3 augusti 2013

Inget att titta på i Tranås en lördag

BAKEN Ja, så mycket att titta på är inte Tranås Musikkår. Fast de har ju blivit snyggare nu, eftersom husse inte längre spelar bland dem. Nej, det är höra på, som man ska göra.

Det är varmt. Väldigt varmt. Är det då en lämplig dag att åka in till stan och ”titta lite”, som husse uttryckte det.
Naturligtvis inte. Det finns inget att titta på i Tranås.


Jag har redan sett vad som finns att se i Tranås. Särskilt en dag då termometern visar att det bara är dårar som är utomhus i solen.
– Vi går till torget och tittar på musiken, lät husse undslippa sig efter vi parkerat bilen där det är gratis på Storgatan (=långt bort).
Du fattar själv hur dumt hans förslag var. Titta på musiken? Det går väl inte att titta med öronen.
I vilket fall som helst så gick vi till torget och där kom musikkåren. Det var inte mycket att titta på, men däremot spelade de klämmig musik. Den lyssnade jag på utan att titta.
Under tiden som jag lyssnade på de varma musikanterna, tittade jag istället på några trevliga hundar.
– Du kan inte sitta i bilen Sverker under tiden jag handlar. Det är alldeles för varmt. Vi åker hem.
Det hade jag kunnat säga redan när vi klev in i bilen därhemma.

Hej så länge
Sverker

Leg. turist

ENTRÉ Precis när bilden togs kom musikkåren marscherande upp för torget. Det var väl ett konstigt sammanträffande? Under tiden de gick, så spelade de en trevlig marsch. Eftersom husse inte var med och spelade, så lät det riktigt bra.

SOFIA Idag var Sofia som var tamburmajor. Det hon som bestämmer, kan man säga. Det gör hon genom att vifta med pinnen hon har. Det var henne det var syndast om idag. Alla andra hade bara skjorta. Sofia hade skjorta OCH kavaj.

Dagens ord på livets väg
Så ont som det har varit om svamp i år har jag haft i benet!


Sverker
(2000–)

2 augusti 2013

En gratulation och en jakttur

KATTJÄGARE När jag ändå var i Mantorp så gjorde jag en extra jakttur för att söka upp den elaka katten. (Det är jag som är pricken på vägen.) Jag drog iväg när min Per och min husse sysslade med något annat. Tyvärr hittade jag inte katten som var elak mot lilla Lucy. Dessutom blev husse lite gramse (=skitförbannad), för att jag hade gett mig ut på en egen jakttur.

Igår var jag i Mantorp igen. Denna gång var det för att fira min Per som hade namnsdag. Jag hade dessutom en annan sak jag skulle försöka klara av, med tanke på stackars Lucy.

Det första som hände när vi kom, var att Lucy rusade upp och kröp under tv-soffan på övervåningen. Typiskt henne. Jag vill ju inte ha hem henne. Eller kanske lite, det var trevligt med sällskap.
Sen pratade min husse och min Per bara med varandra. Jag gick ut och kontrollerade att inte Lucy hade stulit mitt gömda ben. Det hade hon inte, utan det låg kvar på ett hemligt ställe (=i häcken nära hörnet mot åkern).
Sedan gav jag mig ut på kattjakt. Dessvärre hittade jag inte huliganen. När jag hörde husse ropa, så avslutade jag kattjakten och begav mig hemåt. Det var tur för nu stundades det tårtkalas. Jag fick en liten, liten bit. Min Per och min husse fick varsina stora tårtbitar och kaffe från Pers nyinköpta kaffemaskin, som kan mala bönor och skumma mjölk.
Efter att ha suttit och språkat ett tag, då jag satt i min Pers knä, åkte vi hem.
Lucy kröp nog fram från sin plats under soffan, så fort hon hörde att vi åkte. Hon är så feg.

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulerare och jägare

HURRA Nu var väl kanske inte gratulationerna fulländade, eftersom jag inte fick en egen tallrik. Min Per, som hade namnsdag, fick en egen tallrik och fick ta tårta själv.

VAKT Jag fattade posto under min Per. Det är där jag brukar vara framgångsrik. Jag riktigt kunde tänka mig hur god min tårtbit skulle bli, så det var svårt att inte slicka sig om munnen.

BELÖNING Trägen vinner. Mycket riktigt fick jag en tårtbit av min Per. Husse tyckte att jag fick för mycket. Jag tyckte tvärtom.

KNÄHUND När jag är hos min Per, så brukar jag sitta i hans knä. Jaga får inte sitta i husses knä. ”Du är ingen knähund”, brukar han säga om jag försöker. Jag får sitta i resursmattes knä också.

FÄLLER Det är väldigt vad min Per fäller. Han kanske skulle tänka på att rykta sitt hår och sitt skägg?

