyfsad varm vårsol- Dessutom, för att förstärka solen, kom min Per till mig. Jag hade ju en fin present till kattan Lucy, som han skulle ta med sig till henne.

Nu var det så lyckligt att min Per inte bara hämtade kattans present, utan han stannade i flera många timmar. Under den tiden hann han provdricka kaffe från min husses fina kaffemaskin. Den maskinen är en julklapp till min husse från min Per. Hade bara jag druckit kaffe, så hade säkert jag fått den istället.
Sedan lagade Per sin goda fläskfilé med ett extragott potatismos. Det är en väldigt rätt, som jag med förtjusning fördiskade alla tallrikar. Fördisken från min Per var extrastor, precis som jag förutspådde. Också som jag förutspådde, fick jag smaka vid bordet. Min Per är så talangfull när det gäller att handskas med västgötaspetsar.
Jag hoppas att Lucy blir glad över sin present. Det kommer nog bilder så småningom. Det är synd om Lucy, för hon har en virusinfektion i ögonen. Hon måste få ögondroppar. Min Per säger att det är lika lätt att ge henne dropparna, som en ål med klor. Det är svårt.

Hej så länge
Sverker

Leg. glad

SOLSKENSPROMENAD Direkt min Per kom, tog jag med honom på en tur. Jag har ju lite muror och tussilagon att visa. Jag undrar om det finns sådana i Mantorp?

KOMPISAR Jag brukar alltid sitta i min Pers knä. Jag sitter i resursmattes knä också. Däremot sitter jag aldrig i min husses knä. Han är inte tillräckligt trevlig.

HOPPSAN Men se där! Min Per orkade inte med all mat han hade tagit, fastän den var så god. Eller hade han sparat den till mig? Det var jag som fick den, hur det än var med en saken.

FÖRBJUDET Min husse anser felaktigt att det är förbjudet att mata västgötaspetsar vid bordet. Min Per vet hur det ligger till egentligen. Semlan var god.

PRESENT Jodå, det är lastat ordentligt. I min Pers bil ligger min present till den franska kattan Lucy. Jag har ju fått så mycket god kattemat av henne, så hon kunde få något fint av mig. Detta fastän hon är en katta. Så snäll är jag. Ser du vad det är för något?

Dagens ord på livets väg


Den som ger utan att vara ombedd, ger dubbelt.


Sverker
(2000–)