19 november 2011

Fågeljakt i full fart

FÅGELJAKT När husse skjuter fågel, så gäller det för mig att hålla mig undan. Detta hindrar mig dock inte att rusa omkring lite här och där på stranden. Jag vill ju gärna ha bättre kondition än husse. Jag visar också var villebrådet finns.

– Nu Sverker ska vi gå och skjuta fåglar, sade husse uppmuntrande till mig i går morse efter frukosten hos Göran och Catte i Vejbystrand. Vi var ju hos dem, kommer du kanske ihåg.
– Det är fågelskyddsområde ner vid stranden, så där ska det väl inte vara omöjligt att kunna skjuta några slöa och halvtama sjöfåglar, tillade husse förhoppningsfullt. Och så gav vi oss iväg i den gråkalla morgonen.

Väl nere på stranden fick jag stränga förhållningsorder:
– Du vallar inga fåglar nu, Sverker. Jag vill att de sitter still, så jag hinner rikta ordentligt innan de flyger.
Nu hade ju inte jag en tanke på att valla fåglar. Det räckte gott med att jag vallat upp grannkatten ett par gånger högt i toppen på ett träd tidigare på morgonen när jag hämtade tidningen.

När husse ska skjuta fåglar så fuskar han. Han sätter på det stora och dyra teleobjektivet på kameran. Då behöver han inte smyga så nära, innan han skjuter iväg en bild. Nu hjälper ju inte alltid det, för han rör sig lika graciöst som en skadskjuten berusad elefant. Fåglarna ser honom en kilometer innan han kommer tillräckligt nära, och de hinner följaktligen flyga iväg utom skjutavstånd.

Jag kanske måste förtydliga att vi jagar med kameran. Inte med gevär. Det vore olagligt och sådana är inte vi.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågeljägare


NÖDVÄNDIGT Hemma där jag bor finns det massa måsar. Men de duger tydlig inte för husse. Ska det vara nödvändigt att åka till Skåne, för att knäppa en mås?

OTYDLIGT Skylten högst upp talar om att det är förbjudet att rida på stranden på svarta hästar. Den understa skylten upplyser, med viss skärpa, att det inte är tillåtet att campa. Tyvärr har den mellersta skylten bleks i solen, så att den inte går att läsa. Synd.

DUKTIGT Här har husse lyckats med att fånga en fiskmås igen. Duktigt av honom, eftersom det nästan kryllade av de skränande fåglarna. Fiskmåsen är dock duktigare, som lyckades med att landa på stenen utan att trilla i havet. Den hade kanske pratat med min kompis flygkaptenen Johan.

SKRAKAR Det hade varit bättre att husse hade satsat objektivpengarna på tuggben istället. Rent objektivt sett, så kom han ju inte så nära skrakarna ändå, trots den onödiga och dyra utrustningen.

KRASCHLANDNING Detta är ett exempel på hur det kan gå om man låter sig berusas av farten. Den här fågeln har gjort en rejäl buklandning, så den har blivit alldeles platt. Den har nog inte pratat med Johan.

FÅGELSPÅR Det var ju inte många fåglar vi såg på stranden. Ser du några? Däremot såg vi tydliga spår efter bevingade icke närvarande fotoobjekt. Skit också!

Dagens ord på vägen





Den som aldrig gör en dårskap är inte så klok som han tror.


Sverker
(2000– )

18 november 2011

Göran och Cattes favoritgäst

STILIGT På den här tjusiga bilden kan du se något riktigt stiligt. Du kan även se Göran och Catte. Det är de som står bakom mig.

Om du ska åka någonstans så ska du åka till Göran och Catte. Hur en snäll och trevlig person kan heta Catte (katt-e), begriper jag inte. I vilket fall som helst, så ska jag tipsa dig om en sak: håll dig i köket när Catte lagar mat. Det är väldigt gott och lönsamt. Catte är faktiskt min favorit och jag är säkert hennes. Hon kan allt om hundars behov. Där har husse mycket att lära.

