14 mars 2015

Internationella och lokala hemligheter

BAKOM Du ser att jag står bakom min kollektiva bil. Bakom den ska det parkera en hemlig bil idag. Inte nog med det. Bakom garagedörrarna finns det en present. Den gåvan är till en som är lite bakom. Mycket hemligt och bakom idag.

Det är en stor dag just idag. Jag kan presentera ett sensationellt avslöjande vem som orsakat det kalla vädret. Jag kan dessutom utlova att jag kommer att avslöja en hemlighet i morgon. Hemligheten kommer idag, för att lasta in en annan hemlighet som finns i garaget.

Alldeles snart kommer det en hemlig person (=min Per), för att hämta upp en hemlig present till en hemlig mottagare (=kattan Lucy). Denna remarkabla händelse, får du läsa mer om i morgon. Dessutom ska den hemliga personen äta, vilket innebär rejäl fördisk och kanske en välförtjänt smakbit vid bordet. Men mer om det i morgon.

Nu till ett stort mysterium. Hur kommer det sig, att det helt plötsligt, i mitten av mars, att det blir is på min sjö? Jag ställde mig den frågan igår, men kom väl kanske inte fram till ett hållbart svar. Senare igår kom dock avslöjandet.
Det inleddes med en intensiv flygspaning över min nästan istäckta sjö. Det var Kanada som hade sänt ut ett större antal kamouflagemålade gäss. Snart nog kom ett gäng med ett 20-tal fåglar av samma sort simmande. Sakta paddlade de längst med iskanten, för att kontrollera hur deras tilltag med isen hade lyckats. Jo, jag skyller isläggningen helt på dem och Kanada. Vem skulle det annars vara?
Däremot undrar jag över, vad regeringen har gjort för att reta upp Kanada, eftersom kanadensarna straffar oss med is?

Hej så länge
Sverker

Leg. avslöjare

KONTROLL Sakta simmade de här militära utländska fåglarna med sina svarta masker längst med iskanten. Samtidigt tittade de fientligt mot mig, fastän jag är oskyldig. Till vad jag är oskyldig, vet jag dock inte.

FLYGSPANING Med ojämna intervall kom divisioner av de utländska fåglarna på låg höjd över isen. Vad spanade de efter? Hur isläggningen hade lyckats, är min kvalificerade gissning. De borde i vilket fall som helst skaffa sig radiokommunikation, så slapp de skrika till varandra.

Dagens ord på livets väg


Varför är det så mycket månad kvar i slutet av pengarna?


Sverker
(2000–)

13 mars 2015

Idag kraschade min dröm totalt

VÅR Att försöka lura någon att det här är en varm svensk vårdag, skulle inte ens Eloise gå på. Jag får ställa in dagens blogg och utefrukost på grund av kallt väder. Jag tror jag går in i stugvärmen istället.

Det går ju inte alltid som man tror. Idag var min dröm att blogga om hur husse och jag satt ute i den vanskötta, med varma, trädgården och åt frukost. Våra blickar skulle gå mot den inbjudande spegelblanka skön som badade i ljusen från vårsolen. Allt för att reta Eloise.
Jag hade dock inte räknat med att det är fredagen den 13:de.


Jag vaknade upp som i en tät dimma. Det berodde på att det var tät dimma ute. Dimman har lättat, men solen lyser skarpt med sin frånvaro. Större delen av min sjö är täckt med is, och rimfrosten pryder allt med de vita kristallerna. Vackert? Javisst, men det är Eloise i Vermont som ska ha det kallt och isigt. Inte jag.
Nu får jag leta orsaken till detta svåra bakslag. Är det Saudiarabien som har gjort ett uppehåll med att piska sina misshagliga medborgare och piskat hit det kalla vädret med sina träpåkar som hämnd, för att vi inte ska sälja vapen till grabbarna i nattskjortor mer? Eller är det bara för att det är fredagen den trettonde?
Det är svårt att veta vad orsaken är, men min dröm att reta Eloise kraschade. Få, om ens någon, är så otursförföljd som jag. Snart sitter väl jag här med massa is och snö.
Nu vet du varför dagens blogg blev alldeles fel.

Hej så länge
Sverker

Leg. otursförföljd

ISIGT Allt är isigt idag. Fjolårets gamla blommor är isiga. Sjön är isig. Vårens nya blommor, som var så granna igår, har gått och gömt sig. Snart är fimbulsvintern här, sanna mina ord.

