6 oktober 2012

Ludvig ordnade min utsikt

UTEPLATS Från Agnes påbörjade, men inte färdiga, uteplats har jag numera en riktigt bra utsikt. För ett par dagar sedan såg jag bara gröna växter. Tänk vilken skillnad!

Se där! Äntligen har Sverkers husse fällt allt sly i trädgården, kanske du tänker om du går förbi mitt hus.
Ja, han är nog inte så slö i alla fall som den ståtliga västgötaspetsen påstår, funderar du säkert vidare.
Anser du att det är höjden av flit och ta en telefon och ringa till Ludvig, så har du alldeles rätt. Annars är det jag som har rätt – som vanligt.


Husse har inte gjort många knop i trädgården i sommar. Han har skyllt på att det är doktorn som har sagt att han inte får ta i. Den doktorn skulle jag allt gärna vilja träffa.
Följden av husses otroliga lathet blev att min trädgård sakta men säkert blev en djungel. Hade jag varit en apa hade jag säkert varit överlycklig. Men nu är det så att jag är en västgötaspets, och ska jag se något så får inte vegetationen vara varken tät eller hög.
Men igår så kom Luvig och sågade av djungeln i vardande med sin röjsåg. Nu ska bara allt bort och sedan blir det så fint, så fint.
Röjningen har inneburet två fördelar:
1. Jag har en stilig utsikt från ställen där jag tidigare bara såg buskar.
2. Lucy har knappt något ställe att gömma sig på och inget regnskydd.

Hej så länge
Sverker

Leg. hortonom

LUDVIG Jag hjälper Ludvig att sätta på röjskivan på röjsågen. Det hade nog inte varit så lätt, om inte jag hade erbjudit mina tjänster.

LUCY Ser du kattan hur besviken hon ser ut? Tidigare kunde hon gömma sig under de fallna buskarna och dessutom få regnskydd. Men det säger jag bara, har man flyttat till Sverige och hem till mig, så får man uppskatta klimatet och gilla läget.

HASSELBUSKE Nu ser jag till och med sjön om jag står under hasselbusken. Ser du fågelmataren? Den ska husse sätta upp utanför fönstret för han tror att Lucu tycker om att vara fågelskådare. Väldigt vad husse fjantar för den kattan.

BADPLATS Det är till och med en glädje att gå ner till badplatsen. Särskit eftersom ingen skulle komma på tanken att bada. Det är alldeles för kallt. Husse har inte badat på hela sommaren.

Dagens ord på livets stig

Husse skjuter gärna upp till i morgon det han borde ha gjort igår.


Sverker
(2000–)

5 oktober 2012

Århundradets felkörning var rätt

RÄTT Husse var övertygad att lastbilen hade kört fel, men det hade den inte. Husse utnämnde raskt lastbilens position till århundradets felkörning, d.v.s. de senaste 12 årens felkörning. Menade han de senaste hundra årens, så hade husse ännu mera fel. Vägen fanns inte för hundra år sedan.

– Det här måste vara århundradets felkörning på den här vägen, sade husse när det kom en jättelång norsk långtradare som svängde in på planen som var tennisbanor för tio år sedan.
– Han har säkert en kass norsk GPS, tillade husse inte utan viss skadeglädje i rösten.
Men sedan fortsatte lastbilen på min smala väg i samma riktning som han kommit. Men han backade i stadig jämn fart.


Husse påstod att han höll minst 11 kilometer per timme, men det var fel. Det tog bara ett par minuter innan han stannade vid stora huset, som håller på att byggas. Inte en timme. Dessutom är det bara 200 meter dit.
Husse betraktade avundsjukt chaufförens hantering av det långa fordonet.
– Han fuskar, sade husse surt. Han har säkert övat. (Det säger han också när någon spelar bättre än vad han gör. Det vill säga alla.)
Under bilen öppnades det en liten lucka till ett garage. Ut kom en gaffeltruck som var hopfällbar och radiostyrd. Husse, som har en samling med radiostyrda flygplan, slängde lystna blickar mot gaffeltrucken.
– En sådan skulle vi ha när vi har varit och handlat, Sverker. Tänk vad smidigt det skulle vara.
Vad jag vet så har vi aldrig handlat jättestora fönster, så jag vet inte vad vi skulle ha den till.
Fast det är klart, sätter man fast en vedkorg på den, så kan man alltid lite smidigt bära in lite ved då och då med hjälp av en radiostyrd gaffeltruck.

