24 mars 2012

Guld till Agnes – inget till husse

GULD Visst passar jag med en guldmedalj hängande runt halsen. Nu var det ju så att det inte var jag som fick den, utan det var min Agnes. Hon vann en fototävling i Tranås nämligen!

Varje år är det en stor fototävling i Tranås. Det är faktiskt en bra bit över tusen bidrag som skickas in. I år hade husse bestämt att han skulle deltaga för att ”sopa mattan” med alla de andra. Bilderna skulle skickas in samtidigt som Agnes var hemma för farfars begravning.

– Du kan ju också skicka in några bilder Agnes, sade husse till sin söta dotter (min Agnes).
– Nja, jag vet inte. Jag har ju inte mycket att komma med, replikerade hans lilla dotter – min Agnes – blygsamt.
– Jo, tyckte jag, du är ju mycket duktigare än sopan till pappa du har.
Segervisst skickade husse in en bunt bilder. Motvilligt skickade Agnes in några av sina bilder.
Hur det gick?
Husse ställde upp i alla klasser med ett stort antal mediokra bilder. (Samtliga saknade en västgötaspets som heter Sverker, vilket hade varit ett vinnande motiv.)
Agnes ställde upp i en klass.
Husse, den talanglösa sopan, vann inget.
Agnes, min Agnes, vann sin klass och fick guldmedalj och tusen kronor.
Fast jag tror att jag klär bättre i guldmedalj än Agnes.

Hej så länge
Sverker

Leg. Agneshund


VINNARBILDEN Det var med den här bilden som Agnes vann den stora fototävlingen i Tranås i klassen ”Fritt tema”. Bilden är tagen i koncentrationslääret Auschwitz.

VINNAREN Så här ser en vinnare ut. Min Agnes kunde inte hämta priset själv, eftersom hon är i den otäcka staden Toulouse med sin fula katt. Det var husse som fick gå och hämta priset och skämmas att inte han vann något.

FÖRLORAREN Har du undrat hur en misslyckad människa ser ut, så titta noga på den här bilden. Husse har hela sitt liv, gång på gång, visat hur talanglös och misslyckad han är. Det enda han kan vara stolt över är sin västgötaspets och sina barn och barnbarnbarn. Akta dig för honom!

Dagens ord på vägen

Allt är möjligt – om man inte vet vad man pratar om.


Sverker
(2000–)

23 mars 2012

Röjning för jubelfika utomhus

FULT Så här kan det inte bara se ut när det dels är varmt ute och framförallt på min 150.000-dag. Nej du husse, nu ska du allt avtäcka trädgårdsmöblerna, sade jag till den late person som jag delar hus med.

Så här på min jubileumsdag skulle det passa mig utmärkt att få sitta ute och fika med husse. Eftersom han är lite svagsint för mig, så hoppades jag att jag kunde ta del av lite fikabröd. Men först måste vi ju avtäcka trädgårdsmöblerna.

Faktiskt, fick jag inte husse att ta tag i del lätta arbetet att avlägsna presenningen från husse fuskregnskogsmöbel.
– Först måste vi sopa Sverker, sade den för stunden arbetsamme hussen till sin trogne västgötaspets.
Sagt och gjort. Han sopade, tog av presenningen, flyttade möblerna och sopade igen.
Dags för fika!
– Nej Sverker, vi sitter på soliga sidan, sade han när jag hade satt mig tillrätta och väntade på en god kaka.
Jaha, då var det bara att sopa på andra sidan huset och hämta tillbaka trädgårdsmöblerna till sin rätta plats; soliga hörnan.
Kom ihåg det nu när du ska ändra klockan: när det blir sommartid tar man tillbaka trädgårdsmöblerna till trädgården, och följaktligen flyttar man tillbaka klockan en timme. Eller? Kanske var det tvärtom?? Det visar sig alltid.
När allt var sopat och möblerna framme, så kom husse med fikat. En mjuk, säkert mycket god, chokladgrej och inte mindre än fyra kakor.
Ska inte husse ha en chokladgrej??
Som vanligt blev jag synnerligen missgynnad. Jag fick en kaka och min redan för feta husse slukade resten.
Var finns rättvisan i mitt hem. Det är minsann jag som har jubileum.