FROSTIG Knopparna på busken som inte går att stava till, ser inte särskilt lovande ut. Kommer det någonsin att bli några blommor på den i år?

TITTUT Min husse tänkte fotografera frostiga trän, utan att jag skulle synas. Tji fick han! Det var det enda roliga idag när jag fotobombade hans bild.

FEL Visst, så här kan det se ut i december, januari och februari. Men att det ser ut som ett julkort i mars, det är alldeles fel!

Dagens ord på livets väg

Det sägs ofta att den eller den personen ännu inte har funnit sig själv. Men jaget är inte något man finner. Det är något man skapar. Är man duktig, så kan man kanske bli lika fullkomlig som jag.


Sverker
(2000–)
12 mars 2015

Kändisprofil ger dig bättre minne och hälsa

HÄLSOPROFET Kändisprofilen Sverker (=jag), den smarte västgötaspetsen, delar idag med sig av sina hälsoråd. Hemligheten varför jag är så vital och smart avslöjas i dagens blogg.

Sveriges Television, SVT, presenterade idag som en nyhet att ” Rätt kost, motion och "hjärngympa" förebygger minnesstörningar hos äldre personer”. Detta är ju inget nytt. Hur tror du det kommer sig att jag är så fruktansvärt smart och extremt vital? Jo, jag har under hela mitt snart femtonåriga liv följd Sverkermetoden.

Kost, motion och hjärngympa, ska vara facit för att förbli ung, fastän man är gammal. Det är precis vad jag har ägnat mig åt.
Inte många, om ens någon, är så intresserad av kost som jag. Finns det något ätbart i omgivningen, så nog finns jag där med mina hungrande och bedjande ögon. Det kräver också intellektuell skärpa att kunna lokalisera och analysera alla dofter som når min känsliga nos.
Motion är också viktigt. Långa promenader varje dag, med lite spring hit och dit också. Alltså intervallträning på hög sportslig nivå. Hjärta och lungor måste få arbeta lite mellan måltiderna.
Minnesträningsprogram skulle, enligt den finska rapporten som publicerats i The Lancet, vara synnerligen viktigt. Det vet väl jag sedan länge. Jag kommer ihåg varje dag när det är matdags. Jag hittar också hem till min Per och till min Agnes i Uppsala. Jag vet var jag gömt mina ben både här hemma, som de ben som finns hos min Per och min Agnes.
Min husse har också kört mitt program i många år. Men man kan ju inte lyckas med allt. Ibland måste även ett koncept gå fel, även om det är rätt.

Hej så länge
Sverker

Leg. hälsoprofet i sitt eget land

GAMMALT Dagens nyhet i SVT, är ju inte precis någon nyhet. Någon annan har stulit resultaten av min mångåriga forskning.

KOMBINATION Jag anser att det kan vara nyttigt att kombinera motion med intellektuell minnesträning. När du är ute och går och hittar en spännande doft, kan det vara klokt att låta musklerna vila och låta hjärnan arbeta.

ÖVNINGAR Intellektuella övningar kan ha skilda svårighetsgrad. För att komma igång kan övning A vara lämplig. För den som redan har ett väl utvecklat intellekt (=jag), kommer övning B väl till pass.
A) Vilket ska du ta av följande: Korv eller Sten? (Rätt svar korv)
B) I vilken ordning ska du fördiska tallrikarna? (Det bruna är sås, kött, potatis eller så. De gröna är sallad.) Nu blir det lite svårare, eftersom det finns flera variabler. (Rätt svar är 1, 4, 3, 2.)

Dagens ord på livets väg


Jag brukar ofta få komplimanger och blir lika generad varje gång. Jag tycker alltid att det finns mer att säga.


Sverker
(2000–)

11 mars 2015

Platsen som gudarna glömde

OSOLIGT Så här tarvligt bor jag. Meteorologen lovade en klarblå himmel, men du kan ju själv se hur det gick med det. Pressningen skulle ha täckt trädgårdsmöblerna, men nu ligger den här insnärjd i den taggiga och sneda busken.

Det var utlovat sol här idag. Det sade de på tv i morse. Men vad blev det? Alla kvarvarande moln i Sverige kom hit. Det här är en eländig plats.
Inte blir det bättre av att trädgården och huset är vrak, snart bortom all räddning. Gudarna har övergivit mig!


