9 juni 2012

Min födelsedag VII


HURRA Världens största paket! Och till mig! Visst är väl min resurshusse och resursmatte snälla. Det luktade gott också. Vad fanns inuti paketet?

Det är inte utan jag har längtat efter min resursfamilj hela dagen. Tänk om de inte skulle komma, nu när inte Egon finns längre? Har de glömt mig?
Men det hade de inte. Tvärtom. Det var faktiskt av min resursfamilj jag fick de finaste presenterna:
1. En tårta i forma av en västgötaspets.
2. En fantastisk skulptur föreställande en hund med likadana öron som Egon. Detta underbara konstverk går även att ha som skål.
3. Massor med exklusivt hundgodis som fyllde upp den vackra pjäs i form av en liggande hund, som jag fick.

Vilken tur att jag har en resursfamilj som vet vad en västgötaspets behöver.
Vilken otur att jag har en husse som inte begriper att en västgötaspets behövde äta upp presenterna med en gång.

Hej så länge och godnatt
Sverker

Leg. 12-åringBRÅTTOM Här gällde det att öppna snabbt. Eftersom det luktade godis, så finns det ju en chans att det hinner ruttna innan man får upp paketet om man tar det försiktigt. Jag tog det inte försiktigt.


STÅLIGGANDE En liggande hund och en stående. Den ena en stilig pjäs fylld med godis, den andre en ännu stiligare västgötaspets som väntar på att fyllas med godis i takt med att godiset avlägsnas från porslinshunden.


OUPPNÅELIGT Hade jag fått hållas på gräsmattan, så hade inte detta behövt hända. Min resursmatte ser ganska nöjd ut, när hon ser att jag inte räcker upp till MIN present. Är detta ett sätt att behandla ett födelsedagsbarn?


HUNDTÅRTA Detta är nog världens stiligaste tårta. Som du ser så är det en tårtskulptur föreställande en västgötaspets. Prata om att få en egen tårta. Bästa tårtan ever.


FÖRSIKTIGT Att här gäller det att går fram försiktigt, innan man sätter kniven i installationen. Husse och jag beslöt om fotoförbud. Du kommer väl ihåg hur det gick för kulturministern, när hon skar i installationen i Moderna Museet. Vi vill ju inte ha hela Specialklubben för Västgötaspets emot oss, bara för att vi råkar skära fel. Tårtan var god!

Min födelsedag VI


BREV Jag anade nog att den här försändelsen var till mig. Det kunde jag lukta mig till i fredags. Men jag fick den först idag. Har husse rätt att hålla på post till mig??

Oj, det var svårt att hinna berätta allt idag.
Nu ska jag berätta om att redan igår fick jag ett brev, men det gömde husse.
– Det är inte till dig Sverker, sade husse.
Konstigt, tänkte jag, vem skickar tuggben till husse. (Jag kände det på lukten!) Idag så kom då lösningen. Brevet var förstås till mig. Tack Inger och Janne! Det innehöll inte bara ett tuggben, utan ett vackert vykort också. Efterföljansvärt!
Dessutom ska jag berätta om min middag.
Matskålens bottnades med vanlig hundmat, men toppen var att den toppades av en Kalvfärsbulle à la Sverker, som var över sedan nationaldagen. (Tack igen för det goda receptet Kjersti.)


Hej så länge
Sverker

Leg. 12-åringBEN Husse skulle låtsas att jag hämtade försändelsen vid brevlådan, så han skulle fotografera mig när jag bar brevet fint och försiktigt. När han hann upp mig vid trappan hade jag redan benet. Tack!!


FÖDELSEDAGSRÄTT Om du tittar på vad som hände nationaldagen, så kan du se att Sverige fick en ny nationalrätt. Efter att ha fått ytterligare en kalvfärsbulle à la Sverker, kan jag även utnämna detta recept till hela Sveriges födelsedagsrätt.

