30 augusti 2014

I Tranås satsar vi på kvantitet

STÖRST Detta är bara en liten del av världens bredaste och längsta Storgata som finns i de här trakterna. Idag pågår Sveriges, om inte världens, längsta konstutställning, Konstrakan.

Tranås är inte bara bäst. Idag är vi också längst. Smaka på den. Naturligtvis blir du avundsjuk, och det med rätta.
Just precis nu pågår Sveriges längsta konstutställning på Storgatan!


Genom Tranås går världens bredaste och längsta Storgata. Åtminstone här i trakterna. Varför inte utnyttja denna tre kilometer långa boulevard till världens längsta konstutställning? Så fick det bli.
Anledningen till att man åker in till stan och går Storgatan upp och ner just idag, är att man vill träffa folk. Jag träffade till exempel Jennie. Av henne fick jag en korv. Husse tyckte att en halv korv var lagom. Jag och Jennie tyckte att en hel korv skulle vara bättre. Husse förlorade som vanligt. Jag och Jennie vann.
Naturligtvis tittade vi på konst också, fast vi köpte inget. Vi har en konst hemma redan, så vi behöver ingen mer. Fast det var gratis att titta, så då är det bäst att passa på.
Däremot behövde husse mjölk till sitt kaffe och jag behövde hundgodis (=Frolic).
Hundgodis behöver jag för att lyda. Det är ungefär samma som att direktörer behöver bonusar för att sköta sitt arbete.

Hej så länge
Sverker

Leg. utställningspromenerare

TREVLIGT Ett synnerligen trevligt inslag i Konstrakan var Jennie. Hon är så fantastiskt snäll, så jag fick en korv av henne. Hon såg väl på mig att jag var utsvulten. Min frukost var nämligen som vanligt snålt tilltagen.
v

KONST Detta är konst. I allra högsta grad konst. Vill du till exempel ha en tavla med en flicka som står och visar underbyxorna framför en husvagn, så är det rätt tillfälle att slå till nu.

FÅGLAR Har du inga egna fåglar i din trädgård, så kan du skaffa dig fina konstgjorda fåglar här. De har fördelen att de inte behöver matas på vintern. Dessutom stjäl de inte körsbär.

POPULÄR Med tanke på hur manlig och stilig jag är, så är det inte konstigt att de här flickorna föll för mig. Naturligtvis blev husse väldigt avundsjuk. Han blev inte klappad av någon.

BEVISET Här kan du se själv att det är Sveriges längsta konstutställning. Om det står i tidningen är det sant. Du ser också att det är långlördag. Det betyder att de flesta just har fått sin lön och affärsägarna gärna vill lägga beslag på den.

Dagens ord på livets väg
Jag försökte rita av min skugga en gång, men jag misslyckades. Min tass envisades med att röra sig hela tiden.


Sverker
(2000–)

29 augusti 2014

Nu är rätt tid att spana efter höstblommor

VÄDERKORN Bästa sättet att spana efter hattblommor, är att lukta sig fram. Det är inte heller fel att vara skarptögd. Hörseln är inte så noga, då de inte för mycket väsen av sig.

Som du kanske vet, så indelas blommor i olika familjer. De är vårblommor, sommarblommor, sensommarblommor och höstblommor. För att göra det extrasvårt, så finns det underfamiljer också. Där hittar vi bland annat gula blommor, röda blommor och blå blommor.

Vill du plocka höstblommor, så börjar den rätta tiden komma just nu. Den populäraste sorten är hattblommor och de växer i min skog.
Det finns stora hattblommor, mittemellan hattblommor och väldigt små hattblommor. En del hattblommor är goda att äta, om man till exempel är en husse eller en Agnes eller en Per. Om man är en västgötaspets, som det är synd om, så finns det inga goda hattblommor. Västgötaspetsar föredra korv och köttbullar. De växer tyvärr inte i skogen.
Somliga hattblommor är till och med skadligare än ostron. De ska man alltså inte äta.
När man är ute i skogen och plockar hattblommor ska man sjunga denna djupsinniga visa:

Har du sett herr Kantarell bort i enebacken?
han kom dit i förrgår kväll med sin hatt på nacken
Den är gul och den är grann, passar just en sådan man
passar åt herr Kantarell bort i enebacken.

Svaret på den frågan är: NEJ! Jag har inte sett herr Kantarell och jag vill inte se herr Kantarell.

Hej så länge
Sverker

Leg. hattblomsexpert

FUL En del hattblommor är så fula så de saknar hatt. Istället försöker de göra sig märkvärdiga, genom att försöka se ut som en katedral i Barcelona.

