18 maj 2013

Ett grattis till Pernilla

JUBILAR Det är flickan på bilden som fyller år idag. Så det är bara hon som ska firas. Hon heter Pernilla. Katten, som hette Missan, finns nog inte mer, men hon var en duktig jägare enligt husse. Hon släpade hem huvudlösa representanter för alla skogens vilda djur, utom räv, rådjur och älg, och placerade dem i köket.

Det var Pernilla som såg till att jag hamnade i Hemmets Veckotidning, så därför bör hon naturligtvis gratuleras av mig när hon fyller år idag. Min husse och Pernillas pappa är lekkamrater sedan början av 60-talet, när det nu var. Pernillas pappa heter Per och honom har jag träffat flera gånger.
Husse satt och bläddrade i gamla tidningsklipp från forntiden (=1974), då han upptäckte bilden på Pernilla och ett lustigt djur, katten Missan. Det är väl inte den senaste bilden på Pernilla, men om du ser något liknande fast äldre, så kan du också säga grattis.
GRATTIS PERNILLA FRÅN SVERKER OCH MIN HUSSE


Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

PS Det skulle ha kommit mer idag, men då både Internet och telefon ligger nere, så skickas detta via mobil. Den förbindelsen är också darrig, kan man säga. En pinne bara. DS

SOLUPPGÅNG Dagens soluppgång dediceras (=pådyvlas) till Pernilla. Pernilla har badat precis här, fast det var under förhistorisk tid (=då inte jag fanns.)

Dagens ord på livets stig

Anledningen till att trädens grenar pekar uppåt är väl för att visa åt vilket håll de växer?


Sverker
(2000–)

17 maj 2013

Kränkt, förnedrad, lurvig och stinkande

KRÄNKT Här sitter jag och lider. Tvättningen har gjort mig lurvig och jag stinker som en nyduschad människa. Livet är inte alltid roligt när man blir kränkt på detta sätt.

Med mycket listighet och visst besvär, lyckades jag fixa en bra parfym åt mig. Du såg det igår. Det var bara så lite, så att min husse inte skulle märka något.
När vi hade gått och lagt oss i går, husse i min säng som vanligt, så utbrast han:
– Du luktar kogödsel, Sverker!


Klart jag gjorde. Jag hade ju rullat mig i det, även om det inte fanns så mycket som jag hade önskat.
– Det blir duschen, Sverker, sade min husse irriterat.
Sålledes tvingades jag in i duschen av min oförstående husse. Han begriper sig inte på hundar. Jag schamponerades med hundschampo och sköljdes både länge och väl. Väldigt obehagligt måste jag säga.
Efter att ha blött ner badrummet, mattan utanför och min säng samt tre av fyra fåtöljer där nere, så släpptes jag ut i trädgården. Där tog jag ett efter-dusch-rus. Då springer man många varv på gräsmattan så fort jag kan.
Mina välparfymerade lakan blev också utsatta för en tvätt. Vad värre var så hängdes de ut, så nu vet grannarna att vi har lakan som stinker frisk luft.

Så idag när jag vaknade var förödelsen total. Jag var lurvig och stank som en nyduschad människa. Är det rätt att göra så här mot en västgötaspets?

Hej så länge
Sverker

Leg. kränkt

SKYLTAR Det är riktigt otrevligt att husse hänger ut mina lakan på tork ute. Nu ser ju mina grannar att jag kommer att sova i något friskluftskoncentrat. Synnerligen kränkande.

DUSCHRUS 1 Bästa sättet att bli av med obehaget efter en dusch är att rusa det av sig.

DUSCHRUS 2 Ju fortare jag springer, desto mer förtränger jag obehaget.

DUSCHRUS 3 Springer jag riktigt, riktigt fort, så känner jag knappt min nya äckliga doft. Vem vill lukta hundschampo, när det finns kogödsel?

Dagens ord på livets stig


Utan en liten smula elakhet kan man omöjligt vara spirituell.


Sverker
(2000–)

16 maj 2013

Husse hämmar hungrande hunds hugnad

HÄMMAD Fjättrad i ett koppel står jag här och blickar ut över väldoften. Det var den här bilden husse skulle ha. Den fick han.