Hej så länge
Sverker

Leg. missgynnad jubilar


FÄRDIGT Då var husses fuskregnskogsmöbel färdig att ta i besittning. Men det går ju inte alltid som man tänker sig.

SKYNDA Sno dig på nu, husse, uppmanade jag husse. Jag är färdig att fika. ”Är det inte skönare att sitta i solen på andra sidan?” Jag för min del tyckte att det kvittade. Det var ju fikabröd jag ville ha.

VÅRBLOMMOR Titta vad många blommor det har kommit, bar för att jag firar jubileum. Jag tyckte vi kunde ta några och ha på bordet som dekoration, men jag fick nöja mig med de som fanns i rabatten.

ÄNTLIGEN Många, många timmar senare var det så äntligen dags för fikat. Och faktiskt, idag lönade det sig att tigga. Men jag ficka bara en ynka liten kaka. Det fanns faktiskt fyra, så borde ha haft minst två och dessutom minst en halv mjuk chokladgrej.

Till och med jag blev förvånad på jubeldagen

OJ Jag blev väldigt förvånad, men också hedrad när jag tittade ut över sjön idag.

JUBEL Att det var många som skulle jubla över mitt 150.000-jubileum idag, förstod jag mycket väl. Men det här gjorde mig faktiskt förvånad. Jag undrar vem som har gjord det? Det är nog inte det Norwegian flygplanet som passerar på dess väg mot London som också ritar på himlen.

Hej så länge
Sverker

Leg. mängdjubilar

Dagens ord på jubelvägen


Nu har min blogg passerat 150 000. Blygsam och ödmjuk, som jag är, vill jag naturligtvis inte göra någon stor sak av detta. Fast man måste ju inse sanningen.


Ett litet steg för en västgötaspets –
ett gigantiskt steg i världshistorien.


Sverker
(2000–)

22 mars 2012

Ett säkrare Toulouse värt en bakelse

FIRA Nu törs min Agnes sitta på uteserveringar igen och fira att sommaren har kommit till Toulouse. En sådan bakelse vore inte dumt att få, men det är inget jag kan hoppas. Det otäcka dramat har fått sin upplösning, tyvärr med flera skadade och en död. Det var synd att de inte fick honom levande, även om kanske många ville se gärningsmannen död. Men Frankrike är numera ett civiliserat land och tillämpar därför inte dödsstraff.

Dagens ord på vägen

Hår- och dammtussar kommer av sig självt. Allt annat måste man tyvärr anstränga sig för.


Sverker
(2000–)

21 mars 2012

Isfri soluppgång – precis som jag lovade

ISFRITT Redan igår var sjön isfri. Precis som jag lovade dig. Men solen gick aldrig upp, dessvärre. Men idag kommer den utlovade bilden med sol, dock utan spegelblankt vatten.

Om du kom ihåg så förutsade jag dagen för islossningen med 100% säkerhet i min blogg för två dagar sedan. Det är så vi proffs arbetar.
Jag lovade också att jag följande dag skulle presentera bildbevis att sjön var isfri. Nu blev det inte så, utan det fick stå över till förmån för händelseutvecklingen i Toulouse, där min Agnes och hennes fula katt bor. Det är så vi journalister arbetar.


