31 mars 2012

Dagens ord på vägen

Vi hundar skrattar också. Men vi gör det med svansen.
Alla västgötaspetsar har inte lika ståtlig svans som jag, men de kan skratta med stumpen.
Fast vi luras aldrig.


Sverker
(2000–)

Ska det vara så här? Får det det?

FÖRBJUDET Får det verkligen vara så här? Är det rätt? Nej, svarar jag bestämt. Kom du ihåg för ett par dagar sedan? Då var det 20 grader varmt. Jag trodde jag kunde låta vädret sköta sig självt.

Eftersom jag har haft mycket att pyssla med i min egenskap av försvarsminister sista tiden, så trodde jag att jag kunde låta utomhustemperaturen sköta sig själv. Men hur går det om jag släpper lite väder? Jo, genast ser vintern sin chans att återta förlorad mark.

Det var inte roligt att vakna idag. Jag vaknade dessutom ganska tidigt, för blåsten kunde väcka den sömnigaste västgötaspets. Sen när husse och jag gick ut, så upptäckte vi att det hade snöat också. Vad är detta. Om det inte var så att jag är så bildad och kulturell, så skulle jag kalla den väderlek vi har drabbats av för skitväder. Nu gör jag inte det, utan jag nöjer mig med att säga att det är undermåligt väder.
Fast husse och jag var tvungna att ta en morgonpromenad trots det undermåliga vädret. Jag ville skynda hem före husse (frukosten väntade), men han tvingade iväg mig på en ganska saftig promenad. Jag misstänkte att han tänkte åka iväg idag igen.
Jag åt min frukost (torrfoder) och husse åt sin (kaffe, hälsoflingor och mjölk).
Precis vad jag trodde. Husse försvann till stan och stackars Sverker fick stanna ensam hemma.
Dubbeldålig dag!

Hej så länge
Sverker

Leg. lidande


STACKARE Ser du de små gröna pinnarna i dopfunten? De ska bli gräslök, men hur går det med dem nu. Jag tror att de tycker att det är jättekallt.

RÄTT Nu gör verkligen snödropparna skäl för sina namn. Alla heter snödroppe, och idag ser de ut som en droppe och det är snö på dem. Jag undrar om vädret är deras fel?

STIGFINNARE Av någon konstig anledning vill det inte komma några snöflingor på min stig. Det gör att det är så lätt att hitta, så till och med husse slipper att gå vilse.

BLÅST Ser du som det blåser? Det är inte roligt när man bor i ett hus, som är ungefär lika tätt som Eifeltornet. Hela huset är kallt och eländigt och det som var så lagom för ett par dagar sedan. Jag tror att det till och med är varmare i Eifeltornet. (Där har jag varit, men inte åkt upp!)

Dagens ord på vägen


Tyvärr är det lättare att tänka begagnade tankar än att tänka nya.


Sverker
(2000–)

30 mars 2012

Försvarsministern sitter kvar

ORUBBLIG I den oroliga tid vi lever i nu, finns det all anledning att försvaret är starkt. Från toppen och neråt. Hos mig är försvaret extra starkt, eftersom jag innehar alla poster.

Det finns faktiskt försvarsministrar som sitter kvar, även om det stormar ordentligt. Hemma hos mig är det jag som utgör försvaret. Jag innehar alla poster; försvarsminister, ÖB, försvarsgrenschef och själva truppen. Jag är mycket multifunktionell (=kan allt).
Och jag har ridit ut många stormar. Ta till exempel Gudrun och Per. Vem satt orubbligt kvar efter dem? Jo, Sverker!


Jag har kanske inte ägnat mig åt så många exportaffärer, vilket beror på att jag har hållits tillbaka, när det gäller just tillverkningsindustri. Fast jag har varit på demonstrationsturer i många främmande länder runt om i Europa. Där har berörda myndigheter har kunnat beskåda och beundra mig. Jag har också visat upp mig inför en häpnande allmänhet i dessa länder och väckt allmän beundran för min skönhet och styrka. Man kan säga att jag alltid slår från underläge. Mina ben är ju inte så långa, men min effektivitet är ingen som har klagat på.
Men avgå? Nej, det har jag inte haft en tanke på. Så länge husse är så hjälplös som han är, och alltid har varit, så kan han lita på sin Sverker i alla väder.

Hej så länge
Sverker

Leg. försvarsminister


GRÄNSBEVAKNING I mina många uppgifter ingår att hålla gränsen fri från inkräktare (=rådjur som äter tulpaner), så jag fattar då och då posto vid gränsövergången, för att hindra fienderna att beträda min trädgård. Bara min närvaro har en avskräckande effekt.

