22 mars 2014

Gärna flagga för kvinnorna, men först …

JA Naturligtvis stöder jag kravet på att regionalt flagga för kvinnorna på Internationella kvinnodagen. Men jag tänker dock blunda för alltihop, så länge det inte blir jämlikt.

Visst skulle det vara trevligt med viftande flaggor den 8 mars på Internationella kvinnodagen. Jag skulle kunna tänka mig att stötta detta krav från Vänsterpartiets landstingsgrupp till 100 procent. Dock med det lilla förbehållet att blir det ingen Internationell mansdag, så blir det inget flagghissande.

Anledningen att det ska flaggas är att slå ett slag för jämlikheten anser Vänsterpartiet. Men hur jämlikt är det när kvinnor har en internationell dag, men inte vi män. Hur länge ska vi tåla att stampas på och förnedras på detta sätt?
Jag vill idag slå ett slag för att det blir en Internationell mansdag. En dag då vi män kan fira utan inblandning av kvinnor. Vi kräver helt enkelt jämställdhet!
Lämpliga dagar för Internationella mansdagen skulle vara 9 juni (=min födelsedag) eller 4 november (=Sverkerdagen).
Jämställdhetsivrare som jag är, så ser jag fram emot inte bara en, utan två internationella regionala flaggdagar. En som hyllar alla kvinnor och en som hyllar skapelsens krona (=vi män).
Fram för ett jämlikt samhälle. Både regionalt och internationellt, men bara med regional flaggning.

Hej så länge
Sverker

Leg. manskämpe

OJÄMLIKT Vänsterpartiet vill gärna flagga, men bara för kvinnor. Hur jämlikt är det på en skala?

ÖVERJÄMLIKT Vänsterpartiets lista i Tranås är mer än jämlik. Övriga partier strävar efter 50/50 när det gäller könsfördelningen. Vänsterpartiet satsar däremot på en överjämlik lista. Inte många män där inte.

KÄMPE När det gäller jämlikhet är jag en riktig kämpe. En manlig förebild kan man säga. Nu har jag tagit mig an den viktigaste jämställdhetsfrågan: instiftande av den Internationella mansdagen.

Dagens ord på livets stig


Det räcker inte med att ha erfarenheter - man måste komma ihåg dem också.


Sverker
(2000–)

21 mars 2014

Plastikoperera dig för bättre självkänsla

VI Detta är jag och min husse. Eller skönheten och odjuret kunde man också säga. Den ena är fulländad (=jag), den andre är fuländat (=husse). Idag ska jag visa hur du kan förbättra ditt utseende.

När min husse som vanligt satt och zappade mellan TV-kanalerna, hampade det sig inte bättre att han stannade till ett kort tag på den danska kulturserien Generation plastik. Jag lät mig genast inspireras till förbättringar på mig och min husse.

Om man som jag har en husse som är så fruktansvärt ful och menlös, rycker man gärna tag i sista halmstrået. Sätt kniven i honom, säger jag bara. Fyll upp med fett, Botex och silikon.
Själv är jag redan fulländad, både till kropp och själ. Men det skulle kanske vara roligt att vara mer än fulländad? Nu kan ju inte jag pumpa upp brösten, så de blir stora som väderballonger, men jag har andra delar som kanske kunde markeras bättre. Detta skulle öka självkänslan betydligt!
Vad gäller husse blir varje ingrepp en förbättring.
De förslag jag visar på bilderna är inte riktigt riktiga. Bilderna är manipulerade bara för att visa hur fint det skulle kunna bli.
Tycker inte du också att vi skulle bli finare? Kom ihåg att det är fullständigt onaturligt att vara naturlig.

Hej så länge
Sverker

Leg. skönhetsideal

PROFIL Precis såhär ser en fulländad profil ut på en fulländad hund. Men skulle man kunna få profilen mer än fulländad? Låt oss gå till nästa bild.

FÖRBÄTTRAD Med enkla medel kan man bli mer än fulländad. En lätt diskret förstorning av öronen, markera att det verkligen rör sig om en spets. Även nosen kan må väl av en försiktig och återhållen förstoring, bara för att markera att nosen är hundens viktigaste organ. På det hela taget är jag mer än nöjd.

MES Så här ser en riktigt mesig mes ut. Som du ser är det husse. Att förbättra honom är en riktig utmaning även för den skickligaste skönhetsexpert (=Sverker). Men jag har gjort ett försök på nästa bild.

BÄTTRE Bra kan det aldrig bli, men kanske bättre. En liten diskret uppnäsa piffar till ansiktet lite grand och ger husse en egen profil. En vanlig förlängning av öronsnibbarna sitter inte helt fel heller. En sak som ingen, jag säger INGEN, klarar sig utan är läppförstoring. Sutarna är ju bra naturliga föredömen där. Husse, som är ett hopplöst fall, har bara fått en liten, liten förstoring.