I vilket fall som helst, var jag uppe med solen idag. Jag väcker alltid husse när jag hör tidningsbilen komma, vilket sker cirka 5.30. Själv vill jag ligga och sova, men jag vet att han vill ha så färska nyheter som möjligt.
Samtidigt gick jag ut på balkongen och blickade mot den uppstigande solen, som belyste den isfria sjön med sina, för dagen, varma strålar.
Eftersom det var vårdagjämning igår och solen är varm, ska husse och jag gå och ta ut trädgårdsmöblerna nu. Snart är det sommar och då kommer min Agnes.
Hej så länge
Sverker

Leg. solhydrolog


SOLUPPGÅNG Ser du någon is någonstans? Är det som jag lovade dig? Precis. Rätt svar är nej och ja. Nu får vi bara hoppas att alla motorbåtar har gått sönder, så vi kan få det tyst och skönt, precis som vi har det på vintern.

Tur att det finns farliga poliser i Toulouse

FARLIG Police Nationale är kända för att slå först och fråga sedan. Husse blev varnad att ens gå nära dem. Därför lät han min Agnes ta denna bild. Men nu har det visat sig att Frankrikes supersnutar kom väl till pass. Hoppas att de har rätt person, så min Agnes kan känna sig lite tryggare i Toulouse och jag inte behöver vara rädd hemma. Risken nu är väl att det blir rasupplopp istället.

Hej så länge
Sverker

Leg. polisreporter

Dagens ord på vägen


Bara för att jag inte håller alla löften, betyder det inte att jag har haft ambitionen att göra det.


Sverker
(2000–)

20 mars 2012

Skotten i Toulouse har gjort mig rädd

LÄSKIGT Här står min Agnes bland massa svarta motorcyklar. Det har visat sig att det är sådana som farliga mördare har, men det visste inte Agnes då.

I vanliga fall är det lite nervöst att ha min Agnes i Toulouse. Efter vad som hänt nu är det inte bara nervöst, nu är jag rädd. Att ha min Agnes i en stad där det far runt en vettvilling och skjuter folk tar på nerverna. Bara inget händer min Agnes.

De mord som har varit har ägt rum bara 10-15 minuters promenad på de platser hon måste vara på. Dels läser hon på universitet, och dit måste min Agnes åka tunnelbana. Sen arbetar hon också. Då måste hon också förflytta sig i den otäcka och farliga staden.
Jag vet precis var Agnes skulle vara nu. Hon skulle vara hemma hos sin Sverker.
Hej så länge
Sverker

Leg. rädd


OTÄCKT Hela staden är full med svarta motorcyklar och så min Agnes. Hoppas hon inte går omkring där nu. Husse har sagt åt henne att undvika folksamlingar och det gör hon ju här.

LÄTT Det är inte konstigt att min Agnes ser orolig ut. På sådana här smågator är det lätt för en elak människa att försvinna med sin svarta motorcykel.

BRA Bara Agnes skulle kunna hålla sig hemma hos sig, så skulle jag inte vara så orolig. Sen tycker jag att det skulle vara trevligare om hon hade en västgötaspets som heter Sverker som kudde, istället för att ha en ful katt som heter Lucy.

RÄTT Det här är helt rätt. Det är sommar och varmt och jag tar med mig min Agnes på en löptur här hemma. Dels är det inte farligt här, men om något skulle hända så har hon med sig en stark och snygg skyddshund som heter Sverker.

Dagens ord på vägen


Det finns två dagar du inte ska bekymra dig över. Gårdagen och morgondagen. Sägs det.
Men jag oroar mig ändå hela tiden just nu, för min Agnes bor i Toulouse.


Sverker
(2000–)

19 mars 2012

Våtmarken breder ut sig hos mig

BLÖTT Redan igår kunde jag konstatera att de blöta områdena på sjön blev större och större. Om du går på isen är det roligt. Om du försöker gå på vattnet, blir du blöt och måste simma. Det är inte roligt.

Idag är det den stora dagen då jag har bestämt att isen ska försvinna. Det är dags att det blir vår nu, tycker jag. Jag har spanat i flera dagar nu, varvid jag har observerat att våtmarkerna breder ut sig till förfång för ispromenerande svarta fåglar. Men det finns andra fåglar som blir desto gladare.

