27 oktober 2012

Allvarligt fel i husses almanacka

SOMMARTID Hur mycket sommar ser det här ut som tycker du? Solen orkar knappt upp över Torpön och på marken ligger det snö. Men på husses almanacka står det klart och tydligt att det är sommartid. Det enda som fattas för att det ska vara full vinter är is på sjön.

Imorgon står det i husses almanacka att sommartiden är slut. Igår snöade det och dessutom åskade det, för att riktigt markera att den gratisalmanacka som husse har är fullkomligt felaktig.
Sommar är blommor och varmt. Vinter är snö och kallt. Att det ska vara så svårt att fatta.


Jag tänkte ta den fula franska kattan Lucy ut på en vinterpromenad, medans det ännu är sommartid. Hon kommer ju från Toulouse i södra Frankrike, och där finns det inte snö så att det stör någon.
Nu visade det sig att den tuffa franska före detta gatukattan inte var så morsk i snö. Hon brukar vara väldigt glad i att gå ut, men inte igår och idag. Hon sprang direkt till sin kissplats i rabatten och sedan till bajsplatsen under buskarna. Det tog sammanlagt 4,2 minuter. Sedan ville hon in. Väl inne hoppade hon upp i fönstret, så hon kunde se hur en tuff hund beter sig i snön.
Jag har försökt att tala om för Lucy att det kommer att komma mycket mera snö, men hon tror mig inte. Hon får väl se när vintertiden är här på riktigt.
Hej så länge
Sverker

Leg. vinterälskare

VINTERTID Det här ser väl inte ut som sommartid? Det brukar aldrig vara snö på bladen under sommaren. Däremot händer det allt som oftast att snön ligger djup på buskarna under vintern.

KISSPLATS Lucy har just kissat på sin utomhuskissplats. Hon håller på att konverteras från en innekatt till utekatt, säger husse. Hon täcker över sitt kiss, när man egentligen ska sprida ut doften. Än har hon kvar att lära. Jag undrar vad hon gör när det blir tjäle?

FEG I fönstret inne i värmen trivs den fega kattan bättre än ute i snön. Vänta bara hon, snart är det snö ute så hon får gräva tunnlar.

MODIG Här har du en stilig västgötaspets som inte räds snö. Inte ens om det ligger ett täcke som är 57 cm högt. Det är skillnad på en svensk ädel hund och en fransk oäkta katta.

Dagens ord på livets stig

Glada ögon och en viftande svans ger dina fiender bekymmer.


Sverker
(2000–)

26 oktober 2012

Göran kom till mig och husse (och Lucy)

AVSKED Göran stannade inte länge, men avvinkningen var minnesvärd. Göran hade nämligen godis i fickan som han skickade från fickan till min mun. Väldigt lovvärt

Precis nu har min vän och gäst åkt. Tyvärr stannade han bara en kväll och en förmiddag, vilket ju var lite synd. Men så kan det vara ibland.
Undrar du vem det är som besökt mig? Jo, det var Göran.


Igår kväll kom Göran. Han hade lyckats med bedriften att köra vilse sista biten. Det berodde på att det snöade så väldeliga, så han såg inte var han var.
Kom du ihåg Göran? Det är han som var gift med Catte, som dog för lite drygt en vecka sedan. Göran hade kört hem sin dotter Lovisa, som bor långt, långt i norr. På vägen hem så tyckte han att han behövde en pratstund med mig och husse. Tyvärr så fjäskade sig den franska katten Lucy in sig också. Sådan är hon.
Husse och Göran har varit kompis de senaste 43 åren, så de känner varandra väldigt bra. Jag har varit kompis med Göran i nästan hela mitt liv, så jag slår husse där.
Vi hade en väldigt trevlig och rolig kväll, trots de tråkiga omständigheterna.
Mycket fördisk blev det också.
Hej så länge
Sverker

Leg. kompis

FJANTIG Bara för att Lucy visste att Göran är min vän, så passade den lismande (=löjligt inställsamma) kattan på att hoppa upp i Görans knä. Hon hoppar minsann aldrig upp i några främlingars knä annars. Typiskt för dessa fjantiga fransyskor. Ser du hur hon gör sig till? Hon gjorde det säkert bara för att jag skulle bli avundsjuk. Eller så tycker hon också om Göran.

Dagens ord på livets stig

Mina imponerande laster har jag lärt mig utan att ha haft en lärare.


Sverker
(2000–)

25 oktober 2012

Det blir varken förlovning eller bröllop

SMYGFOTO Har du sett sådana här bilder på Lucy och mig, ska du veta att de är smygtagna. Visst är vi vänner, särskilt Lucy är vän, men därmed inte sagt att vi ska förlova oss.

