19 oktober 2013

Designprinsen ut – designkungen in

TURBULENT Det har blåst kalla vindar över stackars prinsen senaste tiden. Den hetta som skulle ha spridit sig från det brinnande slottet har ersatts av en istid. Det visade sig nämligen att prinsen inte varit delaktig i det eldfängda projektet, det är därför han är lite maskerad. Jag vill ju inte att han ska skämmas. Men vem har i själva verket formgivet eldskärmen?

Ut åker prinsen med dunder och brak från designens finrum. Att ersätta prins Sigvard, var tydligen inte så lätt. Han var ju begåvad.
När prinsen nu försvinner, så kommer en kung istället fram ur det fördolda.


Det var på den tiden då Karl XI passade på att stå lik på slottet Tre Kronor i Stockholm. Jag var satt att stå hedersvakt vid sarkofagen. Plötsligt hörs ropet:
– Slottet brinner!!
Jag såg naturligtvis till att alla kom ut. Levande som döda. Du kan själv se hur jag sitter i trappan på bilden som fotograferades vid detta tillfälle.
Nu, många år senare, fick jag idén till en trevlig eldskärm med mitt gamla slott som förlaga. Resten är historia och det har du kunnat läsa om de senaste dagarna.
Jag har även designat den bil som min husse och jag åker i. Det är ett uppdrag jag fick från Citroën, när jag var i Frankrike för några år sedan.

Inte nog med det. Jag skriver fantastisk lyrik också, vid sidan av allt bloggande. Här får du ett exempel på en vacker dikt jag skrev i våras. Denna dikt har blivit mycket populär.

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit som skapar världen.

Författad av
SVERKER (2000 –)

Som du ser klarar jag av det mesta. Leonardo da Vinci skulle vara avundsjuk på mig om vi hade träffats.

Hej så länge
Sverker

Leg. geni

BEVISET Tittar du i trappan, så ser du tydligt att jag sitter där och övervakar evakueringen av slottet Tre Kronor. Detta fotografi togs just när branden hade fått fäste i den ståtliga byggnaden. Du kan se Karl XII som hjälper mamma, den nyblivna änkedrottningen. Den dramatiska upplevelsen inspirerade mig långt senare att göra eldskärmen som du ser under.

KUNG Är det fritt fall för prinsen, så är det jag som kliver uppåt. Designkungen Sverker sitter, som du ser, framför en av hans senaste skapelser Citroën C4.

Dagens ord på livets vägDet bästa sättet att leva med heder i den här världen är att vara den man låtsas vara.


Sverker
(2000–)

18 oktober 2013

Jag blev upphetsad av ett franskt kort

VYKORT Kan du tänka dig något vackrare än det här? Säga vad man vill om fransmännen, men de kan göra franska kort som frestar. Det var min resursmatte och hennes bror som skickade det till mig. De vet vad jag tycker om!

Min resursmatte och hennes bror Calle är i Frankrike. Hon brukar alltid vara snäll och skickar vykort till mig. Denna gång hade hon valt ut ett frestande franskt kort som gjorde mig mycket upphetsad.

Jag har själv varit i Alsace flera gånger. Det är där man kan få Choucroute om man har lite tur. Jag har haft lite tur en gång, men jag fick bara smaka lite, lite.
Nu tycker min resursmatte att husse ska laga till en liten sats, som du ser på bilden. För säkerhets skull skickar hon med recept också. Receptet är till 4 personer, eller 1 person och 1 västgötaspets.
Jag tror nog att jag skulle klara av och äta allt själv. Min husse kunde ju få ta fördisken (=lite surkål).

Hej så länge
Sverker

Leg. matexpert

PORTION Visst ser det ut som det skulle vara en lämplig portion till mig? Vinet kan jag hoppa över. Det kan husse få och läppja på när han ser mig njuta av maten.

RECEPT För säkerhets skull finns receptet på både franska och tyska, eftersom de pratar tyska också i Alsace. De kan liksom inte bestämma sig. Husse påstår sig kunna båda dessa främmande tungomål. Jag kan bara franska, för jag har haft en frans au pair när jag var liten. Du ser att det står ”Något för husse att bjuda på?” Byt ut frågetecknet mot ett utropstecken, skulle jag vilja säga.