Min födelsedag V


SHOPPA Min ex-matte tyckte att det var roligt att shoppa. Då fick alltid jag vänta utanför, vilket var bedövande tråkigt. Men idag upplevde jag köpandets glädje, eftersom det var jag som fick shoppa loss. Det fanns mycket att välja på.

Idag när vi var inne i stan, så tog husse mig till en underbar affär.
– Du får köpa vad du vill Sverker, sade han.
– Men bara en sak, tillade han snålt.
Det var inte lätt. Först letade jag efter en kattfälla att ha till Agnes fula katt Lucy, men jag hittade ingen.
Sen var jag inne på ett akvarium att ha och titta på och lura ner katten i.
Efter mycket letande och nosande, så fastnade jag dock för en gristass.
Husse intygade att de var goda om de serverades kokta med gelé. Men jag tror nog att min är minst lika god torkad och utan gelé.


Hej så länge
Sverker

Leg. 12-åringHUNDSÄKERT Varför förpackar man hunddelikatesser i hundsäkra förpackningar? Inte vet jag. Det verkar dumt tycker jag. Jag fick faktiskt ta hjälp av husse, för att komma åt läckerheten i den kraftiga plastpåsen.


SMASKENS Tycker inte du också att det här ser frestande gott ut, och då känner inte du lukten! Det verkade som jag hade gjort rätt val i affären och jag är nöjd med dagens shopping.


GÖMMA Nu gäller det att ta tag i svintassen och springa och gömma den inomhus på hemligt ställe. Husse sa ju att han tyckte om grisfötter.

Förföriskt god glasstårta med smak av ingefära och koriander

Min födelsedag IV


KANONGOD Denna födelsedagstårta, eller ska jag säga födelsedagsbakelse, är inte bara en ren njutning för ögat, utan den får också dina smaklökar att slå frivolter i gommen av upphetsande glädje.

Vid varje födelsedag har jag glädjen att kunna presentera en ny tårtkreation. På min tolvårsdag, som infaller idag, får du receptet till något alldeles nyskapande. Det är en glasstårta med smak av ingefära och koriander. De smakerna balanserar utmärkt med glassen med chokladkross och grädden. Man kan säga att de gifter sig på ett överraskande underbart sätt.
Följer du bara det enkla receptet, så kan du göra en till dig själv och dina förvånade gäster.


Hej så länge
Sverker

Leg. 12-åringGREJER Som alltid när man ska kreera (=göra saker där du inte vet vad det blir) behövs det grejer. Idag behövde jag följande:
1 st glass med trasiga chokladbitar i
1 st gädde att vispa och breda på
1 st Bratwurst (=tysk, fet korv)
1 st dekorationsgelé, rödGLASS Skär en tjock skiva glass (bilden är fel som du ser) och lägg på en tallrik.

KORV På glassen lägger du två rejäla korvbitar. (Inte lövtunna som på bilden.) Över allt brer du på ett tjockt lager med grädde och skriver ”12” med gelén. Dekorera med korvbitar. Resultatet blir som på första bilden.


ÄT När allt är klart, så äter du upp allt. Kom ihåg att ju godare det är, desto fortare ska du äta. Den här bakelsen var så god, så den åt jag på ett nafs (=cirka 4,3 sekunder)!

Min födelsedag III


MUSIKHYLLNING Tänk att Boxholms Musikkår hade åkt ända från Boxholm bara för att spela för mig. Det var sällsynt snällt. En musikanthyllning gör att man känner sig extra uppskattad.

Naturligtvis är det många som vill hylla mig på min födelsedag. Ändå blev jag lite överraskad att Boxholms Musikkår hade åkt ända till Tranås, bara för att med klämmig musik uppvakta mig på min högtidsdag.
Tack kära musikanter, ni gladde mig mycket.


Hej så länge
Sverker

Leg. 12-åringDIRGENT Det är min gamle vän Thomas som dirigerar Musikkåren från Boxholm. Jag har nästan känt honom i tolv år. Han och husse arbetade ihop, och husse har också spelat i musikkåren. Det var säkert han som ordnade att de spelade för mig.

