23 november 2013

Ett spännande inslag i ett tråkigt program

SPÄNNANDE Min Agnes och min husse skulle absolut titta på TV. Det var tråkigt, men så helt plötsligt kom det något intressant … Det var min Agnes som med sin telefon fotograferade husse och mig under det spännande inslaget.

Igår hände inte så mycket. Frukost som vanligt. Först fick jag, sedan min Agnes och min husse. Sedan gick en händelselös dag. Sedan skulle min Agnes och min husse titta på ”På spåret” på min TV.

Frågeprogram går till så att man visar inifrån ett tåg som kör för fort. I USA kan det vara från en bil istället. Sedan ska deltagare gissa var det är. Oftast är det Houston, Luxemburg eller Åre.
Det var i Åre det började hända saker. Där skulle man gissa vad det var för hundar. Så visade man upp tre olika hundar. Rätt svar på hundfrågor är beagle, husky och blodhund.
Jag tittade väldigt noggrant. Min husse också. Vi satt och väntade på när det skulle komma in en västgötaspets. Det kom ingen. Konstigt.
På det hela taget kan man förbigå programmet i tysthet (=jag somnade). Med undantag för ett kort inslag var det helt ointressant. Jag ger programmet högst en 1, på den sjuskaliga Sverkerskalan. Programmet hade fått en sexa, om de hade haft tre västgötaspetsar istället. Hade jag varit med, hade det blivit full pott.
Imorgon har jag något spännande att berätta. Vi ska åka dit nu.

Hej så länge
Sverker

Leg. TV-rässen ressäns -kritiker

Dagens ord på livets vägNär jag väl hittat alla svaren, så ändrar någon på frågorna.


Sverker
(2000–)

22 november 2013

Så går det till när Agnes ska göra middag

FRESTANDE Ibland skulle det vara bra att vara lite längre. Det är förargligt att jag inte räcker upp, så att jag kan provsmaka. Fast du ska absolut inte tro att jag tigger. Sådan är inte jag.

När vi handlade igår, så fick jag som vanligt inte följa med in i affären. Det är därför det handlas för lite godis till mig. Min husse och min Agnes travade däremot in till läckerheterna. Vad som hände därinne har jag fått mig återberättat.

Husse hade som vanligt noll koll på vad som skulle handlas.
– Vad ska vi ha till middag, tillfrågade han min Agnes, som har svar på det mesta.
– Jag är sugen på lasagne. Jag har ett bra recept.
Min Agnes plockade upp sin mobil och hittade snabbt receptet.
– Det är Per Morbergs recept, upplyste hon husse om.
Fint ska det vara. Kändisrecept. Är det studierna i djur i diken som har gjort henne snobbig?
Sedan handlades det. Än det ena än det andra, men inget till stackars Sverker. Tre fulla kassar kom de ut med till bilen inklusive var sin stor godispåse. Lite fick jag smaka. En enda liten röd hallonbåt.
Husse trodde i sin enfald att min Agnes skulle laga maten, när det blev middagsdags. Men inte.
– Jag måste plugga, så du får fixa lasagnen, bestämde Agnes och tittade på min husse.
Vi körde igång husse och jag. Agnes satt under tiden och lekte vid sin dator.
Man använder en kastrull, en stekpanna och en järngryta för att sedan använda en form. Mycket fördisk att se fram emot.
När allt hade hamnat i formen, som hamnade i ugnen kom min stund. Det var en kastrull med béchamelsås, eller vitsås som vi som kan svenska säger, och en gryta med köttfärssås. Ganska mycket fördisk redan innan maten serverades. Lyckat.
Sedan åt de framför TV:n. Husse spillde ut vin över bordet och en fjärrkontroll. Han ska nog hålla sig till vatten.
När de ätit klart fördiskade jag tallrikarna noggrant. Eftersom husse gjort lasagne till sju personer beredde jag mig på årets fördisk av ugnsformen. Men inte. De frös in resterna istället.
Men det var ganska kvar i formen till mig ändå. En i stort sett lyckad kväll.

Hej så länge
Sverker

Leg. hungrande fördiskare

GODIS Visst ser det frestande ut? Det här hade jag kunnat satt i mig utan svårighet, men jag räckte ju inte upp.

HJÄLPSAM Jag tyckte synd om diskmaskinen som skulle få ta hand om en visp full med sås. Jag tog det mesta. På så sätt hjälptes vi åt, diskmaskinen och jag.