KASST Detta är en helt värdelös bild från det ställe i Alsace där jag smakade choucroute. Husse har missat det viktiga: maten och mig. Istället inriktade han sig på servitrisen. Från vänster ser du annars lite av resurshusse, lite av exmatte, Calles hand, hela servitrisen, nästan hela Mimmi och delar av min resursmatte. Exmatte beställde choucroute. Ganska mycket föll ner till mig och jag måste tillstå att exmatte hade gjort ett bra val. Fläsksvål och värme passar bra ihop.

Dagens ord på livets väg


Allt är möjligt om man inte vet vad man pratar om.


Sverker
(2000–)

17 oktober 2013

Nu har min husse förstört vintern

FÖNSTERLÅDA Dett är det som en gång var min fönsterlåda. I somras var den full med stiliga blommor, men nu ligger den här i skottkärran för vidare transport till komposten.

Idag har jag och min husse tagit in våra blommor från uterummet in i huset. De står där ute på sommaren, för de trivs bättre där, påstår min husse. Men det förutsätter antagligen att man vattnar dem.

Det är inte nog med det. Somliga trädgårdsmöbler har flyttats in i uterummet från just trädgården. Så nu är de uterumsmöbler istället.
En del blommor fick ansas. Det betyder att man klipper bort det som har vissnat, eftersom somliga skäggiga individer glömmer att vattna. Lite omplantering var också på sin plats här och där. Extra stort behov av omplantering var den ampellilja som stod i krukan som damp mer på stenplattorna.
Att allt detta utfördes innan snön kom, betyder bara en sak: Det blir ingen vinter i år.
Dessutom påstår husse att han ska ta upp sjövattenpumpen och sätt på vinterdäck i morgon.
Du kan låta vinterkappan hänga kvar i garderoben.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinterförberedare

ANSAS Allt visset på den här viltfångade ampelliljan (min Per fångade den i Jugoslavien 1984) måste tas bort. Då ser de inte så vanskötta ut som de är.

HÄLSOBLOMMA Doktor Westerlunds hälsoblomma växer sig gärna lång och skranklig. Det måste redas ut och sen ska den klippas. Det man har klippt bort kan man sätta i vatten och få nya blommor. Min husse har fått blomman av Lennart. Jag har fått kycklingfilé honom. Det var gott.

KAKTUS Trots att det här är en kaktus, höll den på att vissna bort. Husse hade glömt den inomhus, där den nästan torkade bort. Det hade varit synd, för den fanns hemma hos husse när han var liten.

SLUT Nej, nu är det jag som går in. Sopa kan sopan göra själv. Visserligen blir det inte så bra gjort när inte jag övervakar. Han slarvar gärna, min husse.

Dagens ord på livets vägInte kan man föra någon bakom ljuset. Det går ju med 299 792 458 meter per sekund.


Sverker
(2000–)

16 oktober 2013

Titta – men här är ju sommaren kvar

SOMMAR På senhösten finns det inga blommor. På sommaren finns det massor av blommor. Det är därför jag hittade sommar idag, när jag hittade blommor. Antagligen en effekt av fläckvis Global Heating.

Idag gav jag mig ut på jakt efter den sommaren som flytt. Jag hittade nämligen lite sommar på min lunchpromenad (utan att ha ätit lunch). Finns det sommar på flera ställen?

Sommaren hittade jag bara tvärs över min väg. Som lunchpromenad valde jag och min husse ”Den korta rundan med förlängning” (=1,37 km). Nu gällde det att hålla ögonen öppna för att hitta flera sommar under den relativt korta promenaden. Tack vare min eminenta (=skitbra) observationsförmåga, lyckades jag lokalisera flera sommar i mitt omedelbara närområde.
Naturligtvis lyckades jag. Jag fann flera gula, flera vita, en grön och en lila. Jag hittade faktiskt flera än vad jag har bilder på. Min fotograf hade ingen lust att blöta ner sig på magen.
– Det räcker att jag är blöt på knäna, sade den ovillige hussen som inte är beredd att offra sig lite för konsten.
Dock hittade jag inga myggor, så riktig sommar är det inte. Bara fläckvis.