Min födelsedag II


FÖDELSEDAGSFRUKOST Så här kan en frukost te sig på min födelsedag. Men som du ser, så är det alldeles för lite korv i förhållande till hundmaten. Det märks också när jag äter. När korven är slut, så är den mesta hundmaten kvar.

När jag har varit ute och motionerat husse på morgonen, är det dags för frukost vid hemkomsten. Varje dag blir jag serverad en alldeles för liten portion hundmat utspädd med billigt vatten. Bara för att det är min födelsedag idag, så ändrades inte de rutinerna.
Fast det är en avgörande skillnad.
Portionen är fortfarande löjligt liten för en västgötaspets, men den är toppad med korv. Så skulle det vara varje dag!


Hej så länge
Sverker

Leg. 12-åringSTANDARD Detta är min standardfrukost. Några ynka bitar med hundmat och vatten direkt från kranen. Det är ganska löjligt att tro att detta skulle vara nog till mig.


FESTLIG Det här är en förstärkt födelsedagsfrukost. Den vanliga hundmaten i botten plus några korvbitar över. Fast det hade varit bättre att ha lite kalvfärsbullar à la Sverker också. Jag vet att det finns några i kylskåpet.

Min födelsedag I


BLOMBESTRÖDD Min rhododendronbuske hade beslutat sig för att jag skulle gå på en väg beströdd med blommor på min födelsedag. Tro inte utan jag är tacksam, men jag hade föredragit att blommorna hade suttit kvar på busken.

Meningen var att det skulle komma lite inlägg då och då hela denna betydelsefulla dag. Men tyvärr så ville inte Internet vara med, men nu så ska det fungera.
Jag börjar med ett par bilder från min morgonpromenad, för det är det jag börjar dagen med.


Hej så länge
Sverker

Leg. tolvåringVÅTT Det har kommit massor med regn under natten. En riktig rotblöta sade husse. Frågan är hur han vet det, eftersom han knappast har varit ute och grävt utan att jag hade märkt det.


SOMMARDOFT ”Finns det något som luktar godare än luften en sommarmorgon efter ett regn?”, sade husse till mig. Knappast måste jag tillstå. Fast jag tror att du håller med mig när jag hävdar att ingen slår baken på en löptik.

Ja må jag leva


Idag firar vi alla årets viktigaste dag: MIN FÖDELSEDAG.
Tänk att idag fyller jag 12 år just precis idag. Det är inte konstigt att jag är så klok!


Sverker
(2000–)

8 juni 2012

Årets längsta dag är idag


TIDSDÖDARE Tar jag en promenad i skogen, så försvinner det lite tid. Då kommer min födelsedag fortare. Dessutom kan jag passa på att rasta mig också. Jag såg ekorren idag igen. Ekorrar får inte gå på marken tycker jag, så jag ser till att de klättrar upp i granen där han kan hoppa från tallegren.

Segt. Väldigt segt. Sådana här dagar borde vara förbjudna. Det är ju min födelsedag i morgon, och det tar väldigt lång tid att vänta på att den ska komma. Tänk att jag blir hela 12 år. Det är inte illa. Fastän det tar väldigt lång tid innan jag kommer att få mina presenter.

Hela dagen idag har jag gått och tänkt på allt jag ska få i morgon. Eller kommer jag inte att få något alls? Det är inte konstigt att jag är orolig.
Förra året var både min Agnes och min Per här. Kommer någon av dem komma? Ja, jag vet inte. Farfar och Egon kan inte uppvakta mig mer, för de finns inte längre. De var annars säkra kort när det gällde att komma ihåg mig. Tänk om husse glömmer bort mig? Vem ska då göra tårta?
Nej, usch vad jobbigt det är att vänta. Dagen före man fyller år borde strykas, så man fyller år dagen före man fyller år istället. Då fanns det ingen dag före kvar.

