28 januari 2012

Grått, kallt, båsigt och trist – men snart …

USCHDAG Det blåser jättekalla vindar från sjön idag. Solen skiner inte och riktigt rått och otäckt känns det. Inget vidare alltså!

Nu är det inte roligt. Inte ens jag vill vara ute så mycket. Det är nästan så man blir lite deprimerad.
Vill du bli glad igen, så kan du hoppa fram fem månader. Då hamnar du på bild nummer två idag.
Visst har vi väl något att se fram emot? Jag hoppas att du blir lite gladare nu.


Hej så länge
Sverker

Leg. sommarlängtare


BRADAG Det blåser bara en ljummen bris från sjön på sommaren. Solen skiner alltid och riktigt varmt och trevligt känns det. Något att längta efter alltså!

Dagens hurra till min resurshusse
Idag hurrar jag för min resurshusse som fyller år. Han skulle vara jättebra, om han inte bara envisades med att klippa mina klor då och då.(Om husse försöker så smiter jag.)
GRATTIS!!!!

PS. Jag vill också smaka på tårtan. DS.

Sverker
(2000– )

27 januari 2012

Agnes fotoutställning på Förintelsens dag

Idag är det Förintelsens minnesdag. Då passar jag på att visa några av min Agnes bilder, som hon fotograferade när hon var på en skolresa till Auschwitz för tre år sedan.
Även om min blogg idag visar upp en annan sida än den vanliga, så finns det tyvärr anledning att hålla minnet av koncentrationslägren levande. Det finns fortfarande människor som förnekar förintelsen och som anser att en del människor är mindre värda än andra.
Jag har själv besökt ett läger i Frankrike. Där var det mest motståndsmän som hölls, men även fångar med ”fel ras, fel åsikter, fel sexuell läggning, eller fel sann Gud”.
I Natzweiler-Struthof, som lägret hette, dog cirka 25.000 människor. Lägret levererade också människor till universitet i Strasbourg, där forskare tacksamt tog emot de mänskliga försökskaninerna.
Vi måste ständigt påminna om denna mörka period av vår nutidshistoria och vad kan då vara bättre än att visa min Agnes bilder.
Bilderna presenteras utan kommentarer, men låt oss komma ihåg allas lika värde.


Hej så länge
Sverker

Dagens ord på vägen


Ondska är inte något övermänskligt, det är något mindre än mänskligt.


Sverker
(2000– )

26 januari 2012

VU slog ett slag på den nya komprimissledaren

FLOCKLEDARE VU (=husse) slår ett slag för att husse blir nya flockens ledare. Jag skäms! Hans meriter inom fackföreningsrörelsen och saknaden av bestämda åsikter, som knappast kan reta någon, var det främsta skälet till att han återinsattes. Dock är han en kompromiss, eftersom farfar sade ett bestämt nej, som han dessutom menade och Agnes kan inte.

Nu är det klart: Husse blir den nygamla flockledaren. Det är bestämt, men inte. Tillsättningen ska utåt sett gå demokratiskt till, om än inte. Vad jag oroar mig för är om husse kan komma igen. Det var under hans ledning som flocken tappade 50% av sina medlemmar. Själv anser jag att jag hade varit bäst. Om detta inte var möjligt så hade jag ett dreamteam i bakfickan.

Skälet att välja husse var att han hade varit ordförande för Smålands Tidningens journalistklubb, samt varit Smålands representant på journalistkongressen 1998. Det är 14 år gamla meriter. Att klubben blev Årets Journalistklubb, berodde antagligen på de övriga i styrelsen.
Det har kommit röster från folkdjupen (=Anonym + Måns) om att plocka fram en gammal veteran (=farfar) och att han skulle vara den mest lämpade som ny flockledare. Det är ett förslag jag skulle kunna acceptera. Han är frikostig med maten till mig. Vad som eventuellt talar emot honom är åldern (=98 år).
Vimse, som är en katt, föreslog att Agnes fula katt Lucy skulle ta posten som flockledare. Men en katt? De är ju inte ens flockdjur, utan de tänker bara på sig själva. Dessutom att ha en fransyska i spetsen för en västgötaspets den äldsta svenska hundrasen. Det faller på sin egen orimlighet.
Jag vaskade fram ett eget dreamteam bestående av farfar och Agnes.
Farfar har internationell erfarenhet, eftersom han har tjänstgjort i London (=en stad större än Tranås). Som gammal kantor har han också pedagogisk erfarenhet och kan såväl tala som spela för en publik. Hans ledaregenskaper har verifierats då han har dirigerat många körer.
Agnes lysande egenskaper kan du se i gårdagens presentation av henne. Till hennes nackdel kan sägas att hon är bättre på att starta projekt, än att avsluta dem. Men med farfars fasta, om än åldrande, hand kunde kanske han förmå henne att vända detta minus till ett plus.
Vi får se hur detta ödesdigra val kommer att påverka flocken. Jag är orolig.

