1 september 2012

Min trädgård är en riktig skam

USCH Ser det särskilt lockande ut att sitta här och ta morgonkaffet och samtidigt mata en västgötaspets med bullar? Inte just. Gräsmattan är förbuskad och trädgårdsmöblerna gömmer sig under en ful plastpresenning.

Jag har det inte lätt. Jag törs knappt välkomna besökare. Vad ska de tro om mig? Hela trädgården håller på att växa igen. Det är husses fel.
Du kan se själv på bilderna hur det ser ut i min trädgård. Husse gör inte ett enda dugg. Han skyller på att han inte får lyfta mer än ett kilo, men jag tror att han ljuger för att slippa arbeta. Det enda som trivs hemma hos mig i trädgården är en uppsjö av ogräs. Jag säger bara usch och fy!
Den enda som arbetar oförtrutet i trädgården är The Stig. Det är tur att vi har honom i alla fall.

Hej så länge
Sverker

Leg. ogräshatare

KATTFÖNSTER Ser du köksfönstret? Det var där uppifrån som den fula franska kattan slängde sig ut. Hade husse hållit efter ogräsen under fönstret, hade Lucy kanske sett var hon landade och sluppit stuka benet.

PRYDLIGT Här är det meningen att det ska vara en liten gräsmatta och en rabatt. Sen kan man sitta inne i uterummet och beundra den välskötta grönskan. I år vill man inte se det alls.

VÄLSKÖTT Att gräsmattorna ser lite hyfsade ut beror på Stig, min elektriska trädgårdsslav. Men ser du rabatten? Den skulle husse ha rensat. Det har han inte gjort.

STIG Direkt som Stig är mätt på elektricitet, ger han sig ut i trädgården för att arbeta. Han är den ende, frånsett mig då, som är flitig och plikttrogen i det här hushållet.

30 augusti 2012

Sanningen om Agnes och hennes fula katta

GULLIGT Min Agnes ligger och gosar med sin fula katt. Denna bild är tagen i Toulouse, innan min Agnes har tröttnat på kattan.

Oh, vilken präktig flicka Agnes är, har du kanske tänkt.
Och så godhjärtad sedan, som räddar en ytterst ful katt, som ingen annan ville ha, från ett katthem i Toulouse.
Ja, det kan du ju tro. Sanningen är en helt annan.


Agnes hade sin vildkatta i Toulouse i nästan tre år. Sedan släpar hon med sig kattan, denna skapelsens skönhetsfläck, hem till mig. Jag kunde förstå det, så länge som min Agnes bodde hemma hos mig. Sedan rymde min Agnes till Uppsala, utan att ta med sig kattan.
Nu skyller Agnes på att hon inte har någon lägenhet. Men som både du och jag vet, så är ju det bara svepsjäl. Inte kan våra politiker vara så dumma, så att de lockar massa folk till universiteten utan att ha bostäder till dem. Det skulle vara lika korkat som att ha riksdagsval och sedan samla alla 349 riksdagsmännen i ett vanligt klassrum.
Sanningen är nog den att Agnes har – helt förståligt – tröttnat på kattan och dyvlat på henne på mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. kattvakt

VIDRIGT Är detta rättvist? Jag har snabbt och effektivt ätit upp min lilla korvbit och får nu sitta och titta på när Lucy långsamt, långsamt äter sin korvbit. Hon äter säkert långsamt bara för att fresta mig.

RÄTTVIST Ser du att Lucy sitter med en tass i luften? Det beror på att hon skadade sig när hon rymde ut genom köksfönstret, som är en trappa upp. Så går det när man är olydig.

LAT Min Agnes katta är latare än husse. Då kanske du förstår själv, att det inte är många knop detta kattdjur presterar per dag. Det är nog bara när hon får för sig att hon ska följa mig överallt, som hon gör något. Och när hon rymmer. Irriterande!

29 augusti 2012

Vem rastar Sverker?

PROMENAD Här går jag alldeles själv, som du ser. Det är inte lätt att rasta sig själv.

Oj, oj, oj!! Stackars Sverker. Vem rastar honom nu, kanske du tänker.
Min Agnes har åkt. Min Per har åkt. Husse är ju inte vad han har varit. Jag får inte ens ligga på hans mage.
Jag kan svara dig ärligt. INGEN rastar stackars Sverker. Men …


Hej så länge
Sverker

Leg. personlig tränare

FÖRSIKTIGT Vid övergångsställen ska man förvissa sig om att det inte kommer någon bil. Stannar en eventuell bil, kan man gå över. Kommer det ingen bil alls, så kan man också gå över.

LURAD Jag har faktiskt husse med mig, men det är jag som är ute och går med honom. Jag rehabiliterar honom, nämligen. För en vecka sedan stapplade han fram med en rollator, men nu har jag äntligen fått lite fart på honom.

STATISTIK Här kan du se hur vi har gått. Husse är själv väldigt stolt, men det är ju mig han har att tacka för framstegen. På eftermiddagarna kommer min resursfamilj ut och promenerar med mig, så jag får alla promenader jag behöver.

28 augusti 2012

Billig SÄPO-fest med Bond-tema

GOTT Resursmatte och resurshusse lät sig väl smaka av den goda äppelkakan. Det hade de gjort sig förtjänta av, tycker jag.