Inte nog med att jag får svälta, jag får inte ha något roligt heller.
Ta i går till exempel när husse och jag var ute och gick, då kopplade husse mig bara för vi passerade en nygödslad åker.


Det hände sig just när vi kom till säteriets åker att det började spridas ljuvliga dofter, i takt med att det spreds gödsel på åkern.
– Kom hit Sverker, det var husse som kallade.
– Det är bäst att du är kopplad, annars rullar du dig bara i skiten, fortsatte han sitt vulgära orerande (=skitsnack).
Jag blev stött. Min husse litar inte på mig.
– Vi kan ju ta en bild när du står och suktar efter väldoften, tillade han ironiskt.
Det var precis vad vi gjorde. Jag märkte att han inte höll i kopplet ordentligt, så det blev flera bilder.
Nu luktar jag gott.

Hej så länge
Sverker

Leg. parfymör

BÖRJAN Så här såg det ut när vi kom. Borta vid ladugården åker gödselspridaren iväg efter väluträttat värv. På åkern kommer en traktor och plöjer ner kodyngan i jorden. Det gäller att passa på snabbt, om det ska bli något, men jag var ju kopplad.

LYCKA 1 Så här går det till om du vill lukta gott. Du börjar med att borra ner huvudet i parfymen, samtidigt som du lägger dig på sidan.

LYCKA 2 Intag ryggläge och vrid dig fram och tillbaka, som en ål ungefär.

LYCKA 3 Dags för sidorna. Lägg dig först på ena sidan och gå med bakbenen, eller frambenen, så du kasar fram. Ta sedan den andra sidan. Tyvärr kan jag inte visa mer, eftersom husse avbröt mina övningar genom att dra i kopplet. Helt misslyckat var det dock inte.

Dagens ord på livets stig

Jag försöker alltid göra om alla katastrofer till möjligheter.


Sverker
(2000–)

15 maj 2013

Vilken David i USA är märkvärdigast?

MIN DAVID Detta är min David. Han bor i Seattle och han viftar inte med kepsar när han fotograferas. Huset bakom är ett av husen som Amazon.com äger. Just i det här huset arbetar min David.

I går skrev jag om han som anses vara ny hjälte i Tranås, David Lingmerth. Men är han så mycket hjälte? Jag jämför idag honom med min David som också är från Tranås och bor i USA.

Låt oss särskåda de båda Davidarna. De olika egenskaperna betygssätts från (=helkasst, klandervärt) till +++++ (=så bra det kan bli)

Titel
Den så kallade hjälten David: Golfare -
Min David: Senior Software Development Engineer +++++

År i USA
Den så kallade hjälten David: Få +
Min David: Många +++++

Riktigt och hederligt arbete
Den så kallade hjälten David: Inget. -
Min David: Arbetar hårt varje dag. +++++

Fru och barn
Den så kallade hjälten David: Nej -
Min David: En fru och två snälla barn en pojke och en flicka +++++

Känner Sverker
Den så kallade hjälten David: Nej
Min David: Ja +++++

Är son till min husse
Den så kallade hjälten David: Nej
Min David: Ja +++++

Resultat:
Den så kallade hjälten David: 3- (Ett plus tar ut ett minus) =ganska helkass
Min David: 30+ = bättre kan det inte bli

Vem är hjälte nu efter denna av mig utförda fullständigt opartiska bedömning?

Hej så länge
Sverker

Leg. Davidspecialist
DEN S.K. HJÄLTEN Far runt mellan olika golfbanor och leker, istället för att uträtta ett hederligt arbete. Dessutom viftar han med kepsen när han fotograferas.

FÄRJA Min David med familj kan ägna sig åt att åka färja och vidga sina vyer, när stjärnan leker med en liten boll på någon golfbana.

BERG Ingen ansträngning är främmande för min David. Här på en bergsbestigning, där han själv bar en mycket tung ryggsäck. Den s.k. hjälten låter en slav bära de tunga klubborna åt honom på golfrundorna.

Dagens ord på livets stig

Dammtussar kommer av sig själva. Allt annat måste man anstränga sig för.


