8 november 2014

På Sverkerfronten intet nytt

INGET Har det månne hamnat något ben bland den vissna gräslöken som hänger över kanten på den medeltida dopfunten. Nej, det hade det inte. I och för sig hade det varit konstigt, eftersom jag inte har gömt något där. Men man vet ju aldrig.

Vad har det hänt? Vad finns att skriva om idag? Har jag en ny outfit? Har jag haft fest? Har jag fått någon tårta? Har jag fattat viktiga politiska beslut?
Nej och åter nej. Inget har hänt. Jag tog en promenad för att se om det fanns något kul att blogga om. Det fanns det inte.


Inga gäster har jag längre. Janina har åkt hem, vilket inverkade menligt på fördisken. Sedan har husses syster med hunden Massimo åkt hem, så nu kommer inte han ut och går med mig heller. Kvar finns bara jag och min husse.
Under våra promenader har vi inte stött på någon granne. Ingen okänd hund hade promenerat på vägen eller i skogen. Bara tråkigt.
All snö är borta, så jag måste dricka ur vattenpölar eller husses sunkiga damm.
Det finns inte ens några myror eller myggor att reta sig på. Så illa är det här.

Hej så länge
Sverker

Leg. uttråkad

INGET Det är inte precis nytt att det samlas vatten i husses vattensamlare varje dag. Jo förresten lite nytt är det. Vissna löv brukar han inte ha där. Han brukar förvara dem på marken. Det var ett nytt grepp.

INGET I morse låg det en död mus här. Nu är den borta. Jag fick inte ens undersöka den ordentligt. Jag vet att den ligger i en bajspåse i soptunnan. Lite doft finns ju kvar, men det är inte så roligt.

INGET Myrstackarna finns kvar, men inga myror. Jag undrar vart de har tagit vägen. Vad ska man reta sig på nu under skogspromenaderna? Inte ens någon mygga flyger det omkring.

INGET Vem har gått här innan idag? Rätt svar på den frågan är enkel. Ingen! Inte ett spår hittade jag. Det finns ingen som vill gå ut en sådan här råkall dag, vilket jag kan förstå.

Dagens ord på livets väg
För mej är hedersplatsen där jag själv sitter.


Sverker
(2000–)

7 november 2014

Tips om avancerad planering av skatter i Sverige

SKATTGÖMMA Att gömma sina tillgångar utomhus, är den mest avancerade formen av skattplanering. Här under löven, på en hemlig plats i trädgården, ligger ett tuggben. När det har mjuknat ordentligt, är det dags att ta in och njuta av. Eller gömma under husses kudde.

Nej, jag är inte som IKEA, Tele2 med flera. Jag planerar inte mina skatter Luxemburg, Schweiz eller Cypern. Jag har ett väl utarbetat system att avancerat planera mina skatter här i Sverige. Min erfarenhet sträcker sig över flera år!

Till skillnad från de stora företagen har jag inget emot skatter, men jag är duktig på att gömma mundan dem. Du ska nu få lite tips vad du kan göra, för att dina tillgångar inte ska hamna i myndigheternas (=husses) ficka. Eller ännu värre; i dammsugaren.
1. Dela upp dina tillgångar och göm dem på flera ställen.
2. Bra ställen är hemma hos mig här hemma i mitt hus, hos min Per i Mantorp, hos min Agnes i Uppsala och hos min resursfamilj på Sveagatan.
3. Vill du att din skatt ska mogna, är trädgården bästa stället. Då kan du välja mellan här hemma eller hos min Per.
4. Det viktigaste av allt, är att du ska gömma dina skatter noga. Annars kanske Massimo eller Lucy hittar dem.
Följer du de råden, så får du ha skatterna för dig själv, även om Massimo kommer och hälsar på. Han stjäl gärna mina skatter, fastän han inte får.
Fast har man sådana stora tillgångar som jag har, så är det alltid en risk att bli av med en del av det. Därför vill jag gärna kalla mig för riskkapitalist.
Huvudsaken är dock att jag får ha mina skatter ifred för husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. skattplanerare

SKATTHEMLIGHET Visst ser det ut som en vanlig IKEA-fåtölj som står i min hall? Myndigheterna (=husse) anar inget. Men tittar du under kudden, så ser du att där ligger två tuggben. Det är skattplanering!

FARLIGT Om jag går omkring med, eller tuggar på, ett tuggben och det sedan ska fördiskas, då blir det svårt. Det gäller att ha tuggbenet nära tills hands, om min husse skulle få för sig något. Det går aldrig att lita på honom. Grundregeln är att aldrig visa dina tillgångar.

GÖMMA Det är ett slit och släp med tuggbenen, mina skatter. De måste nämligen flyttas med jämna mellanrum, för att undgå upptäckt. Bra ställen att gömma skatter är under kuddar, i sängar, i fåtöljer eller soffor.

