11 maj 2013

På väg mot Västindien

REBULA Bakom mig ligger båten Rebula. Ungefär jämte mig står Göran, min husses lekkamrat. Här ser båten stor ut, men ute på Atlanten …

Om man en båt som heter Rebula och heter Lars och har för avsikt att segla till Västindien, då kan det behövas expert hjälp. Om Rebula dessutom ligger i Gamleby, är det när till hands att anlita mig.

Sålledes begav jag mig till Gamleby igår för att hjälpa Lars med lite utrustningstips och hjälp, så han skulle kunna navigera (=vrida på ratten så båten åker åt rätt håll) rätta. Jag hade tagit med mig Göran, som känner Lars. Även husse var med mer som barlast.
Jag har ju stor erfarenhet av båtlivet. Jag har åkt på Frankrikes kanaler, seglat och paddlat kanot på Sommen och korsat stora hav mellan såväl Helsingborg–Helsingør som Rødby–Puttgarten. Så sjövan är jag.
Även om Rebula kan verka stor där i hamnen i Gamleby, så är hon inte större än en lus ute på Sommen när hon kör ute på Atlanten. Så det krävs att man är välutbildat och att båten är rätt utrustad (=korv, hundmat och så).
Lars var naturligtvis tacksam för alla råd jag gav, fattas bara annat.
Göran ska kanske åka med en bit, men jag föredrar den svenska sommaren i år. Jag tror nämligen inte att man kan träffa på några löptikar ute till havs.

Hej så länge
Sverker

Leg. fartygskännare

KÖKET Lars håller på att hälla upp en kopp vatten till mig. Jag kunde nöjt konstatera att vattnet var gott och kranen fungerade. Klart godkänt.

TRAPPAN Trappan från undervåningen upp till övre golvet var ganska kass. Den var inte alls avsedd för västgötaspetsar. Alldeles för brant och alldeles för små trappsteg. Det kunde göran också konstatera. Klart underkänd.

STYRPLATSEN Det är här man står när man ska svänga med båten. Det behöver man inte göra ofta ute på öppna havet. Då kan man, som du ser, roa sig med att titta på tv istället när man tröttnat på att titta på mätarna. Klart godkänt.

FIKA Ska man fika på Rebula, så sitter man längst bak. Särskilt om det är bullar och kakor, så sitter man alltid där. Jag sitter beredd att hjälpa Lars att äta upp hans bulle. Jag är såååå hjälpsam.

Dagens ord på livets stig


Världen är en vacker bok, men värdelös för den som inte kan läsa.


Sverker
(2000–)

10 maj 2013

Trött under lång resa till hemligt uppdrag

TRÖTT Du kanske ser att det inte är i min bil jag åker. Det är i Görans bil. Du kanske också ser att jag är lite trött, så jag vilar ögonen. Allt har sina orsaker.

Förlåt att jag inte har hört av mig tidigare idag, Men allt har sina spännande orsaker. Jag berättar inte idag, men i morgon får du veta vad jag har haft för mig.
Jag kan bara säga så mycket att det har varit ett väldigt viktigt livsavgörande uppdrag jag varit på. Välkommen i morgon, så slipper du sväva i ovisshet.


Hej så länge
Sverker

Leg. hemlig rådgivare


Dagens ord i morgondimman

Morgnar kommer alltid för tidigt, och alldeles för ofta.


Sverker
(2000–)

9 maj 2013

När jag gick in i dimman

OROLIG Husse var lite orolig när jag ville gå in i dimman. Han vet nog inte att jag är bättre än vilken GPS som helst. Följ alltid Sverker exempel, som det heter med all rätt.

Just denna dag har jag vädret dimma. Då är det ganska vitt ute. Om det är dimmigt är det farligt att rida i Lützen, påstår husse.

Att ta en liten promenad här hemma i dimman är inte farligt för min husse och mig. Jag hittar alltid hem, även om min husse skulle tappa bort sig.
När det är dimma, kan det också samtidigt vara vår. Det kan du se på bilderna. Men, det ska jag inte sticka under stol med, så var det betydligt varmare igår. Då var det nästan sommar.
Om du är orolig, så kan jag tala om att vi hittade hem.