Dagens ord på livets stig
De som tror att de kan allt är väldigt irriterande för oss som redan kan allt.


Sverker
(2000–)

1 augusti 2013

Idag är jag och gratulerar min Per

GRATTIS Redan för flera dagar sedan var jag så snäll mot min Per, så han fick ge mig lite oxbiffar. Jag offrade mig så gärna för honom.

Om du slänger ett öga på din kalender, så ser du att det står Per den 1 augusti. Det är idag, just nu faktiskt. Det innebär att jag gärna vill åka till Mantorp och gratulera honom.
Eventuellt kan jag jaga bort den otäcka svarta katten också, som är dum mot Lucy.
Nu kanske du förstår varför det knappast finns något på bloggen idag. Jag hinner inte, för jag ska åka nu.


Hej så länge
Sverker

Leg. gratulerare

Dagens ord på livets stig
Framgång är ofta konsten att behålla det man inte vet för sig själv.


Sverker
(2000–)

31 juli 2013

Huligan i Mantorp misshandlar fd gatflickor

SPANING Lucy, den före detta franska gatflickan, måste ständigt vara rädd. I Mantorp smyger det nämligen runt en huligan, som gärna misshandlar försvarslösa flickor. Det gäller att ständigt spana efter våldsverkaren.

Min vän Lucy har det inte lätt. Hon måste ständigt vara på vakt mot en otäck huligan, som redan en gång har attackerat den stackars katten.

Kvinnovåldet i Mantorp är utbrett. Ska kvinnor behöva oroas över att bli misshandlade när de går ut? Tänk att stackars Lucy ska behöva vara rädd även när hon är hemma. Det har hänt att en huligan har trängt sig in i hennes hem, ätit upp hennes mat och sedan misshandlat henne. Misshandeln var så svår att hon fick uppsöka kattläkare.
Dessutom var kattläkaren inte förstående för utsatta kvinnor. Han gav mer eller mindre order om att hon skulle få mindre mat.
Nu kan jag ju hålla med om att hon får onödigt tjusig mat, men ändå. Kan man få för mycket mat?
Nu har min Per lyckats med konststycket att fånga våldsmannen på bild och jag drar mig inte för att outa (=visa upp) honom.
Ser du denna otäcka huligan i Mantorp, så säg FYYYYYYY!!!!!!!

Hej så länge
Sverker

Leg. Lucyförsvarare

FLYKT Lucys nya landgång kan komma väl till pass, när hon har fått syn på våldsmannen, så hon inte råkar ut för hans vassa klor.

FÖNSTERSPANING Här kan Lucy vara ganska trygg. Reträtten till min Per är inte lång. Det gäller dock att hålla uppsikt vad den farliga katten sysslar med.

HULIGAN Ser du otäckingen där han smyger omkring i gräset? Det är klart att Lucy drar sig tillbaka. Hade jag sett honom så hade jag inte dragit mig tillbaka. Han hade minsann fått rejält med skäll och jagats iväg från grannskapet.

DETALJ Inte ser han snäll ut precis. Det syns tydligt på den här detaljförstoringen av den förra bilden. Lägg särskilt märke till de kriminella och våldsbenägna ögonen. Ser du detta fula tryne, så banna honom rejält. Han ska inte röra min Lucy!

Dagens ord på livets väg
Ibland går jag runt och är glad utan att veta varför – det är nog därför jag är glad.


Sverker
(2000–)

30 juli 2013

Grilla är ett semesterobligatorium

RÄTT Vi var fyra stycken. En husse, en resursmatte, en resurshusse och en Sverker. Därför ligger det fyra korvar på grillen. En till oss var. Lågorna beror på att det var stora ännu icke förkolnade bitar, det var hussarna rörande överrens om.

Igår hade jag saker du MÅSTE göra på din semester. Idag är det en sak som du gör på din semester utan uppmaning. Vad kan det då vara, undrar du säkert. Jo att grilla!

Jag var på grillfest igår hos min resursfamilj. De längtade efter mig, för de hade inte sett mig på flera dagar. Husse fick följa med också.
Hur går det då till på en grillfest? (Du har sett lite från Pers invigningsfest av det nya trädäcket.) Jo, jag hade gett husse i uppdrag att skildra det med skarpa och klämmiga bilder, som han skulle ta med sin onödigt dyra kamera. Nu visade det sig tyvärr att minneskortet var trasigt, så vad du får se är bilder tagna med hans onödigt dyra leksakstelefon (=iPhone). Då blir det som det blir, men principen kanske du förstår ändå.
Titta bara på bilderna, så lär du dig viktiga saker om grillning.

Hej så länge
Sverker

Leg. grillkung

SÄLLSKAP Resurshusse behövde säkert sällskap på sin sida. Det är därför jag sitter där, inte alls för att tigga. Men jag fick en liten brödbit.

