10 augusti 2013

Nu ska minsann Storgatan krusas

AMERIKANARE Redan vid 11-tiden idag hade det förvillat sig några ovanligt stora bilar in på Storgatan. Men det skulle komma flera. Säkert sådär 7.432 stycken.

Det är krusning i Tranås idag. Att krusa innebär att man tar en gammal amerikansk bil och så kör man Storgatan fram och tillbaka. Vid sidan av Storgatan står de häpna Tranåsborna och andas in de avgasmoln som de passerande bilarna lämnar efter sig.

Den första krusningen efter Storgatan var klockan ett. Det var den jag såg. Sen ska de krusa ikväll igen. Husses mormor krusade också, visste husse att berätta, men då banden på örngotten.
Det gamla popbandet Hep Stars har dammats av, och de ska framföra sin musik som de gjorde när min husse var liten., ty

Gammalt ska det va’
Annars inget bra.

Det är därför de flesta bilarna är så gamla. Många av bilarna saknade tak, vilket nog kan vara besvärligt om det regnar. Deltagarna hade lite svårt med geografin, eftersom de körde med USA-flaggor. Vi är ju i Sverige!
Nu har husse och jag krusat hem, och lämnad Storgatan i sticket. I morgon får vi se hur mycket det finns kvar av den.

Hej så länge
Sverker

Leg. krusare
TAKLÖS Ett exempel på en bil som har tappat taket. Det var ganska många taklösa bilar. Inget kul att åka i på vintern.

RAD Så långt ögat kan nå, så står det amerikanare på en stilig rad. Snart, mycket snart, ska de åka iväg och krusa Storgatan. Husse och jag platsar inte i det gänget, för vi kör en miljöbil och då får man inte vara med. 


FÖRARGLIGT Ibland händer det tydligen att somliga har lite bråttom iväg. Den här bilägaren har tydligen kört ifrån sin motorhuv därhemma. Så kan det gå om man är slarvig.

SCANIAMUSIK På en gammal lastbil av märket Scania, satt det ett band som spelade klämmiga bitar. Husse ansåg att de hade platsat på en skoldans när han var ung. Men de platsar också på ett flak när det ska krusas på Storgatan.

PS Bilderna strulade idag, så det blev lite konstigt. DS

Dagens ord på livets väg

Fick man sin ungdom åter skulle man bara göra om sina dårskaper.


Sverker
(2000–)

9 augusti 2013

På fredagar måste man gå till torget

ÖVERSIKT Torgturen börjar alltid med att man ställer sig och spanar. Finns det månne någon jag känner? Huvudanledningen att torghandla är att man ska träffa någon och stå och språka.

Vad gör man i Tranås på fredagar om man bor på landet? Jo, på fredagar åker man in till stan och går på torget. Där kan man diskutera skördeutsikter och berätta hur första höskörden blev. Som alltid var skördarna rena katastrofen. Även stabor hittar till torget.

Husse och jag följde strömmen idag och begav oss till torget. Där fanns det många stånd, där det fanns många olika saker att köpa. Dock inget hundgodis. Det fanns korv, men husse köpte ingen.
Fast vi träffade gamla lekkamrater till husse. Det var väl roligt för honom, men inte för mig.
I vilket fall som helst så köpte vi inget. Det kan ju vara bra, eftersom det blir mer pengar över till min mat.
På torget får jag inte markera något.

Hej så länge
Sverker

Leg. torgbesökare

DILL Det här är ett exempel på onödiga saker som fanns att köpa på torget. Min mat smakar mycket bättre utan dill.

SMÅ Dessvärre var de här jackorna för små till min Agnes, annars ska flickor ha skära kläder. Vi grabbar ska ha den betydligt mer manligare färgen blå.

NEJ ”Tänk inte ens tanken, Sverker”, sade husse när jag nosade på de här blommorna. Jag förstår inte vad han menade. Gör du?

ÄNTLIGEN När vi gick en extrapromenad på Storgatan, där husse och jag slank in och köpte ett par byxor i en affär, hittade jag denna vackra blomsterkruka. Den markerade jag.

Dagens ord på livets stig
Är man tillräckligt begåvad behöver man ingen motion.


Sverker
(2000–)

8 augusti 2013

Så kan det gå när man inte ser sig för

ELÄNDE Det var tur för min Agnes att jag fanns till hands och trösta henne. Särskilt efter att husse hade spökat ut henne med massa gasbindor. Så här illa var det inte, men det hade kunnat ha varit väldigt illa.

Min Agnes cyklade åt ett håll. På en korsande gata kom en bil och körde åt sitt håll. När deras vägar korsades gick min Agnes cykel sönder och min Agnes också. Bilen fick också en buckla.

