15 juni 2013

Trångt när solen lockar folk till skolgårdar

JÄTTETRÅNGT Det är inte lätt för en västgötaspets att forcera sig fram när det är så här mycket ben och skor. Det verkoar som om de flesta inte har riktig pejl på var de placerar sina fötter.

Igår så regnade det när jag var i stan. Det regnade riktigt mycket. Då såg jag knappt en människa. Idag, när solen sken, hade Tranås invånare gått man ut huse för att fira solens återkomst. Samlingsplatsen var Holavedsgymnasiets skolgård.

Du kan inte ana hur mycket folk det fanns där. Många hade skyltar för att fira det vackra vädret. Tranås Musikkår var där och spelade, bara för att celebrera (=fira) att solen sken igen.
Så kom det som alla tydligen hade väntat på; alla de som hade varit inne i skolan och dansat en soldans (tror jag).
Det hela var riktigt festligt. Men hade det inte varit mer passande att ha gula mössor, som små solar, istället för vita?

Hej så länge
Sverker

Leg. solfirare

MUSIKHUND Som alltid när det spelas musik, så krävs det att någon är i spetsen. Varför inte ta då en spets? Jo, jag kan bara säga att det är väldigt förståndigt av musikerna att välja mig.

EUPHONIUM Den här bilden envisades husse att ha med. Den visar två stycken som spelar musikkårens huvudinstrument, Euphonium. Han som spelar närmast heter Pelle. Honom känner jag. Husse har spelat euphonium både i Tranås och i Boxholm. Han spelade bara helnoterna.

VITMÖSSOR Här kan du se dem som genom sin soldans orsakat det fina vädret. De ställer upp sig på lastpallar och mottager allmänhetens hyllningar.

FOLKMASSA Här ser du vilken massa folk det var som hade samlats på skolgården. Eftersom de inte tittade på fotboll eller hockey, behövdes det inga poliser som vaktade dem. Inga blev nerslagna heller och inga fönster krossade.

Dagens ord på livets stig

Framtiden ser man inte, däremot det förflutna. Det är märkligt, för vi har ju inte ögon i nacken.


Sverker
(2000–)

13 juni 2013

Det stora äventyret på en stormig sjö

FÖRBEREDELSE Ska man äventyra ute på en stor sjö, något större än havet, så krävs det utensilier (=grejer). Flytvästar, äventyrshatt (till husse. Hatten har kört USA kust till kust och klättrat i berg), äventyrsväska med reservproviant (= Frolic och snus), kamera i plastpåse och nödtelefon. Naturligtvis har min husse en solcellsdriven och radiostyrd klocka.

Efter käckt ha slängt oss in i pensionärslivet och gymlivet, beslöt min husse och jag att vi ska prova på äventyrslivet.
Ett äventyr ska vara farligt och krävande så därför slängde vi oss hejdlöst ner i kanadensaren när det äntligen kom en stormig dag.


För att ett äventyr ska vara ett äventyr så krävs det ganska mycket. Ett bra äventyr är till exempel att gå till Sydpolen på styltor, eller simma över Atlanten utan mat.
Vi beslöt oss för något värre. Ut och paddla i full storm med centimeterhöga vågor på Sommen. Vi hade bara med oss lite reservproviant, så risken var att vi skulle svälta ihjäl också.
Frågan var också att om vi skulle blåsa överbord, skulle flytvästarna bära oss då?
Tack vare min ledning och husses mediokra fysiska ansträngning lyckades vi ta oss tillbaka hem, fastän vi paddlade ute på öppet vatten på den stormpiskande sjön.
Ibland var vi över 27 meter från stranden.
Vi har inte bestämt oss om vi ska äventyra igen. Det tar hårt både på fysiken och psyket.

Hej så länge
Sverker

Leg. äventyrare

ÄVENTYRSKAPTEN Det var förstås jag som var chef på fartyget. Det krävs en erfaren och kunnig person för att klara detta ansvarsfulla arbete.

ORKAN Du ser själv vilka vågor vi hade att kämpa emot. En del jättevågor vi mötte var över fyra centimeter höga. Vi gjorde det inte lätt för oss som valde gårdagen till vår äventyrspaddling. Solen får vattnet att glittra, så det blir svårt att se. Samtidigt ser du hur ovädersmolnen tornar upp sig.

