25 maj 2013

Pampig inledning på Tranåsveckan.

FÖRST Först och finast kommer Sverker i spetsen för Ungdomsblåset. Det är så det ska vara om det är extra högtidligt, vilket det var idag. Pampigare än så här kan det inte bli.

Just den dag inleds Tranåsveckan. Det är då det går att roa sig på många sätt under en hel vecka. Idag var det också långlördag i affärerna, vilket märkligt nog sammanfaller med den dagen då de flesta har fått lön.
Naturligtvis åkte jag in och kontrollerade att allt var i ordning för festligheterna. Sanningen och säga hände inte så mycket på stan, men det var mycket folk.
Det visades exempel på olika stolleprov också. Dansa Zumba gjorde ett gäng unga flickor, som ville trötta ut sig och få hörselskador.
Det värsta utav dagens stolleprov svarade de för som cyklar Sommen runt, fast de hade inte börjat komma i mål än. Har de inte upptäckt att det går fortare och smidigare med bil?
Mitt emot Stadshuset har det rests en tältstad. Där ska det bli både det ena och det andra. Någon sade att Saade ska komma dit. Sen blir det lite käcka föreläsningar under veckan för stadens intellektuella överklass (=de som tjänar mycket pengar och har läst en bok (=taxeringskalendern)).
Som vanligt fick jag skämmas för husse. Han köpte en hatt.

Hej så länge
Sverker

Leg. veckobesökare

ZUMBA Det här verkar vara ett bra sätt att få lite motion, samtidigt som man skaffar sig hörselskador med hjälp av enformig musik. Jag vänder ryggen till.

TOMT Här ska det bli full fart, men hur vet jag inte. Jag är inte kontaktad och det var ju inte precis tjo fadderittan när jag var där. Men vem vet, det kanske kommer kanske bli fart på farbrodern som går där och eventuellt får han sällskap av ett par till när det är dags för invigning.

Dagens ord på livets stig

Det bästa sättet att uppföra sig på är att inte uppföra sig.


Sverker
(2000–)

24 maj 2013

Här hade det behövts en Agnes

YNKLIGT Det här ser ju inte mycket ut för världen. Det är det inte heller. Husse höll hårt i plånboken när han var och köpte blommor. Sen blev det som det blev också. Glest och tanigt. Det hade behövts en Agnes.

Så äntligen har blommorna kommit i jorden. Jag måste erkänna att det är bättre än ogräs, men inte mycket. Husse klarar inte det här själv. Det hade behövts min Agnes. Hon är en riktig blomsterflicka.

Ännu en sommar då man får skämmas. En liten planta här och en liten planta där. Har man stora gjutjärnsgrytor, så kan man ju inte köpa små, små blommor.
– De är mycket billigare, sade min småländske husse.
– De blir nog mycket större, bara de får stå ett tag, tillade han optimistiskt.
Det är bara en gryta som är fin. Min gryta. Den kostade jag på minsann.
När husse var klar med allt tittade han belåtet på sina misslyckanden.
– Jag tycker det blev riktigt sött!
Sött? Här ska det inte vara sött. Det ska vara manligt!!!

Hej så länge
Sverker

Leg. planterare

SJÖUTEPLATSEN Vem vet, det här kanske kan bli något. M´Vi sitter på andra sidan och äter frukost, så man ser inte blommorna. Fiffigt va? Dessutom behövs både eternitlådan och väggen tvättas.

VINTERHJUL Inte är blommorna det första man ser. Nej det är de vinterhjul som husse ska tvätta. När undrar jag. De utgör ju inte precis någon prydnad.

FULLÄNDAT Det här är min gryta. Det är därför den är så väldigt fin. Det var den som var full med myror igår. Idag är den full med jord utan myror och fina blommor.

Dagens ord på livets stig


Lova och lova. I det här huset kan jag inte lova något.


