11 oktober 2014

Varför fåglar är så dumma i huvudet

KORKAD Bara det att bosätta sig i mitt badrum, tyder inte på någon stor begåvning. Visserligen stilig utsikt, men som fågel kan man ju få den ändå.

Då har det hänt igen. En dum fågel flög in i mitt hus. I mitt hus bor jag och så låter jag min husse bo där också. Han ger mig mat, nämligen.
Ibland kommer inbjudna gäster. Ännu hellre kommer det min Agnes eller min Per. Men fåglar! De ska vara glada att Lucy har flyttat.


Om du kom ihåg så skrev jag om fyra fåglar som flyttat in i mitt uterum. Husse som är lite svagsint gav dem mat och vatten. Mat vet jag inte om man kan säga om frön.
Det är nu ganska länge sedan de flyttade ut, vilket är skönt. De stökade till å det hemskaste. De till och med bajsade på bord, stolar och golv.
När så jag äntligen har blivit av med dem, vad händer då? Jo, en korkad likadan fågel bereder sig tillträde till mitt hus genom att klättra in i det öppna sovrumsfönstret och sedan flyga till badrummet.
Vad ville fågeln? Ja, vad kan man göra i badrummet? Man kan duscha, vilket är synnerligen otrevligt. Det är bara husse och Lucy som duschar där. Man kan ligga och sova på handdukarna, som Lucy gjorde. Man kan också utföra behov. Inga av de aktiviteterna tycktes fågeln intresserad av. Istället satt det duma flygfäet och tittade på utsikten, eller lekte kurragömma bland gamla toarullar.
Om man är fågel, så kan man ju flyga upp jättehögt och titta på utsikt. Gömma sig kan man göra i trädens lövverk. Är verkligen fågeln så korkad så den flugit vilse? Ja, så är det nog.
Jag flyger aldrig vilse. Inte går jag vilse heller. Men utsikt har jag inte så mycket ett par decimeter från marken, så det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelexpert

NYFIKEN Vad finns det i den här korgen, undrade nog den dumma fågeln. Mitt svar är rakt och kraftfullt. Det har inte du med att göra!

KURRAGÖMMA Att försöka gömma sig bakom en gammaldekorativ fönsterprydnad i form av en toarulle, var ju inte så framgångsrikt. Även om min Pers ampellilja hjälper till att dölja fågeln.

RÄTT Det är här ute som fåglar hör hemma. Vem vill ha ett störande kvittrande inomhus? I min trädgård finns både frön och möjligheter till bad i husses sunkiga damm. Och i de höga träden kan de sitta och sjunga och titta på utsikten.

UTERUMMET Jag undrar om den här fågeln som var i uterummet, var samma fågel som flög in till mig? Vem vet. Alla fåglar ser likadana ut.

Dagens ord på livets väg
Det enda de unga kan göra för de gamla är att chockera dem och hålla dem à jour.


Sverker
(2000–)

10 oktober 2014

Grattis till husses syster som tagit studenten

MÖSSA Det var visserligen Julia som tagit studenten, men detta hindrade inte husses syster att spöka ut sig i en studentmössa. Det var 1960 hon avlade sin mogenhetsexamen. Själv hade jag ingen mössa alls och inte husse heller. Men idag fyller husses syster år. Det är därför hon får vara med i min blogg.

Just precis nu fyller husses syster 73 år. Det gör hon i Håbol, där hon bor. I Håbol bor det också ett par människor, många älgar och massor med rådjur. I skogen smyger det omkring lömska vargar.

Att det idag är 73 år sedan husses syster föddes, tycker jag man kan fira lite på min blogg. Fast hon firas säkert av sina närmaste; taxen Massimo och en drös med katter.
Husse och jag har skickat en fin teckning till henne, så hon ska bli glad. För om man inte är glad, på sin födelsedag, när ska man annars va glad, som det står i visan.
Vanligtvis får man en tårta gjord av falukorv, leverpastej, Frolic och grädde när man fyller år. Hoppas husses syster får en sådan delikatesstårta idag. Det brukar även droppa in lite presenter i form av tuggben eller något annat gott. Så det har hon också att se fram emot idag på sin högtidsdag.
Jag får nog ingen tårta eller något tuggben idag. Därför är det synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

FLAGGA Visst kan jag fira husses syster med att flagga. Men stora flaggan blir det inte. Det får räcka med lilla flaggan på lilla huset.

MÖSSA Vanligtvis har husses syster inte studentmössa på sig. Istället kan hon dyka upp med en sådan här kreation på huvudet. I bakgrunden ser du hennes olydiga hund Massimo.

Dagens ord på livets vägTro inte på allt du hör eller allt du skriver eller säger.


