24 februari 2012

Livet går vidare om än lite fattigare

MÖRKT Igår var det svårt att se något ljus i tillvaron. Farfar försvann ifrån oss och jag får inte träffa honom någon mer gång.

LJUS Även idag gick solen upp. Nu får jag tänka på alla ljusa minnen jag har av farfar. Livet kommer att gå vidare för os som är kvar, även om det blir lite svårare och fattigare.

23 februari 2012

Till minne av farfar och husses pappa


En värld går under varje gång en människa dör, en alldeles unik värld som aldrig funnits tidigare och aldrig kommer finnas igen, som aldrig kan återskapas eller ersättas hur gärna vi än skulle vilja det.


Jacques Derrida

Dagens ord på vägen




Om jag ska hamna på frimärke, så vill jag ha lika bra betalt som kungligheterna.


Sverker
(2000– )

22 februari 2012

När var det nu igen?

Kommer du ihåg när det blev ett nytt millennium? Det kan vara svårt att komma ihåg händelser. Men har du någon synnerligen viktig händelse att hänga upp det hela på, så blir det genast mycket lättare. Så då tänker du så här: det var ju det året Sverker föddes. Genast vet du att det var år 2000.

2012 Väldigt vad lite snö det är, kanske du tänker. Kanske du tänker vidare och undrar när det var så mycket snö. Dessbättre kan jag tala om det för dig.

Vi vill gärna ha viktiga händelser att referera till, för att kunna komma ihåg andra saker.
– Det var två år efter Eldkvarn brann, har man ju hört många gånger. Eftersom Eldkvarn brann 1878, så kan du med din matematiska begåvning räkna ut att 1878 lägga ihop 2 blir 1880, så är det rätta svaret år 1880.
Idag visar jag exempel på en vinter för två år sedan. Förra att komma ihåg den så behöver du bara tänka på att det var det året som Sverker fyllde 10 år.
Stora händelser lämnar bestående intryck i historien. Snart kommer det dock en ny tideräkning. Sju år före, eller kanske tolv år efter, det året då Sverker vann Eurovison Song Contest.
Hej så länge
Sverker

Leg. tideräkningsrikslikare


2010 För två år sedan nästan precis, bilden togs den 20 februari, så såg det ut så här på garageuppfarten. Sådan skillnad kan det vara! Där fick du svaret på din undran när det var så mycket snö. Året var 2010, eller samma år som Sverker, jag alltså, fyllde 10 år.

2012 Vid min trappa ser det ut på detta sätt idag. Lite snörester här och där, men inte så att det är så särskilt besvärligt. Dessutom är mitt ryktbord snöfritt, så jag kammas och ryktas mest varje dag. Helt i onödan. Jag förlorar ju bara massor med hår.

2010 Ja, på det här sättet kan det också se ut. Lägg särskilt märke till att trädgårdsmöblerna fortfarande står ute. Vad säger du om det. ”Vi väntar med att ta in dem tills snön har smält", sade husse i början på november. När så snön smälte i mitten på april, så inte tog han in dem.

2012 Detta är normalt sett ett rum med utsikt. Det är Agnes rum. Utsikten finns ju kvar, bara det att man inte kan se sjön. Däremot kan man se snön.

Dagens ord på vägen






När husse kommer ihåg att han har glömt någonting, är det ett framsteg för honom.


Sverker
(2000– )

21 februari 2012

Melodifestivalens segrare 2013 redan klar

BOMB Efter moget övervägande har jag beslutat mig att höja ribban väsentligt i 2013 års Melodifestival. Sverige behöver en seger i Eurovision Song Contest för den nationella självkänslan. Vill man ha en vinnare, så varför inte satsa på ett säkert kort. Det är jag det! Min skugga kommer att falla över hela tävlingen.

Idag släpper jag en bomb! Jag vet att det kan tyckas vara tidigt, men jag vill inte att mina ”medtävlande” ska anstränga sig i onödan. Som alla förstår, så kommer de att vara chanslösa.
Jag ställer upp i Melodifestivalen 2013. Mitt bidrag kommer att heta ”Underverket”. Detta beslut var inte lätt att ta, då det ju är meningen att det ska vara en tävling, vilket det ju knappast kan bli om det inte finns någon värdig motståndare.


Nu kommer säkert telefonerna gå varma hemma hos mig, men jag säger redan här och nu, att det bara blir en enda förhandsintervju och den kommer här. För att allt ska bli rätt och riktigt, så har jag valt ut Sveriges främste reporter alla kategorier: Sverker.

