18 februari 2012

Fuska är bättre än inget alls

TJUSIGT Trots överstrålning i det billiga plastobjektivet, så blev ju detta en ganska tjusig bild. Varför tycker jag det, undrar du med största säkerhet? Jo, du kan ju se hela mig i profil. Det är tjusigt.

Om man är slarvig och glömmer sin kamera hemma, samtidigt som man springer på ett tjusigt fotomotiv (=Sverker), vad gör man då?
Husse var slarvig (=lätt senil) och glömde sin kamera hemma, samtidigt som han sprang på ett tjusigt fotomotiv (=Sverker), vad gjorde han då?
Jo, det ska jag tala om för dig, han använde sin fuskkamera som finns i hans iPhone (=massor med kilo av hundgodis)


Nu är det ju så att en telefonkamera aldrig kan bli lika bra som en vanlig kamera. För att slippa skämmas alldeles för mycket, så köpte husse appar till telefonen, vilket gör den ännu dyrare.
Med hjälp av dessa appar får man en ännu sämre kamera än den som finns från början. De försöker likna sådana dåliga kameror, som husse inte ens ta med en tång, när han var ung (=länge, länge sedan).
– Jag kan ta lite kreativa bilder, förstår du Sverker, sade husse till mig när jag uttryckte mitt missnöje med att han inte hade med sig sin dyra kamera,
Med kreativa bilder menas att husse kan skylla de misslyckade resultaten på kameran i mobilen ihop med den valda appen. Eller med andra ord: skylla på andra. Så typiskt husse.
Jag tar alltid ansvar för allt jag gör. I alla fall om någon sett mig göra det.

Hej så länge
Sverker

Leg. fotomodell


KASST Tanken var att du skulle kunna se dropparna som glänste i motljuset på grankvisten. Hur gick det med denna ambition? Jo, en stor gul ring (=överstrålad sol). Vad som gör bilden extra kass, är att inte jag syns på den.

HALVKASS Så här ser älgskyttebanan ut i motljus. Den heter så för att det finns ett jakttorn i andra änden av den gamla kraftledningsgatan. Den här bilden är halvkass, eftersom du bara ser halva mig. Dessutom är jag pytteliten på bilden. Hittar du mig?

LJUSEXPLOSION Hade den här bilden varit tagen med husses dyra kamera, hade du sett mig betydligt tydligare (=bättre bild). Nu ser den mer ut som solen exploderar, vilket hade varit förödande för allt liv på vår förgiftade planet.

TRÖTT Efter en arbetssam dag ute i det fria och inne i det nästan fria, är det skönt att gå och lägga sig i min säng. Alldeles perfekt skulle det vara om inte husse sparkar undan mig då och då. Jag fattar inte, varför han inte skaffar sig en egen säng.

Dagens ord på vägen

Det bästa sättet att uppföra sig på är att inte uppföra sig.


Sverker
(2000– )

17 februari 2012

På natten kan man behöva låna ljus

SVARTVÄG Min gata (det svarta till höger) har inget ljus på kvällarna. Det behövs inte, tycker Tranås kommun. Skillnad är det vid det nybyggda bostadsområdet bara 400 meter bort. De behöver mycket ljus, för att inte tala om kommunalrådsvägen och den kommunala badplatsen. Den är ju så väldigt frekventerad så här års på kvällarna. Förra veckan, på tisdagen, så var det en bil där.

Nu är det mörkt. Riktigt mörkt. Men det hade varit ännu mörkare om det inte hade funnits snö och moln. Sjön upplyses av Linköping, Boxholm och Kisa. Husse tycker det är bra, för han betalar inte skatt där.

Även om det är mitt i natten, så är det lite ljust hemma hos mig. Det beror på att ljuset från alla närbelägna städer stutsar på snön och sen stutsar det på molnen för att sedan träffa Sverker. Inte så mycket kanske, men lite.
Om husse tar med sig kamera och sätter fast den på ett stativ, så kan han till och med fotografera ljuset.
Mest ljus får vi när de spelar bandy. Det är en sport som går ut på att göra av med maximalt med elektricitet. Det gäller även belysningen. När de tänder den, så blir det ganska ljust här. Till och med husse får ledsyn på min väg.
Men vill du ha ljust och trevligt, får du komma hem till mig. Vi är väldigt upplysta, även utomhus och inombords.

Hej så länge
Sverker

Leg. mörkermästare


HEMMA Hos mig har jag väldigt trevlig belysning. Till och med husse, som med åren har blivit ganska skumögd, kan lotsa sig fram utan ficklampa.

