27 september 2014

Hjälp, jag bor i ett hemsökt hus

KNARRAR Visst knarrar det i trappan, fastän ingen går där. Här får du dock förklaringen till detta med min specialkamera med spöksensor. Varelsen, eller anden, påminner lite om en stilig västgötaspets, eller hur.

Det är ofta min husse inte tror på mig, när jag säger:
– Det var inte jag som var uppe på bordet och tog din mat. Det var ett spöke.
Nu äntligen har jag lyckats bevisa med fotografier att jag bor i ett hemsökt hus. Även skogen är full av spöken.


Det händer allt som oftast att jag blir beskylld för att ha varit uppe på soffbordet och stulit en halväten smörgås.
– Vad har du gjort nu Sverker, vräker husse ur sig med en sträng och elak röst.
Jag ser förstås oskyldig ut. Detta är helt naturligt, eftersom det inte är jag, utan något övernaturligt som har tagit smörgåsen. Skulle jag stjäla mat?
En annan gång kan det låta så här:
– Väldigt vad fort du äter Sverker. Är maten redan slut?
Ja, maten är slut, men jag fick knappast något. Det är ett hungrigt spöke, som vräker i sig min mat. Där fick du förklaringen till att jag är så spinkig.
Allt här omkring är hemsökt. Huset, trädgården och skogen. Överallt finns det spöken och gengångare. Men är inte det otäckt att bo så? Inte om man är så modig som jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. modig spökforskare

MATTJUV Snabbt som attan, innan jag hunnit fram till min matskål, är mattjuven där. Spöket fullkomligt vräker i sig min mat, så det blir knappast något över till mig.

SAKER Det är inte bara varelser som dyker upp i spökskepnader här hemma. Andarna efter de torkade trattkantarellerna ligger kvar på bordet och jämrar sig när det blåser ute. (Både i fåtöljen och i soffan har jag ben gömda.)

FOTOBOMBNING Det går inte ens att ta en stilig naturbild, utan att den här skepnaden ska lägga sig i. Hade jag inte haft min spöksensor i kameran, hade du inte sett honom.

STIG Både husse och jag har undrat hur det kan bli så stora stigar så snabbt, när det bara är vi som går där. Här ser du förklaringen. Vi är förföljda av någon osalig ande. Han kanske går där fram och tillbaka hela dagarna och letar efter en tappad godisbit.

Dagens ord på livets väg
Jag har en massa hemligheter som är så hemliga att inte ens jag vet vad de handlar om.


Sverker
(2000–)

26 september 2014

Mitt forskningsprojekt fick nobelpris

FORSKARE Beredd att utföra dagens nobelprisvinnande forskning. Vad som behövs är en hyfsad fylld mage och en kompass. Jag har alla nödvändiga utensilier (=saker)

Det bedrivs värdefull forskning och mindre värdefull forskning. De främsta i den viktigaste forskningen kan belönas med ett Nobelpris. Det finns vanliga Nobelpris och viktiga nobelpris. Det viktiga heter IG Nobel Prize.

Vad är det då som har prisats i år där jag kan tänkas ingå som en stöttepelare? Inte förvånande är det priset i biologi. Av någon anledning förbisåg priskommittén mig, när priset delade ut till Vlastimil Hart, Petra Nováková, Erich Pascal Malkemper, Sabine Begall, Vladimír Hanzal, Miloš Jezek, Tomáš Kusta, Veronika Nemcova, Jana Adámkova, Kateřina Benediktová, Jaroslav Červený och Hynek Burda. De har, med hjälp av mig förstås, noggrant dokumentera att när hundar bajsar och kissar, föredrar de att anpassa sin kroppsaxel med jordens nord-syd geomagnetiska fältlinjer.
Denna kunskap kan synas självklar för mig, som har praktiserat detta i 14 år. Men för huvuddelen av mänskligheten, är detta nya värdefulla rön något viktigt att ta med sig på vandringen genom livet.
Naturligtvis uppskattar jag att det forskningsprojekt jag varit så aktiv i belönades, men frågan är om inte priset i folkhälsa är det viktigaste. Det gick till att antal personer som utreder om det är mentalt farligt för en människa att äga en katt.
Vill du läsa mer och samtidigt öva din engelska, så kan du titta här.
Att inte jag hörde till pristagarna i mitt projekt, gör att det är extra synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. forskare

FORSKNING Precis just när bilden togs, så utförde jag en forskning. Jag sitter på den där gamla vattengatan, som korna använde när de skulle dricka vatten i sjön, mellan Lasse och Leif och forskar allt vad jag orkar.

