21 maj 2011

Sista dagens slut

De två vännerna Sverker och Egon på väg mot det eviga mörkret
(Hoppas katastrofgubben Harold Camping har fel. Då kan husse, Egon och jag leka i morgon.)

Sista dagen VIII

Bara godsaker hos grannarna

ETT SISTA KAFFEKALAS När vi var och gratulerade morbror och moster, så lockade de med ett litet kafferep senare. Husse, som är från Småland, tackade förstås girigt ja. Jag tackade ja, därför att mina släktingar är så snälla. Jag kom i nästan rätt tid. Husse kom släntrande efter.

Hej så länge
Sverker

Leg. tårtälskare

BÄST Vad säger ni om den här? Hallonen kan husse ta, men chokladtårtan och grädden … Mums! Waldy är en fena på att göra tårtor. Antagligen världsmästare.

VÄRLDSBÄST Husse fick smaka på, enligt sakkunskapen, världens bästa rom. ”Den ger en försmak av himmelriket”, sade husse, som tydligen ser sig själv sitta där och smutta på godsaker. Det kan han ju drömma om. Sanningen är ju den, att dit han kommer skulle slika drycker brinna upp direkt.

Sista dagen VII

Ett besök hos farfar

MIN FARFAR Vi åkte in till stan med tvätt till farfar. Det är husse som sköter farfars smutsiga kläder. Farfar är 97 år och tycker att han har tvättat färdigt. Varför vi skulle åka dit idag, vet jag inte. Vad ska han med rena kläder till när jorden ändå går under om någon timme?
– Vad det är roligt, när du kommer Sverker, sade farfar. Jag förstår honom så väl. Vad kan vara roligare än att få besök av mig?
– Vi ses i morgon, sade farfar när vi gick.
Vi får väl se hur det blir med det. Finns det någon jord kvar?


Hej så länge
Sverker

Leg. farfarbesökare

Sista dagen VI

Jag glädjer en tant

EN SISTA ÖNSKAN När vi åkte till stan med tvätt till farfar, så träffade jag en tant. ”Får jag klappa honom”, sade hon vädjande. Klart hon får klappa mig.
Hon hade tidigare haft en västgötaspets, men den hade dött för två år sedan. "Jag saknar honom så", sade hon. Det är något jag kan förstå. "Han låg död under sängen."
Naturligtvis tyckte hon att jag var väldigt fin. Dessutom berättade hon att hon sjungit i min farfars kör i Adelöv, när han hade ett vikariat tre veckor i tre år efter sin pensionering.
Det är trevligt att kunna glädja en gammal tant, så här på den yttersta dagen.


Hej så länge
Sverker

Leg. tantgädjare

Sista dagen V

Jag gratulerar morbror och moster

HURRA Födelsedagsbarnen morbror Sven och moster Waldy. Och Sverker förstås. Det är faktiskt inte min morbror och min moster, utan husses. I själva verket är det bara moster Waldy som fyller år idag. Morbror Sven fyllde tidigare. Men vi var praktiska och uppvaktade båda samtidigt. Vi gratulerade med blommor och vin.

Om dagens datum är den 21 maj, så är det moster Waldys födelsedag. Om det istället hade varit den 4 maj, så hade det varit morbror Svens födelsedag. Det har varit så i flera år nu.
Moster och morbror är grannar till oss, vilket är väldigt praktiskt när man ska gratulera dem.
Det är även så att de år efter år ligger etta i tävlingen ”Områdets finaste trädgård”. (Det är samma tävling husse abonnerar på sistaplatsen år efter år.) Därför skickar jag med några trädgårdsbilder du kan njuta av, så här den sista dagen av alla.


Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

Sista dagen IV

Ska det gå åt h-e, så låt det gå med musik

ETT SISTA TIPS Jag har just tipsat Ungdomsblåset i Tranås vad de ska spela för något den allra sista gången. Titta bara på de varma och beundrande blickar de ger mig!