LINKÖPING Ser du det ljusa på himlen? Det är Linköping som ligger sådär 55-60km bort från mig. Linköpings invånare delar frikostigt med sig, så att det faktiskt går att se sjön även på natten. Om det inte finns snö och moln, så kan jag inte se ljuset från Linköping.

LJUSAST När solen går upp, så behöver jag inte låna ljus från grannstäderna. Min sol ger mig ljus i överflöd. Just nu, i denna stund, skiner solen så mycket, så att snön har börjat smälta. Då blir det mörkt igen.

Dagens ord på vägen


För hundar är beröm och en godisbit, vad sol och regn är för blommor.


Sverker
(2000– )

16 februari 2012

Nu börjar det märkas att det är skottår

SNÖDIKE Det här var vad husse skottade klockan sex på morgonen. Resten skulle han ta med den nyreparerade snöslungan. Det gick ju inte så bra.

I år är det skottår. Det är i alla fall vad husse har påstått ända sedan nyårsafton. Jag tycker att det har varit lite klent beställt med det, men nu har det börjat rätta till sig.

Förra året och året innan dess var rejäla skottår. Då fick husse skotta nästan varje dag.
– I år är det skottår, så då ska jag se till att snöslungan blir lagat, sade husse till mig för flera månader sedan. Lite framförhållning där.
Jo, han har en snöslunga, men den har inte fungerat de senaste fem åren. Men nu skulle det bli minsann bli ordning på den också.
Sedan oktober har husse gått och väntat på att det ska komma rejält med snö. Kallt har det varit, men snö har det inte varit. Men i förgår så kom den, snön alltså. Nästan tre decimeter.
Först skottade husse en liten ränna, så vi kunde hämta tidningarna på morgonen. Sen tog husse med sig sin gamla kopp till bredden fylld med kaffe när han startade i köket. Det var betydligt mindre i koppen när han anlände till sängen. I trappen kunde man se varför.
Efter lite tidningsläsning och kaffedrickande och morgon-tv-tittande, klädde sig husse och tog med mig på en promenad i hjulspåren på min väg. Det är inte precis prio-1, när det gäller att ploga den.
När vi kom hem från promenaden blev jag inlåst i huset.
– Du får inte vara ute Sverker, när jag kör med snöslungan, sade husse till stackars mig.
Sen var husse ute i över en halvtimme. Jag hörde att snöslungan startade till då och då, för att nästa stund stanna.
När husse kom tillbaka var han svettig och andfådd. Han mumlade några nedsättande ord om "den %€#$ snöslungan".
– Kom med ut, så ska vi skotta, sade husse till sin överlyckliga Sverker.
Tjugo minuter senare hade han skottat färdigt med snöskyffeln. Jag hade hela tiden anvisat var det skulle skottas. Han missade att skotta min kissgångar, den här gången också.
Men vilken tur att han reparerade snöslungan. Den är bra träning för armmusklerna.

Hej så länge
Sverker

Leg. snöman


LÅGPRIORITERAD Min väg är ju inte den första som Tranås kommun tänker på när det ska röjas snö. Så här såg vägen ut vid tolvdraget. Som tur är, så har grannen som bor längst in en fyrhjulsdriven bil. Han börjar jobba tidigt och får spåra åt oss andra.

BLÅSIGT Tittar du på träden hemma hos mig, så kan du se att det var blåsigt när det snöade. Du kan se klart och tydligt att vinden kom från Röhälla, det är därför det är en snörand på träden.

RYKTBORD På det här gamla gjutjärnsbordet får jag sitta när jag ska ryktas. Hoppas husse tar bort snön innan han tänker avlägsna överflödigt hår från min päls.

SKROTHÖRNAN Här står de överflödiga trädgårdsmöblerna husse ska göra i ordning. I alla fall så säger han det. Han sa det i våras också. Överflödiga trädgårdsmöbler får inte tälta under ett plastskynke, vilket är en ynnest som övriga trädgårdsmöbler kan njuta av.

Dagens ord på vägen


Om man vet precis vad man skall göra, varför då göra det?


Sverker
(2000– )

15 februari 2012

Hjärtlig uppvaktning på Alla Hjärtans dag

DELIKATESS Kan du tänka dig en bättre gåva från din bästa vän på Alla Hjärtans dag? Nej, jag tänkte väl det. Bottnen på Alla Hjärtans dagsbakelsen var ett synnerligen gott bröd format som ett hjärta. Ovanpå det en hjärtformad tjock leverpastejbit. Det hela toppas av ett rött geléhjärta. Mums!

Läste du min blogg igår, kanske du kom ihåg att jag, med all rätt, var lite besviken över de uteblivna gåvorna på Alla Hjärtans dag. Husse borde ju ha kunnat tänka lite på sin Sverker. Att ingen brydde sig om honom, är ju helt i sin ordning.
Men sen kom min bäste vän Egon! Honom kan jag alltid lita på.