PATRULLERING Naturligtvis tar jag då och då en tur för att hålla den yttre gränsen (=min väg) fri från älgar, rådjur och andra presumtiva fiender. Detta är ett uppdrag som jag som försvarsminister tycker är extra viktigt, så jag skickar gärna ut mitt försvar (=Sverker) på oregelbundna promenader. Bara min skugga får fienden att darra.

KUSTFÖRSVAR Titta, två feta änder som antagligen hade tänkt att gå upp på min tomt för att skräpa ner. Vem är den modige och käcke kustartilleristen tror du? Precis rätt! Det är Sverker. Dock nöjer jag mig med att försvara fosterjorden. Fostervattnet lämnar jag helt fritt, eftersom jag inte har någon flotta och dessutom är vattnet blött.

Dagens ord på vägen


Om det är något jag är, förutom vacker, manlig och smart, så är det plikttrogen. Även om det blåser här på toppen ibland.


Sverker
(2000–)

29 mars 2012

Dagens ord på vägen

Även om jag tillfredställer allas estetiska sinne för skönhet och styrka, så har jag min största storlek i mitt inre.


Sverker
(2000–)

28 mars 2012

Gammal skåpmat

IRRITERANDE Visst är det besvärligt när solen går upp tidigt och väcker dig när du ska sova? Jag tycker inte det, men husse. Det beror på att han är lat. Den här solen som du ser på bilden lyser rakt in i mitt sovrum på min säng, där husse också sover. Om det inte vågar på sjön, så blir det två solar, vilket husse tycker är dubbelt irriterande. Fast den här bilden är tre dagar gammal. Just nu spöregnar det, det tycker han inte heller om. Han är aldrig riktigt nöjd.

Husse hade ingen aning om vad min utmärkta blogg ska innehålla idag.
– Vi har ju inget att skriva om Sverker, sade han.
Självklart inte. Han har ju bara varit hemma 12 sekunder mitt på dagen, sedan klockan 7.34 i morse.
Att han sen skryter om att han har kört 14 sopsäckar till soptippen, gör inte saken bättre för mig.
– Vi tar någon gammal skåpmat, sade husse.
Det blir jättebra, tyckte jag. Det är aldrig fel med mat!


Hej så länge
Sverker

Leg. minnesmästare


VACKERT En sådan här bild kan få mig att längta till sommaren. Dessutom är ju det här en förträffligt vacker bild. Mycket vackrare än den förra bilden. Jag är ju nämligen med på den!

Dagens ord på vägenOm du har tråkigt och är ledsen nu, så kan du låtsas att det är sen. För sen måste det bli roligare.


Sverker
(2000–)

27 mars 2012

Jag lämnar nutiden och skådar in i framtiden

SNART I rabatten vid vedboden, du vet, planterade husse tulpaner i höstas. Nu väntar jag bara på framtiden då jag ska få springa och valla iväg rådjuren som kommer att äta upp dem. Så är det nämligen varje år.

Oj, oj, oj vad sent det här blev. Jag vill bara påpeka att det inte är mitt fel. Det är husses fel. Han åker iväg tidigt på morgonen, kommer hem en stund på dagen och sen försvinner han igen. Sedan ser jag inte honom förrän sex. Han håller på och tömmer farfars lägenhet, nämligen.

I alla fall var vi ute och gick i går.
– Nu när vi har så tråkigt i nutiden, så tänker vi på framtiden istället, sade husse till mig, när vi var ute och gick.
Ett exempel på framtiden är sommaren. Då ska inte husse flytta saker längre och Agnes är hemma. Därför letade vi framtidstecken, alltså sommartecken.
På sommaren finns det massor av blommor och blad, vad var väl bättre då än att se hur långt de hade kommit?
Värmen hade ju nästan kommit, men det fanns inte så många blommor. Men det fanns några, så sommaren lurar runt hörnet. Bladen var ganska blyga och de vågade inte riktigt titta fram. Fast de var faktiskt gröna.
När framtiden äntligen kommer blir det kul, för då kan vi glömma nutiden.

Hej så länge
Sverker

Leg. ensamhund


GULBLOMMA Sådana här små blommor finns det ganska många redan nu. I framtiden, när det blir sommar, byter de namn från hästhovsört, eller tussilago, till maskrosor. De blir samtidigt mycket större. Då syns de bättre. Husse är duktig på att odla maskrosor, fastän han är ett omvänt maskrosbarn.

KNOPP Den här blomman kallar husse för knopp, men jag vet att det är ett hoptrasslat blad, som bara gömmer sig för nutidspromenerande västgötaspetsars nyfikna blickar.

SKÄR Husse påstår att den här ljusskära blomman heter vitsippa, men jag ser nog att den är skär, vit och grön. Så han har, som vanligt, inte många rätt. Fast det är ju jag van vid.