MITT När jag som bäst höll på att fördiska kastrullen, kom min Agnes ut i köket. Naturligtvis ville hon smaka, men det ville inte jag gå med på. Mitt är mitt.

LEKER Agnes påstod att hon skulle plugga, men jag såg nog att hon satt och lekte vid sin dator hela tiden. Den lätta gick jag inte på. Som av en händelse hade hon "pluggat" färdigt när maten var klar.

Dagens ord på livets vägJag föredrar en behaglig last framför en tråkig dygd.


Sverker
(2000–)

21 november 2013

Vem är det jag har tagit med på promenad?

HEMLIGT Vem är den hemliga flickan jag är ute och går med? Du gissar säkert rätt. Det är min Agnes. Jag hämtade henne på stationen igår. Hon kom med 19.30-tåget, som kom 20.01. Det var ett SJ-tåg.

Om du kommer ihåg rätt, så städade husse och jag igår. Särkilt jobbigt var det för mig, eftersom jag övervakade att allt gick rätt till. Anledningen till denna i mitt hem sällsynta övning, var väldigt hemlighetsfull. Jag antog att det skulle komma några gäster. Annars finns ju ingen anledning att städa.

Jag var spänd på vem det kunde vara som skulle stiga av tåget när husse och jag åkte in till Tranås station 19.49. Vi skulle möta någon vid 19.30-tåget, som skulle komma 20.00. Men det kom ingen gäst alls. Istället kom min Agnes och hon är ingen gäst. Desto roligare, även om jag inte förstod varför vi skulle städa.
På kvällen åt vi pizza, d.v.s. jag fick några kanter och min Agnes och min husse vräkte i sig det gottigaste. Vi tittade på TV också. Winters Bone hette filmen. Bitvis sevärd eftersom det förekom både hästar och hundar i den.
Idag åt vi frukost och tog en promenad. Lite jobbigt är det allt att hålla ordning på två stycken. Sedan åkte vi och handlade.
Nu påstår min Agnes att hon pluggar. Det är dock lögn. Jag har inte sett någon plugg, men hon sitter framför datorn och leker. Mig lurar hon inte!
Men varför städade vi i onödan?

Hej så länge
Sverker

Leg. Agnesägare

SVÄLTANDE Att plocka fram mina spanielögon och se svältande ut, kan vara lönsamt när min Agnes är hemma. Det är därför jag fattar posto under henne vid måltiderna. Annars är jag nedanför husse och hoppas att han spiller.

LÄSER Min Agnes kan inte vänta med att slänga sig över dagens nummer av Tranås Tidning som jag hämtade redan vid 5.34. Några liknande tidningar har de nämligen inte i Uppsala.

JOBBIG Min husse är alltid så jobbig. Nu har han kommit efter igen och jag måste kontrollera var jag har honom. Ska jag bli tvungen att valla honom?

FÖRSTÅENDE Min Agnes begriper sig på hundar. Hon har vett nog att vänta, så jag hinner nosa färdigt. Om jag är ute med husse så ropar han på mig, fastän jag kanske har lokaliserat en högintressant doft.

Dagens ord på livets väg


Den som har makten i familjen känner man igen på att vederbörande bestämmer vilka TV-program man ska titta på.


Sverker
(2000–)

20 november 2013

Tråkigt blev tråkigare

UTSIKTSFÖRSTÖRARE När husse ska vädra mina sängkläder, så förstör han alltid utsikten. Ska det vara så svårt att lämna en liten springa åt mig. Eftersom räcket är för högt, så ser jag ingen. Lucy hoppade upp på räcket, fastän man inte får det.

När husse och jag slog på TV:n idag på morgonen, så förstod jag genast att det hade hänt en fruktansvärd katastrof. Hela Sverige är skakat och världen lider nog med oss. Indonesien är som bortglömt. Det har faktiskt hänt värre saker på hemmaplan, eller rättare sagt på planen på Friends arena.