ELÄNDE I denna lilla stuga, som vi såg från sjön, får husse och jag tränga ihop oss. Det har blivit lite bättre nu, sedan Agnes har flyttat. Tidigare hade vi bara en våning var. Dessutom ligger den lilla stugan farligt när vattnet och riskerar hela tiden att spolas ut i sjön.

GRANNKOLL Fastän det hårda vädret krävde min fulla uppmärksamhet, så hann jag då och då slänga en blick mot land. Då kan man kontrollera hur grannarna sköter sina trädgårdar.

Ingen sol upp – bara regn ner

FÅGELMAT Mon husse odlar ett helt träd med fågelmat. Varje år tror min husse att det ska bli något moget körsbär till honom, men vanligtvis räcker det bara till björktrastarna och fiskmåsarna.

Hej så länge
Sverker

Leg. kartfotograf

Dagens ord på livets stig

Livet är fyllt av risker, så varför inte ta dem?


Sverker
(2000–)

12 juni 2013

Det blev en tidig kvällsbild

BLOMMOR Idag tog jag kvällsbilden redan klockan tio, bara för att du ska få se mina blommor. Himlen är ju ändå inte så fin.

Hej så länge
Sverker

Leg. blomfotograf

Tack för all uppvaktning på min stora dag

ÅNGLOK Det här fina kortet fick jag av min kompis Måns i Nässjö. Han har visat mig just det loket när vi var i Nässjö. När husse var liten, åkte han ånglok till skolan varje dag mellan Rödeby och Karlskrona.

Ett tack till alla som uppvaktade mig på min födelsedag, när jag fyllde jämna 13 år. Det är stort att ta steget in i tonåren. Det är alltid uppmuntrande att få lite extra med glada tillrop en sådan dag. För att inte tala om tårtan från min resursfamilj!

Men jag har fått post också, minsann. Det är lite spännande att gå till brevlådan runt min födelsedag.
Kommer du ihåg min kompis Måns i Nässjö? Han skickade ett fint vykort på ett tåg med ett ånglok i spetsen. Jag och min husse har faktiskt sett just det ångloket, när vi var på tågsläpp vid lokstallarna i Nässjö i våras.
Sen fick jag också ett fint sommarkort från två beundrare. Och inte bara ett kort, det fanns ett vidhängande paket också.
– Vad kan det vara, undrade husse.
Jag kunde direkt säga att det var ett tuggben. Det kände jag på lukten. Tack så mycket. Jag har redan gömt det, för att kunna plocka fram det vid högtidliga tillfällen.
Men vilka är mina beundrare?

Hej så länge
Sverker

Leg. tacksam

MÅNSKORT Här kan du se vad Måns skrev till mig. Ja, jag måste säga att jag var inte helt koppelfri min födelsedag, men nästan. Idag har jag inte haft koppel på mig än.

PAKET Ja, det var inte bara ett paket. Det var ett fint kort också. Husse undrade vad det fanns i paketet. Han måste ha dåligt väderkorn, det kändes ju direkt.

TUGGBEN Oj, ett tuggben, sade husse. Det visste jag hela tiden. Tuggben är det bästa jag vet, så jag blev jätteglad. Men jag är lite sur, för jag fick inte gömma det ute.

INTRESSANT Tänk att det kom en turistbilaga till tidningen häromdagen. Vem tror du jag ser där? Jo, min kompis Måns i Nässjö! Det är Måns och jag som förekommer frekvent i tidningen.

KÄNDIS Om du trycker på bilden så blir den större. Då kanske du kan läsa vad det står. Om man är så ofta som Måns och jag i tidningen, så blir man kändis. Då kanske man får gå före i köer.

Dagens ord på livets stig

Tacksamhet är ett tecken på en nobel själ.


Sverker
(2000–)

Även idag har solen fått gå upp tidigt

MORGONDIS Ser du att det är lite, lite disigt? Det försvinner nog när jag har släppt upp solen lite högra, Men i vilket fall som helst, så här såg det ut 04.32.