Hej så länge
Sverker

Leg. dimnavigerare

MUSÖRON ”Titta Sverker”, utropade husse. ”Björklöven är som musöron. Då kan man klippa rosorna!” Nu är det bara det att musöron är håriga och skära, det såg jag på musen Lucy släpade hem. Dessutom har husse lyckats ta död på alla rosor vi hade, så det finns inget att klippa. Ser du att spindlarna har vaknat?

FARLIGT Husse tyckte att det var lite väl farligt att gå in här. ”Tänk om vi går vilse, Sverker?”, sade han lite ängsligt. Men under min ledning gick vi in, hittade stigen i skogen och kom hem igen.

ÄLG Ser du älgarna? Inte jag heller. Jag vet inte ens om där finns några. Det är inte lätt att se älgar i dimman. För ett par år sedan var det ännu värre, för då var det skog här.

DIMBLOMMOR När jag kom hem, så kontrollerade jag om mina blommoer fanns kvar fastän det var dimma. Jodå, under blodlönnen hittade jag både vita och blåa uteblommor.

Dagens ord på livets väg

Även om solen inte syns som den ska
kan dagen ändå bli något att ha.


Sverker
(2000–)

8 maj 2013

Idag gick solen upp bara för min Agnes

SOLUPPGÅNG Om det är en särskild dag och solen går upp, då gör den det bara för att fira någon. Just den 8 MAJ, fyller min Agnes år, så idag är solen hennes.

För precis 23 år sedan föddes min Agnes. Då var hon mycket mindra, påstår min husse som var med då. Men stark var hon, för hon kunde redan lyfta sitt huvud och se sig om. Naturligtvis letade hon efter mig, men vi skulle mötas först 10 år senare.

Tyvärr är min Agnes i Uppsala, där hon letar efter djur i diken, och jag är i Tranås, där jag letar dofter i diken. Det skulle faktiskt ha varit trevligt om vi hade varit på samma ställe. Då hade jag kunnat ge någon fin present till min Agnes, till exempel ett tuggben. Men det går inte alltid som man vill.
Det värsta är att jag inte kan fira min Agnes med en tårta. Jag tycker nämligen om fördisken. Dessutom brukar jag få en tårtbit.
Men trots alla geografiska svårigheter ett riktigt
HURRA HURRA HURRA HURRA
till min alldeles egna Agnes!

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

GLAD Klart att Agnes är glad idag. Dels fyller hon år och dels kan hon sitta i sin alldeles egna soffa/säng i sin alldeles egna lägenhet. Jag undrar så var min matplats är. Ser du några matskålar?

FIN Om min Agnes ska vara riktigt fin, så kan hon se ut så här. Det är inte ofta det händer, men ibland så klär hon upp sig bara för mig. Då får inte jag hoppa på henne.

RÄTT Så här skulle det ha sett ut idag. Min Agnes och Sverker ute på promenad i Uppsala på väg mot ett konditori. Där skulle vi ha köpt en så stor tårta, så jag hade varit tvungen att hjälpa till och äta upp den. Men det är bara ett önsketänkande. Jag är i Tranås och min Agnes är i Uppsala.

Dagens hurra på livets stig

Någon fyller år idag
vem kan det va?
Någon som var här i fredags och som bara har två ben.
Gissa vem?


Sverker
(2000–)


7 maj 2013

Egen studentlya i Uppsala

KOMBINATIONSRUM Agnes har så fint i sitt kombinationsrum. Man kan använda det till väldigt mycket, så det är inte konstigt att hon ser glad ut. Ta till exempel soffan min Agnes sitter i. Det är både soffa, säng eller dubbelsäng.

Det har hänt. Äntligen. Min Agnes har fått en alldeles egen studentbostad i Uppsala. Det vill man tydligen väldigt gärna ha, om man ska studera djur i diken i den staden.

Nu bor min Agnes i sin tredje bostad i Uppsala sedan i höstas. Hon älskar tydligen att flytta runt. Vad som skiljer denna lägenhet från de övriga, är att det är hennes alldeles egna.
Hon har haft egna bostäder i Toulouse innan, men de låg utrikes och hade bara gamla hus som utsikt. Nu har hon nya, fina, fyrkantiga och höga hus som utsikt.