Sensationell världsnyhet i underhållningsbranschen

Sverker tävlar i Melodifestivalen 2013


Hej Sverker. Tack för att jag fick göra intervjun med dig. Du anar inte hur tacksam jag är.
– Tack själv för att du ville göra den Sverker, sade Sverker ödmjukt, som om han vore omedveten om vilken storhet han är.
Du ska alltså ställa upp i nästa års Melodifestval. Vad heter ditt bidrag?
– ”Underverket”.
Intressant Sverker. Kan du säga vad sången handlar om?
– Ja, jag vill ju inte berätta allt, men eftersom mitt bidrag heter ”Underverket”, så kanske du kan gissa själv Sverker.
Det enda jag kan komma på Sverker, är att sången handlar om dig. Stämmer det?
– Ja, där hade du helt rätt. Naturligtvis, skulle jag vilja tillägga.
Sverker ler lite ödmjukt på hans så karaktäristika blygsamma och stiliga sätt.
Men vad var det som fick dig att ställa upp? Normalt är du ju känd som Sveriges bästa bloggare och världens smartaste och stiligaste västgötaspets. Det här är ju en helt ny nisch bland dina mångfacetterade verksamheter.
– Ja, Sverker, du förstår att efter att ha tittat ytterst sporadiskt på tidigare program, så tyckte jag att det behövs en kulturell kvalitetshöjning. Vem kan väl då vara mer lämpad än jag? Jag är ju bäst på allt! Dessutom vill jag gärna att Sverige ska vinna igen. Det var ju ett tag sedan.
Det är klart Sverker, det har du ju helt rätt i. Hur har du tänkt dig det hela? Du är ju inte känd som sångare.
– Helt rätt, men därmed inte sagt att jag inte kan sjunga. Jag kan dessutom dansa också! Men, förstår du Sverker, jag ska skälla fram mitt bidrag.
Nu får du allt specificera dig lite mer Sverker? Kan du utveckla det lite, så även Christer Björkman fattar det.
– Skällning är ju något internationellt. Där det finns en hund, finns det skällning. Men ingen kan skälla vackrare än jag. Sverkerlidska kallar jag min skällteknik. Den är jag den enda som kan. Ingen annan kan skälla som jag, varken operasångare eller Nobelpristagare. Mitt bidrag kommer att förstås av alla, vilket är viktigt i en internationell tävling. Tänk dig själv Sverker, hur det skulle vara om man till exempel tog en svensk författare som stod och läste sina texter på svenska i låt oss säga Baku? Snacka om vilket platt fall och en ohedrande jumboplats det skulle bli.
Men ska det inte vara någon sång alls? Det heter ju ändå Melodifestival.
– Naturligtvis ska det vara det, Sverker. Jag ska ha en kör med några yngre flickor som svarar för det melodiska.
Du är inte rädd att du får lite konkurrens av flickorna?
– Allt ljus kommer falla på mig. Det ska jag se till. Jag är redan segraren i Eurovison Song Contest 2013.
Jag tackar mig själv ödmjukt för att jag ville låta mig intervjuas. Men det är inte utan att jag tycker synd om 2013 års tävlande.

Hej så länge
Sverker

Leg. Festivalvinnare 2013


FRAMTIDEN Ungefär så här kommer det att se ut när jag kommer att framföra mitt vinnarbidrag inför en mångmiljonpublik. Var det blir kommer att äga rum någon stans, vet jag inte än. (En av de få saker jag inte vet.) Det beror ju vem som vinner i år.
(OBS. Bilden är ett montage.)

Dagens ord på vägen






Det som är för dumt att säga, det sjunger man.


Sverker
(2000– )

20 februari 2012

Jag är en mästare att släppa väder

SNÖFALL Så kan det också se ut. Husse ville ha vinter och husse fick vinter. Jag tycker inte riktigt om det, för jag blir ju snabbt en snövästgötaspets.

Kom du ihåg från igår, när jag klagade på vintern? Det var faktiskt mest husse som gnällde mest. Han är aldrig riktigt nöjd. När han läst min blogg så vände han sig till mig.
– Sverker, vad inbillar du dig? Tror du verkligen att du kan styra vädret?
– Titta ut, sade jag.