Tänk dig själv att behöva bo i en gammal sommarsuga bredvid en ful sjö. Vad är det för liv? Trädgården är så nära igenvuxen den kan bli.
Vid en taggig otäck buske ligger den presenning som skulle ha skyddat trädgårdsmöblerna från snön som inte ens kom. Mina tjusiga konstverk är sneda, eller har gått sönder. Rabatterna är fulla med vissna blommor och visset gräs.
Det går inte ens att döpa sig längre, sedan dopfunten trillat av den murkna foten.
Vem kan det vara som är så dum, så att han sätter en dopfunt på en huggkubb? Vem kan det vara som är så lat att han inte kan sköta rabatterna? Vem är det som är latast av alla?
Svaren på alla frågor är enkel. Det måste vara min husse.
Vad finns det då för bot mot denna lathet? Den som visste det, skulle vara värd ett tuggben. Jag har ingen aning. Resultatet av dessa frågeställningar måste bli att min husse inte bara är obotligt fulast. Han är obotlig lat också!
Jag utför dock alltid mina sysslor, som fördisk till exempel.

Hej så länge
Sverker

Leg. bortglömd

OGRÄS Tänk dig att en gång i tiden var det här en fin rabatt. Nu är det bara dött torrt gräs. Förr skördade husse det torra gräset med eld, fram till den gången han nästan skördade hela huset.

OKONST Fram tills alldeles nyss när stormarna Gudrun (2005) och Per (2007) fanns det raka kakformar på alla pinnar som står i mossmattan. Husse ska snart räta upp dem, har han lovat sedan stormen bara klingat ut, men…

ODÖPT Om man nu är i besittning av en medeltida dopfunt, kanske man ska ha den på en fot. Fram till i höstas var dopfunten placerad på en fot av trä, så att gräslöken kom närmare solen. Men även fötter ruttnar och nu står allt där som ett monument över oföretagsamhet.

OSYNLIGA Om utifall att min husse hade tagit bort alla vissna blommor framför gäststugan i höstas, hade du sett ett hav av snödroppar i rabatten. Men inte. Det var tydligen för jobbigt för den late. Istället kan du se några tappra snödroppar som lyckats leta sin väg upp genom de döda växterna.

HYFSAT Vid min Agnes stuga kan man se snödroppar. Fast visst är det dags att måla om? Det är farfar som byggde stugan åt min Agnes, då fyra år, med hjälp av Agnes. Min husse gjorde inget.

Dagens ord på livets väg

Det är inte världens mest intellektuella jobb att vara världens bästa bloggare, men jag måste kunna alfabetet.


Sverker
(2000–)

10 mars 2015

Nu är det avslöjat att PISA-testet är en bluff

SVAJIGT Har du undrat över varför det heter PISA-test? Titta noga på bilden. Inte på mig (så mycket) och inte på min ex-matte. Nej, låt ögonen vandra till det sneda tornet i bakgrunden. Där hittar du orsaken. Pisa är känt för sitt misslyckade torn. Pisa-testet ska nu bli känt för de falska resultaten.

Det ojas något alldeles fruktansvärt över hur dåliga svenska elever är på PISA-testet. Alla politiska partier är ense om att det beror på föregående regeringar och lärarnas dåliga löner. Jag avslöjar idag att resultaten är en ren bluff, iscensatt av mörka makter.

Varför går de så dåligt för de svenske, har det undrats över i många år nu. Elevernas resultat är sämre och sämre. Varför klarar eleverna i Korea mattetalen bättre an sina finniga svenska jämnåriga? Det är inte så!
Jag kan idag ge dig ett av de mattetal som skulle lösas senast. Så fort jag läst det, så förstod jag att hela resultatet är en enda bluff. Troligtvis är det Putin ihop med Israel och Saudi Arabien som försöker svärta ner Sverige. Hur många elever av de som deltar i testet förstår svenska? Jag bara undrar. Det kan jag tala om direkt: några finska, några norska och några danska. Sedan är det slut.
Nu när jag har först till bevis att resultaten är rena bluffar, kanske vi kan få tyst om hur dåliga svenska gossar och flickor är. Det är bättre att vi inriktar våra gemensamma ansträngningar på att ge västgötaspetsar bättre och mer mat.