Det här var sju år sedan som olyckan hände, men det är otäckt än idag.
Min Agnes tänkte "jag stannar", när hon såg bilen.
Bilen tänkte "jag stannar", när den såg min Agnes.
Agnes tänkte ”bilen stannar”.
Bilen tänkte ”Agnes stannar”.
Så körde de bägge två och PANG. Där låg min Agnes på gatan. Dessbättre var det bara ett par kvarter från sjukhuset, som skickade min Agnes till Eksjö.
Dessbättre var det inte så farligt, men otäckt var det.
Min Agnes fick en ny cykel. Den är i Uppsala nu.
Jag hoppas hon cyklar väldigt försiktigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. tröstare

VRAK En rekonstruktion av olycksplatsen. Som du ser blev det bara ett vrak av min Agnes ganska nya cykel. Det gick av lite här och där och hela ramen blev sned. Dessbättre blev det inget vrak av min Agnes.

Dagens ord på livets stig
Avundsjuka är konsten att räkna andras glädjeämnen i stället för sina egna.


Sverker
(2000–)

7 augusti 2013

En riktig kalasvecka

LEVERPASTEJ Veckan började med leverpastej hos moster och morbror. Det var inte dumt. De bor grannar med mig. Och inte blev kalaset sämre av att min Agnes kom släntrande.


Det har hänt mycket nu på bara ett par dagar. I måndags var jag på kalas hos moster och morbror (husses morbror och moster). Vem kom traskandes då om inte min Agnes. Igår kom Felicia och hälsade på mig. Hon hade med sig Anders och Tora. Igår åkte jag också och hälsade på min Per, där vi hade kalas. Jag tog med mig min Agnes och min husse också.
Kalaset hos moster och morbror var lyckat. Jag fick en stor präktig leverpastejsbit. De andra åt matjessill och potatis. När alla hade ätit färdig och de drack kaffe, så kom min Agnes hem från Uppsala. Då blev jag glad.
Nästa dag, som var igår, kom det fler från Uppsala. Det var Felicia. Hon hade tagit Anders och Tora med sig också. De åt hos mig. Det blev mycket fördisk.
Senare på kvällen åkte jag till min Per och kattan Lucy. Husse och Agnes fick följa med. De skulle grilla, men vem vill grilla i åska och ösregn? Det blev till att laga mat inne istället. Jag och Lucy var ensamma hemma när de andra åkte och handlade. De hade köpt fem oxbiffar. En till min Per, en till min Agnes, en till min husse, en till Lucy och en liten rackare till mig. Min biff var god.
Men kan du tänka dig något lustigt? Lucy åt inte upp hela sin biff.

Hej så länge
Sverker

Leg. sommarstressare

UPPSALABOR Blygsam, som jag är, så böjer jag mitt huvud och blundar. Över mig sitter Anders med Felicia i knäet. Vid bordsänden sitter Tora. Husse är hennes morbror.

VÄNTAN Min Per är just i färd med att skära upp min köttbit. Det anses att jag skulle kvävas annars. Men det spelar ingen roll, huvudsaken är att jag får den.

SNART Det är inte konstigt att jag slickar mig om nosen. Vad som väntar mig är annat än min vanliga, tråkiga hundmat. Oxbiff är inte dumt!

BLYG Lucy flyttade sig från sin plats under soffan till att lägga sig bakom ett par dataskärmar. Sedan flyttade hon sig till över förstärkaren, där det är varmt och gott. Så varmt så hon flyttade sig till golvet. Där kunde vi hälsa på varandra.

MAGISKT Nu väntar jag bara på det magiska ”varsågod Sverker”, så jag kan slänga mig över min biff. Du skulle bara ha sett vilken renslickad tallrik det var sen.

LUCYBIFF Lucy fick ingen stekt biff, som jag fick. Hon fick äta sin rå. Hon åt riktigt duktigt faktiskt. Lägg märke till hur mycket torrfoder hon har också. Orättvist, tycker jag.

KONSTIG Visst är väl Lucy en konstig katt? ”Nähe, nu är jag mätt”, sade Lucy när hon bara hade en liten ynka bit kvar. Och så gick hon, fastän det fanns mat kvar. Hon vet inte hur man ska bete sig vid en matskål. Ingen mat ska lämnas kvar! Någon annan kan ju ta maten. En Sverker till exempel.

Dagens ord på livets stig
För mycket av det goda är alldeles lagom.


Sverker
(2000–)

6 augusti 2013

Som ett lysande geni har jag alltid rätt

SOLEN Sade jag inte i min långtidsprognos att solen skulle skina ibland? Jo det gjorde jag och det var precis vad solen gjorde just idag klockan 5 på morgonen. Jag hade rätt!

Du kanske läste min prognos, där jag gav dig vädret resten av året? Om du gjorde det så berättade jag att det skulle vara solsken ibland och regn ibland. Somliga stunder skulle det varken vara regn eller sol. Idag visade det sig att jag hade rätt på alla punkter.