Dagens ord på vägen


Även om jag skulle råka motsäga mig själv, vilket naturligtvis aldrig händer, så står jag alltid för det jag har sagt.


Sverker
(2000–)

26 mars 2012

Fler misslyckade fågelbilder

HOPPSAN ”Försiktigt nu Sverker”, viskade husse till mig. ”Jag ska fotografera änderna på stenen.” Jag kilade iväg för att titta, men kan du tänka dig; änderna flög iväg innan husse kom fram. Vadå mitt fel? De flög iväg alldeles av sig själva.

Idag skulle husse och jag fotografera framtiden. Framtiden skulle vara våren i vardande. De bilderna får du vänta med tills i morgon. Husse ändrade nämligen på dagens tema. Det blev istället misslyckade fågelbilder. Trots att jag hjälpte honom, så blev det fel.

Mitt tema ändrades hastigt när husse såg ett andpar som höll på på en sten. Han trodde att han skulle kunna smyga sig på och ta en tjusig bild. För säkerhets skull banade jag vägen för min klumpiga husse. Då flög änderna iväg.
– Nu skrämde du dem, sade husse upprört. Jag sa ju åt dig att vänta.
Sedan spanade husse in ett par kanadagäss på ett fält. Nu tänkte jag att jag skulle hjälpa husse, så jag rusade fram för att be dem vänta på min husse. Vad tror du de dumma gässen gjorde då? Jo, de flög också iväg och det innan jag hann tilltala dem. Husse blev lite upprörd igen.
– Vad är det med dig Sverker, kan du inte bara hålla dig still?
Det är inte så lätt när man varit ensam hemma hela dagen.
När vi kom hem igen, så kom det en sådan där bullrande fågel och flög.
Det kan han inte skylla på mig. Jag såg den aldrig på marken.

Hej så länge
Sverker

Leg. tillfällig fågelhund


OLYDIGA Jag sade åt de dumma gässen att de skulle stanna kvar på marken, men inte. Nu blev det istället en bild med flygande dumma gäss och med en tjusig icke flygande, men förvånad, västgötaspets på marken.

OSKYLDIG Den här fågeln kan aldrig husse beskylla mig för att skrämt upp. Den var flygande hela tiden jag såg den. Så det så!

Dagens ord på vägen


Den girige är alltid fattig, sägs det. Men då kan man undra varför jag inte är rik.


Sverker
(2000–)

25 mars 2012

Så här hade farfar det – nästan

FARFARFÅTÖLJ Här brukade vi alltid sitta, när vi finfikade. Farfar satt då alltid i den fåtöljen jag sitter i. Jag och farfar brukade sitta där tillsammans. Jag fick alltid kakor av farfar.

Idag ska jag visa dig hur farfar bodde. Det ser inte likadant ut idag, för det mesta är borta där. Dessutom finns inte farfar mer, utan just nu bor husses syster där tillfälligt, eftersom hon inte bor här.

När en farfar dör, så måste hans saker delas upp. Det har husse och hans syster hållit på med ett bra tag. Det går sådär, kan man säga.
I alla fall kan du se hur farfar bodde. Dock med ett undantag. Det finns inga fotografier på husse, Per, David och hans familj, Agnes eller mig. De fotografierna har husses syster avlägsnat.

Hej så länge
Sverker

Leg. farfarsaknare


FINSOFFAN Här var sällan vi satt. Men jag brukade gömma mitt tuggben bakom kudden i soffan. Där var det ingen som hittade den. Tavlorna över soffan är målade av husses farfars bror. De har husses syster redan fått.

BÄTTRE Här ser du soffan lite bättre. Ett av de små borden vid sidan av soffan kommer från farfars föräldrahem. Det till vänster gjorde farfar själv, för han ville ha två. Tidigare fanns det fotografier föreställande husses familj på det ena bordet. På det andra fanns det fotografier av husses systers familj. Nu finns det bara fotografier föreställande husses systers familj kvar.

TV-RUM Här inne brukade farfar och jag sitta och titta på tv. Här fanns också fotografier av Agnes och så. Nu finns inte de kvar.

SOVRUM Det här är farfars sovrum. Om farfar låg och vilade när jag kom, så brukade jag hoppa upp till honom. ”År det lilla Sverker som kommer på besök”, brukade farfar säga då. Nu sover husses syster där med sin tax.

BYRÅN På byrån i farfars rum fanns det bara fotografier av farmor innan. Nu har det tillkommit ett fotografi av husses syster. Det är från hennes studentexamen. Vem visste då att hon skulle studera i hela sitt liv utan att bli något?

Dagens ord på vägen


Att inte ha något är att inget kunna förlora. Igår förlorade dock husse en tävling – idag har vi alla förlorat en timme.


Sverker
(2000–)