Alla rykten som illvilliga personer har spridit om min förlovning dementeras härmed å det bestämdaste. Att jag och Lucy skulle byta halsband är tagit helt ur luften, vilket inte hindrar skandalpressen att antyda att så skulle vara fallet. Alltså: att Madde och Chris skulle ha låtit sig inspirerats av Lucy och mig är inte sant.

Nog för att jag har sett fotografer smyga runt i buskarna och tagit bilder av Lucy och mig. Det är ju något som jag får leva med på grund av mitt kändisskap, men jag trodde väl aldrig att de skulle försöka para ihop mig och en fransk katta.
Enligt Aftonbladet lär drottning Silvia ha sagt att Chris är en svärmorsdröm (=mycket pengar). Det kan man knappast påstå om Lucy. En gatflicka från Toulouse, är knappast den livskamrat man kan önska sin västgötaspets. Dessutom är hon katt.
Nej, vi är bara vänner Lucy och jag. Vi har visserligen flyttat ihop, men det är faktiskt bara hon som har flyttat ihop. Att vi delar säng är helt hennes initiativ, jag är helt oskyldig.
Dessutom kommer jag att fortleva mitt liv som oförlovad. Att jag skulle hitta någon som kunde vara mig värdig, är näst intill en omöjlig uppgift även för mig.
Hej så länge
Sverker

Leg. oförlovad

PÅFLUGEN Som du ser är Lucy väldigt mycket för att gosa med mig, men du ska veta att jag låter detta ske ytterst motvilligt. Jag antar att det är sådana fransyskor är.

JAKTLEK Ibland tröttnar jag på kattan och jagar iväg henne. Lucy missuppfattar allt och tror att jag försöker leka. Det är faktiskt lätt att tröttna på katter.

NEJ Även om Lucy försöker allt, till exempel nosar mig på svansen, så säger jag ett klart nej till såväl förlovning och bröllop. Lucy lär vara av annan uppfattning.

Dagens ord på livets stig

Det finns ganska många som talar i sömnen. En del till och med när de sover.


Sverker
(2000–)

24 oktober 2012

Vi är (nästan) osynliga men finns ändå

OSYNLIGA Både Lucy och jag spatserar omkring i vår camouflagepälsar. Min är vackert mönstrad som den ska vara på en stilig västgötaspets. Lucys päls saknar helt rim och reson, men så är hon ful också.

När Lucy och jag är ute och går, så är vi inte lätta att hitta. Det beror på att vi är naturfärgade. En del mer än andra.

Skulle vi ha en tävling om det bäst camouflagefärgade djuret hemma hos mig, så skulle nog Lucy vinna. Nu är naturen så vist ordnat att allt har sina orsaker. Det finns nämligen en annan skillnad mellan Lucy och mig. Medans jag är oerhört stilig och manlig, vacker skulle nog de flesta säga också, så är Lucy ful. Jag är alltså en ren fröjd för ögat och Lucy vill man helst slippa se. Dessutom skulle sådana tävlingar vara löjliga, till skillnad från en tävling i bästa skällandet. Där skulle jag vara en given segrare.

Nu kom jag tänka på lite otäcka och märkliga saker:
1. Lucy syns knappt i sin camouflagepäls.
2. Lucy är utlänning av minst sagt osäker härkomst.
3. Hon kan kanske komma från något terroristland (Danmark eller Monaco till exempel). Det kan vi aldrig veta.
4. Lucy infångades i Toulouse – Frankrikes värsta stad.
5. Lucy sattes i ett franskt kattfångläger, inte olikt Guantanamo, utan rättegång.

Den frågan som genast dyker upp i huvudet är helt naturlig. ÄR LUCY TERRORIST?
Jag tror inte det, men det är lite märkliga omständigheter runt den fula franska kattan.
Jag måste förtydliga att man inte kan dra alla utlänningar med en kam. Vid de tillfällen som jag är utanför Sverige och är utlänning, så är ju det en helt annan sak.
Hej så länge
Sverker

Leg. osynlig

SVÅRUPPTÄCKT På den här bilden ska du försöka hitta en katt. Ser du Lucy? Det är inte lätt vill jag lova. Går hon in i under buske är det stört omöjligt att se henne. Då får man nosa sig fram.

SVÅRUPPTÄCKT Om jag trycker in mig i de höstfagra ormbunkarna, så är inte jag heller så lätt att upptäcka. Nu avslöjade jag ju var jag finns på bilden. Annars hade du säkert undrat varför denna bild fanns med, eftersom det inte syns någon västgötaspets.

AVSLÖJANDE Det vit-gul-bruna på min rumpa och svansundersida fungerar som en signallampa. Det har jag bara för att husse ska kunna följa mig på ett för honom säkert sätt. Om jag vill, så kan jag enkelt fälla ner svansen och då syns jag inte bakifrån heller.

