9 februari 2013

Jag viftar på svansen åt snön

SVANSSKOTT Stå där uppe på trappan, så blir det en bra bild, sade husse. Synd bara att jag inte ville det. Men svansen är ju ganska stilig den också. Ser du att det snöar?

Det snöar. Det snöar inte mycket och flingorna är inte stora som dasslock, men det snöar. Det är kul att det snöar, eftersom jag får gå ut med husse ett par extra gånger. Han har nämligen som ambition att ha snyggast skottat av alla grannar.

Nu undrar du kanske varför det ska vara så välskottat, när han inte bryr sig om min trädgård? Jo, han tänker så här: på vintern syns inte trädgården, då vet ingen hur den ser ut. Om det då är väldigt välskottat så tänker de oinvigda, oj vad fint skottat. Det är nog en trädgård också som är en prydnad för hela Tranås med omnejd. Precis så är det inte, utan snarare tvärtom.
I vilket fall som helst är det kul att gå ut och skotta, bara det inte snöade så mycket.

Hej så länge
Sverker

Leg. snöröjare

FÖRST Man ska alltid börja med gången. Först åt ena hållet och sen åt det andra. Sen tar man en gång till. Jag är liksom förman och ser till att allt blir som det ska.

SNÖVALL Mot alla odds hade plogbilen varit här. Det var första gången den här veckan. Plogbilar efterlämnar sig snövallar vid garageutfarter och brevlådor. De måste förstås skottas bort. Jag håller mig i bakgrunden där det är skottat redan.

PROMENAD Varje gång det är färdigskottat hos mig, tar vi oss en liten promenad. Det är husse och jag som trotsar snövädret, om du undrar. Om husse har sagt ”Fot”, vilket han har, så måste jag hålla reda på honom extra noga.

Dagens ord på livets väg

Det är ett blandat nöje att hålla sig så andligen frisk att man märker sin senilitet.


Sverker
(2000–)

8 februari 2013

Husses och min framtidsdröm

VILA Det här är ungefär vad husse och jag drömmer om i en framtid. Vi har på ett fiffigt sätt lyckats med att tillgodose bägges behov, tycker vi.

Jag är lite sen idag, men det beror på att husse och jag har sammanträdat hela dagen. Det var inte så lätt att riktigt komma överens, men efter diverse voteringar (=var och en bestämmer vad han tycker och visar detta), lyckades sammanträdet enas om en trevlig framtid.

Tänk dig en äng med en liten flod som rinner förbi. I floden kan man bada om man är husse. Om man är en Sverker kan man stå och skälla på stranden. Det är lagom varmt (= +25,4 grader ungefär. På bilden är det 40 grader, som du ser, och det är alldeles för varmt.). Flodens vatten kan man också dricka, om man heter Sverker. Husse kan dricka flaskvatten eller flaskvin.
Det finns också obegränsat med god dyr mat, sådan som Lucy får. Dessutom finns det hussemat. Han anser sig också behöva böcker.
Så skulle husse och jag vilja ha det i framtiden.

Hej så länge
Sverker

Leg. framtidsforskare

Dagens ord på livets väg

Vuxna frågar alltid små barn vad dom vill bli när dom blir stora, bara för dom letar efter idéer.


Sverker
(2000–)

7 februari 2013

Jag tar mig en vit vecka

UTSIKT När jag tittade ut från balkongen idag, så såg det ut så här. Perfekt för en vit vecka, tänkte jag meddetsamma.

Att ta en vit vecka då och då, ska vara hälsosamt har jag hört. Efter mycket väntande hela vintern, så förstod jag att idag är den rätta dagen att börja med mitt nya liv.

Varför man ska ta en vit vecka har jag inte riktigt förstått, men nu är det i alla fall tillräckligt med snö för att det ska vara genomförbart. Därför kommer jag hela veckan kämpa mot mitt begär att gräva så djupt så jag kommer ner till marken. Till det krävs det karaktär, vilket jag har ett överflöd av. Man vill ju gärna, som du vet, markera ordentligt där man har markerat, så att det sprätter lite grus.
Men jag ska vara ståndaktig. Jag ska stå ut hela veckan.

Hej så länge
Sverker

Leg. vit

VIT Hela veckan har jag beslutat mig för att hålla mig på den vita vägen. Att Tranås kommun skulle komma och förstöra mina intentioner genom att ploga och sanda min väg är inte så sannolikt.

HELVIT Du skulle nästan kunna tro att det är ett frilagt porträtt av en ovanligt stilig västgötaspets. Så är dock inte fallet. Det är jag första dagen under min helvita vecka.

HALVVIT Lite avsteg från den helvita sidan av livet, får man nog ta. Annars skulle jag ju aldrig hitta några lämpliga ställen att utföra saker. Men det är bara bakgrunden som har andra inslag. Jag håller mig på det vita.

Dagens ord på livets väg

Jag finner ingen bättre orsak att vara artig än min överlägsenhet.