Hej så länge
Sverker

Leg. speditörkontrollör

GAFFELTRUCK Nu är gaffeltrucken utkörd och uppfälld. Den fanns i den grå lådan under flaket.

LÄSKIGT Jag vill inte se när gaffeltrucken lyfter ut de stora glasrutorna. Tänk om han skulle tappa dem?

LÄSKIGT Jag ser på bilden att han som styr gaffeltrucken håller på att vända den. Men det såg jag inte innan jag tittade bort.Jag trodde han var på väg ner i sjön. Det är han i svarta tröjan med märket på ryggen som styr.

Dagens ord på livets stig

Det finns de som säger att jag inte bryr mig om någonting. Men det skiter jag fullkomligt i.


Sverker
(2000–)

4 oktober 2012

Inget fint idag heller

KÄCKA De små tvillinggossarna i käcka sjömanskostymer är farfars bröder Olle och Bengt. Farfar sitter på marken, antagligen för han knappt kan stå. Bilden är från 1915, antagligen. Man måste stå stadigt, för exponeringstiderna var ganska långa. Kameran stod alltid på sitt trästativ.

Med fint menas att det handlar om mig och att det finns stiliga bilder på mig. Idag var vi tvungna att åka till Linköping. Hade husse inte glömt sin kamera hade du kunnat få se fina bilder på mig i just Linköping och även i Boxholm.
Istället har jag plockat fram några gamla bilder på farfar, som lämnade sin Sverker i våras.


Husses farfar, han var också farfars pappa, var en för den tiden en flitig fotograf. Därför finns det lite bilder på farfar när han var liten. Husse har inte orkat gå igenom alla glasplåtar än, så det finns säkert fler fynd att göra. Nu har han bara skannat in ett hundratal.
Dessvärre har vi ännu inte hittat någon västgötaspets, trots att farfars mamma var från Västergötland. Hittar vi en sådan bild, så ska jag naturligtvis visa den extra stor.

Hej så länge
Sverker

Leg. bildarkivarie

INTRIÖR Nu har lille Hans tillkommit i syskonskaran, vilket gör att vi kan säga att det är 1917. Det är farfar som tittar fram bakom. Lägg gärna märke till den tjusiga dockan som Olle, till vänster, håller i. Om du klickar på bilden, så blir den större.

STORA Tänk vad stora pojkarna har blivit! Det är Hans, farfar, Olle och Bengt. Bilden är från omkring 1918, kanske. I så fall skulle farfar vara fyra år. Det är bara lille Hans, som har på sig skor.

Dagens ord på livets stig

En handfull sunt förnuft är värd lika mycket som en skäppa kunskap.


Sverker
(2000–)

3 oktober 2012

En hoppfull väg

GROP Sådana här gropar har vi massor på min väg. Skulle de lägga på asfalt, så skulle vi inte ha några gropar. Det skulle ju vara tråkigt, för då skulle jag inte stutsa i baksätet när jag åker bil.

Min väg har varit utsatt för många löften. Och löftena skola ej svika, som bekant.
Gamla gatudirektören lovade helt sanningsenligt att ”den kommer inte att asfalteras före 1985”. Det hade han ju rätt i.
Halvlöftet – målsättningen – att den skulle asfalteras för två år sedan, uppfylldes inte fullt ut. Eller rättare sagt inte alls.


Nu är det så att min väg ska skötas av Tranås kommun. Det tycker inte de är roligt. De tycker att det är betydligt roligare om det ligger lite avtappade bildelar längst med vägen.
Nu kan jag inte påstå att de inte bryr sig om den alls. De hyvlade av den i våras och sedan har det ju knappt regnat alls. Få av groparna på vägen var över 16 cm djupa. De var så grunda, så det var svårt att använda dem till fiskodling.
Men undrens tid är inte förbi. Just i detta nu far den en vägskrapa fram och tillbaka här ute. Äntligen!! Nu kommer vi ha en riktigt fin väg tills nästa regn.