Varje lördag under sommarhalvåret tågar det en musikkår på Storgatan i Tranås. Klockan 11 precis. Från Berget, som ligger på Piratens gata, och sen ända ner till Konsum. I dag var det Ungdomsbåset som hade äran att avsluta denna stolta tradition för alltid. Nästa lördag finns vi ju inte mer. Då skulle Tranås Musikkår ha spelat. Där är husse med och spelar huvudinstrumentet: Euphonium.
I alla fall så tänkte jag att ska det gå åt h-e, så låt det gå med musik. Så jag tog husse med mig till stan. Egon är döv, så han fick inte följa med. Vem vill spela för döva öron?

Hej så länge
Sverker

Leg. musikexpert

TORGET Efter att ha gått till Konsum, och tagit en välbehövlig paus där, återvänder musikkårerna till Tranås ståtliga torg för att ha en minikonsert. De står lite långt bort. Är de blyga? I bakgrunden, under hotfulla moln, ser ni stadshuset, som klockan 18.00 idag har tjänat ut. Vad ska man med ett stadshus, när jorden har gått under?

Sista dagen III

Mot katastrofen med Egon

TILLSAMMANS Oj, vad jag blev lycklig! Min resurshusse kom med Egon, så vi ska möta undergången tass i tass idag. Vad kan väl vara bättre än att gå under tillsammans med min husse och min bästa kompis? Nu ska vi ha en riktigt rolig dag!

Sista dagen II

Vår sista outfit
Klcka för större bild, så du ser oss bättre.

SISTA DAGENS OUTFIT Så här ska husse och jag gå dagens undergång till mötes.
Jag har på mig mitt fina fästinghalsband i plastmaterial + lite gift, inhandlat på Kronans Droghandel i Tranås för 195 kronor. Kopplet kommer från den där hundaffären som ligger precis jämte Omberg nära Alvastra kloster. Jag tror husse satsade 95 kronor där.
Husse möter domedagen iklädd en Tex T-shirt Wearing, Basic Edition köpt på Carrefour i Toulouse för 5.90 €, och ett par Lee Jeans Regular fit, köpta på Fred Mayer i Seattle för 19.99 $. Skorna kommer från New Balance och fyndades på Foten i Tranås för 800 kr. Den präktiga västen hittade husse på Fjällräven Outlet i Barkaby för 349 kronor år 2002. Strumporna inhandlades av Sara i Boxholms damfotbollsklubb. Husse köpte 40 par och slipper numera sortera strumpor efter tvätten. Glasögonbågarna är från Beausoleil Paris modell 859 och köpta hos optikern vid det lilla torget i Rodez i Frankrike 2004. Priset har hamnat i glömskans arkiv.
Jag är kammad men har även nyligen duschats i PCL ohyreschampo av husse. Husse har fixat sin frisyr i Toulouse. Som vanligt var det lillmatte Agnes som höll i trimmern. Under läppen har husse en portionspåse Kronans snus köpt på Willys i Tranås.


Hej så länge
Sverker

Leg. sista dagens modeguru

Sista dagen I

VÄLKOMMEN Det var trevligt att solen lyser så fint på jordens sista dag. Nu är det bara 11,5 timmar kvar innan jordens undergång. (Allt enligt domedagsprofeten Harold Camping, 89, som har fått stor medial uppmärksamhet.)

Dagens ord på vägen
Det finns inga hundar i himlen. De är bara här på jorden för att trösta oss.


Harold Camping
(Amerikansk gubbtjuv och falsk domedagsprofet)
(1921– 21 mars 2011 (enl honom själv))

Sverker

(2000- )

20 maj 2011

Åter till Dödens fält

DÖDENS FÄLT Här ute på f.d. åkern, numera Dödens fält, brukar husse och jag leka ibland. Det är när jag behöver rusa av mig, säger han. Idag ville jag se mig noga om innan jag började med rusningarna.

Ni kanske läste den hemska berättelsen om när ett okänt antal kanadagäss mötte döden den 16 maj. Ni kan läsa om det på min blogg.
Numera heter den åkern Dödens fält. Idag gick vi dit igen för att leka.
Lite spännande var det. Skulle vi bli beskjutna? Skulle det ligga travar med döda djur? Frågorna var många och ovissheten stor.