Sverker
(2000–)

23 maj 2013

Regn och jordbrist stoppade trädgårdsförfiningen

BLOMLÅDA Denna blomlåda är vad vi lyckades göra i dag. Det var meningen att vi skulle plantera allt, men vi möttes av många oväntade hinder på vägen. Fast visst blev den fin?

Just denna dag, torsdagen den 23 maj 2013, skulle vara den dagen då mina krukor och blomlådor skulle områdesanpassas. Ogräset skulle bytas ut mot färgglada blommor. Husse propsade på att han skulle vara arbetsledare. Hur tror du det gick?

Vi började tappert med att rensa bort ogräset och ta bort lite gammal jord. Det gick riktigt bra. Sedan skulle det fyllas på med ny jord.
Redan igår gjorde jag en stillsam förfrågan huruvida vi har jord hemma.
– Jadå, genmälde husse. Tror du att jag är dum?
Så idag när vi skulle fylla på med frisk näringsrik jord, visade det sig att det bara fanns en säck. Dessutom stod det alldeles tydligt ”Kogödsel” på den.
Nu började det spöregna också.
– Vi åker och köper jord i morgon istället, sade husse. Det är inte roligt att arbeta när det regnar så mycket.
Blommorna står alltså i sina kassar. Jag är blöt. Husse är blöt.
Men Stig klipper gräset oförtrutet, under tiden vi bäddar ner oss i TV-soffan.

Hej så länge
Sverker

Leg. dyngsur

MYRBO Den här gjutjärnstingesten innehöll inte bara ogräs, utan ett större antal sådan där små röda myror som bits så hemskt. Husse blev biten och myrorna fick Myrr.

DEPÅ Här har jag mitt blomsterförråd. Det är ingen som ser dem och ingen av grannarna har sina blommor så. I morgon ska de ut till sina land, oavsett väder.

DUKTIG The Stig, min tama gräsklippare, är den ende som är flitig här hemma. Trots regn och kyla tuffar han på dag som natt. Så har vi finare gräsmattor än grannarna också.

Dagens ord på livets stig


Det är absurt att dela in människor i goda och onda. Människor är antingen charmerande eller tråkiga.


Sverker
(2000–)

22 maj 2013

Nu är det verkligen för sent att plantera

SKAM Tanken är att det ska vara blommor i de svarta gjutjärnsgrytorna. Det är det inte. Man kan koka soppa i dem också, eller en hare.

Skämmas är just vad jag får göra. Alla grannar har fina blommor i sina krukor. Vi har i bästa fall gräs och inte vilket gräs som helst, vi har ogräs. Husse är inte ett dugg områdesanpassad. Han är så slö, nämligen.
– Nej du husse, nu är det allt vi som åker till Mårdsmålen och inhandlar lite fina blommor, som vi kan plantera här och där.
Och det var precis vad vi gjorde.


I Mårdsmålen regnar det väldigt kraftigt, men det gör inte så mycket. De har sina blommor i långa glastunnlar. Går man där inne kan man se att det regnar, men regnet stannar utanför.
Dock måste jag säga att det är lite dåligt anpassat i handelsträdgården. Somliga växttunnlar är jättefint västgötaspetsanpassande. Där kan jag se alla blommor hur enkelt som helst.
Andra växttunnlar är inte alls anpassade för en normalkund (= Sverker), utan där står blommorna på skyhöga bord. Inte lätt att se då vad som behöver köpas.
Även betalningsdisken var jättehög. Jag nådde knappt upp, men ändå misstänker jag att Petra vill att jag ska betala. Men med hjälp av min husse så ordnade det till sig också.
I morgon får du se hur fint det blev hemma hos mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. blomväljare

ANPASSAT Precis så här ska det se ut i en blomtunnel. Då kan jag spatsera i lugn och ro och välja ut en blomma enligt tycke och smak. Allt är överskådligt även för en västgötaspets.

OANPASSAT I den här blomtunneln måste man vara husse för att se. Jag såg ju förstås blommorna som stod på kanten, men jag kunde ju inte plocka ut de stiligaste exemplaren. Det fick husse göra, men det är som du förstår ett högriskprojekt. Han är så obegåvad.

