17 augusti 2013

Dagens ord på livets väg
Anledningen att det sker så lite brott i Tranås, är att det är emot lagen.


Sverker
(2000–)

Tranås kommun är kanske kriminell

JOURNALISTEN Som du ser är detta en artikel ur den tidning som alla journalister i Sverige har. Nu blir Tranås berömt igen. Jag sträcker stolt på svansen.

Det är ju inte utan att jag blir stolt. Alla Sveriges journalister vet nu att i Tranås finns det källor. Det är nog fint det. Det är ju självaste justitiekanslern som tittar närmare på socialtjänsten.

Tydligen får inte socialtjänsten efterforska källor. Men jag tar tillfället i akt att hjälpa de stackars törstiga människorna på socialtjänsten om trevliga källor i kommunen.
Nu förstår jag inte varför de inte kan dricka direkt ur kranen, men vill de ha en källa, så är inte jag sämre än jag ger dem flera trevliga alternativ.
Jag vill understryka att jag provat alla källorna – utom kallkällan som jag inte räcker ner till – och de har varit utmärkta.
Nu när Tranås har blivit känd som en stad med utmärkta källor, hoppas jag att alla invånare kan dricka sig otörstiga på vilket sätt de vill.

Hej så länge
Sverker

Leg. källforskare

SVÅRT Handfatet räcker jag inte upp till, men jag har provdruckit ur det i alla fall. Utmärkt vatten! Kallkällan till vänster är lite värre. Dit räcker jag inte ner. Det är så höga kanter.

UTMÄRKT Min sjö är en utmärkt källa. Jag har en sten som jag kan stå och dricka ifrån. Det värsta är dock om någon (=min husse eller min Agnes) skulle få för sig att jag ska bada. Otäckt och värdelöst.

DAMM Husses damm är en bra källa. Särskilt om den är lite sunkig. Som du ser fyller vi på nytt vatten, vilket gör att jag inte behöver böja mig så långt. Min kompis Egon, som inte finns mer, badade i dammen. Det fick han inte. Han var olydig.

16 augusti 2013

Vykort från drömlandet i väster

SKYSKRAPOR Allt är mycket större i Amerika. Titta bara på skyskrapan bakom min Agnes. Sådan stora hus har vi inte hemma hos mig i Hätte. Tänk att rensastuprören på det huset!

Min husse har varit vänlig nog att tala om att han och min Agnes har kommit fram. Han är hos Eloise. Hon bor i South Hero i Vermont. Om du inte vet var det ligger, så har du ju alltid Google Maps.
Husse hade också vänligheten att skicka några bilder, dock utan bildtexter. Eftersom jag är allvetande, så kan jag berätta för dig ändå.
Snart kommer det flera bilder, för husse skickade flera.


Hej så länge
Sverker

Leg. vykortsberättare

FÖRDISK Bakom en vanlig amerikansk frukost, så skymtar du min Agnes. Tänk om jag hade varit med. Vilken fördisk jag hade fått!

BONDGÅRD I Amerika heter bondgårdar farmer. Precis så här ser de ut. Fina och moderna och miljövänliga. Titta bara på den fina propellern på sin pinne.

UPPGÅNG Precis som här hemma så går solen upp över vatten. Skillnaden är att i Amerika så bygger man pinnar åt fiskmåsarna. På så sätt får de lite bättre utsikt över de första strålarna.

SHOPPING Åker man till USA så ska man shoppa. Det har min Agnes sagt. Gärna på husses kreditkort. Ska du handla för mycket saker, så uppsöker du en mall. På bilden ser du mallen i South Hero. Där finns säkert allt att köpa.

HIGHWAY Vägarna i USA är stora och raka, har husse berättat. Så stora tycker jag inte de är, men de verkar vara raka. Nog är min väg hemma större?

Dagens ord på livets väg


Vad det än är - det var inte jag som gjorde det!


Sverker
(2000–)

15 augusti 2013

Ett riktigt höjdarjobb för en expert

HÖJDARE Som du säkert ser så är det resurshusse som är där högt uppe. Ska man sköta ett sådant jobb säkert, så krävs det en ypperlig arbetsledning. En Sverker.

I går var jag riktigt duktig. Det hade blivit stopp i ett stuprör på min resursfamiljs hus. Resurshusse tog fram en stege och skulle klättra upp och rensa stupröret, men då sa jag ifrån.


– Tänk på att du inte är 20 år längre. Vid din ålder skall man inte klättra på stegar. Nu åker du och hyr en skylift i stället.
Som väl var lyssnade han för en gång skull på goda råd och åkte och hyrde en skylift. När han hade ställt den utanför deras hus kontrollerade jag först noga att den var ordenligt uppställd och att korgen var stadig. När jag godkänt allt åkte resurshusse upp och spolade rent stupröret.