Sverker
(2000–)

14 maj 2013

David Lingmerth Tranås nye hjälte

HJÄLTE Efter att David nästan hade spöat en skogstiger (=Tiger Woods), utnämndes han till stjärna och Tranås nye superhjälte efter Sverker. Jag trodde vitsen med tävlingar var att vinna, inte komma tvåa.

Tranås har fått en ny kändis. Jag är inte längre ensam, vilket kan kännas lite skönt. Nu kan vi lägga David Lingmerth till den korta lokala kändislistan. Vad har då denne David gjort som är så märkvärdigt? Jo, han har spelat golf. Jag beslöt att ta en närmare titt på detta spel.

Spelet går ut på att man ska få ner en boll i ett hål. Golfare kallas de som slår på en liten boll. Utövarna kan antagligen inte kasta långt, eller apportera en boll i munnen. Hade de kunnat åka skridsko, hade de spelat bandy.
Hade de dessutom varit begåvade med bollsinne, hade de inte behövt så många försök på varje hål.
Då och då dyker det upp en som kan träffa bollen. Då tjänar man pengar på att spela golf. I vanliga fall kostar det bara en massa pengar för utövaren. Man ska ha tillstånd att spela, ha löjliga kläder, väldigt många dyra klubbor och en liten kärra att dra runt klubborna i.
Sedan kan man som David slå bollen väldigt få gånger. Då får man 4,7 miljoner kronor och blir hjälte. Det räcker till många tuggben, eller till husses pension i 21 år. Bra betalt per slag. Slår man lika många slag utan att få pengar, är man ingen hjälte.
Men visst är det konstigt att man tjänar mer ju färre slag man slår? Ett slags omvänt ackord.

Hej så länge
Sverker

Leg. golfexpert

PRAKTISKT Vid min inspektion av Tranås golfbana såg jag hur fint och praktiskt de hade ordnat. Tänk vad bra med många sandgropar att gömma ben i, eller att krafsa över sådant som man gör ibland när nöden det påkallar.

FÅR Jag undrade lite hur de kan ha så fina gräsmattor. Sedan hörde jag någon gallskrika ”FÅÅÅÅÅR" och så förstod jag vilka det var som betade gräset. Nu ska det vallas, tänkte jag, men jag upptäckte tyvärr inga får. Lite synd.

HANDIKAPP Jag förstod att de flesta golfare har handikapp. Det betyder nog att de har en lättare bana. Det är kanske därför de har grusgroparna, för de är lättare att träffa en sådan än det lilla hålet på gräsmattan.

FIKA Golfspelare dricker tydligen te (men de har lite svårt att stava). Det kan nog behövas en vätskekontroll då och då längst med banan. Jag föredrar dock vatten. Jag undrar om det finns kakor också?

Dagens ord på livets stigGolf är ett kostsamt sätt att förstöra en trevlig promenad.


Sverker
(2000–)

13 maj 2013

En trevlig men delvis onödig resa till Mantorp

SPANING Jag, Sverker, sitter i min Pers knä och spanar mot den öppna dörren efter den fula franska kattan Lucy. Tror du hon kom? Nej, inte ett spår efter henne.

Efter min fantastiska artikel om min Agnes, som jag hade igår, tänkte jag att jag skulle följa upp med en intressant artikel om min Agnes katta Lucy. Då denna numer bor hos min Per, så beordrade jag min privatchaufför (=min husse) att ta mig till Mantorp.

Min Per har lovat att fotografera ”En dag i kattan Lucys liv”. Detta låter dock vänta på sig. Hans kamera har inget minneskort, eftersom det har gått och gömt sig. Jag tänkte att husse kunde fotografera till min artikel. Men ingen katt dök upp. Hon får komma och gå som hon vill. Ingen ordning alls.

Nästa gång jag åker till min Per hoppas jag att Lucy är hemma. Jag har många spännande och välformulerande frågor att ställa till henne. Ta till exempel dessa mästerverk:

Får du äta dig mätt, eller får du svälta som jag?
Varför slåss du med andra större katter och inte bara med de mindre?
Du skulle banta sade veterinären. Hur går det med viktminskningen?
Är det bara zombies som bor i Mantorp, eller ser de bara ut så?
Få du fördiska efter Per?
Har du någon västgötaspets att leka med?