Då jag beslöt mig att åka till Skåne för att hälsa på Göran och Catte, blev husse mycket glad. Det var ett tag sedan, så det var verkligen dags.
Jag tycker väldigt mycket om att gå längs havet och mat. Det har bjudits på mycket gott plus mycket fördisk som jag har kunnat hjälpa till med. Sen ibland är det lite upprörande att husse sitter och pratar med vårt värdpar. Detta tar ju bort uppmärksamheten från mig, men med lite gnäll så återställer jag snart ordningen. Det är ju faktiskt så, att det är jag som är viktigast.
Jag hade även glädjen att få träffa Johan en kväll och ge honom lite tips i hans yrkesroll. Jag gör allt för att glädja hjälpa mina medmänniskor.
Dessvärre träffade jag inte Vilja, men det ges väl fler till fälle. (Vilja har fått Lovisa, som är Göran och Cattes motsvarighet till Agnes. Vilja är en söt hundtjej.)

Nu är det snart dags för hemfärd, men jag ska se till att vi ses snart igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. favoritgäst


KVÄLLSSTUND Så här såg det ut på kvällarna. Var är Sverker, undrar du säkert. Jag avvaktar! Jag avvaktar på fördisken. Den var både riklig och god.

MÄRKLIGT I trädgården bodde det en märklig gubbe. En huvudfoting utan fötter. Antagligen är det någon skånsk inavlad huvudfoting som har tagit denna groteska form. Varför han har valt att bo här, vet jag inte. Han svarade inte på tilltal.

NAMNTYPISKT Alla som heter Göran har en segelbåt. Det har min resurshusse Göran och det har min kompis Göran. Så här års har de lagt sina segelbåtar på land. Då kan man inte ge sig ut på världshaven, men man kan kontrollera att snörena, som hindrar båten från att smita, är ordentligt spända.

LÖNSAMT Ser du vilket fint samarbete? Långt innan det är dags för fördisk, så hjälper jag Catte i köket med att provsmaka den kommande måltiden. Det utföll alltid med belåtenhet, även om jag kunde tipsa om lite förbättringar för fulländlingens skull.

YRKESTIPS Johan, som är flygkapten, demonstrerade för mig en mycket besvärlig landning på flygplatsen i Stavanger. Som tur var så kunde jag undervisa Johan hur han skulle göra vid nästa flygning. Hans tacksamhet visste inga gränser.

Dagens ord på vägen





Det finns ingen tillit som är säker förutom självtilliten.


Sverker
(2000– )

17 november 2011

Viken där man ska skälla

SOLNEDGÅNG Här står jag och tvingar ner solen under horisonten. Det är inte alls så lätt, som du kanske tror. Igår lyckades jag väldigt bra, måste jag säga. Jag gjorde solen och himlen alldeles röd.

Bland det finaste som finns är havet. Det tycker både husse och jag. Där finns nämligen havsutsikt. Hemma har jag bara sjöutsikt och tittar jag ut där ser jag bara till andra sidan. Vid havet ser man oändligheten.

Om man som jag är och hälsar på Göran och Catte, så kan man lämpligen passa på att gå till Stora Hults strand. Det gjorde husse och jag. Går du dit så kan du se solnedgången. Det kan du inte hos mig.
Göran och Kattes hav heter Skäll där viken. Det är en vik och där ska man skälla. Nu gjorde inte jag det, för jag är lite busig. Med lite tur kan du se Kullaberg också.

Det är väldigt roligt att springa på en strand vid havet. Där finns det alltid vit sand. Jag vet det, för jag har kontrollerat det både i Holland, Frankrike och Italien. Springer jag riktigt fort, så yr det sand omkring mig. Jättekul.
Det finns fåglar också, men dem får jag inte valla, säger husse.
Han hämmar mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. strandad


SLADD Klickar du på bilden, så den blir lite större, så kan du alldeles tydligt se hur gruset sprutar när jag gör en stilig baktassladd. Jag springer omkring bland sanddynor. Sådana har man här i Skåne istället för stolsdynor.

DUBBELTBRA Nog för att jag är en fröjd för ögat, men kan du också se min spegelbild, så blir ju bilden dubbelt så bra. Två Sverker på samma bild. Det du! Ta bilden som en present från mig.

Dagens ord på vägen







Det här måste vara underbart, eftersom jag inte förstår någonting av det!



Sverker
(2000– )

16 november 2011

Snabbgjord festmåltid för två

RÅVARA Vid all matlagning är det noga med en bra råvara. Blodpudding är en bra råvara. En annan mycket bra råvara är falukorv. Den kan också skäras i tärningar.

För det mesta äter jag bara måltider, men ibland slår husse och jag på stort och tillreder oss en riktig festmåltid för två. Det var vad som hände igår.

För det första är det naturligtvis väldigt viktigt att välja råvaror med omsorg. Jag kan inte nog betona detta. Skulle du vilja äta mögligt paltbröd? Nej, jag tänkte väl det.