Hej så länge
Sverker

Leg. fältrusare

BALANSKONSTNÄR I höstas – och tidigare – gick vi genom en skog (The Forest of the Secret Harbor) med höga granar för att komma till Dödens fält. Numera går vi över ett kalhygge. Nackdelen är att det är väldigt fult. Fördelen är att det har blåst omkull träd, som jag kan gå balansgång på. Det tycker jag är roligt, men det gäller att hålla tungan rätt i mun.

FÄLTRUS Det är det här som är kul. Jag springer iväg som en raket. Husse visslar på mig och jag kommer tillbaka som en snabbare raket. Idag hittade vi inga döda kanadagäss och det kändes skönt.

Dagens ord på vägen


Jag har en lång väg till stan, men hade den varit kortare så hade den inte räckt ända fram.Sverker

(2000- )

19 maj 2011

Äventyr i regnskogen

SVÅRT Att hitta i en regnskog är inte det lättaste. Det kan vara till god hjälp att då och då klättra upp på ett högt berg för att orientera sig. Det ligger ju tungt på mitt ansvar att vi hittar hem igen. Egon är inte så duktig på äventyr.

Hurra! Egon är här igen. Han är min allra bästa kompis. Idag regnade det, men vi gick ut i skogen ändå. Vi gjorde alltså en äventyrlig expedition i regnskogen.

Naturligtvis behövs det en erfaren naturguide för att klara en sådan strapats. Dessbättre var den bäste med på vår expedition. Jag är den bäste, om nu någon undrade.
Tack vare min eminenta ledning lyckades vi klara oss utan några som helst skador, fastän vi gick på en synnerligen farlig led.
Väl hemkomna belönades jag med ett tuggben. Egon fick ett också. Husse fick en kopp kaffe.

Hej så länge
Sverker

Leg. äventyrare


EXPLOATERING Här ser du Egon, förklarar jag, spår av människornas framfart i regnskogen. Timmerhögarna vittnade om hur ekonomin styr över naturen. Dessutom har de hänsynslöst lämnat björkris på den gamla regnskogsleden. Det gör det inte enkelt för urinvånarna (=husse och jag) att ta sig fram.

RÄTT KLÄDD Ska man ut på äventyr i regnskogen, så gäller det att klä sig rätt. Båda valde päls – ett naturmaterial. Egon har sin brun och vita päls med oregelbundet mönster på sig. (Med små grå inslag.) Jag har som vanligt min tjockare brun-svart-gulaktiga päls med ett regelbundet spännande mönster, och med ljusgrått underhår. Min är mer praktisk i regnskogen, då den är vattenavvisande. Egon blir blöt, jag bara skakar av mig lite, så är jag torr. På fötterna har vi de så fantastiska allväderstassarna.

FÖRSIKTIG Man får passa sig i regnskogar. Där kan det finnas giftiga ormar och kliande myror. Egon gör helt rätt som inte bara rusar iväg.

DJUPA SPÅR Överallt ser förstörelsen som de stora maskinerna har gjort. Av någon outgrundlig anledning tycker Egon om att bada tassarna i de djupa hjulspåren. Jag nöjer mig med att dricka av det vatten, som har samlats i dem.

Dagens ord på vägen
Det är roligt att se på TV, men den kan aldrig ersätta det mycket äldre nöjet att kika genom ett nyckelhål.


Brigitte Bardot
(1934–)

Sverker

(2000- )

18 maj 2011

Jättegod enkel tårta

NÄSTAN ALLT Det här är nästan allt som man behöver.

Ibland står det Erik på kalendern. Varje gång det gör det, så har farfar namnsdag. Då åker jag och husse till honom med en tårta. Vi plockade några blommor också.
Idag ska jag berätta hur man gör en enkel och jättegod tårta. Vi har den alltid på våra högtidsdagar, utom mina. Jag har en egen tårta.
http://sverkerbest.blogspot.com/2011/01/recept-pa-varldens-godaste-tarta.html

RECEPT

• 1 st stort ägg. (Har du inga egna hönor, så finns det att köpa.)
• 1 kaffekopp socker (du ser storleken på kaffekoppen)
• 1 kaffekopp mjöl
• 1 tesked bakpulver
• 1 kaffekopp smält smör
• Ströbröd
• Något att ha på tårtan. Helst nyplockade bär, men det går med frysta också. Barmatsefterrätter på burk är också bra.
• 1 st visp, helst elektrisk
• 1 st ambrosiaform
• 1 skål minst. Smet + grädde
• Grädde
• 1 st förkläde. Stålmanstyp
• Sen behöver du en marmorbänk att hålla till på. Har du ingen går det nog med vad som helst.
• 1 st ugn, gärna elektrisk den också.
Det är bra om man har utsikt över en sjö också. Det blir roligare då.
TEMP Sätt på ugnen på 150 grader eller lite mer. Husse vet inte riktigt.