Dagens ord på livets vägAtt misslyckas socialt, vad är det mot att misslyckas kapitalt.


Sverker
(2000–)

6 november 2014

Detta oväder hade inte Gustav Adolf överlevt

OVÄDER Vinden sliter i pälsen och snön piskar i öron och ögon. Det är så mörkt att det blir suddiga och dramatiska bilder. Eller också darrar husse av skräck. Kommer han att klara sig i snöstormen?

Det är idag exakt flera år sedan Gustav II Adolf stupade i Lützen. Jag skulle vilja påstå att han hade tur med vädret den dagen. Hade han haft samma väder som jag har idag, hade han aldrig överlevt.

Ute blåser det full storm. De kvarvarande löven rycks bort från träden och snödrivorna växer sig höga. På min gräsmatta finns det drivor som är flera centimeter höga.
Men som den västgötaspets jag är, så forcerar jag de av naturen uppbyggda hindrena med oanad kraft. Det hade aldrig konungen och hans häst klarat.
Många här har redan stupat i det hemska vädret. På gamla tennisbanan ligger det en kråka, som dukade under i ovädret.
Jag har min päls, även om det är lite kallt på magen, så jag är konstruerad som en allvädershund, till skillnad från 1600-talskungar.
Fast jag kan ju erkänna att det är trevligare inne, även om utsikten över sjön har försvunnit idag.
Nu ska jag gå och lägga mig framför den varma kakelugnen. Sådan är jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. överlevnadskonstnär

FORCERING Utan att tveka forcerar jag snövallarna på det stora fältet. Inget stoppar en motiverad västgötaspets.

STUPAD Denna kråka stupade redan i går kväll. Då stod den upp och var död. Idag hade den fallet omkull. Är den det första offret för detta hemska oväder?

BÄST Trots brist på utsikt, så är det här den bästa sidan av fönstret att uppehålla sig på idag. Allra bäst är det framför kakelugnen.

Dagens ord på livets vägSkjut inte upp till morgondagen, vad du kan få din husse eller matte att göra i dag!


Sverker
(2000–)

5 november 2014

Tillbaka i en grå vardag

GRÅTT Normalt sett ska solen skina över min sjö. Så dock inte idag, dagen efter årets näst viktigaste dag. Min namnsdag alltså. Tänka att det ska bli så, bara för att det inte står Sverker i kalendern.

Efter gårdagens festligheter på grund av årets näst viktigaste dag, har nu en grå vardag klafsat in i mitt liv. Ute regnar det och jag kan väl knappast se fram emot någon tårta heller. Det är synd att det inte står Sverker några fler dagar i almanackan.

Helst av allt hade jag stannat inne idag. Men nöden har ingen lag. Jag är ju inte lika privilegierad som den franska, före detta gatflickan, kattan Lucy. Hon har inomhustoalett minsann. Fint ska det vara.
Gårdagens festmat har redan tvingat ut mig tvenne gånger i ruskvädret. Det enda jag kan glädja mig åt, är att jag tvingar ut husse samtidigt. Det är kul, för han är så gnällig. Han vill att jag ska skynda mig. Fast, som du förstår, är det väldigt viktigt att hitta rätt plats, innan jag kan sätta sig till ro.
I morgon kan det kanske komma snö. Det skulle vara kul. Husse och jag tycker olika i den frågan. Han har inte satt på vinterdäcken än heller.
Må så gott tills i morgon. Jag, husse och min gäst Janina har det skönt i stugvärmen.

Hej så länge
Sverker

Leg. allvädershund

SOMMARSLUT Det verkar som om även de ihärdigaste sommarblommorna har givit upp. Antagligen är hösten här på allvar. Fast å andra sidan är det snart jul. Då får jag julklappar, eftersom jag har varit så snäll.

TVEKSAMT När jag ser vädret så måste jag ställa mig frågan: Måste jag gå ut, eller kan jag hålla mig ett tag till? Tyvärr blir jag uttvingad av husse innan jag har bestämt mig. Men väl ute, så är jag ihärdig. Då är det husse som har bråttom hem.

Dagens ord på livets vägDen som uppfann ätandet och drickandet var ett geni.


Sverker
(2000–)

4 november 2014

Bra fortsättning på årets näst viktigaste dag

NAMNSDAGSSVÅRT Paketet jag fick av Molly Malone, var inte lätt att öppna. Husse hjälpte mig. Inne i det paketet fanns det ännu ett paket. Det kunde jag öppna själv. Där inne fanns det ett tuggben och ett paket med tuggpinnar. Allt nödvändiga saker.

Redan när jag hämta posten så vällde det in ett fint paket till mig. Och sedan har det bara fortsatt. Tårtor vid två tillfällen och fler presenter.