Dagen började kanske inte så lovande. Det kom kraftiga vindstötar vid sjutiden idag på morgonen. Med vinden kom också ett snöfall. Jag skulle ju ha vår!
Fast vinden var bra, nu när jag hade bestämt att isen skulle försvinna från min sjö. Det var också vad som hände. Snart var hela istäcket på glid. Min tanke var att det skulle försvinna från min del av sjön. De som bor på Torpön tycker nog bara att det är kul med isvallar på stränderna.
I nuläget ser det lovande ut, Stora vågor som sköljer över enstaka isflak.
Imorgon hoppas jag att jag kan presentera bilder på en spegelblank och isfri sjö.

Hej så länge
Sverker

Leg. ishund


LOVANDE I förgår såg det riktigt lovande ut. Ingen is jämte stranden, men större delen av min sjö var istäckt. Förra lördagen seglade de med isjakter på sjön och husse och jag tog en ispromenad. Men det var då.

LÄSKIGT Har du sett Hitchocks film ”Fåglarna”? Då förstår du att det inte känns så bra, när dett kommer en massa svarta mördarfåglar och slår sig ner på min is utanför mitt hus. Det var då jag bestämde att isen skulle försvinna fortast möjligt.

SIMFÅGLAR Så snart det blev små rännor i isen, kom simfåglarna för att prova sina färdigheter i just simning. De har ju inte haft så många tillfälligheter till träning, eftersom det har varit is på sjön. De får inte heller gå till simhallen, har jag hört.

LOVANDE Visst ser det bra ut? Isen håller på att blåsa bort. Sedan bilden togs för en timme sedan har det hänt mycket. Vinden har tilltaget och mer is har blåst iväg. Imorgon är årets första isfria dag!

Dagens ord på vägen
Man ska inte gå över sjön, för då trillar man i vattnet.


Sverker
(2000–)

18 mars 2012

Viktigt att ta vara på resterna

SPILLBITAR Ibland när man lagar mat, så kan det bli rester. Om jag har tur så är dessa rester goda och de ges till mig. Det var vad som hände när vi gjorde namnsdagstårtpaj. Titta vad många prinskorvsrester det blev!

Om du kom ihåg, så gjorde vi en namnsdagsbokstavstårtpaj till Egon, för att fira hans namnsdag. Själva estetiken blev inte som planerat (=tanken god, men de såg förskräckliga ut), men de var synnerligen delikata. Har du inte redan skrivit av receptet, så kan du titta här.

Om du tittar på mitt fina recept, så ser du att du ska skära korven i stavar. Detta för att du ska kunna göra fina bokstäver. Den stora fördelen med detta är, faktiskt det bästa med hela receptet, att det blir massa prinskorvsbitar kvar. Dessa ska inte användas, så det är bara sopor. Trodde du! Nej, du. Överblivna korvbitar går oavkortat till insamlingen för svältande västgötaspetsar (=Sverker).
Om du själv gör dessa fina bakverk, så frys först de överblivna korvbitarna, för att sedan snabbast möjligt skicka dem till mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. restätare


VÄNTAN Inget är som väntans tider, heter det. Särskilt lång blir den tid när man tvingas att ligga ner och vänta på ett ”Varsågod Sverker!” från husse. Varför drar han ut tiden i timmatal mellan nedsättande av maten på golvet tills det att det förlösande kommandot kommer?

TIDSSPARARE Bara för att ingen tid ska gå förlorad och rinna ut i universum, gäller det att äta så fort som möjligt. Äta så fort som möjligt är precis vad jag gör. Allt för att spara tid.

Dagens ord på vägen


Den som nöjer sig med vad han har kan leva i lugn och ro. Särskilt om man har mycket korv. Men det är å andra sidan en snabbt övergående förnöjsamhet.


Sverker
(2000–)