REULTAT Beskåda och njut av det inringade resultatet av min forskning. Pilen visar resultatets rikting i förhållande till jordaxeln. På kompassen ser du en pil mot norr.

DETALJ Med all tydlighet som finns att uppbringa, kan du själv se att såväl mitt forskningsresultat som jordaxeln har intaget ett parallelläge. Kanske någon grad fel, men inte mer än att det är en skitsak.

JOBBIGT Det är mycket att tänka på när man är ute och går. Det gäller att nosa upp spännande dofter och tränger det på behov, så ska man känna av jordens magnetiska fältlinjer.

Dagens ord på livets väg
Att vissa planeter är obebodda kan mycket väl bero på att deras atomforskare har varit mer framgångsrika än våra.


Sverker
(2000–)

25 september 2014

En förödande strejk är nära

VÄGRA Snart vägrar jag att gå ut för att uträttat mina naturliga naturbehov. Varför ska vi hundar lida, när kattor i Mantorp slipper?

Upp till kamp emot kvalen! Nu får det vara nog! Ska jag tvingas ut i ur och skur bara för att uträtta mina naturliga naturbehov? Är detta rätt när det finns privilegierade grupper i samhället som kan tillbinga hela dagarna inne i stugvärmen? Nej, säger jag!

Senaste tiden har det varit blåsigt, kallt för att inte tala om regnigt. Om man då är rakad om magen, som jag är, så är det inte behagligt att tvingas ut. Oavsett hur mycket det regnar, så släpar min husse, diktatorn, ut mig på promenad på min leriga väg.
Själv tar han på sig stövlar och ett exemplar av arméns regnkappa för att kunna gå omkring i ett vattentätt fodral. Regnkappan skyddar inte bara mot regn, utan den skyddar också mot gasanfall och atombomber.
Men jag har bara min päls. Visserligen stilig, blank och vattenavvisande, men inte vattentät.
Nu är en strejk nära, kan jag säga. Det är bara en tidsfråga innan jag söker upp någon lämplig matta inomhus. Jag har redan börjat med en maskningaktion. Jag visar min ovilja genom att inte följa med så väldigt välvilligt på promenaderna.
Det är dags att ta upp kampen på allvar nu.

Jag har tre punkter som krav som ett första steg att sluta diskriminera hundar:

1. Hundlåda inomhus (samma som Lucys, fast större).
2. Hundträd inomhus omgiven av krafsbart material.
3. Samma mat (=lövbiff och sånt) som en normal katt i Mantorp (=Lucy) får.

Att behöva leva under dessa förhållanden som jag tvingas göra nu, gör att det är extra synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. agitator

MILLIMETRAR Du ser själv att det kommer massor med millimetrar. Detta är nattens skörd av millimetrar och det bara fortsätter i samma takt. Inget väder att vara ute i.

MOTVILLIG För att visa min motvilja drar jag i kopplet. Inte framåt, nej jag går med tassbromsen åtdragen. Förhoppningsvis fattar min husse att detta inte är något nöje för mig.

MASKNINGSAKTION Bara för att visa att jag inte uppskattar en promenad i regn och rusk, så ser jag till att hamna ordentligt på efterkälken.

ORÄTTVIST På nätet är det jättelätt att hitta en uppsjö med kattoaletter. Hundtoaletter lyser däremot med sin frånvaro. Detta är inte annat än en oerhörd diskriminering. Hets mot hundgrupp, skulle jag rubricera det som.

Dagens ord på livets vägDen dagen min husse skulle ta upp potatisen och kom på att han glömt sätta nån, gick ett skönjbart leende över mina läppar.


Sverker
(2000–)

24 september 2014

Här inne gömmer jag fyra hemligheter

UTERUM Tro det eller ej, men här inne finns fyra hemligheter. På sista bilden kan du se en av hemligheterna. Lite suddig, men husse skyller på telefonen. Jag tror inte hemligheterna ringer till husse. Ser du att dörren är lite öppen?

Det är inte utan viss tvekan, som jag idag avslöjar fyra hemligheter jag har i mitt uterum. Om Lucy hade varit här, så hade jag inte sagt ett ord.
För övrigt kan jag säga att det är kallt ute och jag försöker få varmare inne.