Min Agnes lilla lya är väldigt praktisk. Det är ett kombinationsrum. Rummet är på hela 20kvm och det består nämligen av:
1. Kitchen room
2. Bed room
3. Living room
4. Dining room
5. Study room
6. Party room (?)
7. Dressing room
Visst verkar väl det praktiskt? Jag har bara sett på bilderna, men jag ska åka och hälsa på min Agnes. Då kan jag riktigt utvärdera hennes lägenhet. Var så säker på att jag ska rapportera om det.

Det bästa med att min Agnes flyttar till en egen lägenhet är att det blir varmt ute då.

Hej så länge
Sverker

Leg. bildförmedlare

PS Om du undrade varför det var en paus på min sida, så berodde det på att min slarviga husse glömde hårddisken jag har alla mina grejer på. DS

STILIGT Arkitekten har verkligen tagit ut svängarna, när han/hon ritade det fina fantasifulla huset min Agnes bor i. Du ser vilket fönster min Agnes bor bakom. Jag har ringat in det. Tänk om alla fönster hade varit min Agnes, vad jobbigt det hade varit att putsa dem.

STUDIER Min Agnes sitter och provstuderar vid det kombinerade mat- och skrivbordet. Jag tror det går bra för henne. Min Agnes är så duktig.

KOMBIVÄGG Visst är detta en praktisk vägg? Det finns kyl, frys, mikro, köksskåp, kökshyllor, spis, diskbänk, arbetsskiva, och bokhylla. Kan det bli bättre?

LYCKA En av min Agnes absoluta favoritsysselsättningar är att diska. Nu kan hon göra det så mycket hon vill!

BARBIEKOKARE Det är min Agnes och Barbie som skulle få för sig att köpa en sådan här vattenkokare. Varför? Ja, det undrar husse och jag också.

Dagens ord på livets väg

Ett litet bo är bättre än inget, även om det råkar ligga i Uppsala.


Sverker
(2000–)

6 maj 2013

Sommens ensammaste båt var kalendersjösatt

ENSAMT Unda, min resurshusses båt, har det inte lätt i Seglarvik. Hur roligt kan det vara att ligga och guppa där alldeles ensam? Ingen annan båt att stöta på. Så går det om man har en kalenderhusse.

När man ilägger sin båt i det våta element som en sjö eller ett hav utgör, kan man antingen gå efter termometern, eller efter almanackan. Det beror på vilket man är styvast att avläsa. Min resurshusse är en fena på almanacka. Termometern har han nog svårare för.

På sistlidna Valborgsmässoafton var jag med min resurshusse till Seglarvik. Han skulle inspektera Unda, hans segelbåt, om hon läckte vatten. Om så hade varit fallet, så hade han antagligen behövt min experthjälp. Nu var det så att det inte läckte, så därför slapp jag borda fartyget. Jag kan glatt erkänna att det finns roligare saker än att ränna omkring på smala bryggor som gupapr hit och dit. Jag var bara tacksam att han klarade det själv. Men jag hjälpte resurshusse att komma iland genom att gå före honom och visa vägen.
Jag kan väl direkt säga att det var tur att inte husse försökte ta sig ut till det stiliga skeppet. Då hade jag säkert fått livrädda också.
Fast jag tycker synd om Unda som får ligga där själv. Men jag tror att värmen lockar dit flera båtar snart.

Hej så länge
Sverker

Leg. fartygsinspektör

RAPPORT Resurshusse är och kryper omkring i magen på Unda. Jag står och väntar på en läckrapport. Ska jag behöva hjälpa till, eller kan jag stå kvar? Det fanns inget vatten i kölgrisen, så min experthjälp behövdes inte.

VÄGVISARE Att gå på sådana här smala och gungande brygger kräver att man leds av en expert. Vem är väl mer expert än Sverker? (Rätt svar: Ingen!) Förresten, ser du hur blank Unda är? Hon är blankaste båten i sjön. Särskilt när bilderna togs, för då var hon ensam i sjön.

Dagens ord på livets väg


Var och en är kung i sitt eget hus.
Sverker
(2000-)