1 november 2014

Detta är en dag du ska minnas

GLÄDJEÄMNE Fastän det är mörkt, regnigt och trist, så finns det alltid ett glädjeämne som lyser upp. Det är jag! Det syns till och med på bilden. Det är tur för husse att han har mig.

Just idag ska man tänka på de anhöriga och vänner som inte finns längre ibland oss. För min del så tänker jag på farfar och Egon. Antingen kan man tänka på hur sorgligt det är att de inte finns mer. Eller också så tänker man på hur roligt man hade med dem när de levde.
Dagens väder uppmuntrar ju inte till glada tankar, men då tänkte jag att om jag klarar av det sorgsna vädret här, så kan jag tänka roligt sedan. Det var väl bra!
Eftersom jag strax ska åka till farfars grav, så får du lite tråkiga bilder redan nu. Då kan du också titta på dem, så kan du vara glad resten av dagen.


Hej så länge
Sverker

Leg. minnesmästare

MÖRKT Fastän klockan var över nio när bilden togs, så lyser garagelampan fortfarande. Syrenens blad faller snart av, men om du tittar noga, så finns vårens knoppar redan på plats.

BLOMMA Än hittar man en och annan blomma, när man är ute och går. Den här blomman lyste upp dagens morgonpromenad. Om du undrar vad den heter, så heter den vit blomma.

ÖVERGIVET Ingen bor i gästhuset och utegruppen lockar inte till morgonfika där. Haf min husse varit duktig, så hade möblerna stått under en ful presenning. Han är inte duktig.

INNE Inne i mitt hus är det väldigt mörkt. Tittar jag ut, så blir det inte mycket bättre. Det är mörkt där också. Inte ens fåglarna flyger omkring.

Dagens ord på livets väg

Minnet är det enda paradis vi inte kan fördrivas ifrån.


Sverker
(2000–)

31 oktober 2014

Ännu en doktorsavhandling har sett dagens ljus

OFÖRSTÅENDE Henrik måste ha haft gott om tid, för att knåpa ihop denna avhandling. Jag öppnade den och slog sedan igen den. Jag förstod inget. Bra jobbat Henrik!

Nej, jag är inte så högfärdig och jag har inte så gott om tid, så jag behöver doktorera. Jag har mina betungande arbeten att ägna mig åt, så det blir ingen tid över. Däremot tycks hela min släkt lida av sysslolöshet. Den senaste i raden är min resurslillmattes oäkta make, Henrik. Han har precis just doktorerat.

Som du vet finns det äkta doktorer. Det är sådana som kan skära i folk och hundar utan att hamna i fängelse. Dit hör min resurslillmatte Emma och min resurslillhusse Anders. Sedan finns det dubbeldoktorer som är doktorer som har doktorerat. I den gruppen kan vi räkna in Anders i Uppsala och kusin Robert i Stockholm.
Till fuskdoktorer i min släkt hör Börje, som var gift med husses syster, min exmatte, som var gift med husse och senast i raden är då Henrik, som inte är gift med min resurslillmatte Emma.
För att bli dubbeldoktor eller fuskdoktor, ska man skriva en doktorsavhandling. Det gör man istället för att arbeta med ett hederligt arbete.
Det första man ska tänka på då, är att hitta på en titel på avhandlingen, som inte lockar till läsning. Det är nämligen bra om opponenterna inte har läst på ordentligt. Där tycker jag Henrik lyckades bra med sin ”Hazard Assessment of Ciprofloxacin, Sulfamethoxazole and Triclosan for Marine Periphyton”. Det är ju ingen bok man slänger sig över när man läser titeln. Fyller man dessutom ut boken med tabeller sida upp och sida ner, så kan man nog smita undan med ett och annat misstag. Lite bilder, som ingen förstår, piggar också upp. Skriver man på engelska, så kan man klara sig ännu lättare. Dock vill jag på intet sätt förringa Henriks avhandling. Den är nog jättebra, för jag begriper inget.
Nej då var Börjes avhandling att föredra. För det första har han skrivit på världsspråket svenska. Det är ett språk alla förstår. Dessutom heter den ”Att illustrera fäderneslandet: En studie i Erik Dahlberghs verksamhet som tecknare (Ars suetica)”. Det är Erik Dahlbergs skrytteckningar det handlar om, som du förstår. Boken är illustrerad med teckningar som man ser vad de föreställer. Föredömligt. Den finns att köpa på amazon.com också.
Värst av alla är dock min exmatte. Hennes ”Fluidité, complexité et morphosyntaxe dans la production écrite en FLE”, har inte direkt vållat trängsel vid bokhandelsdiskarna. Vem vill läsa en bok på franska? Den finns inte heller på Amazon.
Om jag skulle skriva en avhandling, så skulle den heta: ”Den stora betydelsen av köttbullar, korv och godis i rikliga mängder till västgötaspetsar”. Den skulle vara en försäljningssuccé.
Men jag gratulerar Henrik till fuskdoktorstiteln. Nu kan vi bara hoppas att han får något arbete.