Som du ser var det ganska många spännande spörsmål jag har att fråga den före detta gatflickan i Toulouse, om hon bara hade hållit sig hemma när jag kom.
Men jag fick i alla fall en kaka av min Per.

Hej så länge
Sverker

Leg. toppjournalist

FARVÄL Efter att ha tillbringat flera timmar hos min Per, var det bara att åka hem. Fast jag var ju inte där i onödan, eftersom jag fick träffa min Per som gav mig en kaka.

Dagens ord på livets stig

Allt svek i livets bana är utan tvekan inget annat än en lögn reducerad till handling och falskhet som gått från ord till verklighet.


Sverker
(2000–)

12 maj 2013

En mästerlig och uttömmande djupintervju om studentlivet i Uppsala

SKOLA Den här bilden togs när min Agnes visade mig sin skola, senast jag var där. Det är min Agnes och jag som står på förstutrappan.

Eftersom jag så nesligen förvägrades möjligheten att hjälpa min Agnes att flytta in i sin nya lägenhet i Uppsala, beslöt jag mig för att göra en telefonintervju istället.
Så just denna dag kan du njuta av det journalistiska mästerverk, som skildrar hur studentlivet är, som blev resultatet av samtalet via tråd.


Sverker: Hej Agnes.
Min Agnes: Hej Sverker.
S: Hur mår du?
A: Bra. Tackar som frågar. Hur är det själv?
S: Bra, men det är jag som ställer frågorna. Du ska bara svara.
Hur går det i skolan?
A: Bra.
S: Har du hittat några fina djur i några diken, du läser ju om djur i diken?
A: Det är djur i dik som jag pluggar.
S: Hur gör man när man pluggar ett djur i ett dik? Täpper man till deras bo med en plugg? För du drämmer väl inte dit en plugg i munnen på dem?
A: Jag ska förklara sedan när jag kommer hem, eller när du kommer hit.
S: Då byter vi ämne. Trivs du i din nya lägenhet?
A: Ja.
S: Jag såg ju bilderna. Har du fortfarande städat?
A: Ja, det är jättefint.
S: Sitter du där ensam nu en lördagskväll?
A: Nej, Lisa och Anna är här.
(Husse har berättat att Lisa är bärare och sängmontör. Anna vet jag inget om, men vi kan hoppas att hon är ett lämpligt sällskap för min Agnes.)
S: Jag såg att du fick en fin tårta av Hilda, när du fyllde år. Åt ni upp allt?
A: Nej.
S: Finns det något kvar till mig?
A: Nej, inte nu längre.
S: Kan vi köpa en tårta när jag kommer, som jag kan smaka?
A: Kanske det.
S: Hej då.
A: Hej då. Hälsa husse.

Ja, det var ju lite vagt svar på den viktigaste frågan, huruvida det ska införskaffas en Sverker-kommer-till-Uppsala-tårta, så jag får se om jag åker och hälsa på henne.
Men jag vill ju gärna utse min matplats i hennes lägenhet.

Hej så länge
Sverker

Leg. stjärnjournalist

SOLUPPGÅNG Nej, se här kommer solen uppstigande över taket på grannhuset. Ja, det kan min Agnes utbringa varje morgon. Fast enligt husse brukar min Agnes sova då, fastän solen lyser på henne så fint.

BALKONGUTSIKT Om min Agnes inte bara vill se grannhuset som utsikt, så kan hon gå på andra sidan huset till våningens kollektiva balkong. Då kan hon stå och njuta av åsynen av en parkeringsplats.

LÄGENHETSUTSIKT När min Agnes sitter vid det kombinerade mat- och studiebordet, kan hon njuta av grannhusets fina fasad. Husse tyckte min Agnes skulle investera i en kikare, så hon kan kontrollera grannarnas göromål. Hur ofta de diskar och så.

Dagens ord på livets stig


För att komma till källan måste man simma mot strömmen.


Sverker
(2000–)