Om du har läst i tidningarna att SÄPO-fester är jättedyra, så kan jag dementera det å det skarpaste. Igår hade jag en SÄPO-fest med just Bond-tema. Den var inte alls dyr. Snarare tvärtom, skulle jag vilja säga.

SÄPO (=Sverker Är Perfekt Organisation) vill ibland belöna medhjälpare som får organisationen att rulla. Särskilt om de hemliga medarbetarna har gjort en berömvärd insats. Det var just det som hände igår.
Det var nämligen så att min resurshusse och min resursmatte kom och hälsade på. Med sig hade de äpplen som de hade skördat. Skördar man, så är man bonde. I alla fall lite. Sedan tog de mig på en längre promenad, vilket var berömvärt.
Under tiden tog husse han om bondens mödor (=skalade äpplen), och gjorde en bondäppelkaka.
Gissa om min resursmatte och resurshusse blev glada och inte minst förvånade när de bjöds på en riktig SÄPO-fest med Bond-tema vid hemkomsten.
Själv fick jag ett litet tuggben och så fördisken, såklart.
En lyckad och billig SÄPO-fest.

Hej så länge
Sverker

Leg. SÄPO-chef

HEMLIGT Tre SÄPO-agenter på väg ut på hemligt uppdrag. Vart vi gick? Nej, du. Det tänker jag inte avslöja, men det var en rejäl promenad.

FLÖDAR De flytande tillbehören flödade, som alltid på SÄPO:s fester. Nu ska jag bara försöka dra av momsen också. Försöka duger.

RÅVARAN Det var sådana här frukter, som utgjorde stommen i äppelkakan. Sedan var det i lite hemliga saker också (=smör, socker, havregryn, vetemjöl och kanel).

Dagens ord på livets väg

Jag hinner ganska mycket varje dag. Jag har inte mycket annat att göra.


Sverker
(2000–)

27 augusti 2012

Varför ser min Agnes så klurig ut?

BEREDD Med trimmern i högsta hugg står min Agnes beredd att avlägsna det mesta av husses hårväxt.

Det hände sig vid den tiden då min Agnes skulle bege sig till Uppsala. Då tyckte hon att var verkligen hög tid att reducera husses hårlängd till ett minimum. Det var också precis vad som hände.

Det är nästan precis som vanligt. Min Agnes klippte husse innan hon skulle åka till Toulouse, sedan klippte hon honom till jul. När så min Agnes fyllde år i maj, så åkte husse till Toulouse för att bli klippt.
Skillnaden nu är att min Agnes har bytt ut Toulouse mot Uppsala. Där har jag varit flera gånger.
Som vanligt larvade sig Agnes. Först klippte hon tuppkam på husse. Han såg inte klok ut. Sedan lämnade hon en liten löjlig lugg. Han såg inte klok ut. Hon avslutade dock klippningen med att ta bort luggen också. Han ser fortfarande inte klok ut.
Jag ser klok ut.

Hej så länge
Sverker

Leg. oklippt

ÖVERVAKA Naturligtvis klara inte min Agnes av en husseklippning alldeles själv. Det behövs en hårexpert också. Det är jag som är experten, om du undrade.

TUPPKAM Lämna det så, uppmanade Julia min Agnes, när den sistnämnda hade kreerat en tuppkam på husse. Det är för övrigt Julia som har fotograferat.

LUGG Lämna det så, uppmanade Julia min Agnes, när den sistnämnda hade kreerat en löjlig minilugg på husse. Bägge flickorna tjöt av skratt.

26 augusti 2012

Dagen började bra, men slutade kasst

FEST Så här skulle det se ut på köksgolvet varje dag. Men det är sällan det gör det. Tyvärr. Det är jättebra om det är många här som äter.

Den här dagen började jättebra. Jag väckte min Agnes och Julia vid sjudraget. Sedan kom min Per.
Till lunch var det god fläskfilé. Jag och Lucy fick försmaka några små slafsiga, men goda bitar.


När maten var klar åt alla utom stackars Sverker och fula Lucy. Jag såg fram emot rejält med fördisk. Jag hade rätt, det blev jättemycket att fördiska för mig. Lucy har inte upptäckt fördiskningens fröjder, dessbättre.
Fast det har pågått något skumt i flera dagar. Det har funnits två stora resväskor i Agnes rum ett par dagar. De har fyllts undan för undan. Det är inte ett bra tecken.
Sedan hände det totalkassa. Min Agnes, min Per, Julia och de bägge resväskorna tog plats i Pers bil och åkte iväg.
Min Agnes skulle åka till Uppsala. Där ska hon bli lärd i juridik, tror hon. Julia följde med som moraliskt stöd och Per var chaufför till stationen.
Nu är husse och jag alldeles ensamma – om man inte räknar Lucy förstås. Och det gör man ju inte gärna.

Hej så länge
Sverker

Leg. ensam

SORGLIGT Här kommer ett sorgligt tåg med personer som inte syns. (De som inte syns är Julia, min Agnes och min Per.) Huvudsaken är ju att jag syns. Men det tråkiga är att de är på väg bort från mig.

PACKADE Nu ska det till och packa de stora resväskorna i Pers bil. Hoppas de inte får plats, så min Agnes måste stanna kvar.

FARVÄL Där åker alla. Nu tar det väl månader innan jag ser dem igen. Men å andra sidan är det närmare till Uppsala, än vad det är till Toulouse. Så lite har jag vunnit.