YNKLIG Du ser själv att en sådan husse inger ingen respekt hos någon. Även med ansiktsingrepp, så faller han platt till marken. Nej, här behövs det krafttag.

PONDUS Se där! Nu har jag lagt dit lite pondus. En rejäl silikonmage är vad husse skulle behöva lägga till den han redan har. Nu skulle han nästan kunna bli chef. Fast inte över mig förstås.

SVANSFÖRSTORNING Visst finns det västgötaspetsar nästan utan svans helt och hållet. Inget fel med det. Jag är väldigt tolerant så. Men det är stiligare med svans och att försiktigt förstora den stiliga svans jag har, skulle göra mig ännu stiligare. (Dessutom sätta de svanslösa på plats.) Eller vad tycker du?

Dagens ord på livets stig


Jag vet inte hur det är att vara en skojare, för det har jag aldrig varit, men att vara hederlig är urtråkigt.


Sverker
(2000–)

20 mars 2014

Välkommen till en gyllene vårdagsjämning

GULD Nu är det äntligen vårdagsjämningen. Vintern kan vi lämna bakom oss och bara njuta av den sköna värmen (som kanske kommer). Detta är en telefonbld från igår. Idag var det mer moln i vägen.

Då var det vår. I alla fall hos mig. Vårdagsjämning betyder att solen går upp och ner tidigare och senare. Du har kanske sett på TV där de beklagar sig över vårens bakslag. Det betyder att det är ett bakslag i Stockholm. Övriga Sverige existerar inte för SVT (=Stockholms Vissna Television). Här har jag ingen snö och +10C (= 50F) i morse. Det blir nog varmare senare idag.

Skulle det inte vara trevligt med lite vårbilder från Tranås? Jo, det skulle det. Därför har jag lite vårbilder från Tranås.
Vårtecken finns det gott om. Löven verkar vilja slå ut och det finns små vita och gula blommor här och där. Fler typer av sånglärkor har kommit till min sånglärksruta. Årets första daggmask kröp kavat över stenplattorna igår kväll. Årets första överkörda groda såg jag på min väg under gårdagens promenad.
Ja, nu är verkligen våren här!

Hej så länge
Sverker

Leg. vårhund

PIGGA Husses mullvadar är riktigt vårpigga, som du kan se. Snart har vi ett alplandskap här. Husse funderar och funderar på hur han ska fösa iväg de små gynnarna till grannarna.

SÅNGLÄRKSRUTAN Faktiskt redan för ett par dagar sedan kunde jag hälsa en ny gäst välkommen till min sånglärksruta. Denna gång den gulnäbbade svartsånglärkan, som glatt sprätter omkring och förser sig av överflödet.

LÖV Min husse påstår att det här ska bli blad, men jag är säker på att det ska bli löv. På hösten krattar man sådana i trädgården. Dock inte dessa löv, eftersom de finns i skogen.

BLOMMA Om detta är en blomma, som husse envist påstår, så är det konstigt. Mig förefaller det mera vara ett träd med små konstiga grejer på.


Vårdagsjämningen i världens metropoler

UPPSALA Denna bedårande vackra naturutsikt hade min Agnes från sitt fönster igår kväll. Som du ser har hon turen att ha snö. Detta beror på att Uppsala, där hon bor, ligger betydligt närmare Nordpolen, än vad Tranås gör.

SOUTH HERO Du ser tydligt att solen lyser över New York. New York är USA:s Östergötland. Jag bor i Småland, men på andra sidan sjön är det Östergötland. Eloise bor i South Hero i Vermont, men på andra sidan sjön är det New York. Hon har 0F och det är lika med -18C. Det beror på att South Hero ligger betydligt närmare Sydpolen än Tranås. Hon har is på sin sjö också som blir tjockare varje dag. Det har inte jag.

Dagens ord på livets stigPlötsligt bara hände det. Jag vaknade en morgon och fann mig berömd.


Sverker
(2000–)

19 mars 2014

Jag har en hemlig eldig kompis

LIVVAKT Jag har inte bara en ny kompis. Jag har fått en livvakt. Man vet aldrig vad man möter för farligheter i skogen. Rätt var det är kan det dyka upp en killersquirrel (=dödsekorre som dödar allt i sin väg).

Ibland, eller allt som oftast, tröttnar jag på min husse. Det är ju honom jag är hänvisad till. Men nu ska du tro att jag har fått en ny kompis. Lite vildare än Lucy, men framför allt mer respektingivande.