Hej så länge
Sverker

Leg. morgonsolare

11 juni 2013

Så här kan det se ut just nu klockan elva

FÖRSVUNNEN Som vanligt har solen försvunnet under horisonten, enligt husse. Men det gör inte så mycket, för det kommer upp en ny imorgon, vet jag. Så här ter sig den försvunna solen idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. kvällsfotograf

Pensionärsgympa inget för min husse

SPORTIGA Det är på detta sätt vi ter oss när vi ska gå och träna. I denna utsyrsel är vi rustade att möta de fysiska kraftproven på gymet. Jag har min lätta och blanka sommarpäls. Husse hade spökat ut sig i fula gymnastikskor, fula svarta shorts och sin blå TREO COMP t-shirt.

Jag tyckte att ett pensionärsanpassat gym, kunde var något för min husse och mig. Därför begav vi oss till min hundklubb, Sommenbygdens Brukshundklubb, där jag skördat många framgångar.

Jag hade tänkt mig att vi skulle köra samma program som bara jag har tränat innan. Dessvärre fick vi avbryta det redan efter två moment. Det visade sig att min husse är totalt obegåvad när det gäller gymövningar.
Hindret, som var extralågt, klarade han inte, Han stöp som en fura, Inte gick det bättre på A-hindret. Efter att ha ålat upp sig som en strandad val, så fastnade han på toppen.
Jag ansåg att det var bäst att avbryta övningarna där, innan han skadade sig.

Hej så länge
Sverker

Leg. personlig tränare

HOPP Det är en fröjd för ögat att se hur elegant jag glider över hopphindret. Det är så här det ska se ut!

HOPP Det är tragiskt att se denna klumpedump försöka ta ett tämligen lågt hinder. Som ansvarig var jag snabbt framme och se om han skadat sig. Det var dags för nästa övning. Kanske den skulle gå bättre för min husse.

A-HINDRET Jag visar för husse hur man ska göra om man snabbt och elegant ska ta sig över detta icke särskilt svåra hinder. Har han lärt sig något?

A-HINDRET Hit men inte längre kom husse innan han fastnade. Sedan fick han krypa baklänges tillbaka igen. Han är klumpig även för en pensionär.

Solen exploderade idag

UPP I själva verket gick solen upp för över en timme sedan. Då hade det nog blivit en bra bild. Nu blev det bara för mycket.

Hej så länge
Sverker

Leg. försovare

Dagens ord på livets stig

En pensionär är en person som retar sig på att han förlorat en anställning han har varit missnöjd med hela sitt liv.


Sverker
(2000–)

10 juni 2013

Godnatt från en trött tonåring

NATT Nu är klockan kvart över elva. Den här bilden togs ganska precis för just en kvart sedan. Husse är lite slö vid datorn.
Men detta är i vilket fall som helst min sista blick över sjön denna dag.

Pensionärslivet inget för mig eller min husse

BÄNKEN Som pensionär ska man gärna parkera sig på en parkbänk. Där ska man sitta tills det kommer någon annan pensionär. Då kan man språka om hur det var förr (=bättre), eller hur dyrt allt har blivit i förhållande till den dåliga pensionen. Hatten liksom koppel är obligatoriska.

Det är inte utan att jag känner mig lite tagen idag. Det är arbetsamt att fylla jämna 13 är.
– Ja, du är gammal nu Sverker, sade husse till mig.
Vadå? Jag är ju bara 13 år. Ingen ålder för en västgötaspets.
– Du förstår Sverker, 13 hundår är ungefär lika mycket som 80 människoår. Du är äldre än vad jag är.
Inte äldre, bara förståndigare!


Husse beslöt att vi skulle prova på att vara pensionärer idag. Pensionär är man i staden, så därför åkte vi till storstan (=Tranås). Här ute på landet är det inte ordnat, vare sig för pensionärer eller andra.
Vi gick runt lite och pensionärade oss. Som tur var hade vi en torr brödlimpa, för det ska man ha som pensionär. Det hade alltid farfar.
Efter att vi hade provat på olika aktiviteter, beslöt vi gemensamt att vi nog har roligare hemma.
Äntligen är jag överrens med husse om en sak.

Hej så länge
Sverker

Leg. pensionär

MATA Som pensionär äter man inte så mycket, så det är alltid en eller annan brödbit som torkar. Då kan man ta den och gå till ån och mata de redan feta änderna.