TEMPERATUR Då och då måste grillen kontrolleras så den har rätt temperatur. Eftersom det luktade bränt hundhår, antog jag att den var tillräckligt varm. Lägg märke till att det smugit sig upp ett fel på grillen. Bara tre köttbitar, fastän vi är fyra.

KORV Titta! Det blev precis som jag förutspått. Alla fick en egen korv. Jag åt min snabbast. (Tuggade minst och svalde största bitarna.) Jag vann hastighetspriset.

ELÄNDE Efter att ha varit på fest, är det ett elände att vakna upp till en sådan här utsikt. Det krävs av alla att man ska vara glad och tacksam. Jag var inte glad och inte tacksam. jag var bara trött. (Jag drack mycket igår nämligen. Kommunalt vatten.)

Dagens ord på livets stig

Jag inbillar mig inte att jag är något - jag vet.


Sverker
(2000–)

29 juli 2013

Fem saker du måste göra på din semester

Semestern betyder på intet sätt att du bara kan lata dig. Det finns många saker man kan göra – och fem saker man måste göra.
Man kan ut och åka på en semesterresa till Mantorp. Där är det nämligen lönsamt att tigga. Du kan också ge dig ut och paddla kanot, så du fullkomligt skamlöst kan se hur grannarna sköter sina trädgårdar.
Men det finns fem saker du måste göra, och vad det är berättar jag för dig idag.


Hej så länge
Sverker

Leg. semesterfirare

1

SOLA På semestern ska man sola. Det går till så att man lägger sig i solen. Bästa sättet att sola, om det är varmt ute, är att sola i skuggan.

2

KISSA Är du ledig från jobbet så är du. Då gäller det att ta det lugnt. Varför gå ut på promenad för att kissa, när man kan gå under en buske i trädgården där ingen ser dig? Tänk på att du inte är herre i ditt hus, om du inte kan kissa i trädgården.

3

SPÄNNANDE Även under semestern kan du behöva lite spänning. Spännande lekar är därför alltid bra. Här är en: ställ dig på gräsmattan och blunda. Kommer din gräsklippare att köra på dig?

4

KONTROLL En ganska vilsam, men likväl nödvändig, sysselsättning under semestern är att se vilka som trafikerar din väg. Det är ju naturligtvis inte för att du är nyfiken, som du ägnar dig åt denna spaning. Grannsamverkan heter det numera.

5

GRANNKOLL Vad gör grannarna? Ja, det är något du måste hålla reda på. Sköter de trädgården? Har de gäster? Sitter de och äter, så du måste gå och tigga? En snabb blick då och då och hörseln och nosen på helspänn och dina frågor besvaras.

Dagens ord på livets väg
Sanningen är bland det finaste vi har, den saken ska vi vara rädda om och inte använda i onödan.


Sverker
(2000–)

28 juli 2013

Jag har förlorat min godaste vän

GODAST Detta var en gång, före katastrofen, min absolut godaste vän. Det är nog unikt att en vän kan innehålla så mycket godhet, till exempel kycklingskinn eller ostkaka.

Husse krossade min godaste vän, som jag har haft ända sedan jag fick Agnes för 13 år sedan. Det hela började med när jag hälsade på min Agnes och Felicia i Uppsala.

Rean för länge sedan, i mars sådär, var jag och hälsade på i Uppsala. Med mig hade jag förstås min goda vän, min matskål.
Husse, som är en slarvig själ, glömde den förstås när vi åkte hem. Detta trots att en matskål är det viktigaste man kan ha.
Sedan var han i Uppsala en gång till – och glömde matskålen igen.
Nu nyss var ju jag med, så då kom också matskålen med. Den packades ner försiktigt inrullad i ett par jeans.
Hemma packade husse upp jeansen och ur byxorna föll min fina matskål och gick sönder.
Nu har jag fått en ny. Samma storlek, samma form, men den är dekorerad med morötter!
Detta är kränkande och förnedrande!! Tror husse att jag är en kanin?

Hej så länge
Sverker

Leg. kränkt

ENKELT Jag äter ur en matskål det står ”DOG” (=hund på engelska) och Lucy äter ur en matskål med fiskrens på. Lättare kan det inte bli. Då vet vi vilken skål som tillhör vem.

KRÄNKANDE Att jag som tuff, manlig och klok västgötaspets ska äta ur denna kaninskål är synnerligen besvärande.

MOTVILLIGT Maten smakar inte alls som förut. Den smakar kaninmat. Men jag vill ju inte svälta ihjäl, så jag sväljer förolämpningen och maten.

Dagens ord på livets stig

Det finns inget sorgligare än en ung pessimist. Det skulle i så fall vara en gammal optimist.


Sverker
(2000–)