När det var klart och han trodde han var färdig, kom jag på en bra idé.
För länge sedan släppte min Agnes linan till min flaggstång upp ända upp i toppen. Det var väl en bra idé i sig, men samtidigt gjorde det att husse inte kan hissa någon flagga i flaggstången. Då kom jag att tänka på att när resurshusse ändå hade hyrt en skylift så kunde han väl åka hem till husse och ta ner flagglinan. Det vore väldigt trevligt om husse kunde sitta i sin trädgård och spela "under blågul fana" på sitt euphonium med en sådan flagga flygande för vinden.

Sagt och gjort, jag såg till att vi åkte ut till husses hus och baxade in maskinen. Det var väldigt trixigt att få in den på plats, men under min ledning gick det utmärkt.
Efter sedvanlig kontroll av mig var det bara för resurshusse att åka upp och hämta flagglinan. Det tog väl lång tid, så efter ett tag måste jag ta tag i arbetsledningen och skälla ner honom. Då kom han ner till slut.

Nu sitter det två linor på knapen till flaggstången som det ska. Om bara slöfocken till husse orkar masa sig upp på morgonen och hissa flaggan, kan vi nu sköta det för en ansvarsfull husägare självklara att flagga vid alla allmänna flaggdagar och alla födelsedagar och namnsdagar i familjen.
Speciellt Sverkers namnsdag och födelsedag.

Hej så länge
Sverker

Leg. höjdare

KONTROLL Det är viktigt att alla fyra tassarna på skyliften står stadigt. Därför behövs det någon med fyra tassar som kontrollerar att allt är i ordning. Jag har fyra tassar.

KORGEN Det man står i heter korg, men den är gjord av järn. Innan jag skickade upp min resurshusse gjorde jag en inspektion av just korgen. Det var tur att det inte var min husse som skulle hissas. Då hade det behövts rejälare grejer.

LYCKAT På grund av min ypperliga ledning, kom min resurshusse och vattenslangen upp på höga höjder till stuprännorna. Nu rinner vattnet så fint så. Nu hoppas vi bara på regn.

HEMMA Vid min flaggstång var det dags för mig att åter kontrollera alla funktioner. När väl min resurshusse var där uppe blev jag så småningom tvungen att skälla ner honom. Han hade svårt att slita sig från utsikten.

Dagens ord på livets väg
Den sanne vännen visar sig i nödens stund.


Sverker
(2000–)

14 augusti 2013

Vart är min husse och Agnes på väg?

FLYG Det är på flygfält det ser ut så här. Det vet jag, för jag har minsann varit både här och där. Men jag har aldrig fått flyga. Orättvist! Tydligen är de på Bromma och ska flyga till Brussels, ser jag på tavlan.

Jag har ju sett att det har hänt en del. Husses resväska hade kommit fram. Han började till och med att packa.
Dessbättre sammanföll detta med att jag behövde komma bort och vila upp mig efter en slitsam semester.


I måndags åkte jag till min resursfamilj, där jag verkligen blev väl mottagen. Jag kunde till och med sova gott i min säng, där även resurshusse och resursmatte sover.
Fast så mycket vila för mig blev det inte. Jag fick ta mig an ett riktigt höjdarjobb, som jag ska berätta om i morgon.
Idag tänkte jag bara visa några bilder som husse har skickat med sin alldeles för dyra telefon.
Man ser lätt att jag hade fått plats också. Men det är kanske skönare att vila upp sig.
Men vart är de på väg? "Vi är inte framme än", skriver husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. vykortsmottagare av elektroniska bilder

SVÅRT Agnes måste ha det svårt på flygplan. Hon sover aldrig, säger hon. Antagligen vilar hon bara ögonen på färden över Atlanten.

SPRÅKAR När min Agnes kom fram till en stad som heter Washington, uppkallad efter staten där min David bor, så passade hon på att ge lite tips till den här hussen.

SOVA Husse berättade att de flög till Boston sedan, och där hyrde de bil och körde till de här sängarna. Jag vill bara framhäva att jag lätt hade fått plats! Sängarna står inte i Boston, utan på ett ställe som heter Motel.


FÖRSENAD Solen i USA är minst sex timmar försenad. Den rätta uppgångstiden är hemma hos mig, som du lätt förstår. Sen har inte solen någon sjö att spegla sig i. Klart den tvekar då.

Dagens ord på livets stig

Vad man törs hemma, törs man inte borta.


Sverker
(2000–)

13 augusti 2013

På väg till en blomallé

VEM? Kan du gissa vem jag är ute och går med? Ja, jackan känner du säkert igen. Den har ju husse haft sedan 70-talet. Men vem har stulit husses jacka nu? Jo, det är min Agnes minsann. Vi tog en duktigt lång promenad innan jag åkte till mitt retreat igår. Men var är blommorna, tänker du. Lugna dig. Vi är på väg.

Har du längtat efter en blomallé hemma hos dig? Eller hela din trädgård full med manshöga blommor som vajar i vinden? Då är det rätt tid att åka hem till mina trakter och hämta ett par plantor. Det räcker.