Hej så länge
Sverker

Leg. upptagen

TITEL Det är väldigt viktigt med titeln, när man gör sin doktorsavhandling. Man ska inte locka opponenterna att läsa den för noggrant, då det finns risk att de hittar lite fel här och där.

FÖRSVAR Man ska inte bara skriva sin avhandling. Den ska försvaras också. Det är precis vad Henrik gör här. Han berättar att det finns både gult och orange och vitt. Då förstår alla inget, men de vågar inte fråga.

FÖREDÖMLIGT Har man jättemånga sidor som ser ut såhär, så är det inte så noga vad det står där. Jag skulle vilja se den som orkar gå igenom allt. Föredömligt Henrik!

ENKELT Det här är från Börjes avhandling. Där ser alla att det föreställer Skurugata. Skurugata ligger utanför Eksjö och är berömt för att jag har varit där. Det är alltså en bra och trevlig teckning att ha i en avhandling.

Dagens ord på livets vägUnder min yta av spelad högfärd döljer jag stora mängder äkta.


Sverker
(2000–)

30 oktober 2014

Just nu är det inte synd om mig längre

HURTIG Raskt och hurtigt ger jag mig ut på mina promenader. De är flera stycken: hämta tidning promenaden, före frukost promenaden, lunch promenaden, långa eftermiddagspromenaden, för middagspromenaden, och korta kvällspromenaden.

Veterinären ringde till min husse för ungefär två månader sedan. Den 25 augusti för att vara exakt. Då sade hon att jag hade ett par veckor, eller kanske ett par månader kvar. Vad hon säkert menade var det tiden innan jag blev frisk och det inte längre var synd om mig. Husse, som är ängslig av sig, tror något annat.

Nu måste jag ju säga att helt återställd är jag inte. Pälsen på magen har inte växt ut än. Annars känner jag mig väldigt frisk. Piggare än före min synnerligen svåra operation.
Jag går regelbundna promenader, sådär cirka fem kilometer om dagen. Då utgör jag ett populärt och dekorativt inslag i mitt grannskap. Min husse är ju gammal och svag, så jag får vara lite försiktig med honom. Annars skulle jag gå längre.
Jag sköter mina arbeten noga och ordentligt. Sålledes hämtar jag tidningen och den värdefulla posten. Jag hämtar även ved och fördisken slarvar jag inte med. Dessutom är det jag som ansvarar för väckningen av min husse 05.30 varje morgon.
Jag ägnar mig även åt min hobby; att gömma tuggben såväl ute som inne. Jag har ett par stycken som ligger och mognar i trädgården nu. Hos min Per har jag minst ett par ben inne och några ute i hans häck.
När vi är ute och går, så springer och skuttar jag lite grand då och då. Kanske inte lika mycket som förr, men vid min ålder så måste jag tänka på min värdighet.
Som du ser, så är det inte särskilt synd om mig längre. Det är väl bra? Fast det är klart, det är ju roligt när folk tycker synd om mig och jag får extra uppmärksamhet.

Hej så länge
Sverker

Leg. återställd

IRRITERANDE En sak som är irriterande mär vi är ute och går, är att husse har börjat gå nästan ljudlöst. Hela tiden måste jag vända mig om och kontrollera att han inte har gått vilse.

ARBETAR Som du klart kan se på denna bild, så stretar jag och arbetar på. Det kanske inte syns, men det är den värdefullaste posten jag bär på, så kallad reklam.

SPANING Nej, till skillnad från svenska marinen har jag inte lagt av min spaning efter undervattensfarkoster från okänt (=Ryssland) land. Allt som oftast tar jag mig en titt över sjön. Ingen fiende ska gå säker hos mig.

Dagens ord på livets väg
Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det.


Sverker
(2000–)

29 oktober 2014

Här var det nästan totalstopp

DISKBÄNK Här var det alldeles nästan totalstopp på avloppet. Det hade varit så det senaste halvåret. Det syns inte på bilden, men det är alldeles sant.

Senaste halvåret sådär har husse använt diskbänken synnerligen sparsamt. Det har berott på att vattnet inte har runnit ut. Eller runnit ut synnerligen långsamt, rättare sagt. Väldigt synnerligen långsamt. Så äntligen fick jag husse att handla.