Jag hade valt blodpudding och hundmat som råvaror. Husse hade blodpudding och lingonsylt. Om det är en riktig festmåltid, så kan man få den individuellt anpassad.

RECEPT


SVERKER
Blodpudding (helst mycket)
Hundmat
Vatten
Hundmaten lägges i blöt med vatten, som du tar från kranen. Under tiden som hundmaten står och sväller i det friska vattnet, skär du mycket blodpudding i många tärningar.
När hundmaten har svällt i ungefär fem minuter, strör du blodpuddingstärningarna över.
Serveras med friskt vatten.

HUSSE
Blodpudding
Lingonsylt
Skär tre skivor blodpudding och lägg dem på en tallrik.
Sätt in tallriken i mikrovågsugnen i 2 min på nästan full effekt.
Tag ut tallriken och ta 3 matskedar hemgjord lingonsylt. En matsked på varje skiva.
Serveras med bubbel (hemmakolsyrat vatten). Det är ju fest!
SMAKLIG MÅLTID

Hej så länge
Sverker

Leg. finsmakare


KLART Hundmaten har svällt i det friska kranvattnet och blodpuddingstärningarna har strötts över. En måltid som är en fröjd både för ögat, nosen och smaklökarna. Rekommenderas!

VÄNTAN Detta är den värsta stunden vid alla måltider. Jag är tvungen att sitta och vänta tills husse säger ”Varsågod Sverker”. Den tiden är oändligt lång.

HUSSEMAT Inne i mikron snurrar husses mat så käckt. Under tiden blir den också varm på något sätt. Efter två minuter är det så dags att ta ut tallriken och klicka på lingonsylten. En festmåltid för husse!

Dagens ord på vägen





En slutsats är det ställe där du inte orkar tänka längre.


Sverker
(2000– )

15 november 2011

Falsk öl – vansinnigaste hunddrycken

VANSINNE Jag kunde inte säga det bättre själv. Det är fullkomligt dumt och helt tokigt att lansera ett speciellt öl för hundar. Det är säkert någon som bara försöker profitera på människans bästa vän, hunden!

Det är inte utan att jag lyfte på ögonbrynen, när jag läste en artikel i Aftonbladet om att det har lanserats ett särskild hundöl? Varför då, frågar jag mig. Det finns ju redan så många olika goda sorters öl.

Redan som ung och tuff västgötaspets så fick jag smak för öl. Jag ska väl i sanningens namn erkänna att det är ju inte överdrivet ofta jag får tillfälle att ta mig en bira.
Men om man nu försöker lansera en öl för hundar och har gett den smak av kyckling eller kött, så verkar det ju bara dumt. Det är som om man skulle kalla Pommac för Champagne. Öl ska smaka öl och kyckling ska smaka kyckling. Tänk om man gjorde tvärtom att man fixade till så en kyckling smakade öl. Hur skulle det se ut?
Jag håller på att allt ska smaka som det som det utger sig för att vara.

Hej så länge
Sverker

Leg. öldrickare


GRABBFEST Tror du att man kan bli så tuffa som Egon och jag med ett par hundöl? Icke! För att kunna få den beslöjade blicken jag har, så krävs det ett par vanliga rejäla sejdlar med ickehundöl, utan riktig öl. Men det hade inte varit fel med kyckling som tilltugg.

PAPA Nar jag var och besökte vänner i Frankrike så hade de en morfar där (=ungefär som farfar, men inte). Han hade suttit i koncentrationsläger under kriget, och där var man jämt törstig. Efter kriget hade han en bar. Oftast satt han i sin stol med en öl i sin hand. När han fick höra att jag tyckte om öl, så hällde han upp en hel öl i en skål till en törstig Sverker, utan att husse och matte såg det. Jag drack allt, men det hjälpte inte, utan jag fick solsting i alla fall. Det snurrade något förskräckligt. Men ölen var god.

KLASS Om man är lite finare än andra, vilket jag är, så kan man sitta på fördäck på vår kanalbåt och läppja på lite svalt vitt vin i värmen. Det kan jag säga dig, att det vinet varken smakade kött eller kyckling!

Dagens ord på vägen






Ett fint öl kan bedömas med bara en slick, men det är bäst att vara riktigt säker.