Hej så länge
Sverker

Leg. årfyllareBRYGGPROMENAD Om du åker in till Tranås hamn, kan du också ta en promenad på bryggorna. Jag nosar efter obekanta lukter och husse tittar på båtar. ”Vi köper en båt, när jag får råd”, brukar husse säga (=vi kommer aldrig att köpa någon bår).


PAJ Om bara husse skördade några rabarber, så kunde han göra en rabarberpaj. Rabarberpaj och mycket vaniljsås, brukar nämligen bli väldigt god fördisk.


VÄNTA Det enda jag kan göra är att sitta och vänta och vänta på att imorgon ska komma. Det händer inte ett dugg på sjön. Jag begriper inte att den här dagen är så lång. Dagen före julafton och julafton är långa också.

Dagens ord på livets stig


Allra helst minns jag framtiden. Särskilt i morgon, för då fyller jag år.


Sverker
(2000–)

7 juni 2012

Nationaldag med Sveriges nya nationalrätt


FRESTANDE Det är sällan man får uppleva något sådant frestande på matbordet som Kalvfärsbullar à la Sverker. Jag utnämner enhälligt denna utsökta rätt till Sveriges nationalrätt.

Nationaldagen firade vi på ett väldigt värdigt sätt här hemma. Min resursfamilj var bjuden hit, och då duger bara det allra bästa.
Som tur var så fick jag nyss ett recept tillägnat mig av Kjersti (som har en jättegod blogg); Kalvfärsbullar à la Sverker.


Jag beslöt att det var mina kalvfärsbullar vi skulle ha så det skulle bli riktigt fint. Husse var som vanligt väldigt lat, så det blev kalvfärsbiffar (=större och platta) istället för bullar.
Redan fördisken av skålen smeten hade rörts ihop i var synnerligen god. Och jag kan säga att de var ännu godare när de hade blivit stekta och simmade omkring i sås.
Nu fick jag inte äta vid matbordet som jag hade hoppats, men jag fick faktiskt en portion – om än alldeles för liten – efter de andra hade ätit klart.
Efter att ha smakat på mina Kalvfärsbullar à la Sverker, så fick jag en uppenbarelse: här har vi Sveriges nya nationalrätt. Den gamla svenska husmanskosten och nationalrätterna (=pizza, kebab, tacos och sushi) kan gå och gömma sig i glömskans skamvrå.
Hurra för Sverkers kalvfärsbullar!

Hej så länge
Sverker

Leg. finsmakareNATIONALRÄTT Tycker inte du också att det ser gott ut? Jag kan säga dig att bilden gör på intet sätt denna delikata maträtt rättvisa.


NATIONALFEL Finn fem fel på denna bild, kan du roa dig med. Det är min matskål. Ser du vad som fattas? (Facit: Fem stycken kalvfärsbiffar till.) Frånsett den minst sagt snåla portionen, så var det en lycka att bli serverad något annat än den vanliga lågbudgethundmaten.


FLAGGA Det här är den flagga vi har numera. Vår stora flaggstång har bara en lina, varav ena änden är uppe i toppen. Det har den varit i åtta år nu. Men vi har en stor fin flagga på en hylla i trappgarderoben.

Dagens ord på livets stig


När Internet strejkar, kan inte ens jag göra några inlägg. Jag strejkar aldrig. Jag bara arbetsvägrar ibland för att få mer godis.


Sverker
(2000–)

6 juni 2012

Dagens ord på livets himmel
Till skillnad från mig har solen har sina fläckar. Idag var fläcken bara en prick som heter Venus.


Sverker
(2000–)5 juni 2012

Inget väder att vädra i


DUMT Att bara komma på tanken att vädra sängkläder när molnen ser ut så här, är ju bara korkat. Men husse han trodde att det inte skulle börja regna. Som vanligt hade han fel.

Eftersom det inte är fredag idag, så utbrast husse:
– Idag ska vi städa Sverker. Vi börjar med att hänga ut sängkläder och mattor.
Det lät ju bra, även om vi städade bara för en månad sedan, men hade husse sett upp? På molnen alltså.