Husse tog sig äntligen samman och ringde till rörmokaren. Husse beskrev avloppssymtomen noga och omständligt.
– Det är inget för mig, sade rörmokaren som var här i samma ärende för ett år sedan.
– Stoppet måste sugas ut.
Hur ska husse orka det, tänkte jag.
Det visade sig att det inte var min husse som skulle suga. Istället kom det alldeles nyss två stora dammsugare, som luktade vansinnigt gott.
Dammsugarslangen lades ut av dammsugarskötarna ända från garaget och sedan in igenom köksfönstret. Och så sög de på avloppsröret. Det tjoffade och skakade och smällde och ut genom slangen for allt skräp som hade samlat sig de senaste 30 åren. Det lät som det var väldigt mycket.
Nu rinner det så väldigt bra från diskbänken. Äntligen kan husse stå och diska hela tiden. Min husse älskar att diska.
Nu är det dags för min promenad. Jag hopaps att min husse orkar gå ganska långt. Annars är det synd om mig, för vi har bara gått morgonpromenaden.

Hej så länge
Sverker

Leg. fastighetsskötare

HÄLSA Först hälsade jag på den ena dammsugarfarbrodern och sedan den andra. Båda ville väldigt gärna klappa mig och det förstår jag mer än väl. Så trevlig och stilig som jag är.

SNÄLLA Jag förstod genast att de här farbröderna skulle vara väldigt snälla. Jag skällde inte en. Kör man dammsugare som luktar så gott, så måste man vara snäll.

KONSTIGA Inte bara att de här dammsugarna är väldigt stora. Det konstigaste är att de kan suga vatten också. Det kan inte husse med vår dammsugare.

DAMMSUGARSLANG Som du själv kan se var det en vansinnigt tjock och lång dammsugarslang. Att dra den ända till köksfönstret var inte lätt.

Dagens ord på livets väg
Låt aldrig dina studier störa din utbildning.


Sverker
(2000–)

28 oktober 2014

Nu skulle alla löven väck, men …

LÖVLASTNING De hopräfsade löven placeras på en presenning för vidare transport till – ja vådå?

Detta skulle ha varit den stor ta-bort-löven-från trädgården-dagen. Det började bra, men sedan gick det precis som det brukar, när husse ska göra något. Han är så kass, så du kan inte tro.

I början gick det bra. Solen skiner och det är 15 grader varmt. Inte ens husse kan klaga. Under min ledning räfsade husse ihop löv med räfsan. Det blev flera ståtliga högar här och var på gräsmattan.
Har man massa löv som man vill bli av med finns det tre möjligheter:
1. Hyra en släpvagn och köra till tippen.
2. Lägga dem i sin egen kompost.
3. Släpa ut dem i skogen, som man inte får.
Husse övervägde de olika alternativen noga:
1. Det kostar att hyra en släpvagn. Vi bor i Småland.
2. Vi har ingen sådan kompost.
3. Hoppas ingen ser oss.
Efter att ha släpat ut löven i skogen (kanske, kanske inte), så kom trimmern fram. Husse har köpt en dyr trimmer på Bauhaus. Det skulle bli fint i trädgården minsann.
Första gången han använde den startade den.
Andra gången han använde den startade den inte.
Tredje gången, idag, gick den en minut. Sedan ville den inte starta mer.
– Då samlar vi upp resten av löven med gräsklipparen så länge, sade husse och hämtade gräsklipparen. Inte roboten Stig, utan den med behållare.
– Då har vi finare gräsmatta än grannarna. Inga löva alls, när klipparen har arbetat färdigt, tillade en stolt husse.
Den gräsklipparen körde husse 15 meter med, sedan var det dags att tömma behållaren på löv.
Sedan startade inte den mer.
Så går det när husse ska göra något. Det går inte alls. Det är synd om mig som har en sådan husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. trädgårdmästare

LÖVHÖGAR Det blev många stiliga lövhögar. Sedan fanns det många löv att använda för att bygga dem också.

SLÄPA Här kommer vi och släpar löv i en pressning. Är vi på väg till soptippen? Nej! Är vi på väg till vår kompost? Nej! Är vi på väg till skogen? Inget svar på den frågan.

LÄTTSLÄP Nu är presenningen tom. Var är den tömd? Jag det vet jag inte och jag tänker inte svara på det i alla fall, eftersom man inte får tömma i skogen.

STREJK Om du undrar hur en strejkande Husqvarna gräsklippare ser ut, så ser den ut precis så här. Det är inte så konstigt, eftersom det just är denna gräsklippare som strejkar.

Dagens ord på livets vägNej, nej inte alls. Jag förolämpar dig inte alls. Jag bara beskriver dig.