Vem kunde tro att jag skulle uppvaktas så här på min namnsdag? Jo, jag trodde det.
När vi hämtade posten så var det ett paket till mig från Molly Malone. Tack Molly! Det var alldeles riktigt adresserat också ”Till den stilige Sverker”.
Det innehöll nödvändiga saker som tuggben och mjuka väldigt goda tuggben. Tack igen.
Sedan fick jag äntligen en riktig tårta. Det är en tårta gjord av falukorv, leverpastej, Frolic och grädde. Varken husse eller Janina ville ha något, så jag åt hela.
Vem dök upp sedan om inte Massimo och husses syster, som ville gratulera namnsdagsbarnet. Goda ben igen!
Efter jag hade öppnat min present, satte sig min husse, Janina och husses syster och drack kaffe och åt tårta. Massimo och jag väntade och väntade.
Så småningom fick Massimo och jag var sitt litet fat med en väldigt liten tårtbit på. Den var god.
Innan husses syster åkte hem, så avslutade vi firandet med att jag visade den korta rundan i skogen.
Det har varit en väldigt trevlig dag. Nu har jag middagen att se fram emot. Hoppas det blir mycket korv.

Hej så länge
Sverker

Leg. namnsdagsfirare

NAMNSDAGSGÖMNING Eftersom husse brukar gå och plocka undan mina ben gömde jag mitt nya ben för säkerhets skull. Hoppas husse inte känner efter med handen under kudden han har i min säng.

NAMNSDAGSTÅRTABYGGSATS Här finns alla grejer du behöver för att göra en namnsdagstårta. Fast man bör ha tjockare skivor än dem husse har skurit upp.

NAMNSDAGSTÅRTA Det färdiga resultatet. Precis så här ska tårtan se ut, frånsett att den ska vara större.

NAMNSDAGSSMASKENS Om tårtan var god? Skojar du? Falukorv, leverpastej, grädde och Frolic kan inte bli fel.

NAMNSDAGSSYSTER Massimo och hans matte, tillika husses syster, är i stan. Naturligtvis ville de också uppvakta mig. Goda ben fick jag. Det var precis vad jag behövde.

NAMNSDAGSSMASKENS Både Massimo och jag jag fick var sin liten, liten bit av den andra tårtan. Den var också god, men falukorvstårtan är att föredra.

NAMNSDAGSPROMENAD Efter vi hade fikat, så tog vi en promenad allihopa. Jag valde den korta slingan. Trots det fick jag hela tiden stanna upp och vänta in tanterna och Massimo. Det var tvunget, eftersom de inte hittar själva.

Bra inledning på årets näst viktigaste dag

NAMSDAGSHYVLAT För att det skulle bli fint till min namnsdag, så hyvlade Tranås kommun min väg. Nu slipper man snubbla i de djupa groparna, när man går där. Förra gången hyvlade de till min födelsedag i juni.

Det står Sverker i almanackan bara en gång per år. Men just idag infaller denna stora dag. Näst efter min födelsedag, är det årets viktigaste dag. Hur har denna bemärkelsedag börjat, undrar du alldeles säkert.

Redan under min förefrukostpromenad kunde jag konstatera att Tranås kommun hade manifesterat min bemärkelsedag genom att hyvla min väg. Förra gången de gjorde det var till min födelsedag i juni.
Frukosten var förstärkt med en ringa mängd av tärnad falukorv. Bättre än inget, men mer hade varit bättre.
Sedan kom Janina upp ur källaren, där hon hade sovit, med dagens första present. En påse med vaniljkex. Jag har redan fått smaka en. Den var god.
Som vanligt blev det fördisk efter frukosten. Eftersom Janina är här, så blev det 100% mer frukostfördisk än brukligt.
Efter frukosten började husse vispa ihop en tårta. Den får man inte äta än. Fast det blev fördisk. Smeten var god.
Nu väntar jag bara på att jag ska få en speciell namnsdagstårta avsedd för en Sverker. Jag vet att det finns falukorv och leverpastej och grädde. Allt saker som behövs till en riktigt god tårta. Min kompis Gunnar i Södertälje fyller år idag. Jag ber att få gratulera honom och hoppas att han också får en falukorvstårta. I så fall har han tur.
Men vad händer sedan idag hemma hos mig? Lugn, bara lugn. Jag kommer att rapportera fler gånger hur högtidsdagen förflyter.

Hej så länge
Sverker

Leg. namnsdagsfirare

NAMNSDAGSMAT Har man namnsdag, så får man lite förstärkt frukost. Jag fick några få bitar falukorv på min frukost. Lite mer falukorv hade varit på sin plats.