Hej så länge
Sverker

Leg. flockmedlem


DREAMTEAM Dessa två skulle naturligtvis vara de bästa för min flock, nu när jag har tvingats att avgå frivilligt. Agnes och farfar. Tyvärr skulle flockledarbeslutet hastas fram, och Agnes har månader kvar av sitt internationella åtagande i Frankrike. VU ansåg att en flock inte kan stå utan en ledare.

Dagens ord på vägen

Du kan inte drömma för mycket; du kan inte göra tillräckligt för att låta dina drömma gå i uppfyllelse.


Sverker
(2000– )

25 januari 2012

Finns det någon som vill leda min flock?

Det är tungt nu. Flocken saknar en fast hand – eller tass – som ska leda den genom livets svårigheter. Det finns olika fraktioner i flocken som skapar en svår turbulens. Det dels merfraktionen som tycker att Sverker bör få mer mat. Mot den står mindrefraktionen som tycker att Sverker får mer än nog att äta.
Det är ett tissel och tassel, men följande personer har vi luskat ut som tänkbara kandidater till posten som flockledare. VU väljer som vanligt att arbeta bakom stängda dörrar.


Hej så länge
Sverker

Leg. grävande journalist


Följande är tänkbara som flockledare
SVERKER

Säger NEJ

Sverker (=jag) är det självklara valet om flocken ska ha en kompetent ledare. Jag har förmågan att skydda flocken mot faror utifrån och är inte rädd att ge motståndare en ordentlig utskällning. Sverker anses vara den främsta tillskyndaren i mermatfraktionen. Har lite svårt att skilja på mitt och ditt, om det är ätbart. Har nog svårt att komma igen, efter den frivilliga avgången som tvingades fram.

EGON

Säger NEJ

Till Egons fördel hör att han är alldeles extra snäll. Frågan är om man kan leda en flock, när man är så snäll. Han börjar också bli lite gammal. Nu har jag inget emot ålder och visdom, men i Egons fall är det bara ålder. Vis har han aldrig varit. Han delar gärna med sig av sin mat, vilket placerar honom mermatfraktionen. Dessutom är han inte ständig flockmedlem.


EX-MATTE

Säger NEJ

Detta är ett förslag som aldrig husse kan acceptera. Hon har valt en annan flock, och betraktas som en Quisling av somliga i VU (Verkställande Utskottet). Tillhörde under sin tid i flocken den mest extrema delen av mindrematfraktionen. Dessutom tvingar hon mig att vara kopplad även i Pisa.


HUSSE

Säger NEJ
Det här är en person man knappast kan lita på. Han gör allt för att få sympatisörer. På det här sättet ser han ut när han tror att han ska fånga in den Småländska landsortsbefolkningen. Många flockmedlemmar anser att han är allmänt ovillig till arbete.


HUSSE

Säger NEJ igen

Detta är en avslöjande bild. Det är den han presenterar när han ska vinna storstadsbornas (=Egons) sympatier. En person som svänger runt så mellan ytterligheterna, kan knappast få förtroende i en flock. Tillhör mindrematfraktionen, men sticker åt mig lite godsaker ibland.


MIN AGNES

Säger NEJ

Hon är drömkandidaten som hela flockan kan enas om. Dessvärre har hon internationella uppdrag i Frankrike för tillfället, och blir inte ledig förrän i juni. Hon är den som har den bredaste erfarenheten. Hon har haft EU-uppdrag i ett par år, varit ordförande i ett politiskt ungdomsförbund samt varit ordförande i Tranås kommuns ungdomsråd. Hon delar också gärna med sig av sin mat, när inte en viss husse ser det.