Hej så länge
Sverker

Leg. vägmästare

SANDAT Huruvida denna sand i kurvan är ett privat initiativ, eller om det är kommunen som varit framsynta, vet jag inte. Däremot vet jag att kommunalfullmäktiges ordförande kör här dagligen.

ASFALTSVÄG Detta är Kommunalrådsvägen. Det är den väg som kommunalrådet trafikerar varje dag. Vill du åka på min väg, så svänger du in just från Kommunalrådsvägen. Hättevägen heter Kummunalrådsvägen på skyltarna. Det betyder att den plogas fem timmar före min väg.

FARTHINDER Tror du att jag står i ett utomhusbadkar? Inte alls! Istället för naturliga farthinder (=stora vattenfyllda gropar), håller de på att göra Kommunalrådsvägen smalare vid cykelbanans utfart. Den lilla vägen kommer från fina området, så det måste vara huggen sten. Varför de inte gjorde så från början, för tre år sedan, beror på att det hade blivit mycket billigare då.

Dagens ord på livets stig

Det är den som går vilse som hittar de nya vägarna.


Sverker
(2000–)

2 oktober 2012

Spåren av sommaren som gick förlorad

GÄSTSTUGAN Om sommaren är förlorad, har man inte heller några gäster. Gräsmattan liknar numera en djungel och trädgårdsmöblerna har tillbringat hela sommaren under den fula presenningen. Både Lucy och jag är upprörda.

Den här sommaren måste ha varit en av de sämsta somrarna någonsin. I alla fall den sämsta sommaren i år. Sommarens dålighet har också satt sina spår i min trädgård. Den är numera mer att betrakta som en djungel.

Nu undrar du säkert vad det är som har gjort den här sommaren så dålig. Ja först kan vi ju titta på hur varmt det har varit. Inte ens tillräckligt för en västgötaspets, skulle jag vilja påstå.
Om du älskar regn, så har du säkert fått ditt lystmäte under de senaste fem månaderna. Sällan har regnet öst ner så regelbundet.
Till råga på allt elände, så stannade Agnes jättelänge i Frankrike innan hon kom hem. Då hade hon inte mycket att komma hem till mer än en stilig västgötaspets. Husse fanns ju på sjukhus. När han väl kom hem, så var han inte mycket att hurra för. Det är han ju aldrig, men nu var han skröpligare än vanligt.
Inte nog med allt det. Dessutom, som toppen på alla olyckor, släpade Agnes med sig en ful katt från Frankrike som flyttade in i mitt hus. Sommaren är förlorad.

Hej så länge
Sverker

Leg. sommarlös

TOMT Några gånger har vi kunnat sitta i soliga hörnan i sommar, men det hade varit lämpligare att döpt om den till regniga hörnan. Det finns inte ens några vissna tomatplantor i de stora krukorna i år. Så slö har husse varit.

UTEPLATS Med buller och bång drog Agnes igång projekt "Ny uteplats" förra året. Allt under överseende av mig. Dessvärre han hon inte färdigt, och nu tar naturen tillbaka det som röjdes upp.

OTREVLIGT När Lucy och jag provsitter den norra uteplatsen, så kan vi konstatera att den är ganska otrevlig. Full med höga växter och häcken lade sig ner redan under det första störtregnet. Det går så om man inte bilder upp den. Husse får nog knappast plats.

BADPLATS Badstegen, liksom husse, har tillbringat sommaren på land. Normalt så ska jag kunna skälla upp husse ur vattnet varje morgon, även så här års. Fast mig gör det detsamma att det ser så illa ut, för jag tycker inte om att bada. Inte Lucy heller.

Dagens ord på livets stig
Om du inte är före din tid, som jag alltid är, så kommer den aldrig.

Sverker
(2000–)

1 oktober 2012

Fruntimmer raderade i min saudiska blogg

VÄRLDSBILD Så här kan det se ut när jag och Lucy kontrollerar vädret innan vi går ut. Denna bild skulle dock vara synnerligen upprörande i Saudiarabien. Lucy är ju ett fruntimmer!