HÄLL UPP Det smälta smöret får svalna i ambrosiaformen. Vispa ägget och sockret fluffigt. Blanda i mjöl och bakpulver. Häll i smöret efter först ha tjoffat runt det i formen. Häll ströbröd i formen. Häll smeten i formen.

TJOCK Smeten är ganska tjock, men vänta att fördela den tills efter den stått i ugnen ett tag. Det mesta flyter ut själv.

VIKTIGAST Låt din västgötaspets slicka skålen. Har du ingen västgötaspets, så går det nästan lika bra med en annan hund.
HOPPSAN Här är en husse som har misslyckats lite. Tårtan ska inte gå sönder. Det händer ganska ofta för husse. Hela han är ett misslyckande.
SMETA PÅ När tårtan har svalnat lite kan man ha på bär, eller som här barnmat. Barnmat innehåller inte färg, socker eller konserveringsmedel. Bäst är självplockade smultron, eller jordgubbar eller blåbär.
HJÄLPER TILL Hos farfar, som har namnsdag, fick jag slicka gräddskålen vid bordet. Det fick jag göra bara för att husse skulle fotografera. Sen fick jag en egen tårtbit, fast i min skål på golvet. Jag fördiskade också alla tallrikar förstås.

Dagens ord på vägen
Ingen kunskap är så meningslös som att kunna ett telefonnummer på ett ungefär.
Sverker

(2000- )

17 maj 2011

När döden slog till hemma

UPPHITTAT En nyss skjuten – eller skadeskjuten och sedermera avliden –kanadagås hittade jag och husse, när vi tog vår eftermiddagspromenad. Jag tyckte lite synd om den avlidne.

Igår morse när husse och var ute och promenerade var det ett väldigt skjutande i närheten av oss. Lite konstigt med tanke på att alla djur har ungar nu.

– Det är kanske någon som skjuter på lerduvor, trodde husse, eftersom det knappast kan röra sig om jakt nu. Man får ju knappast gå i skogen, för att inte störa.
Men när vi hörde skriken från kanadagäss, förstod vi att det var någon som ägnade sig åt att skjuta gäss istället. Vi tog en annan väg, eftersom inte vi ville bli skjutna.
Precis i närheten av oss finns ett stort fält där det brukar gå kanadagäss och beta.
Eftermiddagspromenaden tog vi över fältet med vallväxter. Vad hittar jag där om inte en död kanadagås. Det är visserligen så kallad skyddsjakt året runt på kanadagäss, men vi undrar ändå:
1. Varför skjuta just nu när de häckar? De har gått där sedan snön smälte. Man stör ju annat vilt också.
2. Varför lämna kvar en skjuten fågel? De är väl goda att äta. Eller var det ren slöhet efter en skadeskjutning? Av fågelljuden från de träffade, var det inga mästerskyttar som var i farten.
3. Kan det verkligen röra sig om skyddsjakt om de går på en åker med vallväxter (=gräs)? Det var ju inte precis sädesåker med späda skott.
Husse, som blev lite upprörd, pratade med en kompis, som är en mycket erfaren jägare. Även han ställde sig frågande till jakten.

Hej så länge
Sverker

Leg. vallhund

PS. Husse låter meddela att han inte är jaktmotståndare. Invändningarna rör bara denna speciella jakt. DS.

DÖDENS ÖGA Här ligger den döda gåsen. Om den levde länge efter den träffats, eller om den dog direkt och bara kvarlämnad – det får vi aldrig veta.

Dagens ord på vägenDen stora faran är inte att datorerna skall börja tänka som människor, utan att människorna skall börja tänka som datorer.