Dagens ord på vägen

Den som älskar frihet älskar andra, den som älskar makt älskar bara sig själv. Det gäller i synnerhet husse.


Sverker
(2000– )

24 januari 2012

Jag tvingades att frivilligt avgå som flockledare

AVGÅR Jag lämnar nu posten som flockledare. Detta är naturligtvis något som bara min flock kan förlora på, men har VU förtroende för mig, men inte, så ser jag ingen annan utväg.

Min post som flockledare blev kort. Delar av VU (Verkställande utskottet) (=husse) har uttalat att de har förtroende för mig, men inte. Jag är inte den som bits. Därför biter jag mig inte heller fast som flockledare. Nu står vi här utan ledare.

Det hela började med en liten fadäs (=en försvunnen halv chokladkaka). Naturligtvis erkände jag genast och lovade att återgälda (=betala tillbaka) chokladkakan vid tillfälle (som ej kommer att dyka upp). Dock kan jag säga till mitt försvar att det är synnerligen oklara regler, när det gäller bortglömda chokladkakor på bord.
Sedan beskyllde jag husse att ha drivit igenom min ofrivilliga bantning tillsammans med ex-matte. Det visade sig att ex-matte inte tillhörde flocken, när det beslutet togs. Det går knappast att hålla reda på när alla felaktiga beslut har tagits i flocken.
Innan jag valdes till flockledare så påstås jag ha sagt att jag är alldeles för yvig och tankspridd för att passa till den posten. Men jag lät mig övertalas av Egon och Sverker (=mig), och axlade det tunga ansvar som det var att leda en krympande flock.
Igår tog dock husse mig ”med fingrarna i syltburken”, som han uttryckte sig. Detta var dock helt fel. Dels har jag inga fingrar och jag har aldrig ätit ur en syltburk. Vad som misshagade honom var när han ertappade mig på matbordet där jag lät mig väl smaka av husses smörgås. I alla fall påstår han att smörgåsen var hans. Dessutom var jag uppe och sprang i farfars fina soffa igår.
Husse beslöt då att VU skulle sammanträda. Diskussionerna var hårda och slutade med att VU skulle ha en omröstning huruvida de hade förtroende för mig eller inte. Jag fick gå ut under tiden.
Omröstning utföll så att VU har fullt förtroende för mig som flockledare om jag avgår, men inte om jag stannar på min post. Beslutet var enhälligt (=husse).

På den efterföljande presskonferensen gav jag följande uttalande:
Jag lämnar med omedelbar verkan uppdraget som ledare för min flock. Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både flocken och Sverige så innerligt väl behöver. Jag kommer att ge mitt fulla och helhjärtade stöd till min efterträdare, som jag är övertygad om kommer att representera hela flocken och samla min flock, för det behöver Sverige.

Hej så länge
Sverker

Leg. f.d. flockledare

Dagens ord på vägen

Image är en sak och västgötaspetsen bakom en helt annan... Låt mig säga det så här; det är väldigt svårt att leva upp till sin image.


Sverker
(2000– )

23 januari 2012

Telefonbilder från farfars lägenhet

DIAMANTER När husse var liten trodde han att lampan över matbordet var gjord av diamanter. Redan som mycket ung såg han fram emot att i en framtid bli mycket rik. Nu var det inte så. Annars kan du se in i stora rummet. Vid det bordet, som du ser, kan man sitta och dricka kaffe. Då brukar jag få en kaka av farfar.

Idag var vi hos farfar. Det är vi mest varje dag. Uppgiften som husse skulle klara var att plocka undan julsakerna (när ska det ske hemma hos mig?) och vattna blommorna. Sen skulle vi förstås dricka kaffe, som det heter när man fikar hos farfar. Vad husse glömde var sin kamera. Dagens suddiga bilder är tagna med husses telefon i dunkelt ljus.

Vi har lite uppgifter hos farfar husse och jag. Jag ser till så att det inte ligger något ätbart på golven, husse vattnar blommorna och handlar och så. För ett tag sedan plockade han fram massa adventsljusstakar, dock var farfar tvungen att upplysa honom om att säsongen var slut nu, så det skulle vara bra om de hamnade på sin plats i stora skåpet med spegel på dörren.
Efter vi gjort våra uppgifter och jag hade hämtat mitt ben från ett hemligt ställe, fick farfar och husse en god toscabulle. Jag vet att den var god, för jag fick smaka av farfars. Jag fick en pepparkaka också.
Sedan åkte vi hem. Nu väntar jag på att klockan ska bli sex. Då får jag min middag.