JÄMFÖRA Vem syns bäst Lucy eller jag Sverker? Nu kan du själv enkelt avgöra. Lucy vinner osynlighetstävlingen. Men är det inte något skumt med att hon är så väl camouflerat? Vi måste ha i åtanke på att hon är utlänning. Nu är jag inte rasist, men man vet väl hurdana katter är.

Dagens ord på livets stig

Jag önskar att jag kunde ha så mycket dåligt samvete som jag vill, men husse hindrar mig från att äta upp Lucys mat.


Sverker
(2000–)

23 oktober 2012

Lövet som tog mig till världens bästa plats

KONSTIGT Det här tyckte jag var konstigt först. Ett löv, ett gult löv, som låg bland alla röda. Men det blev ändå konstigare när lövet började prata.

Tänk att det händer konstiga saker ibland. Idag såg jag en konstig sak. Det var ett gult löv som låg alldeles ensamt bland blodlönnens illröda nedfallna blad.
– Vad konstigt! Titta på det gula lövet, sade jag till husse.
– Det är väl inget konstigt, sade lövet.
Va, ett pratande löv! Jag har aldrig upplevt något liknande.
– Följ med mig, så ska jag ta dig till världens bästa plats, fortsatte det pratande lövet.
Det var så det hela började. Och det är alldeles sant. Jag ljuger aldrig.

Hej så länge
Sverker

Leg. lövföljare

OBÄST Det gula pratande lövet hade lovat mig att ta mig till världens bästa plats. Sen flyger lövet ut och lägger sig på min väg.
– Nej men, det här kan väl knappast betraktas som världens bästa plats, sade jag lite besviken till lövet.
– Det är det inte heller, jag ville bara se om du följde med mig.

SÄTERIVÄGEN Jag hade förväntat mig att lövet skulle dra iväg på stora vägen. Faktiskt kunde jag tänka mig att trava iväg till Frankrike eller Italien. Det lär vara varmare där så här års. Dessutom brukar det vara mycket fördisk och jag får följa med på restaurang. Men nu var vi på väg mot säteriet. Konstigt.

HOPPSAN Helt plötsligt vände lövet och började flyga tillbaka.
– Ska vi vända här, sporde jag lövet förvånat.
– Vi måste ju vänta på din slöa husse, upplyste det gula lövet mig.
Oj då, hade den slöfocken hängt på. Fast det är klart, han vill också till världens bästa plats.

RACERFART Så småningom kom vi ut på trottoaren, den som går jämte Kommunalrådsvägen. Nu satte lövet fart. Men inte bort från mitt hus, utan snarare mot mitt hus.
– Vänta lite, sade jag som hade lite svårt att hinna med det stressade lövet.
– Är du inte nyfiken? Vill du inte komma fram snart?
– Jo det är klart, men inte så fort.


VÄRLDSBÄST Kan du gissa vart vi kom? Jo vi kom hem igen.
– Nu har jag tagit dig till världens bästa plats, sade lövet och sjönk mot marken
Av misstag råkade jag trampa på lövet när jag tittade på min lilla franska vän som kom och mötte mig som vanligt. (Bilden är tagen ögonblicket innan jag satte vänster framtass på pratlövet.)
Tänk att det är hemma hos mig som är världens bästa plats, fastän det bor en ful fransk katta där!

Dagens ord på livets stig

Organisationsförmåga är att bestämma sig snabbt och få någon annan göra arbetet.


Sverker
(2000–)

22 oktober 2012

Filosofiska funderingar över inställd utflykt

UTFLYKT När man ska på utflykt gäller det att vara rätt klädd. Det är till exempel aldrig fel att ha en käck äventyrshatt. Benlindor kan också vara bra. Den här bilden tog husses farfar runt 1905. Vägen är E4:n vid Gränna, som du ser. Efter bilden var tagen, så åkte man antagligen hem igen.

– Idag ska vi göra en utflykt Sverker, sade husse till mig idag på morgonen.
Så började det regna. Vi tog en kort promenad – och blev alldeles blöta.
– Idag ska vi inte göra en utflykt Sverker, sade husse till mig när vi kom hem.
Utflykten ersattes alltså med en kort promenad. Detta gav upphov till lite filosofiska (=lagom flummiga) funderingar.


En promenad är en kort utflykt till fots, kan man säga. Utflykter gör man oftast i bil. Först åker man en liten bit. Eller en längre bit. Sedan kommer man till ett utflyktsmål och då är man framme. Då tar man sig lämpligen en promenad, så att man kan beskåda utflyktsmålet, som kan vara ett trasigt hus. Man kan besöka många mål samma dag.
Gör man en lång utflykt, kanske under flera veckor, heter det semester. Men under semestern kan man göra utflykter för att till exempel titta på lutande tornet i Pisa. Inte nog med det; det går alldeles utmärkt att ta promenader också.
Tycker du att det blev för svårt nu? Titta på bilderna och läs bildtexterna.
Hej så länge
Sverker

Leg. badbildsförmedlare

KRÅNGLIGT Allt är inte så enkelt som det kanske verkar. Men efter jag har förklarat, så blir det nog lite svårare för dig att förstå. Om du tar en skolklass från Adelöv och släpar iväg dem till Alvastra klosterruin över dagen, så är det en utflykt. Fast det heter inte utflykt eftersom det är skolbarn. Då heter det skolresa, fastän både du och jag förstår att skolor inte kan resa. Detta är också en bild som husses farfar tog någon gång runt 1905.