Det är inte bara IKEA som välvilligt anpassar sig till de Saudiska traditionerna. Tittar du på min blogg när du är på besök i Saudiarabien, så ser du att det saknas fruntimmer (=Lucy) på bilderna.

Det kan tyckas vara ett hårt arbete, men det är ett kärt nöje att sitta och retuschera bort katter. Bilder med Agnes känns kanske lite tuffare, men regler är regler. Ska man sälja sig, så krävs det att man anpassar sig med ett leende.
Jag har idag glädjen att kunna presentera tre världsbilder och samma tre bilder i saudisk upplaga.
Vilka tycker du är bäst?

Hej så länge
Sverker

Leg. tjejbortagare

SAUDISK BILD Så här ser det ut när jag kontrollerar vädret innan jag går ut. Denna bild är inte upprörande alls, eftersom fruntimret (=Lucy) har försvunnit. Att fruntimmer skulle vara istånd att uttala sig om vädret, är fullkomligt obegripligt för männen i Saudiarabien.

VÄRLDSBILD En trevlig bild från mitt kök. Jag är helt koncentrerad på min mat, som håller på att tillredas. Lucy gnuggar sig förväntansfullt mot mig. Hon vill också ha mat. En liten familjeidyll kan man kanske tycka.

SAUDISK BILD En trevlig bild från mitt kök. Jag är helt koncentrerad på min mat, som håller på att tillredas. Det upphetsade inslaget (=Lucy) i föregående bild, har förtjänstfullt tagits bort.

VÄRLDSBILD Det var denna bild som presenterades för större delen av världen. Den föreställer, som du ser, den hårda debatten jag hade med kvinnoklubben (=Lucy) här hemma.

SAUDISK BILD Min debatt med kvinnoklubben har nu anpassats efter seder som råder i Saudiarabien. Där debatterar man inte med fruntimmer (= t.ex. Lucy), så denna bild skulle ingen begripa om jag inte hade ändrat den. Nu står jag och språkar med mig själv rakt in i en buske, vilket är betydligt mer begripligt i ökenlandet.

Dagens ord på livets väg

Det räcker inte att bara förarga andra (=Lucy och husse). Man måste också komma ihåg att glädja sig själv (=Sverker).


Sverker
(2000–)

30 september 2012

Slarv blev en djupgrävning i bildarkivet

HUSDJUR Som du kan se är den här bilden tagen 1914. Det kan man förstå när man ser hur liten farfar är. Det är hans mamma, husses farmor som håller i honom. Hönsen och kaninerna hade de för att få lite ägg, kött och skinn. Det var ju precis efter det stora kriget, det som senare döptes till första världskriget. Den lilla gossen till vänster är farfars bror Bengt, som senare utvandrade till USA. Sen kommer Olle. De stora pojkarna tre år gamla. Flickan är antagligen hemhjälpen.

Husse är inte bara tjock och trögtänkt. Han är glömsk också. Idag har han glömt att hjälpa mig med min blogg. (Försök och skriva med tassar själv, så får du se hur lätt det är.)
Därför har jag beslutat att ta några gamla bilder, som du kan titta på.


Ska man ta gamla bilder, är det lika bra att ta rejält gamla bilder. De är runt 100 år gamla och det är husses farfar som har fotograferat dem. Husse har kvar alla gamla glasplåtar, så det kanske kommer flera när jag inte har något annat. Vem vet?

Hej så länge
Sverker

Leg. bildredaktör

KORGMAKARE Förr i tiden åkte du inte till shoppingcentrat för att handla dig en korg. Det fanns korgmakare som vandrade omkring och sålde sina alster. Denna bild är tagen i Adelöv någon gång 1904–07. Det var husses farfars första tjänst. Han var folkskollärare, kantor och vaccinatör.

KRUKMAKARE I Adelöv fanns det en krukmakare som höll till i denna timrade byggnad. Bilden är lika samma ålder som den förra, alltså drygt 100 år gammal.

Dagens ord på livets väg

Visst känns det meningslöst och ut och gå, när man hamnar på samma ställe som man startade från?


Sverker
(2000–)