Annat var det förr i tiden. Ta till exempel igår. Då handlade alla nyheter om hur vi skulle spöa skiten ur de små löjliga portugiserna. Något måste ha gått fel.
– Nu kom jag ur stämning. Vi får hitta på något roligt idag istället, så vi kan trösta oss, sade husse där han satt och spillde kaffe i sängen.
– Förresten, vi måste nog städa.
Skulle det vara roligare? Exempel på roligare är ut och gå, åka bil, äta, och leka. Men inte städa.
Men det blev städa som vann. Inte för det behövdes, då vi gjorde det för bara ett par veckor sedan. Det verkar som husse tror att vi är några städapor.
Jag undrade varför det var ett MÅSTE att städa just idag.
– Du får se ikväll Sverker, sade min husse lite underfundigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. städare

OSKYLDIG Nej, jag tänkte inte ta något från bordet. Varför skulle jag göra det, jag får ju inte stjäla. Dessutom fick jag benet av min resursfamilj på min namnsdag. Jag vill bara påpeka att bullarna som låg där för länge sedan, försvann alldeles själva. Det gäller godiset också. Lite snopet att bli påkommen, kan jag dock tycka.

SOPA ”Vi sopar först, så vi inte fyller dammsugarpåsen med ditt hår”, sade husse anklagande till mig. Mitt hår? Det är husse som fäller. Och om det är så att du undrar: benet jag tuggar på trillade ner från bordet alldeles själv när inte husse såg. Klart jag var tvungen att ta hand om det.

PISKADE Min husse har piskat mattorna. Det såg ut som ett ånglok när dammen lämnade mattorna. Dessutom hade min husse fällt massor med hår på dem. Det är jobbigt att ha honom inomhus. Men nu tycker jag att de ser fina ut. Bara vi har torkat golvet, så lägger vi in dem igen.

Dagens ord på livets väg


Här går man och städar och skurar och tvättar och till sist så stryker man väl med…


Sverker
(2000–)

19 november 2013

Två duktiga och berömda konstnärer

KALIGRAFI Det är inte konstigt att de ser stolta ut, när de visar upp ett av sina alster. Detta är konst med tusenåriga anor.

Det finns många duktiga och kloka hundar både här och var. Idag har jag nöjet att presentera två väldigt duktiga hundar, som gör tavlor då och då. Naturligtvis är de västgötaspetsar, den förnämsta av alla hundraser.

Som alla extrafina västgötaspetsar har de också en egen sida. Gå in och titta. Där finns till och med en film hur de målar. Min husse filmar aldrig mig när jag målar. Du kan också se hur de staplar ringar på en pinne. Jag får hämta ved istället. Olika faller ödets lotter.
Jag tycker de är väldigt duktiga. Fast det är ju förstås vad man kan vänta sig av en västgötaspets.
De har varit i både tv och radio, till skillnad från mig. Av någon konstig anledning har jag bara uppmärksammats i tidningar. Fast jag håller mig helst i bakgrunden, eftersom jag är så blygsam.
De målar helst nonfigurativt till skillnad från mig. Deras konst är av synnerligen hög kvalité och med ett djup som endast hittar hos en sann konstnär. Du kan jämföra våra alster. Jag hämtar mina motiv företrädelsevis från min sjö.
Missa inte att gå in på deras sida.

Hej så länge
Sverker

Leg. konstnär och konstkritiker

FILMER På sin hemsida har de filmer också. Jag tycker att du ska titta på dem. Du kan se hur man framställer ett tjusigt konstverk och hur man staplar ringar i rätt ordning.

RADIO Den här stiliga västgötaspetsen heter Alex, och bilden togs när han var med i radio.Synd att inte radiolyssnarna kunde se Alex och den fina konsten.

KONST Visst är det fina tavlor som hundarna åstadkommer? Försök att göra en likadan själv, så får du se hur lätt det är. Om du inte är en västgötaspets, så tror jag inte att du klarar det.

KONSTNÄR Här ser du mig i målartagen. Jag håller helst på utomhus när jag kreerar (=fixar till) min konst. Jag håller penseln i tassen, till skillnad från dagens huvudkonstnärer som är munkonstnärer. Husse beundrar – med all rätt – den nästan färdiga tavlan.

SJÖUTSIKT Denna vackra skapelse från förra veckan kallar jag för ”Morgon vid min sjö”. Mycket bättre än så här kan det nog inte bli.

Dagens ord på livets väg


Bara med konst kan man uttrycka det man inte begriper


Sverker
(2000–)

18 november 2013

Det gäller att planera sin dag noga

VARMT Det kan tyckas vara totalt onödigt att lämna sängvärmen. I vilket fall så här tidigt. Benet är bra att ha med sig i sängen, om du undrar.

Idag hade jag beslutat att vi skulle göra lite grejer. Dagen skulle fyllas av aktiviteter. Därför gjorde jag en aktivitetslista. Dock går det ju inte alltid som man tänkt sig.