Sverker
(2000–)

6 februari 2013

I naturen med en värdelös fågelfotograf

FÅGELKVIST To det eller ej, men här satt två små söta fåglar och språkade om vädret. Det var innan husse höjde kameran. När husse väl fått av sig handskarna och tryckte på knappen, befann sig de små bevingade vännerna någon helt annan stans. Grenen är ju inte ens snygg.

Idag släpper jag ånyo fram fågelfotografen husse på min blogg. Som vanligt blir det inga fåglar på bilderna. Skulle det till äventyrs fastna ett flygfä, är detsamma alldeles för långt bort, eller oskarpt.

– Hör du att fåglarna har börjat sjunga Sverker? Det är husse som frågar mig. Hur skulle jag ha kunnat undgå det som de väsnas.
– Vi går ut och fotograferar fåglar, fortsatte husse entusiastiskt.
Som vanligt sätter husse då på sitt onödigt dyra och alldeles för tunga objektiv på kameran, vilket fördröjer vår utgång med minst en minut.
Sedan smyger sig naturfotografen och jag oss ut och skrämmer iväg de fåglar som eventuellt har satt sig till ro på någon kvist.
Efter att ha misslyckas med att knäppa vilda fåglar övergår husse till att fotografera mig. Äntligen ett vettigt motivval.
Men han gav sig inte så lätt. På hemvägen smög han sig iväg till morbror och mosters fågelbord, varvid den flock med fåglar som höll till där återvände till den tryggare skogen. Ett par svältande små vänner övervann faran för att ta en sista godbit. Husse blev så glad!
Sedan återvände vi in till stugvärmen.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelskrämma

HUNGRIG Den här stackars fågeln måste ha varit så hungrig så den övervann rädslan för husse. Faktiskt satt den still på den lilla grenen så länge så husse lyckades ta en bild innan den försvann igen.

FÅGELSTJÄRT Detta är den andra – och sista – fågeln husse lyckades ta en bild på. Visserligen ser du ju knappast fågeln, men du ser rumpan på den. Jag undrar vad husse skulle säga om det smög omkring fåglar och fotograferade hans rumpa?

STILIGT När den misslyckade fågelfotografen hade gett upp vände han äntligen det alldeles för dyra objektivet mot något vettigt motiv. Visst gör jag mig på bilder?

Dagens ord på livets väg

Att aldrig tala om sig själv skulle vara en mycket raffinerat form av hyckleri.


Sverker
(2000–)

5 februari 2013

Exercis och arkeologi på sjukhusresor

GIVAKT!!! När husse gallskrek givakt, gick jag sakta framåt. Helt om betyder att man kan gå och kissa någonstans. Husse påstod att jag var den sämsta beväringen han har haft. Egentligen står jag nästan på startbanan på Ränneslätt, så det hade varit bättre att jag hade försökt flyga.

Igår var husse och jag ute på en exercis-, arkeologi- och sjukhusturné. För mig är det inte så kul på sjukhus, eftersom jag inte får följa med in av någon anledning. Därför kan jag inte heller ägna mig åt arkeologi, vilket är en sysselsättning man har bland väntrummens tidningsställ. Exercisen kunde jag vara med på, men det blev ju lite misslyckat.

På förmiddagen begav vi oss till Tranås Vårdcentrum, som hette Tranås sjukhus innan de ändrade öppettiderna till vanliga kontorstider.
Där skulle de kontrollera om husse hade kvar något hjärta och om det i så fall pickade. Först gick husse till kassan plan 2 som är på bottenvåningen. Där ska man tala om att man är där. Jag fick sitta i bilen som var parkerad utanför på marken (antagligen mark 2). Sedan gick husse med raska steg upp en trappa där han i väntrummet hittade en rykande färsk Allas, en sen 2011.
Därefter fick husse bekräftat att han hade ett hjärta med hjälp av en apparat som ritade kurvor. Husse förvisades sedan till plan 4, en trappa upp. Där hann han bara som hastigast greppa en Hänt i Veckan som lovade att avslöja att Victoria snart ska förlova sig med en Daniel. Dock blev han avbruten av doktorn som ville titta på honom. När han var färdigtittad skickades han till plan tre där de skulle stjäla lite av hans blod. I det väntrummet föll husses intresse på Illustrerad Vetenskap, där han kunde se vad som var aktuellt 2007.

Sedan åkte vi hem och husse tog en smörgås. Sedan bar det av till Eksjö och hjärtgymnastiken, som husse säger. Jag tror han ljuger, eftersom han inte har något sår på magen. Han har med största säkerhet inte gymnastiserat hjärtat. Knappas sig själv heller, eftersom jag inte kände några gungningar i marken ute i bilen. Han hann dock slänga ett öga i kulturtidskriften Kalle Anka 2004, innan han bytte om till sina fula gymnastikkläder.
Efter en och en halv timme kom husse till bilen och vi åkte till Ränneslätt. Där skulle vi ha något som kallas exercis. Det går till så att husse drömmer sig tillbaka till sin kaptenstid och skriker ut sina order, som jag inte lyder.
Efter jag inte hade lytt order, så begav vi oss hem till Tranås och min middag. Uppblött torrfoder, som vanligt.

