10 november 2012

Detta måste vara mitt sämsta inlägg hittills

PROMENAD Egentligen är jag inte suddig. Det är husse som inte kan ta skarpa bilder. Så här ointressant ser det i alla fall ut i hamnen när de bygger om. Jag skäms.

Snacka om ett illkasst inlägg idag. Allt beror på att husse har glömt bort mig. Hur kan man göra det?
Jag var med husse inne i den lilla staden och handlade, då han kom på att han inte hade något till min blogg. Skrämmande med tanke på att han har fått uppdraget att vara min nyhetschef.


– Vi åker ner till hamnen, de håller på att bygga om den, sade husse.
– Det kan säkert bli några bra bilder, tillade han optimistiskt.
Visserligen var det mörkt och han hade inte någon kamera med sig, men väl sin telefon.
Ja, bra bilder blev det inga, men å andra sidan är ju texten inte bättre.
Hej så länge
Sverker

Leg. bortglömd

BÅTHUS Bakom min rumpa ser du ett antal båthus, som husse tyckte att vi skulle ha med. De är nämligen pittoreska. De gyttjiga hjulspåren gör att det blir ytterligare pittoreska inslag i bilden.

NATURFOTOGRAF ”Oj, titta Sverker! Det här blir en bra naturbild.” Det var husse som fick snulle, när han såg några änder och en häger. Lite synd att inte jag är med, hägern knappt syns och att bakgrunden är ett fult Tranåshus i gult fasadtegel. För att inte tala om att hela bilden är suddig.

Dagens ord på livets stig

Av alla attityder är den moraliska den oanständigaste.


Sverker
(2000–)

9 november 2012

Slarvfel när monumentalbyggnaden i Tranås värktes fram på rekordtid

FULLTRÄFF Till det yttre är Tranås nya monumentalbyggnad en riktig fullträff, som du kan se. Men funktionerna har fått viss kritik. Så går det när tiden är för knapp för riktig och fullständig planering.

Knappt hann Teknik- och griftegårdsnämndens ordförande Jennie inviga Tranås eget Tai Mahal, innan diverse minoritetsgrupper började knorra.
Fast till hennes och alla inblandade politiker och tjänstemäns försvar vill jag framföra att planeringstiden var alldeles för snålt tilltagen för att alla planerare kunde tänka på allt.


På bara 10-15 år har stadshusets briljantaste hjärnor (OBS inte Tranås briljantaste) värkt fram det senaste tillskottet i kommunala byggnader, som jag tidigare berättat om. Som jag lätt förstår räckte tiden bara till att koncentrera sig på byggnadens arkitektoniska yttre och dess inre basfunktioner.
Knappt fanns byggnaden på plats, förrän en del minoritetsgrupper började klaga.
Den första högljudda gruppen var de med kjol (mest flickor, som till exempel Agnes), eftersom de avkrävs en femma för att låta sitt vatten, medans de med byxor (mest pojkar, som till exempel husse) kan göra samma ärende kostnadsfritt. Nu kan man ju tänka sig att om det vore gratis, att kjolgruppen skulle passa på att luras och göra större behov avgiftsfritt.
De följdes snart av den lite större gruppen ”Vi som inte har en femma i fickan”, som lämnades helt åt sitt öde, såvida de inte hade byxor och bara skulle kissa.
Nu har ytterligare en grupp tillkommit och det är de som sitter i rullstol. Med lite möda kan de säkert stoppa in en femma i automaten, så ordförande Jennie kan få sin veckopeng, men att få upp dörren till den efterlängtade bekvämlighetsinrättningen – det kan de inte.
De briljantaste hjärnorna har samlats på nytt i Stadshusets finaste rum och lösningen lät inte vänta på sig. (Den fanns ju så att säga färdig genom medborgarförslag.)
1. Bägge båsen skall, i jämlikhetens namn, vara gratis inom en snar framtid, men dock bara på prov.
2. Eftersom det då inte behövs en femma längre, så kan de myntlösa sluta och gnälla.
3. Dörren ska kunna gå att öppna med hjälp av en liten elmotor och en knapp, så att även rullstolsbundna kan intaga den säkert stiliga wc-stolen.
Jag undrar bara om Jennie hade med sig en femma när hon invigde huset, eller om hon fick stå inne på byxavdelningen för att så att säga döpa monumentet.
Hej så länge
Sverker

Leg. avträdesexpert

GRATIS Den här dörren leder in till avdelningen som är avsedd för alla som har byxor, vilket du kan se på den lilla figuren på dörren. Den är alldeles gratis, men här inne kan du inte göra allt som kan behövas.