Husse öppnade dörren mot sjösidan. I luften for det snöflingor stora som dasslock.
– Det räcker med snö nu, Sverker, sade husse. Det är lite kallare jag vill ha det.
– Och gärna lite solsken. Kan du fixa det, tillade han och såg skeptiskt på mig.
Nu är det ju inte så lätt att stoppa ett snöfall direkt. Det kräver sin västgötaspets. Jag tog i med mitt uppfyllelsetänkande alt vad jag kunde. Snöfallet avtog och innan jag gick och lade mig, (under kvällskissningen), så kunde jag skymta några enstaka stjärnor.
Och hur är då vädret idag i Tranåstrakten undrar du säkert. Jo, det är en skön dag. En sådan där dag gjord för långpromenad på isen. Efter en kall natt, saknar vi nu helt temperatur. Därför har jag tagit husse med mig ut på en isvandring.
Helt perfekt med andra ord. Så blir det gärna när Sverker ordnar något!

Hej så länge
Sverker

Leg. vädergud


FÖRSVUNNA När du ser den här bilden så undrar du säkert vart öarna har åkt iväg, de som låg där ute. Nu är det på det här sättet, att om det snöar så hör mycket, så ser du bara snö. Då ser du inga öar. Idag finns de där igen.

NÖJD Om solen skiner, det är vindstilla och temperatur saknas, då kan man inte vara annat än nöjd om det samtidigt är februari. Hade det varit juni på almanackan (min födelsedag till exempel), då hade det här vädret inte varit någon höjdare.

ISTVÄTT Inte en ispromenad utan att jag börjar den med att tvätta av mig lite damm och annat som har fastnat i pälsen. Det är viktigt med pälsvård, så jag är blank och fin. Det kostar på om man ska vara finast av alla.

FRI Visst är det roligt att gå i skogen, men det är ännu roligare att gå på sjön. Eller en stor sandstrand vid Medelhavet. Antagligen är jag de fria viddernas man. Jag kan springa ganska långt bort och ändå hålla reda på husse. Han går ju så lätt vilse.

Dagens ord på vägen






Förr höll sig makthavare med hovnarrar. Det klarar jag mig utan.


Sverker
(2000– )

19 februari 2012

Vart tog den vackra vintern vägen

SMÄLT Inte en snögnutta finns det knappast på min gång. Det är inte konstigt att jag hänger lite med huvudet. Till och med rododendronen hänger lite. Men den hänger ännu mera när det är kallt.

Kom du ihåg lyckan för en vecka sedan, när det var underbart väder och jag tog med mig husse ut på isen. Idag är isen blaskig och husse vägrar att gå ut på den.

Tittar du på min temperaturmätare just nu, så kan du se att det står 5,8 på den. Det betyder att snön smälter. Samma snö som kom för att par dagar sedan. Det var också den snön som husse jublade över, för nu skulle han minsann prova den nyreparerade snöslungan. Dessvärre ville ju inte snöslungan starta ordentligt, så husse fick allt ta till den gamla hederliga snöskyffeln. Så kan det gå. Å andra sidan behöver han all motion han kan få.
Jag hade velat att vintern skulle stanna lite längre och varit lite mer som vanligt. Först var det varm, sedan var det kallt, sedan kom det snö, sedan blev det varmt och nu smälter snön. Det är ingen ordning på allting.
Bättrar sig inte vintern av sig själv, så tror jag snart att jag ingriper.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinterlängtare


RYKTESVIS Om du har hört via ett vida spritt rykte, att bordet jag ryktas på är snöfritt, så kan jag verifiera (=tala om) att det ryktet är alldeles sant. Så sent som igår avlägsnade husse lite underpäls från mig, då jag satt just på det här bordet.

MAGTVÄTT Ute i terrängen finns fortfarande så mycket snö, så jag kan gå ut där och få magen tvättad automatiskt. Om husse ska tvätta sin mage krävs det betydligt mycket mera snö.

FISKAREPRICK När isen är blöt och slaskig är det inte många som vill gå ut på den. Jag spanade ut över sjön och den ende jag såg var en ensam fiskare som avtecknade sig som en liten svart prick mot den vita isen. Annat var det för en vecka sedan. Då var det massor av prickar på sjön. Om du trycker på bilden, så den blir stor, kanske du också kan se fiskaren.

Dagens ord på vägen






Det viktiga är inte vad de tycker om mig, utan vad jag tycker om dem.


Sverker
(2000– )