SEMESTER Om du gör en utflykt som är både lång i både kilometer och tid, så heter det semester. Ta till exempel om du bor ett tag i det här huset i Toscana, då vet du nästan säkert att det är semester. Men om du alltid bor i huset, är det varken semester eller utflykt. Ser du mig i mitten till höger dold i lite blad? (Oj vad varmt det var!)

RÖRIGT Som du ser är det min Agnes, Mimmi och jag som är ute och går jämte en kanal i Frankrike. Vad du inte ser är vår kanalbåt, men du begriper nog ändå att det är semester. Men, nu kommer det konstiga, det är en promenad också. Vill man röra till det ytterligare, vilket jag gärna vill, så kan man säga att det är en utflykt till nästa sluss. Alltså är det semester, utflykt och promenad – allt i ett.

Dagens ord på livets stig
Som smålänning och bloggare betraktar jag sanningen som min dyraste ägodel; det är därför jag är så snål att utnyttja den.


Sverker
(2000–)

21 oktober 2012

Man med gevär tvingade ut mig på vägarna

HÖSTHUND Visst kan du se alldeles tydligt att det är höst? Du kan också se en ovanligt stilig hund i full fart. Hunden, det är jag det. Jag går på den gamla vägen, numera stigen. Idag fick vi inte gå i skogen.

Igår när husse och jag var ute och gick i skogen, så träffade vi på en jägare. Eftersom han hade gevär, så ansåg han att han ägde hela världen.
– Här får ni inte gå! Det pågår jakt här!, sade han argt till oss.
– Dessutom ska hunden vara kopplad, tillade han vresigt. Med ”hunden” menade han mig.
Idag gick vi alltså inte i skogen, eftersom jägarna tydligen är lite osäkra vad för lämpliga villebråd de ska avliva. Husse var rädd att de skulle skjuta honom och mig.


Istället för de vanliga skogsvägarna gick vi idag säterirundan. Det år ju bra det också, även om skogens stigar är trevligare att gå på.
Först börjar du som om du skulle gå Lilla rundan, men du svänger inte av in i skogen. Istället fortsätter du den gamla vägen rakt fram och rundar den stora ladugården.
Sen kommer du ut på en väldigt rak väg som har allé. Åt ena hållet går den till Tranås säteri, men du ska ta till vänster. Du går nu på en jättelång tråkig raksträcka. Efter en kilometer ungefär svänger du av till vänster in i skogen. Efter bara ett litet tag kommer du till Kommunalrådsvägen. Då är det viktigt att du går på trottoaren. Det är åt vänster du ska svänga, vilket du även ska när du kommer till min gata. Sen hittar du själv hem till mig. Då har du gått 3,54 kilometer, vilket är för kort. Men så kan det bli.
När du kommer till mitt hus, så kommer Lucy och möter dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. söndagsspatserare

SPÄNNANDE Jag går på den före detta vägen, som man ska, men husse går på åkern. Han går där för han inte vill ha leriga skor. Tur att jag klarar mig utan skor. Vad tror du det är jag ser på åkern? Jo, det är ett par harar, men de får gärna vara där för mig.

TRÅKIGT Att gå på en jättelång jätterak grusväg tycker inte jag är så kul, men så blir det när man inte får gå i skogen. Längst bort ligger Tranås säteri. Det är därför Tranås heter Tranås och det var SJ som bestämde det.

SVÄNGA På den här vägen ska du svänga in. Det är lätt att hitta, för det är bara den vägen som det står ”eller ehö traf” på en skylt.


KOMMUNALRÅDSVÄGEN När du kommer ut på stora vägen, är det viktigt att du går på trottoaren. Om du inte gör det, så blir du kopplad. Det hände mig då och då när jag var liten. Nu vet jag bättre.

HEMMA Precis från ingenstans dyker den franska kattan upp. Det gör hon alltid när jag kommer hem. Fast det är ganska trevligt att bli välkomnad av en Lucy, även om hon är svår att se i terrängen. Vi får var sin godis när vi kommer in. Jag får en hundgodis och Lucy får en kattgodis. Min godis är större än Lucys.

Dagens ord på livets stig

Livet är alldeles för viktigt för att man ska kunna tala allvarligt om det.


Sverker
(2000–)