FEMSPRINGA I den övre springan kan du stoppa in en femma, vilket du måste om du ska kunna öppna dörren till paradiset RWC (det betyder nog Riktigt WC). Väl därinne kan du uträtta alla tänkbara behov.

ALLSIDIGT Nu kan du se hur många fina funktioner de har byggt in i ett och samma lilla rum: Ett WC som går att använda vare sig du har kjol eller byxa. Dessutom ska det vara brukbart för de som sitter i rullstol, om de nu bara kunde öppna dörren. Till yttermera visso finns det tydligen något man kan lägga bebisar på om man ska kittla dem – under förutsättning att man har kjol.

Dagens ord på livets stig

Att planera är att flytta framtiden till nutiden så man kan göra något åt den.


Sverker
(2000–)

8 november 2012

På promenad med en presentgivare

TELEFONBILD Så här dålig bild kan det bli när husse fotograferar med sin onödigt dyra telefon. Du ser i alla fall att det är jag – om än suddig – och sedan är den andra hundlika saken taxen Massimo och hon som släpas efter i kopplet är husses syster. Jag går som vanligt utan koppel, eftersom jag är uppfostrad.

Det är ont om tid idag, så det blir bara lite kort. Jag har glömt en namnsdagspresent jag fick av Massimo, så den kan jag berätta om nu istället.

Visserligen fick jag min present en dag försent, men det gör ju inte så mycket. Huvudsaken är att jag får saker – helst ät- eller tuggbara.
Eftersom jag är Massimos manliga förebild, så tyckte han att jag skulle få en tjursena. Efter att ha provtuggat på densamma, innan jag gömde senan bakom husses kudde, så tyckte jag nog att den lilla taxen hade valt alldeles rätt present.
Hej så länge
Sverker

Leg. presentmottagare

PRESENT Så här såg den manliga presenten ut innan jag satte tänderna i den. Nu ser den inte riktigt likadan ut. Husse tvingade mig att ta in den, annars blir de bättre om jag gräver ner tuggsaker så de kan ligga ute i fukten och mogna innan jag tar in dem.

Dagens ord på livets stig


Jag ångrar sällan det jag inte minns.


Sverker
(2000–)

7 november 2012

Jag besteg toppen på världens högsta berg

TOPPEN Här sitter jag på toppen av Omberg, världens högsta berg. Bakom mig ser du Vättern och där Vättern tar slut, tar Västergötland vid. Tänk så nära, men ändå så långt bort.

När husse och jag var ute och for häromsistens beslöt jag att vi skulle passa på och bestiga världens högsta berg. Det var precis det vi gjorde också. Jag tyckte att det kunde vara ett bra test för husse, men framförallt för jag ville se Västergötland. Jag är ju en äkta västgötaspets!

Att bestiga Omberg är rent livsfarligt, speciellt utan extra syrgas, men jag hade beslutat att vi skulle klara det. Varför inte göra en riktig bragd? Själv rände jag upp ganska ledigt, men husse flåsade ordentligt.
Väl uppe på toppen, så var det faktiskt lite svårt att se Västergötland, detta landskap som är urhemmet för de ädlaste av hundar. Men med lite god vilja, så såg jag den grå randen på andra sidan Vättern, som var mitt älskade landskap.
Men man kan ju inte få allt. Huvudsaken var att jag fick upp husse på världens hösta berg och att hans hjärta fortfarande pickade.
Hej så länge
Sverker

Leg. bergsbestigare

STRAPATSRIKT Att bestiga världens högsta berg är minsann inte helt enkelt. Vissa branta avsnitt fick vi gå på hala klippor och klimatet är inte att leka med heller. Dessutom använde vi inte syrgas!

PAUS På vägen upp var husse tvungen att ta en liten rast. Det är lite skämmigt att ha den här bilden, eftersom husse har en tjejmössa på sig. Han hittade inte sin (vilket beror på att Agnes har konfiskerat (=snott) den).