Hur har jag fått denna kamrat, undrar du säkert. Jo, jag har vänner, som kan dela med sig av sina husdjur.
Har du sett dokumentärserien Games of Thrones? Eller hört talas om? Där finns i alla fall en flicka, som har lite drakar att leka med. Senast när jag var och hälsade på henne, så blev hon jätteglad.
– Oj, vad roligt att du kom Sverker. Vill du också ha en drake. Du kan få en av mig.
Naturligtvis tackade jag ja. Husse vet inte om något än, så min drake bor i skogen. Han trivs bäst då.
När min drake blir stor, så kan jag flyga på hans rygg. Det ska bli roligt. Tänka vad Lucy (den franska kattan) ska bli snopen när jag kommer inflygande till Mantorp.
Tror du inte på mig? Titta på bilderna! Är inte de bevis nog?

Hej så länge
Sverker

Leg. kompis

HOPPSAN Jag är ju inte egentligen med i dokumentärfilmen, så det är ett litet misstag att mitt huvud tittar fram i högra hörnet. Men du måste erkänna att filmen bara skulle ha vunnit på att jag hade synts i rutan då och då.

DEKORATIVT Det blir väldigt tjusigt, för att inte säga stiligt, när min drake tar sig en sväng över sjön och sprutar eld. Han får bara elda på över vatten, på grund av brandrisken.

Dagens ord på livets stig

Att vara en hund är en svår uppgift, eftersom det huvudsakligen består av att handskas med människor.

.
Sverker
(2000–)

18 mars 2014

Hjälp mig att rädda naturens skönsångare

STUDERAR Varje morgon studerar jag dagens tidning. Idag föll mitt argusöga på notisen ”Rädda sånglärkan”. (Konstigt att vitigaste nyheten presenteras i notisform.)

Varje dag i tidningen står det massa viktiga saker. Dagens viktigaste, som överskuggar allt annat som hänt, är att det lämpligen bör utgå bidrag till de som drar sitt strå till stacken för att rädda sånglärkan. Tänk det är precis vad jag har gjort, så skicka pengarna till mig.

Tänk att jag redan har skapat en lärkruta hos mig. Resultatet av min ansträngning har inte låtit vänta på sig. Som du kan se på mina bilder, har jag redan två sånglärkor här. Dessutom två olika typer av sånglärka.
1. Den brunspräckliga sånglärkan
2. Den färggladare sånglärkan

Detta måste vara unikt. Kan någon annan visa upp en lärkruta med dessa sorter samtidigt?
Dessutom matas lärkorna med lite bröd och spillda fågelfrön från mitt patenterade fågelbord.
Som du förstår är jag värd massor med pengar. Så Sveriges ornitologiska förening: skicka massor med pengar till Sverker, Tranås.
Oj vad godis och tuggben jag ska köpa!

Hej så länge
Sverker

Leg. naturskyddare

LÄS Här kan du själv läsa dagens viktigaste scoop. Visst vill väl du rädda sånglärkan? Du behöver inte ta omvägen via SOF. Skicka pengarna, eller tuggbenen, direkt till mig. Du vill väl rädda sånglärkan?

SÅNGLÄRKSRUTA För att du tydligt ska se min sånglärksruta har jag markerat den med rött. Du ser också två sånglärkor som går frossar och äter sig feta. Den brunspräckliga kan var svår att se, så du får leta lite.

BRUNSPRÄCKLIG Detta är ett vackert exemplar av den brunspräckliga sånglärkan. Tack vare min sånglärksruta har den diskret färgade fågeln funnit en fristad i min trädgård.

FÄRGGLADARE Min sånglärksruta har också dragit till sig den sällsynta färggladare sånglärkan. På grund av sin skrikigare färg, behöver denna typ av sånglärka lite mer skydd än den brunspräckliga.

Dagens ord på livets stig

Allt du behöver göra för att bevara hälsan är att äta sådant du inte tycker om, dricka sådant du inte tycker om och göra sådant du inte tycker om.


Sverker
(2000–)

17 mars 2014

Med livet som insats i skogen

BRAK Med öronbedövande brak som hördes genom den tjutande stormen, föll detta träd mer eller mindre framför våra fötter. Då beslöt vi att lämna skogen.

Just precis idag skulle jag göra ett större reportage om skogspromenader. Men vädret satte stopp för detta vällovliga företag. Det började redan igår med ett kraftigt snöfall. Sedan fortsatte det idag med hagel och storm.

Trots ovädret begav sig husse och jag ut på en skogsexpedition. Trädkronorna svajade oroväckande i den starka vinden.
– Törs vi fortsätta Sverker? Husse lät orolig.
Som ett svar från en högre makt (=vinden) föll en tall framför oss. Rakt över min stig.
– Nu skyndar vi oss ut ur skogen, sade min husse.
Jag kunde ju bara hålla med. Både min husse och jag är starka, för att inte säga mycket starka, motståndare till att få en tall eller gran i huvudet, Detsamma gäller för övrigt björkar och andra stora trän. Mammutträ är ett bra exempel på ett träd man inte vill ha på sig. Ett välvårdad bonsaiträd är mindre smärtsamt.
Väl hemma tog vi tag i ett par kassar och åkte och handlade.
– Man vet aldrig när det faller ett träd över vägen, sade husse.
På hemvägen tröståt vi lite godis i bilen. Jag fick också.