Sydney J. Harris
(1917–1986)

Sverker

(2000- )

16 maj 2011

Oväder = bildvisning

BUSVÄDER Det här är inget väder för en husse. Jag får nog inrikta mig på korta promenader och inomhusaktiviteter idag.

– Oj, vad det regnar, sade husse idag när han öppnade dörren. Och det får man ju hålla med om.
– Oj, då går det inte att klippa gräsmattan idag heller, tillade han med illa dold glädje.
– Vad ska vi göra nu då, Sverker?
Gå ut och gå, hoppades jag.
– Titta på franska kort, sade husse som försökte vara rolig.


Han är ju just hemkommen från Frankrike och någon ska väl titta på hans bilder. Jag blev den som offrades.
Somliga av bilderna är lite mindre katastrofala, och de vill jag gärna visa dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. bildexpert


BILDVISNING Jag tror att vi ungefär har kommit till bild 637 här. Tänk om husse kunde vara lika snål med avtryckarknappen på kameran, som han är med min mat. Då hade det varit snabbt avklarat.

DE UNGA TU Till vänster ser man min lillmatte Agnes och till höger Benjamin. Benjamin är Agnes pojkvän. De bor i Toulouse. Han kanske kommer hit i sommar. Klart han vill träffa mig.

FRESTELSE Detta är mat husse inte orkade äta upp. Nästa gång ska jag följa med, så att tallrikarna blir ordentligt fördiskade. Fruktansvärt slöseri, är just vad det är.

HUNDMOLN I Frankrike har de moln som ser ut som hundar. Inte som västgötaspetsar, men ändå. Där ligger de före.

UNG Hur gammal man ska vara för att arbeta i Frankrike? Jag vet inte, men jag tycker den här pojken ser lite väl ung ut, även om han bara jobbar som en söt skyltdocka.

SENSATION Så här ser det ut där min lillmatte Agnes arbetar. Och hon arbetar också. Hon serverar, dukar fram, dukar ut, torkar av borden. Jag vet inte hur hon kan det, för hemma brukar hon inte vara så flitig. Husse tycker om det stället, för han har fått gratis öl av ägaren. Husse är redan för tjock, så det var onödigt.

Dagens ord på vägenDär dumhet och grundlighet möts, uppstår administration.


Oliver Hassencamp
(1921–1988)

Sverker

(2000- )

15 maj 2011

Man måste masta

KRAFTFULLT BEFÄL Om man nu absolut ska ägna sig åt att köra en stor pinne på en liten kärra, så krävs det en som tar tag i det hela. Det ska naturligtvis vara en västgötaspets, så varför inte ta den bästa: Sverker! Husse håller här på att avvika från den rätta vägen, men jag föser honom rätt igen.

Varje år är det samma sak. När resurshusse har placerat sin båt i sjön, så måste man också sätta på en pinne på båten. Annars kan man inte hissa upp trekantiga tygstycken. Det är nämligen tyget som får båten att gå framåt.

För att klara detta till synes enkla arbete att placera en pinne i ett hål i taket på en båt, krävs det tre hussar och/eller mattar. Dessutom behövs det ju någon som leder och fördelar arbetet. Lämpligen en västgötaspets. En Sverker.
Det var precis vad vi gjorde igår. Tack vare min utmärkta befälsföring, så gick det som på räls.


Hej så länge
Sverker

Leg. arbetsledare


ÖVERBLICK Båtpinnen ligger nu där den ska. Sen är det bara att hissa upp den, för att sedan sänka ner den genom hålet i taket. Husse vevade, för han är starkast av alla. Lätt som en plätt för honom. Han är min hjälte!

KONTROLL Från pinnen går det små ståltrådssnören, som ska sättas fast i båten. Annars kan nog båten kanske välta när man har hissat upp tyget. Eller också så åker pinnen och tyget iväg från båten. Då skulle nog många undra över den stora draken som kommer flygande.

HÅLLFASTIGHETSPROV Påpinningen av båten avslutas alltid med att resurshusse kontrollerar att pinnen inte har ruttnat under vintern. Detta gör han genom att ägna sig åt pinnklättring. Samtidigt tar han loss snöret som pinnen hissades upp i. Nu kan man snart åka båt!