Sedan i lördags har jag haft gäster i uterummet till och från. Ibland finns de där. Ibland finns de inte där. Det är hemligt, så det är bara du som får reda på det. Det är fyra små fåglar, småfåglar med andra ord, som tycker att det är mer trivsamt när det inte regnar och blåser på dem. Det förstår jag mer än väl.
Själv föredrar jag korta promenader när vädret är som det är.
– Kom nu Sverker, vi ska gå längre än så här, säger husse när jag stretar i kopplet och vill hem igen. Jag har ju gjort det jag ska och varför ska man fortsätta med att utsätta sig för det bistra höstvädret? Jag fattar inget.
Jag kan också berätta att min mathållning har förbättrats något. Allt som oftast får jag något nyttigt som korv eller, som idag, blodpudding. Efter fjorton år börjar det så sakteliga gå upp för min husse vad en västgötaspets ska ha för att må bra.
Felet är dock att det inte bara är blodpudding eller korv. Gärna med ett par bitar hundmat i kanske. Så synd om mig är det.

Hej så länge
Sverker

Leg. hemlighetshållare

RUGGIGT Ut måste man gå, även om det är ruggigt. Kallt har jag och millimetrarna porlar från himlen jämt och ständigt.

JUSTERING Idag ska vi försöka justera upp termometern i vardagsrummet till 17 grader, säger husse. Han försökte ta en bild där jag satt och tittade på brasan, men det ville inte jag, så det fick bli så här istället. Egentligen ska luckorna vara stängda, fast då ser man inte elden.

FÖRSTÄRKNING Jag tycker att jag har märkt att jag ofta får smaskens tillsammans med min mat. Man kan undra varför? Idag fick jag blodpudding. Jag hade hellre sett att det hade varit mer blodpudding och lite mindre hundmat.

PROMENAD Det är inte helt värdelöst att gå på promenader, även om jag blir blöt om tassarna. Det finns ju några blommor kvar, jag kan glädja mig åt. Snart kommer snö. Det är roligt.

HEMLIGT Fyra sådana här hemligheter har jag i mitt uterum. De flyger ut, när man kommer in. Selma ville dock uppenbarligen stanna kvar. De får frö och vatten av mig, eftersom jag är så snäll. De kanske vill bo där hela vintern.

Dagens ord på livets väg
Inget väcker aptiten mer än när det är lite mat i min skål.


Sverker
(2000–)

23 september 2014

Det händer många saker på höstdagsjämningen

MYCKET Massor med saker samtidigt. Det är höstdagsjämning. Solen går upp klockan 7, fast 6. Flight SK1415 mellan Arlanda och Köpenhamn passerar på 10.973 meters höjd över havet. Svettigt värre alltså.

Just precis nu är det höstdagsjämning vilket är väldigt modernt idag. Det betyder att solen går upp och att solen går ner. Det märkliga är att dagen och natten är lika lång överallt. I Uppsala och South Hero till exempel. (I Uppsala bor min Agnes och i South Hero i Vermont bor till exempel Eloise.)

Fast om du tror att solen går upp klockan 6, så har du fel, fast rätt. Det är alla klockor som går fel, så solen går mer upp klockan 7. Fast egentligen är klockan 6. Särskilt hemma hos mig, för jag bor precis där klockan går rätt efter solen. Det gör den inte i Uppsala eller Göteborg.
Det är annat som händer också en sådan här dag. Termometern inomhus måste justeras med hjälp av en brasa i kakelugnen. För att kunna göra det, så måste jag hämta ved. Till min hjälp tar jag min husse. Det går också att justera termometern med elementen, men det kostar och husse bor i Småland.
Vintertäcket ska på i sängen och jag sover helst under täcket när det är kallt, så jag kan värma husse. Han är så tacksam.
Mat, exempelvis grisöron, som trillar på marken måste tas om hand, så de inte förstörs. Den uppgiften tog jag på mig redan i går kväll.
Morgonfilmjölken ersätts med havregrynsgröt. Det spelar ingen roll, för det är lika gott att fördiska fil eller gröt. Kanske ljummen gröt känns bättre på vintern. Lucy tyckte om att försdiska havregrynsgröt när hon bodde här. Hon satt på bordet och åt. Det var ouppfostrat, men på så sätt fick både hon och jag lite mer.
Idag är alla bilder tagna med husses Ajfån fyra, så de är kanske inte så vassa. Det gör att det är lite extra synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. hösthund

OFFRA Det var jag som fick offra mig att ta hand om grisöronen, som olyckligtvis råkade trilla ner på golvet av sig själva. Nåja, kanske med lite hjälp av mig. I vilket fall som helst hinner de inte bli för gamla nu. Min husse uppskattade inte, att jag offrade mig.

TERMOMETER Om termometern i vardagsrummet står på 14,8 grader, så ska den justeras. Det gör man med hjälp av en brasa i kakelugnen. Det går att elda idag, eftersom det inte blåser så mycket. Om det blåser som igår, så är det är det lika omöjligt att värma upp mitt hus, som att värma upp Eiffeltornet. Båda byggnaderna är ungefär lika täta.