ARBETSPLATSER Som pensionär har man tid att gå och störa de som arbetar. En byggarbetsplats är ett mycket lämpligt projekt att sätta tänderna i. Den unge mannen vi språkar med kom från Danmark.

KULTUR Som pensionär har man tid att bilda sig kulturellt. En lämplig sysselsättning är att dra runt och titta på skulpturer av nakna fruntimmer och försöka minnas hur det var.

PROMENAD Som pensionär går man inte i skogen. Man kan ju snubbla. Istället går man i parkerna i den glada förhoppningen att man ska möta en tik. Vi mötte ingen. Vi var nog ute fel tid. I vilket fall som helst föredrar jag min skog.

Dagens ord på livets stig
Det enda du kan göra med ett gott råd är att ge det vidare, du kommer aldrig ha någon användning för det ändå


Sverker
(2000–)

Solen gick upp idag också

UPPGÅNG Trots att jag redan har varit tonåring jättelänge, så tycks inte mycket ha förändrats. Just nu gick till exempel solen upp.

Hej så länge
Sverker

Leg. uppgångsbeskådare

9 juni 2013

Tack för idag och godnatt

NATT Klockan är snart elva och det är dags att gå och lägga sig.
TACK till alla som har uppmärksammat mig på min 13-årsdag – denna årets viktigaste dag. Som vanlig avslutar jag med en alldeles färsk bild från min balkong.

Hej så länge
Sverker

Leg. sömnig fotograf

Min resursfamilj kom med lyxdelikatesstårta

VÄLKOMMET Jag hörde ”Ja, må han leva …” som sjöngs utanför mitt hus. Det var min egen resursfamilj som kom. Det är några man alltid kan lita på!

Där husse var snål och återhållsam, var min resursfamilj desto generösare. Jag kan presentera facit hur en tårta ska se ut till en nybliven tonåring, om han är en västgötaspets.

Dessvärre hämmade och kränkte min husse mig under förevändning att vi skulle dela säng i natt. Han hindrade mig från att äta upp MIN tårta. Jag får spara den och ta lite då och då. Han hotar till och med att frysa in delar av den.
Men som du förstår är inte min resursfamilj så snåla som husse och dessutom är min resursmatte proffs i just matlagning.
Husse är snål och amatör.

Hej så länge
Sverker

Leg. kränkt

FACIT Så här ska en riktig födelsedagstårta se ut. Det här med ljus är bara fånigt. Det är betydligt bättre med korvar. Om du kan räkna till 13, så ser du att det är just exakt 13 korvar, precis som det ska vara. Underdelen är en stor delikat klump av äkta leverpastej. Så ska en tårta se ut och så ska en tårta smaka!

SMAKA Då tårtan uppenbarligen var till mig, så tyckte jag att jag kunde ta mig en smakbit…

HÄMMAD … precis när jag var på väg att få ner tårtan på marken, kom det en hand som hindrade mig. Otur, jag som var så nära.

SMAKPROV Bara lite fick jag smaka. Husse tyckte att det räckte med den födelsedagsbakelse jag nyss hade ätit. Jag var dock av en helt annan åsikt.

DELIKAT Jag fick ett tuggben också. Mycket godare än det jag fick av husse. Jag har lagt ner mycket möda på att skala tuggbenet och nu ska det gömmas också (just nu befinner jag mig på balkongen). Mycket att stå i idag.

Recept på en delikat födelsedagstårta

GREJER För att göra en delikat tårta till en västgötaspets som heter Sverker, behövs det flera grejer:
1. En falukorv (den bästa)
2. Leverpastej (den bästa)
3. Hundgodis (den bästa)
4. Grädde (den bästa 40% i en sprutapparat som man får av barn i USA)

SNÅLT Som du ser är det bara två korvskivor. Man kan ha flera. Använd leverpastej som fyllning. Gott och nyttigt.

GRÄDDA Grädda tårtan runtom, annars fäster inte godiset. Det måste fästa.

FÄRDIG Så här ser den färdiga tårtan ut. Lågbudgetvarianten. Det hade fått plats betydligt mer grädde, men har man en snål husse så får man nöja sig med det lilla.

SMASKENS Trots att det bara var en liten smakbit, så var den ändå välkommen. Något är bättre än inget.