SVÅRBETALT Det var inte lätt att bli av med pengar heller. Alldeles för hög disk för mig. Men som du ser så är den sänkt ett snäpp, men ytterligare ett snäpp hade inte gjort något. Nu gick det bra ändå. Petra fick sina pengar, så hon blev säkert glad. Och jag fick mina blommor.

BEDRÖVLIGT Ännu en järngryta, den som står uppe vid gäststugan, du vet. Vad är dett att välkomna gäster med? En gryta med ogräs. Du kommer bli förvånad när du ser hur fin den är i morgon.

Dagens ord på livets väg


Vissna blommor ljuger inte.


Sverker
(2000–)

21 maj 2013

Vi bläddrar bland skogens bladVisst kan det vara trevligt att bara ta en promenad i skogen en vacker vårdag. Ännu roligare blir det dock om du har de nödvändiga kunskaperna om blad. Det ger ett mervärde till en motionstur.

Blad sitter vanligtvis på trän. Ibland trillar de ner, särskilt om höstarna. Fast just nu sitter de alla på sina trän, för det är träblad som ska studeras idag.
Det finns två slags blad: plattblad och rundblad.

Plattblad finns i tre undergrupper; hela, trasiga och mycket trasiga. Plattblad kan ätas om man är älg eller rådjur. De har också förmågan att skifta färg från grönt till gult eller rött. På höstarna tycker husse att det är kul att räfsa plattblad som har trillat på marken.

Rundblad finns i två undergrupper; mindre men vassa små rackare och längre men inte fullt så vassa. De sitter kvar hela året, men somliga trillar ner ändå. Av rundblad kan du bygga myrstackar om du är händig.

Nu hoppas jag att du får mer behållning av din skogspromenad, om du har lyckats med konststycket att ta in all kunskap jag gett dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. bladexpert

PS Just denna dag har jag både Internet och el. Telefon låter dock vänta på sig. DS

PROMENAD Oh, vad vackert, säger du säkert när du ser den här bilden. Men lyft blicken från mig ett tag, även om det är svårt, och titta på bladen. De ljusa är plattblad och de mörka som knappt syns är rundblad.

TRASIGA Detta är exempel på ett trasigt plattblad. Du ser att det är alldeles taggigt i kanten. Men det är på inget sätt vasst för den skull. Som du också ser tycker spindlar om att dra lite trådar hit och dit på den här bladtypen.

MYCKET TRASIGA Se här har plattbladet gått sönder ordentligt. Det är både taggigt och flikigt. Så kan det se ut när naturen inte kan bestämma sig.

KORTRUNDBLAD De här ska du akta dig för, för de är ganska vassa. Somliga av rundbladen omvandlas till kottar, bara för att ekorrar ska få mat. Ekorrar är roliga att skälla på och jaga upp i trän.

LÅNGRUNDBLAD Så här ter sig ett lite längre rundblad. Det är inte vasst. Inte så mycket i alla fall. Här kan du tydligt se hur ett rundblad håller på att omvandlas till en kotte.

Dagens ord på livets stig

Vad är det som är så fel med att vara en tråkig typ?


Sverker
(2000–)

20 maj 2013

Jag gav Sverige guldet – men firas inte

FIRA Ja minsann. Här firas det, men han som fixade guldet, Sverker, finns inte på plats. Det är orättvist, men jag är van att få lida och verka i det tysta.

I går kväll offrade jag allt, särskilt i tredje perioden. Min telepatiska förmåga kan inte överskattas. Målen bara ramlade in där upp på Globen.

På grund av min ansträngning är allt utslaget idag. Inget Internet, ingen telefon ingen elektricitet. Så det här haltar lite. Så kan det bli när jag inte har full kontroll.
I går kväll tog jag det lugnt i två perioder. Jag hade inte energi till mer än en period. Dessbättre hade husse köpt godis, som han inte får äta för doktorn, till Mästarnas Mästare och hockeyn. Som tur var tyckte han att han behövde lite kaffe också.
Jag vill bara med skärpa säga att det finns inga ögonvittnen och inget bildbevis när jag förser mig ur godisskålen – om jag nu gjorde det. Kanske var det ett godistroll som smög in och försåg sig?
Det finns ju förstås ett litet bevis. Jag fick energi så Sverige kunde vinna.