Jag ville visa min Agnes vilken fin allé det har blivit hemma hos mig. Det är riktigt trevligt att plöja sig fram på den lilla vägen omgiven av fina blommor.
Planterar du några sådana hemma hos dig, så har du snart så fina blommor i trädgård. Överallt. Du kommer även få tacksamma grannar, för de kommer också att få likadana blommor.
Sen kan du år från år se hur de fina växterna sprider sig i grannskapet. På fält och i skogen. Överallt blir det så vackert, så vackert.
Detta var bara ett litet odlingstips om du har tröttnat på nässlor och tistlar.

Hej så länge
Sverker

Leg. blomexpert

SVARET Nu ser du klart och tydligt att det är jag och min Agnes som går på gamla säterivägen. Visst är det vackert? Blommorna är också fina.

TACKSAMMA Detta måste vara de mest tacksamma blommor du kan odla. Ett par plantor i din trädgård, och snart finns de överallt i din omgivning. Plocka hem dem nu och snart sprider sig fröna i vinden över din tomt.

Dagens ord på livets stig
Det är inte värt att resa världen runt bara för att räkna katter i USA.


Sverker
(2000–)

12 augusti 2013

Efter semestern behöver jag en ordentlig vila

SLUTKÖRD Efter en sådan semester som jag har haft, är det inte konstigt att jag inte ens orkar öppna ögonen. Fullständig vila, det är vad jag behöver.

Du kan inte ana hur jobbig semester jag har haft. En arbetsam resa till Uppsala, där jag vid flera tillfällen åkte buss.
Sen ska vi inte glömma däckbygget hos min Per, där jag var arbetsledare i flera dagar.
Vad jag behöver nu är att komma bort på retreat.


Var hittar jag då ett lämpligt ställe att åka till? Jag surfade runt lite på Internet, där jag fastnade för ett resursfamiljsretreat som såg väldigt trevligt ut. Där skulle jag kunna tänka mig att tillbringa ett par veckor.
Redan grinden såg väldigt välkomnande ut, måste jag säga. Jag tror att jag bestämmer mig för att checka in på detta trevliga ställe redan idag.
Jag behöver återhämta mina krafter!

Hej så länge
Sverker

Leg. slutkörd

VÄLKOMNANDE Ganska perfekt med en fin grind som välkomnar speciellt eminenta (=extrafina, som jag) gäster. Dessutom kan jag stå och skälla på betydligt större hundar, utan att riskera hälsan. Bättre kan det inte bli.

RÄTT Hemma har jag ju fått en matskål för kaniner med morötter på. Tänk om jag skulle få besök? Oj, vad jag skulle skämmas. Den här fina matskålen – i manligt blått – är minsann avsedd för hundar. Det ser man på den prickiga hunden. Den skulle jag gärna vilja äta ur!

PROMENADSKOR Både fina röda promenadskor och ett blått manligt koppel är redo för min ankomst. Sådana fina promenadskor borgar för långa stärkande promenader tillsammans med en resursmatte.

Dagens ord på livets stig
Många förstör sin semester, de gör för mycket när de inte gör något.


Sverker
(2000–)

11 augusti 2013

Det ryktas om att jag är nyryktad

LIVSFARLIGT Det är som en cirkuskonst när jag hoppar upp på det här rostiga bordet. Först ett elegant språng upp på stolen, som gungar till rejält. Sedan ytterligare ett hopp. Nu från den fjädrande stolen och upp på det rostiga bordet. Allt detta utför jag utan livlina!

Ibland ofta. Ibland mindre ofta. Ibland förra gången var igår. Då tycker jag att det är onödigt att ibland är idag också.
– Usch, du fäller så mycket Sverker. Jag måste rykta dig idag också, suckade min husse.
Onödigt tänkte jag. Vi har ju en dammsugare.


När man ska ryktas, så förväntas det av mig att jag först ska hoppa upp på en halvtrasig och vinglig stol. Från den ska jag sedan hoppa upp på ett rostigt bord.
På bordet ligger min samlade skönhetsutrustning; en kam och en karda. Det behövs inte så mycket när man redan är vacker.
Sedan börjar husse bearbeta min päls.
Varför fäller du så mycket, Sverker, frågade husse.
Varför är du så fet, tänkte jag.
Roligt är det inte att ryktas, men jag måste tillstå att jag är lite finare efteråt. Om jag nu kan bli finare, eftersom jag redan före var finast.

Hej så länge
Sverker

Leg. nyryktad

MYCKET Bara en liten stund till. Det är det första husse säger när han kör igång med sina tortyrredskap. Det blir många små stunder, vill jag lova. Många, många, många till och med. Efter en evighet, anses jag vara färdig.

RESULTATET Du ser själv att det var totalt onödigt att ryktas idag. De här få hårstråna hade med lätthet fått plats i en dammsugarpåse. Lägg märke till hur fula mina skönhetsverktyg är. De har jag ärvt efter husses förra hund Cita.

STILIGAST Skapelsens krona i bild. Bättre än så här blir det knappast. Vattenkammad och fin! (Ja, det regnade.) Lägg också märke till hur undernärd jag är. Lite mer mat skulle inte skada.

Dagens ord på livets väg
Magnetism är den kraft, som drar en orienterare genom skogen.


Sverker
(2000–)