Sverker
(2000–)

9 oktober 2014

Ännu en tabbe – fel författare fick priset

SJÄLVKLAR Alla, som vet något, är rörande överrens. Nobels litteraturpris skulle ha gått till den självklart mest förtjänte: Den stilige och ödmjuke författaren Sverker. Har du sett ett porträtt bättre speglar bilden av ödmjukhet?

Åter igen har fel författare fått nobelpriset. Återigen har Sverker blivit förbigången. Svenska akademin beslöt att dela ut priset till Patrick Modiano. En författare som ingen hört talas om ej heller läst, frånsett några kultursnobbar som försöker göra sig märkvärdiga. Frankrike har jag dock varit i.
Hur tar den ödmjuke och stilige västgötaspetsen denna blamage (=dundertabbe) från Svenska akademin? Jag beslöt att intervjua den rättmätige litteraturprisvinnaren. Dagen till ära är bilderna på författaren konstnärliga (=svartvita).


Hur känns det nu Sverker, när fossilerna i akademien återigen har förbigått den värdigaste pristagaren?
Ja, du förstår ju själv, Sverker, att detta åter är en tung dag för mig. De korvar och köttbullar jag hade tänkt att fira med ikväll, har jag nu inte ens råd att köpa. När ska jag kunna utropa: Äntligen!

Vad är det som gör dig till världens bästa och mest läsvärda författare?
Min skildring av vanliga individers vardag och problem i en svensk småstad, samtidigt som jag inte drar mig för utblickar i den stora världen, gör mig till den jag är. Nu är jag väldigt blygsam och ödmjuk av min natur, så jag vill inte gärna säga att jag är den bästa författaren någonsin. Men jag vill ju inte ljuga för läsarna heller.

Du har ju ofta din familj som inspirationskälla, har du svårt att se utanför din egen sfär?
Inte alls. Det är mitt val. Det hindrar mig dock inte från att ibland ta mina läsare utanför min nära värld. Jag är så väldigt mångsidig, så jag tycker att jag för mina följares skull måste begränsa mig. Det är ju bra om alla förstår. Det är inte många, om ens någon, som fattar så mycket som jag. Jag är ju författare.

Nu till sist; Vem hoppas du får priset nästa år?
Finns det någon rättvisa i världen och om Akademien skaffar sig någon kompetens, så är jag Sverker den som får mottaga nästa års pris ur kungens hand.

Tack Sverker för intervjun och de kloka och litterära svaren!
Tack själv Sverker för de välgenomtänkta frågorna.

Hej så länge
Sverker

Leg. skrivexpert

TÄNKARRUNDA Flera gånger om dagen tar den ödmjuke och stilige författaren Sverker en inspirationspromenad. Mycket i hans mästerverk kommer från naturen och den närmaste omgivningen.

Vem var rätt vinnare av Nobelpriset i litteratur?MIN PER
Dataexpert, Mantorp

Utan tvekan Sverker. Hans blogg placerar sig skyhögt över all annan litteratur. Enligt mitt sätt att se, är den ödmjuke bloggaren det bästa som någonsin har hänt världslitteraturen.MIN AGNES
studerar djur i diken i Uppsala

Fanns det en lag där Svenska akademin skulle vara tvungna att dela ut priset till den mest förtjänta författaren, så skulle ju Sverker ha haft priset för länge sedan. Han språkbehandling är enastående och innehållet i hans blogg fängslar alla.MIN HUSSE
Dagdrivare, Tranås

Jag säger Sverker utan tvekan. Den här Patrick Modiano har ju ingen vettig person hört talas om. Kanske hans mamma. Det finns säkert inga bilder i hans böcker heller. Nej, priset ska gå till någon författare man läst; Astrid Lindgren eller Clas Ohlsson (Insjön) till exempel. Men Sverker är bäst.
LUCY
Fransk f.d. gatflicka, Mantorp

Som jag ser det, är Sverker den mest välförtjänta författaren i hela världen. Han är nämligen den ende som skriver om mig. Det var dock roligt att priset hamnade i en fransk författares ficka.

Dagens ord på livets väg
Hövlighet är ingenting annat än en skickligt låtsad vänlighet.


Sverker
(2000–)

8 oktober 2014

Varför är det så tomt hemma numera

KONSTIGT Varför, undrar jag, varför ser hallen så konstig ut? Varför hänger det en projektorduk framför fönstret? Ska vi titta på skioptikonbilder? Inte vet jag. Men jag vet att det är tomt hemma.

Min Agnes hann väl inte mer att komma hem till Sverker, förrän hon tröttnade och åkte igen. Hon begav sig av redan 07.06 från Tranås station. Jag var med och vinkade av henne. Det är roligare att hämta henne.