Hej så länge
Sverker

Leg. utbildningsexpert

SPRÅKEXPERT Få, om ens någon, är ett sådant språkgeni som jag. Rosettastenen var svår att tolka. Det tog mig nästan 12 minuter. Jag står på en stor kopia av stenen i Figeac i Frankrike. Jag skakar på huvudet åt PISA-testet. Där kan de inte ens bygga torn, än mindre rätta prov.

KLOKA Icke skulle väl dessa frejdiga elever i Adelöv vara dummare än jämnåriga skolbarn i Japan eller Korea? Inte en chans! Det är inte barnen det är fel på. Det är provresultaten!


3 b) Klättring på Fujiberget

Gotemba-vandringsleden längs Fujibergets sluttning är omkring 9 kilometer (km) lång.
Man bör återvända från den 18 kilometer långa vandringen före klockan 20.
Toshi räknar med att han kan vandra upp på berget med en hastighet på 1,5 km i timmen och ned igen med dubbel hastighet. Dessa beräkningar inkluderar mat- och vilopauser.
När måste Toshi senast inleda sin vandring för att återvända före klockan 20, om man utgår från hans beräkningar för vandringstakten? 
klockan 15.30
klockan 15.00
klockan 12.00
klockan 11.00
BEVISET Detta är ett av de uppgifter, 3b), som det sägs att våra svenska duktiga elever skulle vara så kassa på. Att som i PISA-testet påstå att såväl finska som japanska elever skulle kunna lösa detta och liknande exempel bättre, förstår vi lätt att det är en ren lögn. Visserligen utspelar sig promenaderna i Japan, vilket borde ger fördel åt de japanska eleverna. Men hur många japanska 15-åringar kan läsa svenska? Samma sak gäller i Finland. Några kan svenska, men långt ifrån alla. Att Shanghai skulle vara bäst, är bara en stor fet lögn. De har varken berget Fuji att luta sig emot eller kunskaper i ärans och hjältarnas språk; Svenska.

Dagens ord på livets väg


Endast mig själv kan jag tacka för min synnerligen välförtjänta berömmelse.


Sverker
(2000–)

9 mars 2015

Kränkt men ändå med ett glatt humör i värmen

VÅR Nu är det riktig vår. Det kan man se på att det börjar komma vilda blommor. Särskilt vilda är de nu inte, men de är vackra. De här heter hästhovsört. På latin heter de tussilago farfara. Farfar visste vad alla blommor hette på latin, det är därför blomman är uppkallad efter honom.

Jag lät mig inte nedslås av gårdagens kränkande tema (trampa och spotta på mig, min husse och min Per). Nej, sådan är inte jag. Istället gick jag ut i solen och njöt av värmen som fördelades fullständigt jämlikt.

Nu har minsann våren kommit till mig här i Tranås. (För er som är smarta och moderata Stockholmare kan jag berätta att Tranås ligger i norra Småland. Även om det är söder om Stockholm, så är det alltså inte Skåne. Det är inte heller slättland.) Det är alltid trevligare så här års. Solen går upp tidigare, men i gengäld går den ner senare. Dessutom har solens strålar blivit varmare. Snart blir de riktigt varma. Hoppas jag slipper bada, för det behövs nämligen inte. Det har aldrig behövts.
Ute har det börjat komma små blommor. I trädgården är blommorna vita, vid vägen är de gula. Murorna har lagt av med att titta på tv och har börjat mura på sina stackar. Det gäller att få större och stiligare stack än grannen under granen bredvid. Nu dröjer det heller inte länge, förrän det surrar från humlor och getingar och myggor.
Jag ser med spänning fram emot årets första fjäril. Om den är ljus blir det en varm sommar. Däremot blir sommaren kall om fjärilen råkar vara mörk. Jag vill ha en ljus i år, eftersom Evan och Emily kommer till mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. glad väderobservatör

VÅR Nu är det riktig vår. Det ser man på att alla muror har kommit ut ur stacken för att fortsätta mura på den. Det gäller att passera snabbt, för de kliar i pälsen. Det vill man ju inte.

VÅR Nu är det riktig vår. Det ser man på att isen har försvunnit från husses sunkiga damm. Äntligen finns det gott vatten att tillgå i min trädgård. Snart kommer grodrom. Efter rommen kommer det små grodyngel. När de tar slut kommer det små miniatyrgrodor.