Hej så länge
Sverker

Leg. bilväntare

TRANÅSFYND Denna tidskrift får räknas som rykande färsk, då den bara är ett par år gammal. Fast det går ju bra att inreda med kuddar idag också och visst går det att koppla av med lätta kryss.

LABTIDSKRFT Där de håller på och labbar med blod och så, kan man läsa denna spännande tidskrift. Nu tror du kanske att den är inaktuell, eftersom den är från 2007. Men betänk då att en av artiklarna handlar om Neandertalare, så förstår du att den istället är alldeles för ny.

VINTER Kalle Anka, som fanns i Eksjö, hade prickat in alldeles rätt årstid. Att sedan tidningen var nio år gammal, ger ju bara lite patina åt snön. Att den inte har gått sönder. Men det är väl inte så många barn på sjukgymnastiken.

Dagens ord på livets väg


Lättja är effektivitetens moder.


Sverker
(2000–)

4 februari 2013

Ensam och syndast om i hela världen

ALENA Ensam och ledsen får jag ut och gå numera. Annat var det förr. Då var det livat. Då kunde vi ibland vara fyra, fem stycken som tog oss små promenader i skogen.

Hur tror du det känns att vara övergiven och ensam? Ingen bryr sig om mig. Det är bara jag som gör. Husse har mig säkert bara för att han ska få sin disk fördiskad och spara några öre varmvatten.
Jag får usel mat och alla flyttar ifrån mig. Det är inte lätt att heta Sverker.


Har du tänkt på hur synd det är om mig? Ingen bryr sig om mig i hela världen.
Först att överge mig var min exmatte. Hon tyckte väl att jag var för besvärlig som skulle ut och gå. Men egentligen motionerade jag bara henne och detta på grund av min godhet.
Sen försvann min Agnes till Frankrike, bara för att skaffa en katt. Jag dög tydligen inte.
Sedan kom kattan till mig och nu har hon också stuckit. Bara för att maten hos min Per är bättre än här. Om jag skulle resonera på samma sätt, så inte hade jag stannat här hos min snåla husse.
Så nu är jag alldeles, alldeles ensam. (Husse räknas inte.)

Hej så länge
Sverker

Leg. övergiven

LIVAT Att ut och gå med Agnes var livat och glatt. Men hon rymde från sin Sverker och skaffade sig dessutom en katta, den före detta gatflickan Lucy.

SVIKARE Vem tror du sitter jämte Per vid matbordet i dag tror du? Jo, den franska kattan Lucy som beslöt att stanna hos Per och hans godare mat. Jag får inte ens sitta vid bordet.

FÖRST Exmatte var den första som övergav mig. Detta trots den goda nytta hon hade av mig dagligdags. Ta till exempel här när vi handlar mat i Frankrike. Jag försöker få henne bort från de skadliga grönsakerna till den nyttiga charkdisken där godsakerna finns.

GODHET Trots den överdrivna godhet jag visade mot den före detta gatflickan Lucy genom att inte äta upp hennes godare mat, så övergav hon mig för ännu godare mat. Fast det är klart, en katt ska man aldrig lita på.

Dagens ord på livets väg


Det vänligaste man kan säga om egocentriker är att de aldrig talar illa om andra – de talar aldrig om andra.


Sverker
(2000–)


3 februari 2013

Oh, vilket party jag hade igår

SMARRIGT Vem var det som inte skulle äta? Var det husse? Var det resurshusse (som speglar sig i fönstret)? Var det resursmatte? Dessvärre visade det sig att det var Sverker som skulle svälta.

I dag bjuder jag på lite vimmelbilder från mitt party jag hade igår. Dessvärre hade husse glömt att duka till mig och min resurshusse har inte fattat att jag ska ha minst lika mycket som han.
Men jag kan ta motgångar som en man. Till kvällens medgångar hörde att det blev ganska mycket fördisk. Precis som jag hade räknat ut.Hej så länge
Sverker

Leg. fördiskare

FÖRTUGG Som förtugg hade jag valt små kex med lite olika franska ostar. Det blev ingen till mig. Hade jag bara varit lite längre, hade jag fått alla.

OBILDBAR Trots att jag satt utan tallrik jämte resurshusse, så fick jag inte ens smaka. När ska han lära sig att västgötaspetsar behöver äta vid bordet.

NOGA Att fördiska kräver sin västgötaspets. Först börjar man med att slicka i sig de största bitarna snabbt. Sedan börjar finliret då man ska ta allt. Inget får lämnas. Titta på tallrikarna till höger. Jag förstår inte att husse diskar dem igen. De är ju redan rena.

FACIT Hur mycket fick Sverker fördiska igår kväll? Ja, tittar du på bilden och räknar, så får du facit.

GLÖMSKA Men se här! Det är min resursmatte och resurshusse som kom promenerandes idag. Varför då, undrar du säkert? Jo, det är så här: i går var det så vacker stjärnhimmel, så de gick och tittade uppåt och alldeles glömde bilen. Så idag fick de gå och hämta den alla fem kilometrarna från min stad.

Dagens ord på livets väg

Det bästa med festerna är inte gästerna utan resterna.
(Det vill säga fördisken.)


Sverker
(2000–)