Det var inget roligt idag. Först fick jag gå upp alldeles onödigt tidigt. Sedan var det väldigt torftig fördisk efter min Agnes och min husses för tidiga frukost. Fast åka bil är ju kul, men det var skumma saker på gång. Normalt sett tar man aldrig med sig resväska i bilen.
Min Agnes hade med sig sin resväska. Min husse hade ingen resväska. Jag hade ingen mathink. Detta kan bara betyda en sak. Min Agnes skulle smita iväg igen.
Vi åkte till stationen och det betyder bara en sak; Agnes hade för avsikt att ännu en gång överge sin Sverker. Mycket riktigt. Det kom ett tåg. Tåget stannade. Min Agnes gick på tåget. Husse pratade med tågsoldaten. Hon blåste i en visselpipa. Tåget åkte iväg med min Agnes.
Nu är jag alldeles ensam här hemma (husse kan man ju inte räkna riktigt). Det är väldigt synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. avskedstagare

MORGON Precis så här kan en morgon te sig på Tranås station. Det märkliga är att det är ett tåg som stannar vid min station. De flesta tåg kilar bara förbi. Annat var det förr, säger husse.

RESTER Ett glas, en penna, ett papper från Transportstyrelsen och en sönderklippt bild. Det är vad som finns kvar av min Agnes här hemma just nu.

Dagens ord på livets vägNär jag ber om att få fotografera någon, betyder det att jag egentligen vill lära känna den. Alla jag känner tar jag bilder på.


Sverker
(2000–)


7 oktober 2014

Var den svåra olyckan ett sabotage

UNDRANDE Hur kommer det sig att min gräsklipparrobot Stig, helt plötsligt försöker störta sig utför ett stup? Försök till att bada? Knappast! Sabotage är mer troligt.

Helt plötsligt fanns inte Stig, min trogne gräsklipparrobot, att finna. Ett sök organiserades genast av mig. Det visade sig att Stig hade försökt att kasta sig utför ett stup. Hade roboten som kör gräsklipparen somnat, eller var det ett sabotage.

Sabotageteorin är den som ligger närmast till hands. Troligtvis ett samarbete mellan CIA och GRU. Varför då, frågar sig den klentrogne. Är inte det uppenbart?
Obama och Putin har en längre tid avundsjukt betraktat mina gräsmattor. Vid ett av deras hemliga samtal, kom de just att prata om skötseln av trädgårdar i allmänhet och gräsmattor i synnerhet. De bägge statscheferna var överrens om att det såg illa ut att min gräsmatta var finare än deras.
Putin ville invadera min gräsmatta. Obama lutade mer åt att skicka en drönare att bomba den.
Till slut enades de om att skicka en sabotagestyrka för att sätta Stigs körrobot ur spel.
Ja, detta är bara ett troligt scenario. Verkliga bevis saknas, men erkänn att det är mer troligt än att det skulle uppstå ett fel på min robot.
Att bli utsatt för sabotage är inte roligt. Det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. konspirationsexpert

TOM Tittar du noga, så ser du att förarplatsen längst fram är tom. Var är roboten som ska köra gräsklipparen? Är han i ett fångläger i Sibirien, eller är han på Guantanamo? Frågorna hopar sig.

OTÄCKT Du ser själv hur spåren går innan olyckan. Tyder inte de på att det var en kamp i förarutrymmet strax innan den ödesdigra olyckan? Jo, hävdar jag!

BROTTSPLATSUNDERSÖKNING Området kring den kraschade gräsklipparen undersöks noggrant av Sveriges främste brottsplatsutredare (=Sverker). Var det en olycka eller ett sabotage? Om det var sabotage, har fienden lämnat något spår? Vad jag hittade är sekretsstämplat.

SKENMANÖVER Är denna provocerande ryska flygning bara en skenmanöver? Var det så att de ville att den svenska pressen skulle uppröras av denna närkontakt, när de i själva verket spanade på min gräsmatta? Det är inte utan att jag undrar, när jag ser Stig nerkörd över kanten.

Dagens ord på livets väg
Inget är mer komiskt än en olycka – givetvis andras.


Sverker
(2000–)

6 oktober 2014

Ett överraskande bra toppmöte med överraskning

ÖVERRASKNING Det var toppmöte i Mantorp där statscheferna i Mantorp (=min Per), Uppsala (=min Agnes) och Tranås (=den viktigaste, Sverker alltså) förhandlade. Förhandlingarna kom dock av sig direkt, eftersom jag möttes av detta paket.

Jag far på mitt första toppmöte sedan jag återvalts som statsminister hemma. Med på toppmötet fanns också min Per och min Agnes. Den franska kattan och min husse var observatörer. Fast själva toppmötet kom av sig direkt. Tack Trulzan!