SMÅ Tittar du vid pilen, så ser du små, små hattblommor. Det krävs en verklig expert (=Sverker) för att hitta dem. Men det spelar ingen roll, för de duger inte mycket till.

PRÄKTIG Denna hattblomma hör till familjen stora hattblommor. Du ser väl själv hur präktig den är. Husse påstår att den går att äta.

FÄRGGLAD Visst är det stiligt med röd hatt med vita prickar. Den här hattblomman går också att äta, men eftersom den är giftig så är det inte så bra. Fast den går att ha till insektsgift.

FEL Men vad är detta? Hur kommer det sig att det finns en sommarblomma, mitt bland alla höstblommor? Jo, förstår du, den här blå blomman ville komma in i min blogg, så därför stod den och lyste i solen alldeles för sig själv. Jag lät mig bevekas, som du ser.

Dagens ord på livets väg
Hövlighet betyder som regel att man inte säger till folk vad man tänker.


Sverker
(2000–)

28 augusti 2014

En kraftfull bojkott av konsumtionssamhället

FATTIG Vi fattiga måste gå samman och bojkotta Internationella Världshandelsdagen. Vi måste kräva en fördelning av jordens samlade resurser. Merparten borde fördelas till mig. Jag har inte råd att handla något.

Just idag är det Internationella världshandelsdagen. Det är inget jag firar. Tvärtom skulle jag vilja säga. Jag bojkottar den!

Skall man verkligen fira Internationella världshandelsdagen? Absolut inte säger jag. Somliga av oss lever i överflöd i ett konsumtionssamhälle. Det köps alldeles för mycket här i världen.
Detta gäller naturligtvis inte mig. Jag har det verkligen påvert. Husse har till exempel ingen egen säng, utan han ligger och brer ut sig i min.
Min mat är minst sagt usel. Varför ska husse envisas med att spä ut falukorven med hundmat? Det är som att blanda bark i brödet.
Att det bara finns två gömda tuggben i varje fåtölj, beror på att jag inte har fler ben att gömma. Ja, du ser själv att här skulle det behövas en rejäl konsumtionsökning.
Men varför bojkottar jag då Internationella världshandelsdagen med sådant eftertryck och pondus? Jag behöver ju massor med saker. Tänker jag på alla hemlösa hundar i världen? Ja, det gör jag ibland, om än inte på torsdagar.
Nej, den huvudsakliga orsaken till min bojkott, beror på att jag inte har några pengar. Jag har inget att köpa med! Det är alltså synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. aktivist

PÅVERT Men stackars Sverker! Måste du bo så här? Ja, så illa är det. Inte ens havet ser jag, bara en sjö. Det finns faktiskt hundar som har det så påvert. Att då prata om en handelsdag, är inte rätt mot mig.

ELÄNDIGT I denna av mig egenhändigt nedsmutsade fåtölj, ligger det bara två tuggben. Hur har det blivit på detta sätt? Borde inte jag ha minst fem tuggben i varje fåtölj plus ett tiotal i TV-soffan? Jo det är rimligt, men min husse är snål! Bojkotta handeln och skicka de sparade pengarna till mig istället!

Dagens ord på livets väg
Det finns inget sorgligare än en ung pessimist. Det skulle i så fall vara en gammal optimist.


Sverker
(2000–)

27 augusti 2014

Unik metod visar att alla partier utom ett tycker lika

SORGLIGT Tänk att det bara finns ett unikt parti i Tranås. Alla andra har inte lyckas med konststycket att föra ut ett eget budskap som bara gäller dem.

Ibland finns det gott om pengar. Ett av dessa tillfällen är när ett antal personer vill skaffa sig en rejäl inkomst och en duktig pension. Personerna kallas politiker.
För att få folk att rösta just på dessa personers ljusnande framtid, så satsas det en hel del pengar. Vad är det som särskiljer just deras parti från alla andra? Idag tittar jag på hur de pengarna har används, genom Sverkers negationsmetod.


För att kunna se hur unikt ett partis åsikter och budskap är, så vänder man bara på det. Gör det till en negation. Det är Sverkers negationsmetod! Jag har idag begrundat och analyserat de olika partiernas valpropaganda.

Nya Moderaterna (gamla Högerpartiet) Självaste kommunalrådet ståtar på en av affischerna, där han kungör sitt budskap: ”Vi står för ansvar, tillit och tro på framtiden.” Då frågar man sig vilket av de andra partierna som skriver under på att ”Vi står inte för ansvar, tillit och tror inte på framtiden.”?

Folkpartiet (gamla Frisinnade landsföreningen) På en av affischerna (rättstavad och ingen särskrivning) tycker partiledaren Björklund att man ska ”Rösta för skolan.” Vilket av övriga partier tycker att det är bäst att rösta mot skolan?