Hej så länge
Sverker

Leg. VM-guldfixare

Dagens ord på livets stig

Det finns inget substitut för seger.


Sverker
(2000–)

19 maj 2013

Jag behöver mat för att fixa ännu en seger

HUNGRIG Nej, jag tigger verkligen inte under bordet. Jag gör bara husse uppmärksam på att det behövs lite näringstillskott till en Sverker, om han ska orka med.

Jag gjorde det. Du kanske trodde att allt löste sig av sig själv. Så var inte fallet, men på grund av för lite mat, så lyckades jag bara nästan. Trots allt måste det räknas som en svensk dubbelseger. Men kommer jag att orka idag?

Jodå, det gick precis som jag hade bestämt med min telepatiska kraft. Sverige är i final i hockey-VM. Men, det kan jag villigt erkänna, det tog på krafterna. Du kanske har läst i tidningarna tidigare i veckan, att svenska landslaget är totalt helkasst och dessutom med en alldeles värdelös tränare. Segern över vårt grannland var långt ifrån vunnen innan jag sände över mina hemliga strålar.

Sen var det dags att övervaka musikfesten i Malmö, men då började mina krafter gå på upphällningen. Grillpartyt hos min resursfamilj gick ju inte alls min väg. När sändningarna började från Malmö, så var jag väldigt försvagad. Dessutom var jag lite tveksam till Robins Vespa-frisyr. (Husse hade håret så när han hade Vespa. Man behövde inte hjälm på den tiden.)
Orkeslös som jag var, så gjorde jag följande beslut:
Om Robin vann, så var ju det bäst. Trots frisyren. Heja Sverige!
Om Emmelie vann, så var hon svensk på grund av sin pappa. Hade hon förlorat hade hon varit dansk. Hon var svensk. Heja Sverige!
Hur hockeyfinalen kommer att gå? Dels är jag ju försvagad. Sedan finns det ju en annan aspekt. Vill jag att Stockholm ska slås sönder av en ölstinn och segerrusig hockeypublik, eller föredrar jag att alphornen brölar mellan bergstopparna i Schweiz?
Kanske mitt ursvenska arv slår igenom. Vi får se.

Hej så länge
Sverker

Leg. tävlingsfixare

MATVRAK Det här var vad husse vräkte i sig utan att dela med mig. Visserligen bara en halv västgötaspetsportion, men lite hade allt stärkt upp mig inför kvällens final.

VÄLDOFT Ser du mig för all rök? Det doftade som riktig Sverkermat, vill jag lova. Men som vanligt hade jag helt fel Inget till stackars Sverker. Men jag följde med resursmatte in i köket. Jag säger inte mer.

En bild från den djupaste nöd

NÖDBLOGG Detta är läget just nu, bara så att du vet. Någon fast telefoni finns inte att tillgå. När den blir reparerad vet man inte. Telia har väl fullt upp med att muta presidentfamiljer i någon obskyr diktatur. Att man då skulle få pengar över till snabba reparationer hemma hos landsbygdsbefolkningen, är ju inte att tänka på. Mobiltelefonen som jag skickar igenom, fungerar bara i trädgården. Tack till Tele2, som så klart ser till sina huvuduppgifter: att förse storstadsborna med för telefonbolagen lönsam telefoni och att avla fram talande får till tv-reklamen. Men håll ut. Om några minuter kommer dagens huvudinlägg, men med bara telefonbilder.

Hej så länge
Sverker

Leg. katastroflösare

Dagens ord på livets stig


Hemligheten med ett rikt liv är att ha mer påbörjat än avslutat.


Sverker
(2000–)