Egentligen har jag jättemycket att berätta om, men jag har inte jättemycket tid. Det förstår du bättre imorgon. Idag nöjer jag mig med att berätta att jag hade rätt. Inte förvånande för mig, och det borde inte vara det för dig heller.
Jag kan ytterligare förfina min väderprognos för idag: Det kommer ingen snö.

Hej så länge
Sverker

Leg. väderprofet

REGN Vem var det som sade att det skulle regna ibland? Jo, det var jag! Det har faktiskt kommit 11 millimeter på en liten stund. Husse ville att jag skulle vara med på bilden, men jag är ju inte så dum att jag går ut i störtregn.

JAKTVÄDER Halvsol och inget regn för en timme sedan. Idealiskt väder att ägna sig åt insektsjakt. Även detta väder förutspådde jag. Tänk att jag alltid har rätt!

Dagens ord på livets stig
Det har sagts att vi bara behöver tre saker i livet: någonting att göra, något att se fram emot och någon att älska.


Sverker
(2000–)

5 augusti 2013

Så blir vädret resten av året där du bor

REGN Somliga dagar kommer det att regna. Särskilt i Tranås kan det komma regn. Eller i Uppsala och Mantorp. Det kan i stort sett ske varje månad året ut. Under december, och kanske under november, kan det snöa istället.

Jag har nöjet att idag kunna presentera en mycket detaljerad och exakt väderprognos för resen av året. Träffsäkerheten på min prognos är betydligt bättre än de som presenteras i Aftonbladet eller Expressen.

Det kan vara bra att veta hurdant vädret kommer att bli de närmaste fem månaderna. Då jag är bäst på allt, även vetenskapliga väderprognoser, så har du bara att titta på bilderna och läsa. Visst var väl det enkelt?

Hej så länge
Sverker

Leg. meterolog

LJUS Jag har räknat ut att solen kommer att gå upp senare och senare. Dock kommer solen att gå upp varje dag. Ibland gömmer sig vår stjärna bakom moln.

TECKEN Ser du en snigel som kryper i gräset så är detta ett tecken. På vadå? Jo, du blir blöt om tassarna om du går på gräsmattan.

RÖDLÖV Varje dag kommer nu att bli kallare och kallare. Snart är det dags att höstförbereda.

ADJÖ Framåt hösten kommer det enligt alla tecken bli så kallt att du inte vill sitta ute längre. Då kan du slå in trädgårdsmöblerna, så blir de glada.

SOLSPANING Längre åt höger varje dag går solen upp. Snart kommer jag inte att kunna se soluppgångarna och kallt kommer det att bli också.

RÄFSDAGS Det kalla vädret, som kommer i höst enligt min prognos, får löven att släppa taget om träden. Då gäller det att plocka fram räfsan och räfsa upp varje löv. Sen kan du slänga dem i skogen när ingen ser.

RÅKALLT Somliga morgnar i november kommer att bli dimmiga och råkalla. Tänk bara på vad som hände Gustav II Adolf den 6 november 1632. Se till att inte gå vilse i dimman.

JULDAGS En morgon i december när du ska hämta tidningen, så ser det ut så här när du tittar ut genom dörren. Det är kallt och mörkt. Men håll ut. Enligt min vederhäftiga prognos, så kommer det ett par rejält varma dagar i maj nästa år.

Dagens ord på livets stig

Alla får älska vem de vill – bara de älskar mig mest.


Sverker
(2000–)

4 augusti 2013

Tranås hade en alldeles egen Pridemarsch

ROLIGT När jag tittar på bilder från marschen i Stockholms Pride, så ser ju det väldigt kul ut. Så varför inte ordna en marsch här hemma, tänkte jag?

Att Stockholm jämt försöker vara ensamma om allt. Detta kan jag ju inte bara tolerera. Även Tranås, särskilt då Hätte, behöver en egen Pridemarsch.

Jag passade på att marschera idag, minsann. Jag hade just kommit ut. Att marschera inomhus är ju lite löjligt, om jag får framföra min åsikt.
Eftersom jag är smartast, tuffast och vackrast, har jag all anledning att vara stolt. Därför tycker jag att en pridemarsch skulle vara på sin plats för mig.
Nu blev väl kanske inte uppslutningen som jag tänkt mig. Fast jag kan förstå, att om jag är med, så är det svårt för andra att känna sig stolta och deltaga i en stolthetsmarsch.

Hej så länge
Sverker

Leg. marscherare

ENSAM Att vara på toppen, kan ibland kännas ensamt. Inte bara kännas, utan också vara ensam. Ingen tordes gå tillsammans och jämföras med mig. Den jämförelsen är få som klarar.

PRIDE Jag har all anledning i världen att känna mig stolt. Titta bara på bilden, som togs under marschen, så förstår du. Sällan, eller aldrig, har du sett något stiligare!

Dagens ord på livets väg
En av fördelarna med att vara slarvig är att man ständigt gör spännande upptäckter.


Sverker
(2000–)