BEVIS 1 Du kanske tror att jag luras när jag säger att Omberg är världens högsta berg? Men icke! Om det fanns något högre berg, så skulle väl det synas från toppen. Eller hur?

BEVIS 2 Tåkern ser du säkert, men ser du något berg? Precis vad jag trodde. För övrigt såg jag inte mitt hus heller, så det finns nog inte.

Dagens ord på livets stig

Även om inte allt är sant i min blogg, så kan det i alla fall vara bra påhittat.


Sverker
(2000–)

6 november 2012

Vi ärar fel hjältar

MINNESSTEN Det finns inga stora statyer av kung Sverker den äldre, men det finns en minnessten på platsen han dräptes. Om du kommer från Ödeshög och svänger av mot Turisthotellet, så kan du också stanna vid stenen.

När det står Gustav Adolf på almanackan, vilket det gör idag, så tycker en del att man ska passa på tillfället att ära och fira Gustav II Adolf. Detta är som du förstår helt tokigt. Den främste av alla kungar är kung Sverker den äldre, för han tillhör min familj.

Gustav II Adolf var en krigarkung som ledde Sverige in i olycka och skapade många änkor, inklusive sin egen fru. Dessutom var han inte särskilt duktig i att navigera i dimma, vilket kostade honom livet.
Kung Sverker den äldre däremot var en riktig baddare. Hans främsta merit är att han med stor sannolikhet är släkt med husse. Kungar på den tiden hade förstlingsrätt till alla brudar, vilket borde ha resulterat i ett antal avkommor. Eftersom husses förfäder fanns på samma plats som kungen, så vore det rent märkligt om vi inte var släkt (enligt husses kusin Jan).
I vilket fall som helst så blev stackars kung Sverker också dräpt, men inte av tyskar utan av sin körsven (=chauffören av släden). Kungen var på väg till Västra Tollstads kyrka där han skulle gå på julottan. Han var alltså ute i ett fredligt ärende när han mötte sin baneman (=mördare), vilket gör honom större än den mer firade krigarkungen.
Vad du har lärt av denna historia är följande: åk aldrig släde till julottan och lita aldrig på din chaufför.
Idag har vi, som du säkert vet, historiens mest betydelsefulla Sverker ibland oss. Och det är jag det, som är den störste hjälte som har funnits!
Hej så länge
Sverker

Leg. Sverkerättling

INSKRIPTION (=texten) ”Här mäler sägnen/wartd Konung Sverker den Gamle dräpt Julottan 1156” (=Här berättar man att kanske möjligtvis blev kung Sverker den äldre mördad Julottan 1156)

ALVASTRA Det var kung Sverker som släpade munkarna från Frankrike till Alvastra för att de skulle bygga ett kloster. Sverkers fruga Ulvhild fick klostret i morgongåva av sin man, som på så sätt försökte köpa sig en plats bland de saliga. Säkert sprang Sverker och Ulvid här som barn i huset, då det begav sig. På bilden ser du också en Sverker, men mycket finare.

KRONAN Som kronan på verket bland alla Sverker som har funnits, står här den finaste av dem alla och blickar ut över sina domäner. Jag – min egen hjälte.

Dagens ord på livets stigAlla behöver en hjälte. Jag är min egen.


Sverker
(2000–)

5 november 2012

Namnsdagen var inte bara bakelser

TUGGKORVAR Av min resurshusse och min resursmatte fick jag ett väldigt lovvärt paket, som jag öppnade själv. Det innehöll en kombination av de bästa av världar – tuggkorvar. Som tuggben, fast inte och som korvar, fast inte. En toppenpresent.

En namnsdag kan vara ganska krävande. Det är bakelser som ska ätas och presenter som ska mottagas och fest att deltaga i.
Jag måste säga att jag klarade allt galant, även om jag kanske är lite trött idag.