Centerpartiet (gamla Bondeförbundet) Bara text på deras affisch. ”Stoppa utsläppen inte bilarna.” Då vänder vi på Centerns käcka budskap: ”Stoppa inte utsläppen bara bilarna.” Inget parti vill nog skriva under på det.

Kristdemokraterna (gamla KDS, Kristen Demokratisk Samling) Ett tråkigt gruppfoto med fem okända personer med det slagkraftiga budskapet ”Bästa politiken.” Vilket av de andra partierna vill marknadsföra sig med ”Sämsta politiken”?

Socialdemokraterna (Sveriges gamla arbetarparti) Lite personer som man kanske ska känna till står uppställda och ser bestämda ut. Det unika budskapet är ”Ett bättre Sverige för alla”. Detta till motsats för övriga partier som tydligen eftersträvar "Ett sämre Sverige för alla".

Vänsterpartiet (gamla Kommunistpartiet) En nöjd Jonas Sjöstedt proklamerar ”Inte till salu” Är detta till motsats till mutkolvarna i de andra partierna, som lätt låter sig köpas? Eller är det ett budskap till fotbollsklubbarna runt om i världen? I så fall Jonas; Ingen kommer försöka att värva dig.

Sverker Ett klart och tydligt budskap som geniet Sverker är ensamt om: ”Inför gratis korv och köttbullar till alla hundar”. De övriga partierna säger säkert: Låt byrackorna betala själva!

Min undersökning har alltså visat att det enda partiet som inte är som de övriga är mitt parti! Det finns alltså bara ett unikt parti i Sverige!

PS Miljöpartiet, Fi och Sverigedemokraterna har inga valaffischer i Tranås som jag hittade, trots att jag var vid fyra olika ställen. De har säkert inget heller att komma med. DS

Hej så länge
Sverker

Leg. kampanjanalytiker

Dagens ord på livets väg
Alla politiska frågor, alla problem om vad som är rätt, är i grund och botten bara en fråga om eventuell makt.


Sverker
(2000–)

26 augusti 2014

Veterinären påstår att jag inte alls mår bra

PIGG Du ser själv på min vakna blick under dagens morgonpromenad hur pigg och rask jag är. För att inte prata om hur stilig jag är!

Telefonen från djursjukhuset i Jönköping ringde igår. Det var en veterinär som berättade för min husse vad resultaten från mina senaste prover visade. Ett var bra ett var inte bra.

För att börja med det bästa. Urinprovet var bra. Mycket bra. Huruvida detta betyder att jag kan äta broccoli och ostron igen, vet jag inte riktigt. Det skulle vara roligt att smaka ostron, eftersom jag inte har ätit det. Broccoli som tappades på golvet tänkte jag äta en gång. Men jag ångrade mig snabbt. Inget hundgodis precis.
Blodprovet visade väldigt dåliga levervärden. Det betyder att det inte bara var knölarna som orsakade de usla värdena tidigare, utan det finns mera i levern som inte är snällt. Det kallas cancer och går inte att ta bort.
Enligt veterinären kan detta betyda bara några veckor eller flera månader. Om det betyder innan jag blir frisk eller något annat, vet jag inte.
I vilket fall som helst, så mår jag hyfsat bra nu. Jag tar glatt skuttande medellånga promenader och äter duktigt. Dock får jag för lite mat som vanligt. Fördisken sköter jag exemplariskt. Idag har jag till exempel fördiskat filmjölk med müsli. Med framgång gömmer jag mina tuggben i fåtöljer, soffor och sängar.
Även om jag är pigg och glad, så är det synd om mig. Glöm inte det!

Hej så länge
Sverker

Leg. optimist

STIGFINNARE Trots en synnerligen svår operation, så hittar jag perfekt i min skog. Som du ser går jag på skogsvägen, som hör till ”Lilla slingan med förlängning”. Det är den vi brukar ta, medan min mat står på diskbänken och sväller.

Dagens ord på livets väg
Den som mot slutet av sitt liv fortfarande kan le, han har gjort en hygglig vinst.


Sverker
(2000–)

25 augusti 2014

Med kyckling i blicken

RÄTT Precis så här ska det gå till. Jag står vid min Per och tittar på honom med synenrligen hungriga, men vänliga, ögon. Samtidigt viftar jag på svansen för att visa hur snäll jag är.

Igår gjorde jag min första längre resa under min konvalescens som inte gick till Djursjukhuset i Jönköping. I ett kollektivt fordon begav sig husse och jag ända till min Per och kattan Lucy i Mantorp. Det är långt bort det!