Hej så länge
Sverker

Leg. inblåst

SNÖDRIVOR På morgonen kunde jag se snödrivor på upp till en centimeter torna upp sig. De gömde nästan de tappra blommorna, som kämpar sig uppåt i det bistra vårvädret. Det tog nästan två timmar innan snömassorna hade smält undan.

MERA Vi hann väl inte mer än 47 meter ytterligare från det första fallna trädet på min stig, så låg det ännu ett träd. Det verkar som det är en trädfallaomkulldag idag. Då sitter man tryggare i sin lilla stuga.

SNEDA Det normala är att björkarna står rakt upp. Så dock inte denna dag. De var alla sneda. Det är vinden som puffar på dem så de blir sådana. Då kan de trilla omkull och då ska man inte vara under dem.

LJUGER "Ser du att det går vita gäss på sjön Sverker", ljög husse. Nog för att jag har sett vita gäss på sjön. Antingen så flyger de över vattnet, eller annars så simmar de i vattnet. Gå på vatten kan de inte göra. Då måste man ha en gloria.

Dagens ord på livets stig

Du ska inte tala illa om min husses brist på intelligens. Han är stolt över den.


Sverker
(2000–)

16 mars 2014

På väg mot bättre tider

BIL I går kväll tog jag med husse på en tur i bilen. Oavsett mål kan det ju bara bli bättre. Denna gång låg dock ribban högt. Jag var på väg till min resursfamilj på fest.

Som tur är så kommer det med ojämna intervall avbrott i min trista vardag. Knappt hade Janina åkt, förrän jag hade turen att få tillbringa en lördagskväll hos min resursfamilj. De hade läst gårdagens inlägg och tyckte synd om mig. Vilket det ju är.

Äntligen hade jag några vettiga personer att språka med. Det var säkert skönt för dem också att ha en klok västgötaspets på besök.
En sak som kan vara lite lurigt med resurshusse är att klotången kan komma fram när man minst anar det. Jag kan lugna dig. Igår var det ingen kloklippning.
– Här blir det ingen fördisk, Sverker. Det är resurshusse som ständigt upprepar det. Men det är bara ett tecken på att han inte känner resursmatte. Hon och jag har ett hemligt avtal.
Jag hjälper resursmatte att laga mat också. Igår kontrollerade jag köttet och att det fanns tillräckligt många bitar.
Då kan man få följande matematiska problem, lämpligt för dagens gymnasieelever i avgångsklassen på Natur:

I en stekpanna ligger 4 stycken saftiga köttbitar. Förväntansfulla matgäster runt stekpannan står 1 resursmatte + 1 resurshusse + 1 husse + 1 extrahungrig Sverker.
Hur många saftiga köttbitar blir det till var och en?

Nu blev ju inte rätt svar det jag hade hoppats. Alla fick varsin saftig köttbit utom Sverker, visade det sig. Och en saftig köttbit blev över alldeles i onödan.

Men jag fick lite kött av resursmatte och jag fördiskade skålen med den hemgjorda bärna beräna gula såsen.
En på det hela taget en mycket lyckad kväll, även om det är synd på det överblivna köttet.

Hej så länge
Sverker

Leg. festare

KLIA Jag gick och språkade med resurshusse direkt jag kom och han kliade mig väldigt skönt. Fast man måste vara på sin vakt. Rätt vad det är, så kan det komma fram en klotång helt utan förvarning.

KONTROLL Ja de köttstyckena duger minsann. Här finns det inget att klaga på. Jag är vänlig nog att hjälpa resursmatte så råvarorna är av högsta kavalité.

MATEMATIK Fyra köttbitar i stekpannan. Fyra personer inklusive Sverker. Det här verkar riktigt lovande!

KÖTTBIT En liten, liten, liten köttbit fick jag trots allt. Jag hade orkat med betydligt mycket mer, kan jag säga. Men det är tur att resursmatte finns.

FÖRDISK Lite fördisk blev det allt, trots försäkringar från resurshusse att det inte skulle hända. Han känner inte resursmatte särskilt bra. Hon är mer förstående.

PRATSTUND Efter maten passade resursmatte och jag på att ha en pratstund i soffan. Det är roligt att ha någon vettig person att språka med. Det har jag inte hemma.

Dagens ord på livets stig

Inte bara att lögnen är vackrare än sanningen, den är framförallt roligare!


Sverker
(2000–)