NAMSDAGSPRESENT Janina, som vet hur man för sig, hade tagit med sig en present ända från Stockholm. Vaniljkex fanns det i påsen. Riktigt smakliga.

NAMNSDAGSTÅRTA Husse har vispat ihop en tårta, men jag hoppas att han gör en riktig tårta också. En sådan med falukorv och leverpastej.

Dagens ord på livets väg
De bästa presenterna är inte inslagna.


Sverker
(2000–)

3 november 2014

Förberedelse inför årets näst största högtid

VÄNTAN Tillströmningen av gäster (=Janina) inför den stora dagen är stor. Det blir att stå och vänta vid Tranås före detta station. Många timmar försvinner där, men det är det värt.

Som du säkert vet så närmar sig årets näst viktigaste dag oss i raketfart. Det är nämligen så att det står Sverker i almanackan i morgon. Viktigaste dagen är förstås min födelsedag.

Det är mycket som ska förberedas så här inför min namnsdag. Jag hoppas att min husse tar sig samman och gör en tårta. Jag vill helst ha en sådan av falukorv, leverpastej och grädde. Naturligtvis skulle en vanlig tårta duga också. Jag undrar om man kan göra tårta av bara köttbullar och tuggben? Det får vi se vad det blir.
Sedan har vi presenter också. Jag nöjer mig med vad som helst, eftersom jag är så anspråkslös. Bara det är rikligt och gott.
Nu hoppas jag bara att jag kan sova i natt. Det brukar vara så spännande inför namnsdagar, födelsedagar och julaftnar. Det är inte för sent att skicka presenter än. Det gör inget om de är lite sena.
Lucy har inte namnsdag i morgon, och ingen annan dag heller. Hon får inget. Så kan det gå!

Hej så länge
Sverker

Leg. firare

NEDSKRÄPNING Här blev jag fundersam. Är min husse att räkna som en större nedskräpning på plattformen eller inte? Jag beslöt mig för att inte ringa, eftersom troligtvis tåget hade hunnit komma innan någon svarade.

BEKANT Har du sett, vad det är för halvfigur som kommer där i vänstra hörnet? Det är ju Janina, som kom med Stockholmståget 09.28 som kom 09.32.

VÄLKOMMEN Med glada svansviftningar hälsade jag min vän välkommen till Sveriges huvudmetropol, Tranås. Det måste vara roligt för Janina att besöka mig och få komma till en storstad.

Dagens ord på livets vägInget här i världen är så rättvist fördelat som förståndet – alla tror att de har fått tillräckligt!


Sverker
(2000–)

2 november 2014

Jag har gjort fint på farfars grav

FINT Nu har jag med hjälp av husse och husses syster gjort fint på farfars grav. Det är husses syster som jag håller med kopplet. Hon har dagen till ära tagit på sig finstövlarna i äkta gummi. Hennes hund Massimo fick stanna kvar i bilen, eftersom han är så bråkig.

När det är Allhelgona, ska man göra fint på gravar. Jag gjorde fint på farfars grav i Heda. Husses syster var med också. Hon är ju inte så dekorativ, men hon var ju bara där tillfälligt. Massimo var med också, men han fick inte följa med. Han är ouppfostrad.

Med nyplockad vitmossa och eterneller dekorerade vi den gamla adventsljusstaken. Sedan satte vi ett ljus i mitten. Då blir det vackert, tycker jag. För flera är sedan var farfar med, när vi gjorde fint på graven. Nu ligger han där själv. Konstigt och sorgligt.
Fast tänk vad mycket roligt jag hade hos farfar. För att inte prata om hur mycket fördisk jag fick och hur många godsaker farfar tappade på golvet.
Jag visste när han skulle tappa godsaker, för han sade alltid ”hoppsan” innan han tappade.

Hej så länge
Sverker

Leg. gravvårdare

MÖTE Eftersom husses syster absolut ville synas på Tranås kyrkogård, så skulle vi mötas där. Jag fick minsann stanna i bilen, så jag fick inte se Frälsningsarmén spela.

VACKERT Resultatet av vår sammanlagda möda på farfars (och farmors och många andras) grav. Det var bara farfar som kände mig, så jag räknar bara honom.

MIN Precis så här ser min kyrka ut sedd från farfars grav. Kyrkan är uppkallad efter oss. Den heter Heda kyrka och vi heter Hedbor.

INUTI Eftersom kyrkan är ihålig, kan man gå in där. Därinne finns det alltid kaffe och massa hembakat bröd, säger husse. Jag satt fängslad i bilen, så jag vet inte om han pratade sant, eller om han bara ville att jag skulle bli avundsjuk. Jag får hoppas på det senare, för annars så missade jag kakor.

Dagens ord på livets väg
Evighet är ett fruktansvärt begrepp. För var ska det hela sluta?


Sverker
(2000–)