Nu ska du inte tro att jag satt – eller låg – bekvämt under hela resan från start till mål. Nej, först fick jag allt ta en lång promenad till hållplatsen. Det är väl runt 23 meter sådär. Efter denna kraftansträngning kunde jag äntra bilen och så bar det iväg.
Som tur är, så är det bara två meter från hållplatsen hos min Per till hans dörr.
När husse kom in i Pers hus, så var det kattan Lucy som rusade upp och gömde sig under TV-soffan. Där kunde hon ju ligga och trycka, så behövde inte jag dela fördisken med henne.
Så småningom började det roliga. Min Per och min husse satte sig att äta. Det var inte ostron idag, eftersom min Per hade läst på min blogg att ostron numera var förbjudna mollusker för mig. Istället var det kyckling, som återfinns på nyttiga halvan på min matlista.
Eftersom jag var hos min Per, så ställde jag in mig på en duktig fördisk. Mina förväntningar infriades så småningom i köket. Gott, men lite snålt tilltaget.
Eftersom vi på grund av svåra sviter efter en synnerligen svår operation missade vi Pers namnsdag (=Lars), så var det prinsessbakelser till kaffet efter maten som kompensation. De var goda, även om jag också här knappt fick en smakbit. Inte blev jag mätt i alla fall.
När vi kom hem till mitt hem därhemma, så fick jag min mat. Kycklingen var godare.

Hej så länge
Sverker

Leg. namsdagsfirare

FÖRDISK Jag ställer gärna upp och hjälper min Per med fördisken. Särskilt om det är kycklingbitar.

GODIS Nu är det så att min Per är extra snäll. Som tack för att jag hade fördiskat så duktigt, så fick jag lite nyinköpt godis. Det får jag aldrig hemma när jag fördiskat.

KRÄVANDE På denna bild kan du se att det inte är alldeles lätt att åka kollektivt hemma hos mig. Först måste jag ta en ansträngande promenad för att komma till det kollektiva fordonet med destination Mantorp.

Dagens ord på livets väg
Jag kände på mig att "Nu eller aldrig", och så valde jag aldrig.


Sverker
(2000–)

24 augusti 2014

Lysande kollektivtrafik hos mig

KOLLEKTIVT Se här kommer vårt kollektiva fordon med lamporna på så vi ser. Baksätet ser du inte, men där sitter jag. I framsätet sitter husse och vrider på ratten.

Just alldeles strax, ska min husse och jag ut och åka. Jag tänker inte avslöja målet (=kattan under soffan) för vår resa. Som alltid när vi förflyttar oss längre sträckor i vårt avlånga land, eller utanför detsamma, åker vi kollektivt – precis som man ska.

När man ska någonstans och det är för långt att gå, till exempel till min Per, eller till min Agnes, eller till min resursfamilj, eller till ett lutande torn i Pisa, åker min husse och jag alltid kollektivt. Det ska man göra, för det är många som hävdar nu i valtider. Man ska vara rädd om miljön.
Mitt kollektiv består av husse och mig. Vi har ett eget kollektivfordon vi åker i. Vill vi åka ännu kollektivare och miljövänligare, så kan vi gå fyra kilometer till stan och där ta stadsbussen. Fast då får vi trängas med två andra. I Uppsala har jag åkt kollektivbuss och i Stockholm har jag åkt kollektivtunnelbana. Det är roligt. Jag åker gratis. För husse är det jättedyrt.
Men idag ska vi som sagt till en hemlig ort (=Mantorp), och med tanke på att vi skulle behöva gå en timme till stationen i regn om vi vill åka kollektivt tåg, så tar vi vår egen kollektiva bil istället för tåget. Där kan jag ligga och sova och jag har en vattenskål. Ibland finns det godis också i framsätet, som husse är vänlig nog att dela med mig.
Men, som sagt, jag åker alltid kollektivt. Dessutom är det fortfarande synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. kollektivresenär

OBEKVÄMT Insteget i vårt kollektivfordon är lite obekvämt. Hög tröskel kan man säga. När jag var nyopererad kunde jag inte hoppa in själv, men numera går det bra. Jag har återhämtat mig snabbt, även om det fortfarande är synd om mig.

BEKVÄMT Väl på plats, har jag det riktigt bekvämt. En hel soffa för mig själv. Jag har också en egen filt, som jag kan bädda runt med och göra små bekväma högar där jag kan ha huvudet. Jag skymmer min vattenskål, men den finns där.

VANLIGAST I normala fall när vi ska någonstans, så går vi på ett synnerligen miljövänligt sätt. Vanligen går vi ut i skogen en sväng. Det är nämligen så att min husse behöver motioneras.

Dagens ord på livets väg
Enda anledning till att tiden finns, är för att allt inte skall ske på en gång.


Sverker
(2000–)