Hej så länge
Sverker

Leg. klimatforskare

GUL Första blommorna jag hittade var gula. De fanns precis över min väg och växte på kanten till det som var tennisbana. Där är det fortfarande sommar.

VIT Dessa stiliga vita blommor växte i det mikroklimat som Lasses jordhög utgör. Den finns tvärs över vägen från honom. Han bor granne med mig.

VITLILA Tro det eller ej, men den här blomman är jätteliten. Det fanns tusentals av dem och de täckte ett ganska stort sommarområde.

LILA En typiskt lila skogsblomma, som växte i en liten skogsglänta där sommaren har dröjt sig kvar. Den var alldeles ensam, så det var lite synd om den.

GRÖN Det är inte mycket ljus som letar sig in i skogen. Nästan alla ormbunkar är bruna och har trillat omkull på marken. Dock inte dessa, som hade hittat en sommarplats i skogen.

Dagens ord på livets vägLivets mening är helt enkelt att ständigt vara på utkik efter frestelser. Det finns långt ifrån tillräckligt i den vägen.


Sverker
(2000–)

15 oktober 2013

Sluta – du vill väl inte bli som Obie

REDO Om någon skulle erbjuda mig ett litet smakprov från överflödet på bordet, så är jag beredd. Men bara för att jag sitter där och piper, så ska du inte tro att jag tigger. Husse brukar säga åt mig att sluta tigga.

– Sluta tigg Sverker. Du vill väl inte se ut som Obie, brukar husse säga när jag bevakar mina intressen vid matbordet.
Nej det vill jag inte, men jag är ju mer undernärd. Jag borde ju få komma upp i normalvikt i alla fall.


Obie är en tax. Han var fetare än de flesta amerikanare. Han bor också i Amerika förstås.
Han hade en matte, eller husse, eller husse och matte som gav honom väldigt mycket mat. Då blir man väldigt fet. Att vara tax och se ut som en sälunge kanske inte är riktigt normalt.
Det går väl knappast att skylla på kraftig benstomme eller tjock päls heller. Obie var smällfet.
Så hamnade han hos någon där han fick bättre mat, eller knappt något alls, skulle jag tro. Antagligen fick han lika mycket som jag får. Och han blev smalare och smalare. Nu är han nästan normal. Du kan läsa om Obie på hans egen blogg (där bilderna kommer ifrån), eller också kan du se en film på Aftonbladet.
Om du däremot tror att jag är anorektiker, så har du fel. Jag tilldelas för lite mat varje dag och då blir resultatet att jag ser ut som ett benrangel. Jag avstår inte frivilligt från mat.

Hej så länge
Sverker

Leg. ofrivillig anorektiker

SÄL Viss ser väl Obie ut mer som en säl än en tax. Han är en tax, men han bor i USA. Där blir man lätt fet, säger min husse. Bilden är en skärmdump från filmen om Obie på Aftonbladet.

LARV När husse högg upp ruttet trä, så fanns det stora feta äckliga maskar i vedträna. Jag tycker att den stackars taxen påminner om en sådan, även om han är mer brun, men det verkar som om benen knappt räcker ner till marken.

BANTNING Här kan du se på staplarna att Obie har minskat i vikt. Tittar du på diagrammet i spegeln, så kan du se hur han gick upp i vikt.

ANOREKTISK Visst är proportionerna väldigt stiliga, men du måste hålla med om att ett par extrakilo skulle inte skada. Ett lämpligt sätt att addera dem är falukorv eller leverpastej.

SPINKIG Så här smal kan man bli om man bantar ordentligt i Amerika. Jag undrar om han körde 5-2 metoden? (Äta två dagar – fasta fem.)

Dagens ord på livets väg


Hur många vackra tankar kan inte en måltid föda.