Jag hann väl knappast trycka på publiceraknappen på min blogg förrän det ringde på dörren. Det var Egon! Han hade tagit med sig sin husse och matte också.
Egon hade gjort en underbart god hjärtbakelse. En till honom och en till mig. Toppen kröntes av ett geléhallon, vackert rött i färgen.
– Geléhallonet tog jag från min husse, sade Egon. Det var synnerligen besvärligt att få honom att dela med sig.
Min resurshusse, Egons husse alltså, är ett riktigt godismonster, så jag förstår att Egon hade fått kämpa.
Det hade också med sig kokosbollar, vilket jag tyckte skulle vara utmärkt till efterrätt. Det var riktigt många, så det räckte gott och väl till alla, inklusive mig och Egon.
Nu går det ju inte alltid som man tänkt sig här i livet, men jag är väldigt glad och tacksam för bakelsen.
Snart kommer Egon och bor här ett par dagar. Då ska jag överraska honom med – ja, det tänker jag inte tala om nu. För om Egon läser min blogg, så blir det ju ingen överraskning. Eller hur?

Hej så länge
Sverker

Leg. hjärteglad


SMASKENS Som du ser attackerade Egon sin bakelse före mig. Jag vill bara tala om att jag hade hunnit före, om inte en hand hade hindrat mig. Det var resurshusses hand.

TILLRÄCKLIGT Här kan du räkna in en, två, tre, fyra, fem, sex kokosbullar. Med enkel matematik blir det en till husse, en till resurshusse, en till resursmatte, en till Egon och två till Sverker. Men icke. Det blev två till resurshusse, två till husse, en till resursmatte och en som rest. Ingen till Egon och ingen till Sverker.

SMAKPROV Jag tyckte att jag i alla fall skulle få ett smakprov av husse. ”Inbilla dig inget. Hoppa ner på golvet!”, sade den synnerligen snåla smålänningen. Det enda jag vet är att de luktade gott. Dessutom tog husse undan den icke uppätna delikatessen från bordet, så jag kunde inte beslagtaga den när husse sade ”Hej då”” till våra gäster.

Dagens ord på vägen


Den sanne vännen visar sig i nödens stund.


Sverker
(2000– )

14 februari 2012

Kameralös alla hjärtans dag hos farfar

FARFAR Eftersom det är alla hjärtans dag idag, tyckte jag att vi kunde åka till farfar. Jag fick med mig husse också, men husse fick inte med sig sin kamera. Så detta är en arkivbild från beredskapstiden vid norska gränsen 1943, enligt husse.

Det är kalrt att farfar ska uppmärksammas på alla hjärtans dag.
– Tag din kamera och plånbok, så åker vi och fixar lite saker till farfar, sade jag till husse.
Plånboken fick han med sig och jag var med, men någon kamera hade han inte. Inte ens hade han med sig sin iPhone. Därför är det bara arkivbilder idag.


Först åkte vi och handlade. Som vanligt fick jag inte följa med, utan sitta i bilen och vänta. Annat är det i Frankrike, där är hundar välkomna.
Husse var inne i affären i flera timmar, skulle jag tro. Jag undrade så om han hade kommit ihåg allt.
Sen åkte vi till farfar.
– Är det lilla Sverker som kommer, sade farfar. Det säger han alltid när jag kommer.
Husse fixade fika och fastän vi var tre stycken, hade husse bara köpt två semlor.
Dessbättre orkade inte farfar med hela sin, så det blev ganska mycket fördisk till mig. Husse, snåljåpen, skrapade sin tallrik noga.
Varför uppvaktar ingen mig på Alla Hjärtans dag?? (Att inte husse blir ihågkommen är mer begripligt.)

Hej så länge
Sverker

Leg. hjärtspecialist


GELÉHJÄRTAN När farfar var liten (och ung) hade han en bästis, Yngve Westberg. Denna bästis träffade en flicka från Stockholm. Hennes pappa hade en godisfabrik som hette Aroma. Så länge farfars kamrat var i livet, så kom det en stor kartong med geléhjärtan. Idag fick farfar nöja sig med en liten ask.

TULPANER Farfar fick en stor bukett med tulpaner. Dock inte så många som på bilden. ”Oj, vilka fina blommor du kom med Sverker”, sade farfar till mig. Hade jag fått bestämma hade det varit en stor bukett med rosor, men husse är för snål.

SEMLA Eftersom det är tisdag idag, så kan det var lämpligt att äta varsin semla, tyckte husse. Varsin hade varit utmärkt, men så blev det inte. Jag fick ingen egen, men farfar lämnade ganska mycket.