Husse började med att ta ut sängkläderna från min säng. När han var klar med det, så var det jag som såg små ringar på vattnet. Det betyder regn.
– Oj, det börjar regna! Vi måste ta in sängkläderna. Husse lät riktigt upprörd. Men han hade väl kunnat titta på molnen.
Sen har det regnat.
Hur det går med städningen? Ja, det återstår att se.

Hej så länge
Sverker

Leg. städledare

PS. Den 9 juni fyller jag 12 år. Bara så att du vet. DS.


REGN! När jag stod och titta de ut över sjön, så såg jag regnet komma. Nu ville det till att husse också märkte det. Jag vill inte sova i blöta lakan.


DIMMA? Om du tror att det är dimma över sjön, så tror du alldeles fel. Det är regnet som gör att det ser ut som dimma. Skillnaden är att regn blir man blöt av.


VATTEN Ser du de små ringarna på dammens vattenyta? Det betyder att det faller ner vattendroppar. Trots påspädningen smakar dammvattnet likadant som tidigare.

Dagens ord på livets stig


Hemligheten med att umgås med damm består i att inte röra det.


Sverker
(2000–)

4 juni 2012

På spaning efter den sommar som flytt


Vart har sommaren tagit vägen? På almanackan står det sommar, men termometern visar höst eller vår. Kanske sommaren gömmer sig någonstans? Jag tog en tur, för att leta på säkra sommarteckenställen. (Oj, vilket långt ord jag uppfann!)

Ett bra ställe att hitta sommaren är Tranås badplats, som finns än så länge. Den kommer nog att läggas ner, när det blir dags för nästa skrytbygge. Om det är sommar, så är det fullt med folk. Allt från solande pensionärer till stojande barn. Men idag var det helt tomt. Ingen sommar där inte.
Vid restaurangen, där man kan köpa glass, var det också helt tomt.
Fast allt det här hade jag ju kunnat räkna ut, med en snabb blick på parkeringsplatsen. Den var lika tom som husses plånbok.
Jag beslöt att husse och jag skulle gå hem igen, men kan du tänka dig vad vi hittade då? Ja, just det; sommaren.
Kanske inte riktigt sommaren, men en fjäril. Kanske sommaren kommer tillbaka. Vad tror du?
Hej så länge
Sverker

Leg. sommarspanareFÖRBUD Hätteudde, som Tranås kommunala badplats heter, är full med förbud. Allt är förbjudet. Denna skylt är dock lite förvirrande. Var får man inte campa? Är det i diket? Är det på trottoaren? Är det på vägen? Ja, det är inte lätt och veta, men det är nog tur att skylten finns. Dessutom finns den i västgötaspetshöjd. Efterföljansvärt!


LYCKAT Det var tur att de lade ner så mycket arbete med att ploga badplatsens parkeringsplats i vintras. Visserligen hann de inte ploga min väg 200 meter därifrån, men som du ser finns det ingen snö alls på parkeringen. Det är ju väldigt bra om det skulle komma någon bil som vill parkera just där.


TOMT Sveriges fulaste och tråkigaste minigolfbana (antagligen) var helt tom. Ingen sommar där inte. Jag tittade efter om det fanns en kvarglömd boll, men inte ens det fanns det. Än mindre någon som ville betala dyra pengar för att spela.


OLÄSLIGT Om du kommer till Tranås och vill hitta bland stadens gator och gränder, kan det vara bra att först orientera sig på en karta. Dessvärre är kartan ännu mera solblekt, än vad den var förra året. Nu går den knappt att läsa alls. Det är turistservice det! Vilken tur att det inte finns några turister.


SOMMAR När vi nästan var hemma såg jag den. En fjäril. Om det finns fjärilar som sitter på blå blommor och sörplar i sig nektar, då är det sommar. Eller nästan i alla fall! Jag hittade sommaren.