VÅR Nu är det riktig vår. Det ser man på att morbror och moster har börjat arbeta i sin trädgård. Jag välkomnar dem förstås. Deras trädgårdsarbete håller på till oktober ungefär. Då är de alldeles färdiga.

VÅR Nu är det riktig vår. Det ser man på att mina bägge allergiträd har konstiga blommor. De ser ut som små korvar, men går inte att äta. I höst blir det nötter.

VÅR Nu är det riktig vår. Det ser man på att det är väder ute. Mycket tidigt i morse var vädret som på bilden, men nu har solen ätit upp alla moln. Himlen är alldeles blå och solen värmen mig så skönt.

Dagens ord på livets väg

Varje gång folk säger något till mig om vädret, känner jag mig alltid säker på att de menar något annat.


Sverker
(2000–)

8 mars 2015

Vakta patriarkalet – dags sätta ner tassen

VAKT Vi män måste stå vakt mot de få rättigheter vi har kvar. Det är verkligen hög tid att sätta ner tassen, för att inte bli alldeles förslavade.

Det firas idag. Men det är bara halva befolkningen som får komma loss. I fullkomlig ojämlik anda, är det fruntimren som firar. Men varför utesluta ungefär hälften av befolkningen? Skulle det inte vara trevligare med ett samhälle där alla får fira lika mycket?

År efter år har vi stackars förtryckta män fått se hur våra rättigheter har ryckts ifrån oss. Snart har vi bara skyldigheter kvar och de blir dessutom fler och fler. Det dröjer väl inte länge på innan vi blir tvungna att diska och skala potatis.
Det är vi som får hämta tidningen, när fruntimren ligger och sover. De är vi som får hämta ved, när fruntimren tittar på såpoperor på betalkanaler som vi får betala.
Än så länge är det vi som har roligt på våra grabbfester. Tjejfester ger jag inte mycket för.
Vi grabbar löser världsproblemen under tiden som tjejerna ventilerar och förfasar sig över senaste skvallret om de som inte är närvarande.
Vi grabbar vet också hur en måltid ska vara. Är det förrätt, så ska den vara rejält. Och mat ska vara mat. Rejäla lättstekta köttbitar som hastigt har passerat över stekpannan. Inte kaninmat, som fruntimmer envisas med.
Nej fram för ett jämlikt samhälle! Jag drömmer om ett samhälle där män gör det som är viktigt, så får tjejerna ta hand om resten. Disk, städning, barnpassning och andra för fruntimmer passande sysslor.

Hej så länge
Sverker

Leg. manlig man

GRABBFEST En ölkväll med grabbarna är aldrig fel. Detta är en gammal bild, eftersom min synnerligen gode vän Egon är med på den. Grabbar har förmågan att lösa alla världens problem på en enda kväll, gång på gång dessutom.

TJEJFEST Tjejer samlas gärna och äter kakor och dricker kaffe. Där svallras det om de senaste lokala skandalerna. Vad roligt de verkar ha.

SLITSAMT Vi grabbar får slita hårt för brödfödan. Varje morgon runt klockan sex börjar min arbetsdag med att hämta tidningen. Sedan följer arbetsuppgift efter arbetsuppgift. Hämta ved, vakta huset eller bilen och fördiska till exempel.

TRÖTTSAMT När jag redan har börjat min tunga arbetsdag, ligger tjejerna kvar i sängen. Dessa exempel heter min Agnes och Lucy, den före detta franska gatflickan.

VILSAMT När sedan tjejerna så småningom vaknar till, så samlas de för att sy och sticka och kanske virka. Under tiden får vi grabbar slita med veden, så sitter de och språkar om vad som tilldragit sig i samhället.

GOTT Det finns mycket att hämta i skogens skafferi för den idoge. Ett litet ben som kan passa både till förrätt OCH efterrätt är inte att förakta!

OÄTLIGT När tjejer ska göra mat blir det näst intill oätligt. Det finns inte mycket ätbart på den här tallriken, som min Agnes har gjort i ordning.

Kvinnodagens ord från skapelsens krona

Och vad oss karlar angår, så har vi också våra fel, om än jämförelsevis obetydliga, men vi är i grund och botten ganska roliga.


Sverker
(2000–)