Sverker
(2000– )

14 november 2011

Dagen då alla dugliga pappor gratulerades

FARFAR När det är fars dag, så uppvaktar man de pappor som gjort sig förtjänta av det. Eftersom farfar är dubbelfar så var det extra viktigt att gå till honom med presenter och en tårta. Naturligtvis hoppades jag att jag skulle få lite också.

Som du kanske vet så var det fars dag igår. Då ska alla pappor uppvaktas, dvs om de har varit en skapligt duglig pappa. Farfar har varit extraduktig, så husse och jag åkte in till honom med blommor, chokladkartong och en hemgjort tårta. Han blev jätteglad.

– Men är det lilla Sverker som kommer och hälsar på gubben, sade farfar glatt när han fick syn på mig.
Det säger han alltid.
– Men vad har ni med er? Det hade ni inte behövt.
Det betyder: Jag hade blivit väldigt besviken om ni inte hade kommit och haft med er present och tårta.
Farfar höll på att steka ett ägg, när husse och jag kom. Efter att han ätit upp ägget blev det äntligen farsdagskaffe med tårta. Jag fick en egen bit.
Nu undrar du förstås hur husse uppvaktades av sina barn? Ja, som du kan se ovan, så är det bara dugliga pappor som uppvaktas. Men Agnes ringde faktiskt från Frankrike. Det var snällt. Hon hade sett på Facebook att det var fars dag och kände sig tvungen. Eftersom David bor i Seattle och Per ända borta i Mantorp, så måste man förstå att de kan glömma bort sin pappa.

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant


SKYNDA Tänka att husse måste gå så långsamt, när han bär på så viktiga saker som en tårta. Jag försökte skynda på honom, men det hade jag inte mycket för.

MATLAGNING Farfar stod och stekte ett ägg när jag kom. Han nappade tyvärr inte på mitt förslag att det är onödigt att äta ägg, nu när vi kommer med tårta. Jag var faktiskt beredd att offra mig. Men jag fick fördiska tallriken.

TÅRTKALAS Snart säger husse ”Varsågod Sverker”, och då kan jag slänga mig över min egen synnerligen lilla tårtbit. Farfar sitter vid bordet och låter sig väl smaka av den goda tårtan.

Dagens ord på vägen






Äras den som äras bör.


Sverker
(2000– )

13 november 2011

Måns har fått sitt pris (äntligen)

100 000 Här har vi Måns som var besökare nummer 100.000 på jättebra blogg. Äntligen kunde jag överlämna diplomet. Som extra bonus fick Måns en chokladask också. Det skulle du också fått om du hade varit besökare 100.000.

Så var då äntligen den stora dagen inne. Vilken stora dag undrar du säkert. Jo, den dagen då Måns skulle få träffa mig och jag skulle få träffa Måns. Dubbel lycka kan man säga. Det var ju lite pinsamt att komma när räkneverket står på 106.881. Men det är husses fel.

På grund av diverse omständligheter (=lat och oföretagsam husse), tog det ett bra tag innan jag kunde överlämna priset som besökare nummer 100.000 på min jättebra blogg. Fast idag hände det. Husse och jag satte oss i bilen och for till Nässjö, för det är där som Måns bor och det var Måns som vann. Måns hittade till min blogg genom att läsa om mig i Smålands Tidningen. Han är för övrigt en flitig tidningsläsare. Det är så man får veta saker. Annars är Måns stora intresse järnväg. Jag har åkt tåg. Det var kul.
Jag hade även turen att få träffa Måns syskon Marcus och Märit och deras pappa Claes. Hans pappas tvillingbror var för övrigt borgmästare i Mariefred, där husse bodde när han var liten. Där ser man, så kan det vara.
Det var jätteroligt att få träffa allihop, men jag skäms förfärligt över att jag av misstag skrämde Märit genom att skälla. Fy på mig. (Husse skäms också, fastän han inte skrämde Märit.)
Hoppas vi ses snart igen. Då ska jag inte skrämma någon.

Hej så länge
Sverker

Leg. PRISUTDELARE


GODIS Gissa vem som snart ska få godis av Måns? Jo, det var allt Sverker det. Egentligen var det ju Måns som skulle få godis – och det fick hans också. Du kan också se Märit (som jag skrämde senare) och Marcus. Det är Måns syskon.

MODELL Naturligtvis passade Marcus och Måns på att ta många foton av mig. Det är inte så troligt att de träffar en sådan stilig hund varje år, så det är bäst att passa på tillfället när det kommer.

Dagens ord på vägen





Du behöver inte söka lyckan. Lyckan söker dig.


Sverker
(2000– )