Sverker
(2000–)

14 oktober 2013

Jag kann visst skriva schällv

FÖRFATTARE Ljuset på dänna bild visar tyliggt att jag är kånstnär. Jag är författare.

Detta mäd massa väckår hit å dit kann bli lite jobbit. Nu är i alla fall dykseliväckan slut åkk det är schönt. Idag vill jag visa att jag kann schälv, utann husses jällp.

Nårrmalt bruka minn husse skriva när jag dikkterar, männ jag vill visa att jag kann schälv. Dässvärre måsstä mann skiva på datår. Husse påstår att hann inte kan tyda min handstil. För att mina bra täkster ska kåmma på internätt, så behövvs datårtäkst.
Männ du kann försöka schälv att skiva mäd tassar. Dät är innte lätt.
På min datår finns ett rättstavningsprågramm. Onödigt tykker jag.
Där här var jåbbigt. I mårgån dikkterar jag för minn husse igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. blåggare

PS Sorry Eloise and others who try to translate this. Google translate will fail. DS

SVÅRTYDD Min husse är bara larrvig. Hann påstår att han innte kann läsa dät här. Ansträngde hann sig det minnsta, så skulle han se att dät står: ”Änn dag tog jag en pråmmänad i minn skog mäd minn husse”.

SVÅRT Att sriva på änn datår är innte dät lättaste. Hur änkelt tror du att dät är att dräpa till med ätt ”Ä” med en tass såmm sitter fasst på ett kått ben?

Dagens ord på livets vägJag skriver inte för att jag vill säga någonting, jag skriver därför att jag har någonting att säga.


Sverker
(2000–)

13 oktober 2013

Mina dummaste fåglar

SCHAS Det gäller att ha behörigt avstånd, när man ska jaga bort de dumma fåglarna. De är attackfåglar nämligen. Så de är inte bara fula, de är farliga också.

Hemma hos mig har jag ganska många fåglar. Det finns skator som får mat. Den kan jag äta om jag har tur. Sedan finns det ett par för feta änder, som också får mat av min husse. Den kan jag också äta om jag jagar bort dem. Sedan finns de dumma svanarna.

Från tidig vår fram tills att isen lägger sig så störs man av dessa svanar. De kommer och fräser när husse badar. De fräser åt mig fastän jag bara skyddar min husse med mitt skällande. Dessutom förfular de utsikten.
Ta idag som ett bra exempel. Jag ville att husse skulle fotografera dimman borta vid Romanö. Husse hann väl inte mer än att höja kameran förrän det kom en expressvan och lade sig mitt i motivet.
Sedan dröjde det inte länga så kom det en ful svan till. Du ser själv på bilderna hur det blev när dessa skapelsens styggelser kom och lade sig i vägen. Sådana är de. De vill bara framhäva sig själva. Hade något att vara stolta över, som jag, så kanske jag inte skulle säga så mycket. Att jag förekommer på en och annan bild förhöjer ju bara skönhetsvärdet på konstverket ifråga. Om jag förevigas på ett fotografi, så upphöjs den bilden till konst per definition nämligen.
Svanar förekommer bara på hötorgstavlor tillsammans med älgar, så fula är de. Sedan undrar man varför min husse matar dessa naturens avskrädesvarelser.

Hej så länge
Sverker

Leg. estet

MOTIVFÖRSTÖRARE Det är grant idag med dimman över sjön. Det ville jag ha en bild på, men vad händer då? Då kommer den fula, fula svanen och lägger sig i vägen mellan motivet och fotografen (=min husse).

FÖRSTÄRKNING Som om det inte skulle vara nog med en fuling, nej han, eller hon, hämtar sin lika föga tilltalande kompis. De tror säkert att de ska få mat. (Det fick de också.)

DUBBELFULT Jaha, så ligger de i vägen igen. Fast nu är de två stycken, vilket gör bilden dubbelt så ful. Vi får hoppas på dimma i morgon och inga svanar. Men de kommer nog så fort de ser husse komma släntrande med kameran.

Dagens ord på livets vägHur vacker är inte en räfsa eller spade – i någon annans hand.


Sverker
(2000–)