Hej så länge
Sverker

Leg. äldrevårdare


SOFFGRUPP I andra ändan av stora rummet står en soffgrupp till. Den får man bara använda när det är extra fint. Ser du de små borden på ömse sidor av soffan? Det ena stod i farfars farfars hem, det andra gjorde farfar för sådär en 20 år sedan. Han är duktig, till skillnad från sin son. Tyget i soffan har farmor vävt. Henne har jag inte träffat.

MUSIKHÖRNA Här satt farfar ofta och spelade förr. Numera är fingrarna stela och han ser inte noterna. Husse ser dem, men han kan inte läsa dem. Farfar var organist när han var liten.

HEMHJÄLP Farfar är en riktig gottegris. Han har alltid grejer på sitt godisbord. Ibland hamnar det godis nära kanten. Då tar jag hand om dem, så att de inte trillar ner. Jag hjälper gärna till, när jag kan.

FÖRBJUDET Jag får vara överallt utom i den här soffan. Därför gömmer jag mitt ben i den här soffan bakom kudden. Inte kan väl någon misstänka att lilla Sverker är olydig? På så sätt får jag ha mitt ben i fred.

Dagens ord på vägen
Vad ska det bli av dagens ungdom, brukar husse sucka. Jag vet svaret: De kommer med största säkerhet bli bättre än han.


Sverker
(2000– )

22 januari 2012

Den rätta Sverkers största strid

BESSERWISSER Är detta rätt? Ska det vara så? Nej, svarar jag enhälligt. För det första är det fel Sverker. Dessutom är det synd och skam att en person köper så mycket alkoholhaltiga drycker med tv-licensbetalarnas kontokort. Denne Sverker, som han tyvärr heter, är ju värre än Mona Sahlin! Och vem ska dricka upp allt? (Bilden är en skärmdump från SVT-Play.)

En av SVT:s främsta besserwissrar har haft en programserie, som gick ut på att det är för mycket av allt. Visst stämmer ordspråket ”Sverker har alltid rätt”, men det är inte den Sverker som var programledare. Det är jag.

Sverker Olofsson behövde tre program till sin pekpinneserie. Ett handlade om dricka, ett om mat och ett om pengar. Syftet med programmet var att alla ska dricka som Sverker O, alla ska äta som Sverker O och det sista att alla ska sköta sina pengar som Sverker O.
Den riktige Sverker – det är jag det – klarar av allt på en blogg. Här kommer alltså facit hur du ska bete dig i livet:

DRICKA Drick vatten. Det är gott och ofarligt. Vill du ha extra näringsrikt vatten, så kan du dricka ur husses damm. Egon kan bada i den också.

ÄTA Hundmat är OK som en hälsosam grund. Dock skadar det inte med lite hundgodis, eller vanligt godis. Fördisk utgör ett nyttigt tillskott i den dagliga dieten. Mat kan man aldrig få för mycket av.

EKONOMI Detta är ett ämne som är lite svårare. Som en gyllene regel är dock att man ska satsa mindre på hussar och mer på Sverker. Jag har dock en känsla av att husse tar den större delen av den gemensamma kakan. ”Nej Sverker är inte så dyr att ha”, brukar husse säga. Tror jag det när han svälter mig. Dessutom köper han den billigaste maten. Själv vräker han i sig både nudlar och blodpudding.

Hej så länge
Sverker

Leg. bättre besserwisser


MATHINK Min mat förvarar husse i en hink. Tyvärr! Det är omöjligt att få upp locket. Dessutom rymmer hinken för lite. Är det rätt? Ska det vara så?

ÅRSFÖRBRUKNING Om du har undrat varför jag ser så svältfödd ut, så har du svaret här. Denna ynkliga stapel är en årsförbrukning av hundmat för stackars mig. Det är detta som tvingar mig att stjäla mat som står kvargömd på matbordet. Jag vill ju inte dö av svält. Till mitt försvar kan jag också säga att jag bara stjäl när inte någon ser.

Dagens ord på vägen

Under min yta av spelad högfärd döljer jag stora mängder äkta.


Sverker
(2000– )