Dagens ord på vägen

Ödmjuk som jag är, så måste jag erkänna att min stilighet övertrumfas – men bara av min storhet.


Sverker
(2000– )

13 februari 2012

Husse fattar inte att det blir ljusare

DUBBELLJUS Husse har inte fattat att han måste ställa om timern till de små löjliga ytterlamporna. Det blir faktiskt ljusare och ljusare för varje dag som går. Så här såg det utan klockan fem, och då ska du veta att lamporna tänds klockan fyra,

Varje dag nu blir det ljusare. Det är faktiskt fyra minuter ljusare varje dag. Det innebär också att det kan vara högst lämpligt att justera timern till ytterbelysningen.

Om du går in i mitt garage, så finns det en kontakt till höger. I den kontakten sitter det en timer, som slår av och på strömmen. När timern är på skickas strömmen vidare till en transformator med en sladd. I transformatorn sitter det en annan sladd som går till de små lamporna i trädgården.
– Det är bra med en timer, säger husse. Det spar både lampor och el.
– På så sätt sparar vi lite pengar, förstår du Sverker, sade han stolt när han hade satt ihop det hela.
Nu är det så att det är läge att ställa om timern. Lamporna behöver inte lysa ikapp med solen. De sparade pengarna kunde med fördel återinvesteras i till exempel hundgodis.
I morgon ska jag tvinga husse att ställa om timern. Jag behöver mer godis.

Hej så länge
Sverker

Leg. trädgårdsljuskonstnär


MORGONLJUS Tidigt på morgonen kan det te sig så här på min gång till huset. Tycker du att det verkar som att det skulle behövas något artificiellt (=konstgjort) ljus? Nej, jag förstår det. Du tycker som jag att det räcker med solen.

KVÄLLSHIMMELSLJUS När den här bilden togs, hade mina lampor redan varit tända i en hel timme. Det är säkert lika med ett tuggben i elkostnader.

Dagens ord på vägen

Alla hundar är lika, men västgötaspetsar är mer lika. Allra mest lik är Sverker.


Sverker
(2000– )

12 februari 2012

Vilken underbar dag

SPÅRHUND Har du tvivlat på det innan, så kan du se det alldeles tydligt här. Jag är en spårhund! Fantastiskt tydliga spår på isen, måste jag säga. Jag lägger ut sådana spår så även husse kan spåra. Jag spårar med nosen. Det har jag lärt mig i hundskolan. Husse lärde sig inget i skolan.

– Vilken härlig dag, det är idag, utbrast husse hänfört.
– Låt oss gå ut på en långpromenad på isen!
Det kan jag gärna gå med på, bara vi tar en skogspromenad först, eftersom isen helt saknar lämpliga ställen att uträtta sina behov vid.


Vad menas med en underbar dag, kanske du frågar dig. Det kanske inte är så lätt att veta. Därför ska jag tala om det för dig.

Saker som måste uppfyllas "En underbar dag"

1. Solen skiner
2. Det regnar inte. Ej heller snöar det.
3. Temperaturen överstiger den förväntade, dock ej över 31C
4. Det blåser inte alls, eller bara lite.
5. Husse är inte trött.

Uppfylls alla de fem punkterna är det en, vad husse kallar, en underbar dag. Det är det precis vad det är idag. Solen skiner, fåglarna väsnas och termometern har orkat sig upp på plussidan. Det är annat än för några dagar sedan.
Vi får hoppas att det blir en underbar dag i morgon också. Det är roligt med långpromenader.

Hej så länge
Sverker

Leg. solskenshund


TAPPADE Det händer tydligen att det finns några som tappar is. ”Titta vilka fina istappar”, sade husse till mig i det han slängde en blick under grannens brygga. Sen fick jag skämmas. Han lade sig på magen för att fotografera. Tänk om någon hade sett oss.

BLÅSPÖKEN Om du tror att det här är några spöken, så har du alldeles fel. Det är en husse och hans trogna västgötaspets. Fast det är lite lurigt, för det är bara skuggorna av oss du ser.

TURSAMT På min promenad över isen gick jag och språkade med en farbror som satt och pimplade. Det hade varit ett väldigt tursamt fiskafänge – för fiskarna. Ingen fisk hade nämligen fastnat på hans krok.

SPÄNNANDE När vi närmade oss land hittade jag något spännande. Här hade det minsann varit en hund tidigare idag . Det kunde jag nosa mig till. Husse, som inte har någon känsla för väsentligheterna här i livet, tyckte att den nedisade tallen var det mest spännande. Han har fel – som vanligt.

Dagens ord på vägen

Du vet att våren är på väg om din tidsinställda ytterbelysning tänds när det ännu är solsken.


Sverker
(2000– )