Redan på morgonen fick jag en present av husse. Det var ett tuggben i ordinär storlek. Jag tycker nog att jag hade kunnat få ett lite större. För säkerhets skull gick jag och gömde det på ett hemligt och säkert ställe (bakom kudden i fåtöljen i hallen där Agnes kläder ligger och skräpar).
Som tur var så dök min resurshusse och resursmatte upp framåt kvällen, så jag fick lite mer presenter. Två paket fick jag av dem. Av husse fick jag bara ett. Du kan se på bilderna vad jag fick. En present gick och äta och en gick att lysa med.
Sedan var det dags för kvällspromenaden. Vi gick till Ulf och Britt och där fanns redan min resurshusse och min resursmatte. Dessutom fanns Diana och Michelle där. De hade åkt ända från Aveyron i södra Frankrike för att uppvakta mig på min namnsdag.
Under middagen som följde var det mest lönsamt att sitta jämte Diana. Dessutom fick jag smakprover av Ulf och Britt.
En mycket lyckad namnsdag, måste jag säga. Och tack för alla grattis!
Hej så länge
Sverker

Leg. presentmottagare

FYRHUND Min resursmatte tycker att det är svårt att se var jag är någonstans när jag springer omkring i mörkret på skogsstigarna när hon är ute med mig. Men inte nu längre, för jag fick en fin blinkfyr, som jag kan ha om min hals. Numera är jag inte bara en lysande begåvning, utan jag är en lysande hund också!

UPPVAKTARE På kvällen tog husse mig på en vanlig promenad, trodde jag. Men icke! Ulf och Britt hade ordnat ett hyllningskalas till min ära. På denna gruppbild kan du se mig i förgrunden, som det ska vara, och sedan från vänster Ulf, resursmatte, Britt, Diana, Michelle och resurshusse. Husse fick inte vara med på bilden.

Dagens ord på livets stig

Blygsamhet är en vida övervärderad dygd.


Sverker
(2000–)

4 november 2012

Recept på riktigt god namnsdagsbakelse

REDO Man måste vara redo att hugga in, om man bjuds på en namnsdagsbakelse. Det är precis det som jag är. Det är nästan att jag tror att jag är en scout: Alltid redo! (När det gäller att äta.)

Om du har tittat på din kalender idag, så har du sett att det är en av årets viktigaste dagar, nämligen min namnsdag.
Har man namnsdag så tycker jag att man bör få lite presenter, eller ganska många, och en tårta eller bakelse.


Kan du tänka, jag uppvaktades med en synnerligen god bakelse. Tyvärr fick Lucy hel oförtjänt en också, vilket ju inte var nödvändigt. Det hade varit bättre att jag hade fått hennes bit också. Fast snäll som jag är, så kan jag gärna dela med mig. Fast det blev för mycket delande denhär gången, tycker jag.
I vilket fall som helst, så gratulerar jag mig hjärtligt på namnsdagen.
Hej så länge
Sverker

Leg. namnsdagsbarn


GREJER För att kunna göra en namnsdagsbakelse behövs det olika grejer.
2 st fat (helst stora)
1 tub kaviar till dekoration och som smakförhöjare
1 st jättestor falukorv – helst inte kattgnagd
1 st papplåda med grädde i
1 st kattvitamin (till katt om du har en)
37 levergodisbitar (till hund)STEG 1 Som du kanske förstår så är det vänstra fatet mitt. På det fatet ligger det en alldeles för liten falukorvsbit. På högra fatet som är till Lucy, ligger det för mycket korv som är sönderdelat. Apparaten kan man spruta grädde med.STEG 2–3 Se där, nu har det kommit på grädde. För lite på den vänstra och för mycket på den högra. Den vänstra har även fått levergodisar (för få). På den högra bakelsen ligger det en kattvitamin. Det hade räckt med en halv. Tittar du på första bilden, så ser du hur du kan skriva ett ”S” med kaviar. På Lucys räcker det med en plutt.
FEST Detta är beviset på 1. Att bakelsen var god 2. Att Lucys bakelse var alldeles för stor. Jag har ätit färdigt och Lucy har massor kvar. Jag var hela tiden beredd att förbarma mig över hennes bakelse, men hon åt helt fräckt upp allt.

TJATIG ”Grattis på namnsdagen Sverker”, säger Lucy. ”Tack”. Svarar jag artigt. ”Grattis på namnsdagen Sverker”, säger Lucy. ”Tack”. Svarar jag artigt. ”Grattis på namnsdagen Sverker”, säger Lucy. ”Tack”. Svarar jag artigt. ”Grattis på namnsdagen Sverker”, säger Lucy. Nu svarar jag inte längre. Hon är så himla tjatig.

Dagens ord på livets stig

En komplimang är artighetens seger över ärligheten.


Sverker
(2000–)