Jag hade inte mer än kommit in till min Per, hälsat på honom och kattan Lucy, som flydde till övervåningen, förrän jag ville få min överraskning. Jag visste att det skulle finnas något, för det hade Trulzan skrivit på min blogg. (Du kan se det här.)
Det var ett paket till mig. (Lucy hade inte öppnat det.) Fast det var inte lättöppnat heller. Jag fick av papperet, men sedan var det stopp. Först trodde jag att det var en telefon, men det var det som tur inte. Efter min Agnes hade hjälpt mig, så visade det sig att paketet innehöll två fina tuggben. Tack Trulzan. Hon skrev att hon läst på min blogg att jag har brist på tuggben. Helt rätt!
Hoppas de här ska smaka skrev hon också. Ett av dem var alldeles utmärkt, det andra kan jag inte uttala mig om än, eftersom det har beslagtagits.
Trulzans matte jobbar på samma ställe som min Per. Hon bloggar också.
Tänk om jag bodde där Trulzan bor. Då skulle jag nog få många tuggben.
Nu när jag har fått tuggben, kanske du inte tycker att det är synd om mig mer. Så ska du verkligen inte tycka, tycker jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. paketmottagare

SVÅRÖPPNAT Nej, inte en telefon till! Det räcker med den som husse har. Fast det luktade inte telefon.

HJÄLP Jag behövde ta hjälp av min Agnes, för att få upp mitt paket. Det var ingen telefon i paketet. Det var något mycket bättre; två fina tuggben!

HEMLIGT Nu fick jag lägga toppmötesförhandlingarna åt sidan. Det ben som jag tog nu, måste gömmas. Det här är första stället jag provade. Trots att jag försökte ösa tyg över benet med nosen, så syntes det. Men det fanns flera ställen att gömma ben.

FEGIS Den här gången struntade Lucy i att lägga sig under soffan. Istället lade hon sig i garderoben. Där ligger hon så högt, så man inte kan nå henne. Men vem skulle vilja nå en fransk katta?

TOPPMÖTE Lite toppmöte blev såtillvida att min Per kunde visa sina senaste lustifikationer på väggen. Vi fick även smakprov på nya högtalaren. Hade det funnits en seismograf i Mantorp, hade den nog skakat sönder. Det blir mycket bas av 1000 watt. Man kan i alla fall få ett hus att skaka.

Dagens ord på livets stig
Det stod att hundar inte fick medtagas. Men jag är inte särskilt medtagen.


Sverker
(2000–)

5 oktober 2014

Skördefest hos resursfamiljen

NYSKÖRDAD Den här lilla krabaten var alldeles nyskördad. Dessbättre var den inte så pigg, så den kunde inte nypas med sina stora klor. Jag tycker hon ser ganska elak ut.

Hemma hos mig har vi skördat ett par tomater, inga körsbär men tio guldfiskar. Hos min resursfamilj har de däremot skördat riktigt ordentligt. Därför var vi på skördefest hos dem i fredags, efter vi tagit bort pinnen på båten.

Husse planterade två ganska stora guldfiskar i sin damm, vilket resulterade i en skörd av tio små. Inte så smart, måste jag säga. Av tre tomatplantor blev det väl 23 tomater och paprikan har producerat två små, små paprikakart.
Hos min resursfamilj däremot har det producerats desto duktigare. Massor med tomater, både uppätna och vilande på matsalsbordet.
Dessutom måste de ha en hemlig damm någonstans. Min husse och min resursfamilj fick nämligen aväta delar av skörden (tror jag?). Det var minsann inga ynkliga små guldfiskar. Nej, istället var det väldigt konstiga kräftor och små skära krokiga saker. Jag misstänker starkt att de var kokade, för de var inte så sprattliga av sig.
Jag hade säkert uppskattat att få smaka, men som vanligt fick jag svälta och nöja mig med dofterna från den goda maten.
Fast det är så det är. Det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. skördare

TOMATER I matsalen var det dukat med tomater, men det var ingen som skulle äta där i fredags. Det hade kanske blivit lite enahanda innan alla var slut.

HUGG Med ett modigt hugg, satte resursmatte kniven i de platta kräftorna. Och bara sådär, så blev den två. Det kallas förökning genom delning. Amöbor gör så också.

OTUR Nej, jag var inte inbjuden att sitta vid bordet, trots att det var min förtjänst att båtpinnen kunde tagas bort. Nu ser du de små skära sakerna också. Jag undrar så var de har sin damm.

Dagens ord på livets stigJag vet inte hur det är att vara en skojare, för det har jag aldrig varit. Men att vara hederlig är urtråkigt.


Sverker
(2000–)