Sverker
(2000–)

27 oktober 2014

Mitt lidande var dubbelt

EXEMPEL Ett bra exempel på en lidande hund. Nedböjt huvud, lidande blick. Det var sådana bilder jag skulle ha, men tagna under bordet hos min resursfamilj. Gärna skarpa också.

Vi, min husse och jag, var på kalas hos min resursfamilj i lördags. Det vill säga min husse var på kalas. Jag var bara en lidande ledsagare.

Som vanligt när det är kalas hos min resursfamilj, så deltar jag inte i själva ätandet. Detta trots att de inte gärna kan ha undgått att höra att jag var där. Med jämna mellanrum pep jag ihållande, från min plats under bordet.
När husse äter, så kan jag alltid hoppas på att han tappar lite. Det hände dock inte i lördags. Ingen annan heller tappade något. Alltså led jag. Jag kände nog hur gott det luktade av musslor, räkor och slarviga kräftor, så kallade hafskräftor.
Min husse hade fått i uppgift att fotografera mig, när jag satt/låg under bordet och led. Det borde vara en enkel uppgift för en som gått tre år i fotoskola. Men inte. Han glömde bort det. Han kom ihåg det först när alla hade ätit färdigt. Då tog han ett par suddiga bilder av skal. Ingen bild på när jag led under bordet.
Det blev alltså en kväll med dubbelt lidande för mig. Ingen fördisk blir det heller hos min resursfamilj. Det är verkligen synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. mobbad

RESTER Suddigt kort på resterna efter att husse hade vräkt i sig massa goda skaldjur. Inget foto som visar mitt lidande precis. Det var ju det jag hade beställt.

ÄTBART Det finns ju lite räkor kvar, men inte en enda till stackars Sverker. Detta trots att jag pep ihärdigt. Ingen fördisk blev det heller.

Dagens ord på livets väg
Inget sällskap är för enkelt för den som har stort behov av att få rätt.


Sverker
(2000–)

26 oktober 2014

Äntligen kan vi vara normala igen

NORMALT Nu är det normalt ute för att vara i Sverige. Lite blåsigt, lite kallt och lite regnigt. Då vet du att det är normaltid, som dina klockor ska visa. Adjö till sommartiden. Min klocka visar halv elva. Det är normalt.

Efter en lång tid av onormalt beteende, kan vi vara normala igen. Sent inatt, när du sov, så ställdes alla klockor om. Eller skulle hava gjorts, rättare sagt. Det är nämligen så att du får ställa om själv. En timme ska det ställas om – men hur?

En del tycker att det är svårt att ställa om husets klockor så deras tid stämmer överrens med den tiden som Pelle på Klockmaster har.
För att underlätta för dig, och du ska slippa att känna dig löjlig, har jag ett par enkla knep, som jag förmedlar här alldeles gratis.

1. Det är normaltid. Nu går soluret rätt. I alla fall där jag bor. Därför kan du bara titta på ditt solur och sedan ställa dina klockor. Dock fallerar det lite med solur hos mig. För det första har jag ingen sol. Dessutom fattas det ett solur. Men det är bagateller.

2. På våren ställer vi tillbaka grillen i trädgården och på vintern ställer vi fram grillen i uterummet. Tänk så, så kommer du ihåg att klockan ska ställas tillbaka på våren och fram på hösten. Det kanske kan vara tvärtom också. Experimentera lite med din klocka och känn efter när det känns rätt.

3. Lyssna på fröken ur – om hon finns kvar.

4. Använd din sextant. När solen står som högst i Tranås hemma hos mig, så är klockan exakt 12.00 I Uppsala, hos min Agnes, är klockan 11.49, när solen står som högst. Om min Per i Mantorp ska ställa sin klocka efter en sextant, så är det bra för honom att veta att solen står som högst 11.59.

Nu hoppas jag att mina fina tips, har hjälpt dig att återställa dina klockor så de blir normala.
Dessutom kan jag tala om att dagen har blivit 8 tim och 48 min kortare sedan sommarsolståndet. Det är mörkt nu och det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. tidstudieexpert

GRILLEN När vi sätter tillbaka grillen i trädgården på våren, så sätter vi tillbaka alla klockor en timme. Nu har vi satt fram den i uterummet och då följer tiden med. Det kan vara tvärtom också.

SOLEN Med hjälp av kompass, solur eller sextant, kan vi få reda på hur mycket klockan verkligen är. Detta tillvägagångssätt försvåras dock avsevärt om man saknar behövliga instrument och solen dessutom lyser med sin frånvaro.

Dagens ord på livets väg
Det är tur att klockors urtavlor är runda. Annars skulle tiden aldrig kunna komma tillbaka.


Sverker
(2000–)