Detta är vad jag bestämde vad som skulle göras på förmiddagen.

SVERKERS AKTIVITETSLISTA

1. Väcka husse
2. Hämta tidningen
3. Ligga hos husse när han läser tidningen och dricker kaffe
4. Fotografera soluppgången
5. Ligga hos husse när han tittar på morgon-TV
6. Gå ut och räfsa upp kvistar i trädgården
7. Lägga in en tvätt i tvättmaskinen
8. Dammsuga huset
9. Fördiska efter husses lunch

Nu har vi inte hunnit allt, om sanningen ska fram. Men vi har hunnit med punkt 1–5. Fem av nio! Det är ju faktiskt ganska vackert så.
Husse och jag bestämde att kvistarna ligger nog kvar i morgon också. Tvätten lär ju inte bli ren av sig själv, utan vi hittar den lika smutsig i morgon. Dammsuga kan förefalla lite onödigt, eftersom det fyller på hela tiden.
Nej, nu är det i alla fall nog dags att gå upp och sträcka på benen.

Hej så länge
Sverker

Leg. planerare

FÖRFELAT Dagens suluppgång blev ju inte någon soluppgång. En bra bild blev det dock, eftersom jag finns på den. Molnen som var i vägen var inte mitt fel, och de var inte heller min husses fel.

Dagens ord på livets väg


Varför nöja sig med det näst bästa, när man kan vara utan?


Sverker
(2000–)

17 november 2013

Så tämjer man en jobbig husse

ARTIKEL Detta är ju inget nytt för mig, men det kanske kan vara intressant för dig. Lite bildning skadar aldrig. Du kan läsa hela artikeln här.

I dagens Dagens Nyheter fanns det att läsa en artikel om hur hunden tämjde människan Detta föreleder mig att berätta om den svåra uppgiften jag hade – och fortfarande har – att tämja husse.

Det var egentligen Agnes som jag fick för många, många år sedan. Men hon var ju inte ensam, utan jag hamnade i en ganska stor flock. Nu är det dock bara min husse kvar, så jag koncentrerar mig på honom.
Rent allmänt kan jag väl säga att han är ganska snäll. Han råkar aldrig i slagsmål, men han har en ovana att stanna och prata med andra människor. Detta är alldeles tydligt i stan, så därför har jag honom i koppel när vi är där. När jag ska hälsa på andra hundar, blir han lätt otålig och skäller. Fast han bits aldrig.
Han har också dålig följsamhet, eftersom han inte stannar när jag har något som ska nosas på. Ganska irriterande.
I skogen får jag vara på min vakt, eftersom min husse ränner iväg utan att vänta på mig. Eller också förflyttar han sig för långsamt. Väldigt sällan han går lagom fort.
Dock finns det en viktig sak där jag inte har lyckas med. Han ger mig alldeles för lite mat och godis.


Hej så länge
Sverker

Leg. människotämjare

SITT Husse sitter gärna i sin läsfåtölj. Det är lugna stunder och jag kan ligga och sova vid fötterna. Ibland behöver jag dock gå ut, eller få vatten eller varför inte mat. Då måste jag säga till.

SKÄMS Hittar jag några barn som vill klappa mig när jag är ute och promenerar, så brukar det resultera i att jag får skämmas. Min husse börjar nämligen tjata ”Kom Sverker”, ”Kom nuuuuuuu Sverker”. Bara för att få tyst på honom, så brukar jag komma. Men jag springer inte!

FÖRE Du ser själv hur husse har skenat iväg ute i skogen. Han har inte tålamod att vänta på mig. Ser du mig? Jag är långt bakom. Jag har satt på honom ett pat oranga byxor, så han ska vara lätt att upptäcka.

DRAR Du ser kanske att jag står och undersöker ett elskåp. Vad gör min husse då? Jo, han orkar inte vänta, utan han ger sig till att dra i sitt koppel.

VÄRST Om jag nu har en mathink och det i den mathinken finns mat och ett mått. Är det då inte självklart att måttet ska fyllas upp till bredden med mat? Det fattar inte min husse. Han fyller det bara till hälften. Här har jag inte lyckats att tämja honom.

Dagens ord på livets väg


Den som tar sig själv på alltför stort allvar riskerar att framstå som löjlig; den som konsekvent kan skratta åt sig själv gör inte det.


Sverker
(2000–)