VED Det är fullkomligt omöjligt att göra en brasa utan vet. Då kommer en västgötaspets väl till hands, som kan bära den tunga veden in till huset.

Dagens ord på livets väg
Det är bara det moderna som kan bli omodernt.


Sverker
(2000–)

22 september 2014

Det blåser snålt och kallt efter valet

OVÄDER Det är inte lätt för en västgötaspets att stå på stranden i storm och regn. Men vad gör jag inte för mina läsare.

Vad var det för fel på det väder vi hade för ett par dagar sedan? Lagom varmt. Lagom blåsigt.
Nu är det kallt, regnigt och blåsigt. Vems fel är det? Jo de väljarna som inte lydde mig och valde fel!


Valet gick ju inte alls som jag hade tänkt mig. Jag hade hoppats på att få en majoritet av väljarnas röster. Så blev i inte fallet. Väljarna ville tydligen inte att deras husdjur skulle få gratis sjukvård, korv och köttbullar. Men det är klart, man får välja som man vill. När jag dessutom blev utsatt för sabotage, så är det inte lätt.
Men att inte 13 procent av väljarna lydde mig när jag uppmanade riktiga svenskar att rösta snällt, det är oförlåtligt. Jag kan inte tolka min uppmaning så att man ska rösta på ett parti som har devisen ”Allt vad du vill att människorna ska göra dig, ska du också göra mot dem, såvida de inte är muslimer”. Tydligen var det många som fattade det så. Jag klargjorde tydligt, tyckte jag, att man ska vara snäll även mot franska kattor och ge dem en fristad hos min Per i Mantorp.
Han som kan sända gräshoppssvärmar och ljungeldar straffar oss nu med blåst, kyla och överdrivet mycket regn.
Trots att jag hör till de snälla, så måste jag stå ut med denna kollektiva bestraffning. Det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. valförlorare

DRAMATISKT Detta skulle bli en dramatisk bild av de hemska bränningarna som hänsynslöst kastar sig mot min strand. Allt bara för att du skulle kunna se resultatet av felröstningen. Nu blev hela bilden suddig istället. Husse var det som höll ostadigt i kameran.

FÖRDEL Det finns fördelar med kallt väder. Tittar du väldigt, väldigt noga, så kanske du ser nig inne i bilen. Det betyder alltså att jag får följa med till stan, när husse handlar. Han brukar köpa godis, som jag får smaka av när vi åker hem.

FEGA Kvällstidningarna skriker ut det vi kan se om vi bara tittar ut genom ett fönster. Men de törs inte nämna orsaken till detta ruggiga väder.

Dagens ord på livets väg
Vad är det för idé med nyval när det inte finns något nytt att välja?


Sverker
(2000–)

21 september 2014

Mycket att stå i efter lång frånvaro

SOL Jo, solen fanns kvar i skogen. När det blir vinter, orkar knappt solen komma in i min skog. Då blir det mörkt ska du tro.

Om man har varit ute och rest långt, långt borta (=Uppsala) och kommer hem efter lång, lång tid (=fyra dagar), är det mycket som ska kontrolleras. Det är då man måste göra en arbetsam inspektionsrunda i omgivningen.

Jag hann väl inte mer än komma hem, förrän jag begav mig ut i den närmaste omgivningen. Det var mycket som skulle kontrolleras: Fanns mina stigar kvar? Hade någon för mig okänd hund varit där? Fanns solen kvar i skogen? Hur var det med vattnet i min sjö, fanns det kvar?
Du ser själv vad jag har att stå i. Och detta när jag enligt veterinären ska vara svårt sjuk. Visserligen känner jag mig pigg och frisk, men det är ändå synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. inspektör

VATTEN Under min långa frånvaro, har inte vattnet försvunnit från min sjö. Det måste kännas skönt för alla fiskar som bor där. Fast det har blivit dimmigt, när jag var borta.

VÄGSTIG Stigen som går på gamla säterietvägen finns minsann kvar. Dock hade det gått en tik där, som inte har gått där tidigare. Intressant tyckte jag. Husse var inte lika uppjagad.

HÖSTLÖV Det börjar komma höstlöv på min gräsmatta nu. Det är körsbärsträdet, som släpper sina bruna löv. De gröna sitter kvar. Körsbärsträdet har vi som klätterträd till min Agnes och Lucy, samt att kunna ge lite mat till fåglarna under den perioden då körsbären nästan är mogna.

SKOGSSTIG Stigen som jag och min husse har gjort i skogen finns kvar. Det var ingen annan hund som hade gått på den, vilket bevisar att det bara är min stig.

Dagens ord på livets väg
Det är lättare att lösa ett problem om man känner till svaret.


Sverker
(2000–)